Najbolji šampon protiv opadanja i za brži rast kose

Opadanje kose nije nimalo prijatno, a može se javiti kod svih osoba, svih uzrasta. Uzroci opadanja kose mogu biti različiti, od starosti, loše ishrane, stresa ili odredjene bolesti.

U borbi protiv opadanja kose mogu vam pomoći razni preparati. Osim korišćenja preparata, veoma je bitno da promenite loše navike u ishrani, takodje da ostavite cigarete ili alkohol. Sve loše životne navike mogu doprineti gubitku kose, a najviše od svega stres.

Preparate protiv opadanja kose, kao i za brži rast kose, možete naći u gotovo svim apotekama. Osim preparata baziranih na hemiji, možete koristiti prirodne preparate na bazi biljaka. Možete se obratiti i estetskom hirurgu koji je zadužen za presadjivanje kose.

Ipak, najbolja varijanta od svih jeste tretiranje korena kose prirodnim preparatima na bazi biljaka. Uglavnom najjeftinije košta, a svakako je najzdravije. U daljem tekstu pročitajte kako da najpre sprečite opadanje kose, i kako da, ako dodje do toga, na prirodni način povratite vaš volumen.

najbolji-sampon-protiv-opadanja-i-za-brzi-rast-kosee

Kako sprečiti ćelavost kod žena i muškaraca?

Ciklus rasta kose traje obično od 2 do 3 godine, i u tom periodu svaka dlaka pojedinačno poraste za 1 centimetar mesečno. U toj, takozvanoj,  anagenoj fazi, 90% kose raste, dok ostalih 10% miruje. Tih 10% kose koja miruje opada, i umesto nje raste nova kosa. To je normalan proces opadanja i rasta kose, u kojem svakodnevno gubimo od 50 do 100 dlaka.

Kod odredjenih osoba opadanje kose se povećava iz različitih razloga, i ako se na vreme ne leči i ne ustanovi problem, dolazi do ćelavosti. Kako smo već napomenuli, gubitak kose uglavnom podstiče loš način života.

Kako je za pravilan rast i razvoj organizma potrebna zdrava hrana i redovna fizička aktivnost, zatim pozitivne misli i otpimistički stav, tako je i za očuvanje kose potrebno sve to. Kosa je sastavni deo našeg organizma, i često prema kosi možete uvideti kakvo je vaše zdravstveno stanje. Ako je vaša kosa slaba i opada, znači da se morate posvetiti svom telu i vratiti ga u balans. Kada je organizam u balansu, bolesti vas zaobilaze i time vaša kosa ostaje zdrava i snažna.

Dakle, pojačano opadanje kose može doći usled:

Loše ishrane – Ukoliko ne unosimo dovoljno minerala u svoj organizam kosa brže opada. Minerali koji su potrebni za brži rast kose, odnosno za bujnu i zdravu kosu jesu gvoždje, cink i bakar. Unosom ovih minerala sprečićete opadanje kose. Osim toga, trudite se da u svoj organizam unosite dovoljno tečnosti, jer dehidratacija može dovesti do lošeg zdravlja kože, a time i do opadanja kose. Potrudite se da se hranite što zdravije u narednom periodu, zapisujte sve i vodite evidenciju, pa uporedite rezultate. Bićete iznenadjeni!

loading...

Pojedinih medicinskih tretmana – Do opadanja kose mogu dovesti hemoterapija i radioterapija, odnosno sve vrste zračenja usred lečenja odredjene bolesti. Nakon ovih tretmana kosa počinje ponovo da raste, ali uglavnom dosta redje nego pre terapija. Zbog toga je potrebno koristiti odredjene preparate za brži rast kose. Koristite ih tek nakon završtetka tretmana, jer su zračenja previše jaka i kosa neće porasti tokom tretmana.

Porodjaja – Tri meseca posle porodjaja može se javiti pojačano opadanje kose, zbog poremećaja hormona. Ukoliko na vreme počnete da koristite odredjene preparate sprečićete njeno naglo opadanje i kontrolisaćete ga.

Odredjenih lekovi – Lekovi poput antidepresiva, antikoagulansa i kontraceptivnih pilula, mogu dovesti do opadanja kose. Izbegavanjem ovih lekova sprečićete opadanje kose.

Infekcije –  Usled odredjenih bolesti, kao što su anemija, leukemija ili lupus, gubitak kose se pojačava. U tom slučaju najpre ćete morati da rešite problem sa bolešću, pa nakon toga tretirati kosu da bi brže porasla i bila gušća. Svakako možete ublažiti opadanje korišćenjem odredjenih preparata, ali je uzrok opadanja bolest, tako da ćete najpre morati da se posvetite bolesti i pobedite je.

Gubitak kose može se javiti i usled nehigijene, tako da je redovno pranje kose šamponima koji su prilagodnjeni vašoj koži glave, veoma bitno. Takodje, postoje preparati koje možete koristiti za bolji sjaj i veći volumen kose. Osim toga, ukoliko se farbate, veoma je bitno da koristite kvalitetne farbe, jer one lošeg kvaliteta mogu veoma loše da utiču na vašu kosu i drastično smanje njen kvalitet.

Šamponi protiv opadanja kose i za brži rast kose

Kako smo već napomenuli, postoje razni šamponi protiv opadanja kose. Sve u zavisnosti od toga koji šampon odgovara vašem tipu kose, taj šampon bi trebalo da koristite. Šamponi mogu biti na hemijskoj i biljnoj bazi. Mi ćemo vam predložiti nekoliko najboljih iz jedne, i druge kategorije.

Ovi šamponi, osim što sprečavaju opadanje kose, oni vaše več postojaće vlasi regenerišu i daju im volumen. Tako ćete korišćenjem ovih šampona ubiti dve muve jednim udarcem, žargonski rečeno. Sprečićete opadanje, i pritom će vaša kosa dobiti novi sjaj, volumen, i svi će vam zavideti.

Šamponi na hemijskoj bazi:

Kosili – Ovaj šampon se već decenijama koristi na našem tržištu. Poznat je kao šampon za bebe, zbog toga što ne sadrži jake hemikalije, koje smetaju očima. Te jake hemikalije upravo nanose više štete nego koristi našoj kosi, pa je zbog toga Kosili najbolji izbor. Možete ga naći u svim apotekama, kao i u bolje snabdevenim prodavnicama.

Takodje, za bolji efekat možete pomešati 500 mililitara Kosilija sa 100 mililitara Pantenola, 50 mililitara kapi od koprive, 2 pakovanja AD kapi, 50 mililitara ricinusovog ulja i 5 ampula Beviluksa. Ovaj rastvor koristite umesto šampona, a preporučuje se da se koristi četiri puta nedeljno. Ova mešavina daće rezultate već nakon dve nedelje.

Cena Kosili šampona je oko 200 dinara, za 230 mililitara, u zavisnosti od toga u kojoj ga radnji kupujete.

Ervamatin – Još jedan šampon koji nije isključivo na hemijskoj bazi, povoljno utiče na koren kose i pospešuje njen rast. Ipak, ne odgovara svakom tipu kose jednako, tako da se kod nekih ljudi vide rezultati a kod nekih ne. Ervamatin je instant rešenje i prvi rezultati se vide već nakon nekoliko dana, medjutim, ne dozvolite da vas to zavara, jer se tek korišćenjem na duže vreme vide pravi rezultati. Ukoliko prekinete nakon kraćeg vremena, kosa će ponovo početi da opada.

Cena Ervamatin šampona je nešto viša od ostalih šampona, i kreće se obično od 1000-2000 hiljade. Zbog toga je preporučljivo da ispitate koren vaše kose i da sa sigurnošću znate da li ovaj šampon odgovara vama. U suprotnom ćete samo potrošiti pare i vreme uzalud.

Marbo – Šampon Marbo ima dosta zadovoljnih korisnika, naročito kada je u pitanju opadanje kose u pečatima. On pre svega sprečava mašćenje kose i održava koren kose zdravim, a ako i nakon njegovog korišćenja primetite pojačano opadanje, onda počnite u upotrebu uvrstite i losion Marbo.

Koristite ga 4 puta nedeljno, i nanesite ga dva puta u toku jednog kupanja. Prvi put nanesite i isperite, a drugi put nanesite i ostavite da odstoji nekih 5 minuta, potom isperite. Marbo šampon će dati fine rezultati, a njegova cena je uglavnom do 800 dinara.

Biomelem – Šampon koji se korisiti decenijama unazad uglavnom daje veoma dobre rezultate. Deluje tako što detaljno čisti koren kose, tako da otklanja mrtve ćelije i pospešuje rast novih, zdravih vlasi. Koristite ga kao i obične šampone, a preporučuje se pranje kose 3-4 puta nedeljno. Njegova cena je veoma pristupačna jer se uglavnom kreće oko 200 dinara.

Fitoval – Žuti Fitoval šampon namenjen je isključivo za osobe kojima opada kosa, a iskustva su različita, uglavnom pozitivna. Njihova cena je oko 500 dinara, a njihovo dejstvo je delotvorno. Isprobajte pa procenite.

Vichy – Poznata marka Vichy veoma je popularna, a iskustva pokazuju zašto. Zeleni šampon se pokazao odlično u borbi protiv opadanja kose, ali i za brži rast kose i jačanje vlasi. Svakako, nije namenjen za sve, već za odredjeni tip kose. Uglavnom se preporučuje masnoj koži glave.

Vichy šampon daje rezultate prilično brzo, nakon samo 4 nedelje vaša kosa će biti potpuno obnovljena. Nakon tog perioda možete povremeno koristiti kako bi održali kožu glave zdravom. Ovaj šampon košta od 1000-1500 dinara, tako da nakon 4 nedelje, ako niste u mogućnosti možete ga koristiti redje.

najbolji-sampon-protiv-opadanja-i-za-brzi-rast-kose

Šamponi na biljnoj bazi:

Kada kažemo šampn na biljnoj bazi, mislimo na to da napravite šampon u svom domu, ali svakako da se ovakav tip šampona može naći i u prodavnicama. Ipak, kako biste bili sigurni da je vaš šampon 100% biljnog porekla, preporučujemo da ga sami napravite. Uglavnom nije potrebno više od par sastojaka, veoma pristupačnih, a ništa vam bolje ne može pomoći od prirode.

Šampon od koprive – Ovaj šampon pravi se od svežih listova koprive i ½ litre jabukovog sirćeta. Sve što je potrebo jeste da listove koprive prelijete sa sirćetom koje ste prethodno prokuvali. Ostavite da stoje tako potopljeni nekih 10-15 minuta, potom procedite i ostavite da se tečnost prohladi. Nakon toga ga sipajte u odgovarajuću bočicu i koristite po potrebi.

Kopriva je od davnina poznata kao „lek za kosu“, tako da ćete redovnim korišćenjem ove mešavine veoma brzo videti rezultate. I što je najbolje, oni će biti dugotrajni.

Šampon sa ricinusovim uljem – Za ovaj šampon biće vam potrebno 50 mililitara ricinusovog ulja, zatim 2 ampule vitamina B, 30 mililitara AD kapi, 30 mililitara kapi od koprive, 100 mililitara vodenog Pantelona i 700 mililitara šampona od koprive.

Najbolje bi bilo da pomenuti šampon od koprive napravite sami, potom u njega umešajte ostale navedene sastojke i promešajte. Tom mešavinom, odnosno dobijenim šamponom perite kosu svaki put, umesto dotadašnjeg šampona. Veoma brzo ćete primetiti razliku. Kosa od ove mešavne veoma brzo raste i ojačava, dobija sjaj i volumen.

Šampon sa AD kapima – Potrebni sastojci za ovaj šampon su 10 mililitara AD kapi, 500 mililitara Kosili šampona, 50 mililitara ricinusovog ulja, 100 mililitara Pantelona i jedna tableta anbola (300 grama).

Najpre tabletu anbola izmrvite tako da se dobije prah, potom taj prah umešajte u Kosili šampon. Dodajte sve ostale navedene sastojke i izmućkajte, tako da se sastojci lepo sjedine. Ovom mešavinom perite kosu 3-4 puta nedeljeno, odnosno svaki put umesto šampona koji ste do tada koristili. Redovnim korišćenjem pravi rezultati videće se nakon 2 meseca, a poboljšanje ćete primetiti već u prvoj nedelji.

Šampon sa kaduljom i lavandom – Sastojci koji će vam biti potrebni za pripremu ovog šampona su 1 kašika suve kadulje, zatim suve lavande, suvog ruzmarina i suve koprive. Takodje, biće vam potrebno 2 šolje vode, 2000 miligrama metilsulfonilmetana (MSM)u prahu i 1.5 decilitar šamponske baze.

U odgovarajućoj posudi pomešajte suve sastojke. Vodu prokuvajte pa prelijte preko biljaka i ostavite da odstoji nekih pola sata. Potom dodajte MSM, promešajte i ostavite da odstoji nekih 10 minuta. Nakon toga dobijenu mešavinu procedite, pa je pomešajte sa šamponskom bazom, izmućkajte i sipajte u odgovarajuću bočicu.

Dobijeni šampon koristite redovno, odnosno umesto običnog šampona, i rezultate ćete veoma brzo primetiti. MSM i šamponsku bazu možete kupiti u svim apotekama.

Svi navedeni sastojci za pripremu biljnih šampona su veoma korisni bitni za pravilan rast kose, i za dobru higijenu glave.

Kopriva je zadužena za ubrzanje periferne cirkulacije, odnosno za dobru prokrvljenost kože glave. Ona podstiče metaboličke procese epiderma, i na taj način čisti kođu glave, čineći je zdravom.

Pantenol ,odnosno vitamin B5 stimuliše regenerativne procese kože glave, i na taj način uspostavlja njenu pravilnu funkciju.

Ricinusovo ulje je zaduženo za jačanje kutikule vlasi. Tačnije, obogaćeno je vitaminom E koje služi da zaštiti kožu glave od slobodnih radikala, odnosno od njihovih uticaja koji su štetni. Tako ricinusovo ulje sprečava pojavu peruti, masnoća i gljivica, odnosno čisti kožu glave i na taj način podstiče brši i pravilan rast kose.

AD kapi, tačnije vitamin A  podstiče regeneraciju kose i time ubrzava njen rast, čini da kosa bude jaka i sjajna.

Zaključak

Svakako preporučujemo da, pre svega, vodite računa o svom zdravlju. Kada ste zdravi vi, odnosno vaš organizam, i vaša kosa će biti zdrava. Naravno uz redovno održavanje.

Brinite o vašem zdravlju, redovno vežbajte i trudite se da unosite dovoljno minerala, vitamina, vlakana, ugljenih hidrata i proteina u vaš organizam. Na taj način očuvaćete vaše zdravlje, a time i vaš duh. Kada ste zdravi onda izgledate lepo, i tako postajete zadovoljni.

Vaša kosa je samo odraz vašeg stanja. Gustu i snažnu kosu svi želimo, ona našu glavu čini lepšom, i sa snažom kosom i mi delujemo snažno i zdravo. Zbog toga se posvetite sebi, svom zdravlju i vašoj kosi.

Redovno je tretirajte preporučenim preparatima, radi preventive, i svakako, ukoliko dodje do opadanja usled nekih posledica. Redovno šišajte kosu i češljajte, tako da u svakom trenutku i na svakom mestu izgleda fino i otmeno.

Nadamo se da ćete uz pomoć naših iskrenih saveta uspešno povratiti volumen vaše kose, i da ćete vašu kosu održati zdravom. Isprobajte preparat koji vam se učini najboljim i lako dostupnim, pa proverite rezultate. Svakako, nemojte odustati ukoliko vam jedan ne odgovara, jer, ima dosta preparata. Proverite kakvu kožu glave imate, i u skladu sa tim delujte. Pronadjite i prilagodite šampon vašoj koži i kosi, i svedočite poboljšanju i zadovoljstvu.

Takodje, ako baš ništa ne pomogne, postoji i još jedno rešenje na tržištu a to je transplantacija kose koja spada u oblast estetske hirurgije.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: