35.nedelja trudnoće – ishrana, bolovi, saveti i sve što treba da znate

Beba. U 35. nedelji trudnoće vaša beba teži oko 2.4 kg i dugačka je oko 46.2 cm, mereći od temena do peta. Beba bi trebalo da dodaje po 28 g dnevno u narednih nekoliko nedelja.

Moguće je da ćete moći da pratite bebine pokrete posmatrajući svoj stomak. U zavisnosti od pozicije bebe, moći ćete da vidite izbočine i udubljenja, kako se beba bude ritmički kretala i štucala. Sada, pošto je beba porasla, njeni pokreti za vas mogu biti pomalo neprijatni.

Kako beba zauzima sve više prostora u materici, količina amniotske tečnosti koja je okružuje se prirodno smanjuje. Iako se kraj vaše trudnoće polako nazire, beba će još malo narasti pre nego što se rodi.

Mozak koji rapidno brzo raste čini glavu vaše bebe velikom, što automatski znači i veći pritisak na maminu bešiku.

Zbog sve manje prostora u materici, pokreti bebe više ne liče na šutiranje i udarce, već na kotrljanje i meškoljenje.

Vaša beba proizvodi mekonijum – otpad – u svojim crevima. Ubrzo će ovaj otpad napuniti pelene, čim se rodi.

Pregnant woman packing hospital bag preparing for labor

Većina mase koju beba dobija su masnoće (salo).

Bebina ramena se podižu na gore i pripremaju za izlazak (“putovanje na jug”).

Do 35. nedelje, skoro sve bebe se pozicioniraju glavom okrenutom na dole, prema vašem grliću materice.

Već smo rekli da se bebin mozak brzo razvija u ovom periodu, ali ono što je interesantno, to je da lobanja oko mozga ostaje mekana. Razlog ove mekoće je da omogući što lakši prolaz kroz rodni kanal.

loading...

U ovoj nedelji bebi su već porasli noktići i na nogama i na rukama. Njeni bubrezi su potpuno razvijeni, a jetra može procesuirati jedan deo otpada.

Mamino telo. Možda imate utisak da ste ogromni! Nije ni čudo jer se materica proširila 1000 puta u odnosu na svoju normalnu veličinu i sada je pod vašim rebrima. Ako ste započeli trudnoću sa normalnom težinom, do sada ste sigurno nabacili između 10 i 12.5 kg. Najverovatnije je da od sada nećete više dodavati, osim ako ste, naravno, neumereni.

Ukoliko primetite da vam je kosa sjajnija nego što je inače, uživajte u tome dok možete! Tokom trudnoće, vaša kosa postaje gušća jer hormoni sprečavaju njeno opadanje.

Kako se vaš život sada menja?

Ako ste već na porodiljskom odsustvu, iskoristite svaku priliku da odmarate. Redovan popodnevni odmor je obavezan! Ujedno, u ovo vreme ćete moći da praktikujete tehniku disanja koju ste naučili.

Zašto ne biste otišli na pedikir kad već imate slobodnog vremena? Sigurno je da više ne možete sami da sređujete vaše pete i nokte na nogama, pa ne bi bilo zgoreg da posetite salon za ulepšavanje.

U ovom periodu ćete sve vreme misliti o tome kako će proteći vaš porođaj. Nemoguće je predvideti kakav ćete porođaj imati, ali postoje načini kako da zadržite kontrolu tokom tih sati.

Ono što treba da znate

Sada je pravo vreme za kupovinu nekoliko trudničkih grudnjaka. Počnite da birate sedište za bebe, ukoliko imate automobil i saznajte šta će vam sve trebati za dojenje i hranjenje.

Simptomi tipični za 35. nedelju

Kako ste već uveliko u osmom mesecu, verovatno ćete osećati neke od ovih simptoma koji su karakteristični za ovaj period trudnoće.

Učestala potreba za mokrenjem. Da, vaša bešika je pritisnuta bebom, koja verovatno “sedi” prilično nisko u karlici, spremna da se rodi. Nemojte da vas česti odlasci u toalet, odvrate od ispijanja dosta tečnosti.

Konstipacija. Ovo već znate napamet, ali ponovićemo! Jedite hranu bogatu vlaknima. Ako ste isprobali sve i još uvek se borite sa konstipacijom, pitajte svog lekara da li je ok da uzmete neki “omekšivač” stolice.

Žiganje i bolovi u kukovima i karlici. Bolovi i probadanja se nastavljaju, a čak možete i osetiti neke nove bolove, kojih dosad nije bilo. Dok se borite sa ovim nelagodnostima, probajte da gledate na celu priču sa pozitivne strane: vaše telo se, u stvari, priprema za porođaj. Sav bol je, zapravo, smislen! Vaši ligamenti se opuštaju, tako da beba može izaći iz materice i doći na svet.

Brekston Hiks kontrakcije. U 35. nedelji trudnoće možete primetiti povećanje broja kontrakcija. Malo je ludo kada vidite kako vam stomak može biti tvrd. Vodite računa o ovim kontrakcijama i odmorite se svaki put kada ih imate.

Probajte i ovo: pronađite svoju ličnu babicu i patronažnu sestru. Jedna će vam pomoći tokom porođaja, a druga će biti tu u prvim danima nakon porođaja.

Babica može vršiti svoju dužnost onda kada vam najviše treba. Ona je stručno obučena da pruži podršku (i u bukvalnom smislu, može vas držati za ruku tokom porođaja). Babica zna sve o tehnikama disanja i opuštanja, kao i o najboljim pozicijama za ublažavanje bolova. Neke porodilje kažu da im nisu trebali lekovi protiv bolova, kada je bila prisutna babica.

Sada je možda pravo vreme da se podsetite svih mogućih načina porođaja. Tu su lokalna i generalna anestezija, tehnike disanja, epiduralni porođaj, carski rez. Razgovarajte sa svojim ginekologom o svim opcijama.

Znamo da vam je već muka i da ste umorni od svega. No, podsetite se da je svaki dan u kome je beba još uvek unutar vašeg stomaka, jedan dan manje stresa nakon porođaja. Bebe koje se rode na vreme, a ne pre vremena, bolje jedu i spavaju.

Uobičajeni simptomi

Varikozne vene. Ove vene jesu ružne na izgled, ali ako vam se pojave tokom trudnoće, obično nisu opasne. Velike, otečene vene u nogama (uglavnom) su jedan od simptoma kasne trudnoće. Mogu se pojaviti i na drugim mestima, čak i na vašem rektumu ili vulvi. Zapravo, hemoroidi su upravo to – varikozne vene u predelu rektuma.

Šta izaziva pojavu varikoznih vena tokom trudnoće? Povišen nivo krvi u organizmu, koji se stvara tokom trudnoće, jeste esencijalna stvar da se održi bebino zdravlje. Naravno, pojačana cirkulacija, dodatno pritiska vaše krvne sudove, naročito vene na nogama, koje se bore protiv gravitacije, a moraju jako pumpati kako bi vraćale krv u srce. Na sve ovo dodajte pritisak na uterusu, kao i pritisak celog uterusa na karlicu i njene krvne sudove i eto vam odgovora odakle su se stvorile proširene vene.

Proširene vene će se pojaviti oko 29. nedelje. Sigurno vam se ne dopada kako ove vene izgledaju, a takođe vas mogu svrbeti i boleti, ali nemojte se bojati, jer one neće ni na jedan način uticati loše na vašu bebu ili vas. Dobra stvar je da, ako niste imali vene pre trudnoće, velika je verovatnoća da će one jednostavno nestati nakon porođaja i to u roku od nekoliko meseci.

Još jedna stvar – moguće je da su varikozne vene kod vas stvar naslednih bolesti. Ako ih je vaša majka imala tokom trudnoće, postoji velika verovatnoća da ćete ih i vi imati.

Postoji mogućnost (vrlo mala) da će se vaše vene upaliti i eventualno indikovati prisustvo krvnog ugruška. U tom slučaju, obavestite lekara u vezi sa svim sumnjama.

Šta možete uraditi po pitanju proširenih vena u toku trudnoće?

Održavajte dobru cirkulaciju. Podignite noge kad god ste u mogućnosti i držite ih uzdignutim dok sedite. Kada stojite, podignite jednu nogu na nisku stoličicu i menjajte noge. Istežite članke, i prekinite sa navikom da prekrštate noge.

Krećite se. Vežbanje je ključna stvar u prevenciji pojave varikoznih vena, pa zbog toga šetajte svakodnevno ili radite neke fine, blage vežbice koje podstiču cirkulaciju.

Neka vam bude udobno. Budite sigurni da nosite odeću, uključujući i donji veš, koja vam u potpunosti odgovara i koja vas ne steže. Nemojte nositi tesne pojaseve ili čarape sa tesnim elastičnim vrhom i držite se podalje od tesnih cipela i štikli.

Pritegnite se. Jedina vrsta stezanja, koja vam može biti od pomoći i koja vas neće ugrožavati jeste pojas za trudnice. Ovaj pojas pridržava stomak, podupire kičmu i, na neki način, sprečava pojavu proširenih vena.

Pazite na težinu. Održavajte težinu tokom trudnoće. Ne dozvolite sebi da se prekomerno ugojite. Svako ekstra kilo povećava zahteve prema vašem već prilično uposlenom sistemu za cirkulaciju. Nemojte pritiskati krvne sudove više od onoga nego što je neophodno i prirodno.

Spavajte na boku i to na levom. Ovo pomaže da se izbegne pritisak na glavne krvne sudove i da se održi cirkulacija.

Nemojte se naprezati. Težak teret koji podižete ili naprezanje na toaletu, može doprineti vidljivosti vena.

Uzimajte svoju dnevnu dozu vitamina. Ujednačena ishrana tokom trudnoće održava zdravlje vaših vena. Obavezno jedite namirnice koje su pune vitamina C koje vaše telo koristi za proizvodnju kolagena i elastina (vezivnih tkiva koja obnavljaju i održavaju krvne sudove).

Hemoroidi tokom 35. nedelje trudnoće

Hemoroidi, poznati i kao šuljevi, su, u stvari, varikozne vene u rektumu. Mogu biti neprijatni, mogu svrbeti, a ponekad mogu biti i bolni.

Ono što treba da znate jeste da su šuljevi uobičajena pojava u trudnoći i da ih svaka druga žena ima, naročito u drugom i trećem tromesečju trudnoće.

Šta izaziva pojavu šuljeva?

Pritisak koji stvara vaša uvećana materica počinje negde oko 25. nedelje. Potom, tu je pojačana cirkulacija krvi u karličnoj regiji. Ova dva činioca izazivaju pojavu proširenih vena na rektalnom zidu, njihovo oticanje i svrab.

Konstipacija može pogoršati ili čak uzrokovati hemoroide (kada je stolica čvrsta potrebno vam je dodatno naprezanje da biste je eliminisali, pa tako možete vršiti dodatni pritisak na vene u rektalnom području i izazvati pojavu hemoroida). Šuljevi se mogu pojaviti i nakon porođaja, kao rezultat naprezanja tokom samog porođaja.

Šta možete da uradite?

Poštujte šablone kada je ishrana u pitanju. Takođe, vodite računa o pravilnom unosu tečnosti. Jedite povrće i unosite vlakna. Tako ćete na najbolji mogući način izbeći konstipaciju.

Radite Kegelove vežbe. Spavajte na boku, a ne na leđima.

Krećite se. Ne sedite i nemojte stajati u dužim vremenskim intervalima. Pokušajte da napravite brzu petominutnu šetnju kako biste poboljšali cirkulaciju i probavu.

Isprobajte kuru toplim kupkama. Posedite u kadi od 10 do 15 minuta. Smanjićete nelagodnost.

Probajte da sedite na jastucima u obliku (šuplje) krofne.

Ishrana

U toku trudnoće, a naročito u ovom periodu (35. nedelja), može se dešavati da imate izrazitu averziju prema nekim namirnicama, kao i da ne možete da izdržite ni minut više ako ne pojedete određenu naminicu.

Šta je to što izaziva ovakva stanja? Iznenadna, jaka, skoro hitna potreba za određenim jelom je potpuno normalna pojava kod dosta trudnica i uglavnom je izazvana hormonima. U ranom periodu trudnoće kada vam je telo “pozitivno preplavljeno”, vi se još uvek navikavate na ove hormone, pa će to izazivati i određene želje ili averzije.

Protiv ovih simptoma se ne možete uvek boriti. Ono što možete da uradite jeste da probate da odgovorite na određene želje ili averzije sa izvesnom dozom razuma. Većina ovih simptoma u jednom trenutku nestane, a u određenim situacijama je ovakav napad samo indikacija za emocionalne potrebe. U tom slučaju razgovarajte sa svojim partnerom i zatražite od njega dodatnu pažnju i zagrljaj.

Kada imate neodoljivu želju za određenim jelom, probajte da izbegavate glupiranje. Nemojte da posegnete za nečim što će vam upropastiti kilažu. Najbolje je da kontrolišete količinu onoga što unesete. Ako vam se, na primer, užasno mnogo jede čokolada – pojedite kockicu ili dve, a ne celu čokoladu! Popijte čašu čokoladnog mleka (sa niskim procentom masnoća), a ne celu tepsiju baklava!

Kada je žudnja isuviše jaka, krenite u šetnju, pozovite nekog telefonom i razgovarajte kako biste zaboravili na hranu.

Važnost pravilne ishrane

Pravilna ishrana tokom trudnoće, ne samo da će vam pomoći da upravljate promenama i simptomima u toku drugog stanja, već će vam pomoći i da razvijete zdravu bebu. Saveti o zdravoj telesnoj težini i o planiranju obroka tokom trudnoće, pomoći će vam da neke stvari lakše prebrodite i da budete uspešni u tom domenu.

Da li se odreći kafe ili ne? Ako ste oduvek računali na šolju jutarnje kafe (ili možda 5 šoljica kafe do ručka?!), sada, kada ste trudni, verovatno niste sigurni šta da radite. Da, kofein ima impresivne moći da vas “navuče na sebe”, ali je kofein takođe i diuretik koji ispira kalcijum i druge ključne hranljive materije iz vašeg organizma, pre nego što ih telo apsorbuje. Još jedna loša strana ovog diuretičkog efekta je i često mokrenje, što je poslednja stvar koja je potrebna trudnici. Ono što je možda još važnije, to je da kofein stimuliše efekte koji teraju na česte promene raspoloženja, koji su ionako prisutni u trudnoći. Uz kofein one mogu biti još intenzivnije.

Do sada je poznato da kofein ne ulazi u placentu kada ga majka konzumira, ali se ne zna kakve bi efekte imao na bebu kada bi ušao. Istraživači smatraju da su dve šoljice dnevno sasvim dovoljne, a da bi veći unos kofeina (5-6 šoljica dnevno) povećao rizik od pobačaja.

Odricanje od kafe (ukoliko ste bili ovisnik) bi trebalo da bude postepeno. Nagli prestanak unosa kofeina bi mogao da šokira organizam!

Ako ste se navikli na to da vam kafa bude energetski buster, probajte da sada nađete energiju na drugom mestu. Jedite manje (količinski) obroke više puta u toku dana. Uzimajte prenatalne vitamine, itd.

Šta da uradite ako postanete gadljivi na neke namirnice?

Dešava se da je neko ko je obožavao jaja, u trudnoći počeo da ih se gadi. Trudnice često počinju da se gade i na sam miris neke hrane.

Smatra se da se ovo dešava i zato što je ljudski organizam podešen da se sam prirodno odbrani od nekih namirnica koje bi mogle biti kontaminirane, pa je u trudnoći ovaj mehanizam pojačan, radi zaštite.

Ako ste srećnica, dobićete averziju samo prema onim namirnicama i pićima koja i ne biste smeli da pijete ili jedete (tuna sashimi, uvezen bri sir, dupli espreso, viski).

Međutim, ako počinjete da se gadite na namirnice koje bi morali da unosite jer su hranljive, onda je situacija nešto napetija! U tom slučaju ćete pribegavati adekvatnim zamenama.

Na primer, mleko počinje da vam se gadi. Tada pribegavate unošenju drugih proizvoda koji sadrže slične ili iste sastojke: jogurt, sir, kefir. Kalcijum ćete pronaći i u brokoliju, lososu, susamu.

U 35. nedelji trudnoće treba unositi dovoljno kalijuma i gvožđa. U ovom periodu vaša beba vrlo aktivno uzima ove suštinski važne minerale. Gvožđe je važno zbog toga što pomaže da fetus izgradi eritrocite.

Gvožđe je važno i za trudnicu, jer uz pomoć njega ona održava svoje mišiće i imunitet. Smatra se da bi trudnica trebalo da unese negde oko 27 mg gvožđa dnevno.

Gvožđe ćete pronaći u povrću, žitaricama, a ponajviše u crvenom mesu.

Kalijum je bitan zbog procesa koagulacije krvi kod beba. Novorođenčad prirodno imaju nizak nivo kalijuma. Kalijum ćete pronaći u biljnim uljima, zelenoj boraniji, lisnatom povrću.

Jedite umereno, redovno (i do 5 puta dnevno, ali manje količine obroka) i budite fizički aktivni.

Nemojte jesti previše začinjenu hranu i izbegavajte veštačke i nezdrave slatkiše.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: