Kako ukloniti strije i ožiljke prirodnim putem ili laserom

Ožiljci i strije su neki od najčešćih estetskih problema vezanih za kožu zbog kojih se mnogi obraćaju dermatolozima i kozmetičkim stručnjacima.

Ova dva neprijatna fenomena predstavljaju izvestan oblik posledice zaceljivanja oštećenja tkiva, zbog čega predeo kože gde se formiraju izgleda drugačije, može biti više ili manje upadljiv i da deluje ružno i nepoželjno.

Strije se najviše javljaju kod pripadnica lepšeg pola nakon trudnoće, mada to nije jedini mogući razlog za njihov nastanak.

Ožiljci su, sa druge strane, posledica zarastanja prethodno povređenog i oštećenog tkiva. Formacija strija i ožiljaka se u izvesnoj meri razlikuje, no oba problema se tretiraju na sličan način.

Postoji više metoda za njihovo ublažavanje pa i konačno uklanjanje, uključujući upotrebu krema, niza prirodnih preparata, kao i laserskih zahvata.

Šta su ožiljci?

Ožiljci nastaju kao posledica zaceljivanja kože na mestu neke povrede ili posle hirurške intervencije. Naša koža dizajnirana je tako da predstavlja prvu barijeru protiv infekcija i opasnosti iz okruženja. Ako se posečemo, povredimo na neki drugi način ili, na primer, odlučimo da uradimo pirsing, ta barijera je probijena, što je alarmantan čin za naš organizam; ljudsko telo odgovara na takav signal pokušajima da zatvori probijeni zaštitni omotač na što brži mogući način. Zbog toga se stvaraju ožiljci.

U osnovi, to znači da su ožiljci ‘dobri’, ali estetski problem leži u toome što je tkivo od kojih su izgrađeni dosta različito od tkiva u okolini. Što je oštećenje ozbiljnije ili dublje, to je i ožiljak intenzivniji i za posledicu dobijamo upadljivu nepravilnost na koži. Tokom vremena, ožiljci i prirodno blede i nestaju, te deluju manje uočljivo; proces zaceljivanja ožiljaka se dešava polako i zavisi od toga koliko je agresivna bila povreda na tom mestu.

 • Tretiranje ožiljaka može da se obavlja na više načina. Uklanjanje ožiljaka izvodi se zahvatima različitih oblika, a ublažavaju se i pomoću raznih preparata posebno formulisanih za negu tako izmenjene kože. Od mogućih intervencija izdvajaju se laserski tretman, dermabrazija, operacija i upotreba filera tkiva;

Šta su strije?

Strije su, može se reći, takođe jedna vrsta ožiljaka, ali je njihov mehanizam nastanka drugačiji. One nastaju na mestima gde je koža na telu rastegnuta više nego što je uobičajeno. Zbog očiglednih razloga, one su zato najčešća posledica trudnoće; strije u trudnoći, strije na stomaku i strije na grudima čest su problem sa kojima se suočavaju mnoge buduće i novopečene mame.

Međutim, nisu samo one podložne pojavi strija, niti su strije isključivo vezane za žene. Nastaju i kao posledica naglih varijacija u telesnoj težini, odnosno naglog i abnormalnog dobijanja na kilaži, koje takođe izaziva rastezanje kože; takve su, na primer, strije na zadnjici. Javljaju se i kao pratilac puberteta i naglog rasta, strije na nogama su jedan od primera. Strije nisu opasne i obično blede tokom vremena, ali nikada sasvim ne nestaju. Postoji niz preparata koji pomažu njihovo uklanjanje i ublažavanje, a obično sadrže vitamin E, kakao puter i glikoličnu kiselinu.

loading...
 • Preparati u obliku krema su dobri i korisni za kožu, mada oni zapravo ne mogu da učine da strije sasvim nestanu. Neke od procedura koje se primenjuju da se prisustvo strija umanji i ublaži uključuju lasersku intervenciju, mikrodermabraziju i druge metode. Mnogi se u tretiranju na oko neugodnih strija odlučuju za upotrebu prirodnih preparata, koji mogu da pomognu u izvesnoj meri;

LASERSKO UKLANJANJE STRIJA I OŽILJAKA

Laserske intervencije danas su rastući trend u svetu estetske medicine. Laseri se koriste za tretiranje neželjenih malja, uočljivih kapilara, izraženih vena, tetovaža i slično.

Takođe se upotrebljavaju i za revitalizaciju kože i postizanje lepšeg izgleda same kože; revitalizacija podrazumeva ublažavanje i zatezanje finih linija i bora, maksimalno redukovanje ožiljaka nastalih kao posledica hirurške intervencije ili nakon akni, te ublažavanje i redukciju strija. Laseri revitalizuju kožu tako što podstiču produkciju kolagena i povećavaju elastičnost tkiva, što rezultira ublažavanjem nepravilnosti u vidu bora i daje mladalački, osvežen i baršunast izgled i osećaj kože.

Osim toga, laseri mogu da posvetle pigmentacione nepravilnosti, kao što su fleke nastale od izlaganja sunčevim zracima ili staračke pege.

Laserska redukcija nepravilnosti

Laserska intervencija može da doprinese maksimalnoj redukciji strija i ožiljaka i pruži lepši, nežniji i blistaviji izgled kože. Mnogi ljudi imaju strije, milioni na planeti, a nijedna osoba ih sasvim sigurno ne želi. Pojava strija čini ne samo da ne uzgledate kako biste želeli, već može dosta da utiče na sam doživljaj koji pojedinac ima o sebi i svom telu i da ugrozi njegovo samopouzdanje, što dalje puno utiče i na njegove socojalne interakcije i sveukupan društveni život. Laserska intervencija je brza i delotvorna i lako redukuje upadljive strije, vraćajući koži njen sjaj i prirodni izgled.

Laserski tretman ožiljaka primenjiv je na ožiljke različitih vrsta, uključujući ožiljke nastale kao posledica hirurške intervencije i one koji se formiraju posle lečenja akni. Tretman ublažava njihovo prisustvo i pojednostavljava njihovo tretiranje, ostavljajući kožu nežnojim, mekšom i osveženom. To je praktična nehirurška metoda, brzog, neinvazivnog dejstva, koja ne zahteva dugo vremena za oporavak i obezbeđuje izvrsne rezultate. Mehanizam delovanja je identičan kao u laserskom uklanjanju strija, a posledice, rezultati i eventualni neželjeni efekti se takođe podudaraju.

Ko su kandidati za lasersku intervenciju?

Bez obzira na koji način su strije ili ožiljci nastali, laserski tretman je napredna metoda koja revitalizuje kožu i omogućava kandidatu da ponovo dobije finoću i čistoću kože koju želi. To je nehirurška metoda koja se uspešno koristi za poboljšanje izgleda kože pogođene strijama ili naružene ožiljcima, dobro se podnosi i ne zahteva mnogo vremena za oporavak. Laserski tretman je pogodno i efikasno rešenje u sledećim slučajevima.

 • Strije nastale u pubertetu;
 • Strije u trudnoći i nakon trudnoće;
 • Strije kao posledica debljanja;
 • Strije uzrokovane hormonskim promenama;
 • Ožiljci nastali kao posledica hirurškog zahvata;
 • Ožiljci nastali nakon akni;

Laserski tretman strija i ožiljaka je praktičan način da se oslobodite ovih neprijatnih belega i vratite koži njen prirodni izgled. Pokrivanje odećom, izbegavanje situacija u kojima bi se strije mogle videti i slično, u velikoj meri utiču na kvalitet života svake osobe za koju su strije veliki problem. Isto važi i za ljude koji imaju ožiljke na vidljivim mestima na koži. Uspešna laserska intervencija rasterećuje pojedinca misli i brige o izgledu i vraća mu, ne samo lepu i negovanu kožu, već i samopouzdanje.

Postupak laserskog uklanjanja strija i ožiljaka

Laserski tretman strija je pogodan za sve tipove kože, uključujući i kandidate sa veoma svetlom ili veoma tamnom kožom. Pre nego što se podvrgnete takvom zahvatu, naravno, terba da konsultujete svog lekara i dermatologa. Postupak je jednostavan i traje kratko, oko pola sata, u zavisnosti od površine koja se tretira. Uglavnom pruža blagi osećaj nelagodnosti, ali ne boli, dok je oporavak tkiva veoma brz; većina kandidata nastavlja normalne aktivnosti neposredno nakon tretmana. Za optimalne rezultate je obično potrebno između tri do pet seansi.

Tretman podrazumeva primenu mikrolaserskih zraka koji prodiru duboko u slojeve kože, tretirajući strukture koje su odgovorne za proces obnavljanja i starenja kože. Urođeni mehanizam zaceljivanja organizma potom uklanja stare, oštećene delove tkiva i gradi nove, koristeći sveže proizveden kolagen i elastin. Novi kolagen izglađuje strije i daje im mnogo nežniji, delikatniji i manje upadljiv izgled i popravlja njihovu boju.

Mogući neželjeni efekti: Tipične nuspojave laserskog tretmana strija i ožiljaka uključuju privremeno crvenilo, peckanje i oticanje tretiranog područja kože, a ove pojave se povlače nakon nekoliko dana. Druge moguće posledice uključuju pojavu plikova, modrica i prolongiranog crvenila, posvetljivanje ili tamnjnje kože, pojavu ožiljaka i nestanak ili izbledelost pega.

 • Cene laserskih tretmana zavise od veličine regije na koju se primenjuju i variraju između 120 i 200 evra na našim poliklinikama;

PRIRODNO UKLANJANJE STRIJA I OŽILJAKA

Osim laserskog tretmana, postoji čitav niz preparata kojima se strije i ožiljci mogu tretirati na manje invazivan način, uz upotrebu krema i losiona, ulja, te različitih sastojaka koje možemo da pronađemo u svojoj kući i koji nisu industrijski proizvedeni. Takav tretman ima svoje prednosti i  mane, kao i svaki drugi. Kada je reč o efikasnosti krema, mišljenja su podeljena, a iskustva sa upotrebom različitih proizvoda su individualna.

Za neke osobe jedan proizvod je bolji od drugog i obrnuto; na efikasnost proizvoda za tretiranje strija i ožiljaka utiče niz faktora, koji podrazumevaju i opšte stanje i tip kože samog pojedinca, kao i vrstu i intenzitet oštećenja. Izdvojili smo one preparate za koje se smatra da su najefikasniji u borbi protiv strija i ožiljaka.

Najbolja krema protiv strija i ožiljaka

Tržište je danas preplavljeno najrazličitijim proizvodima za negu kože, za podmlađivanje, isceljivanje rana, opekotina, ublažavanje strija i ožiljaka, izbeljivanje pega i fleka i tako dalje. Svaki od tih preparata je posebno formulisan tako da neguje i regeneriše kožu, sadrži kompleks nutrijenata koji su potrebni tkivima da se oporave ili zarastu i svaka od tih krema ima svojstven efekat.

Teško je reći koja krema je najefikasnija, pa čak i u kolikoj meri su takvi preparati delotvorni. Postoje specijalno formulisani preparati za negu kože i prevenciju pojave strija u toku trudnoće i razni drugi koji oporavljaju tkivo na kome su se strije već pojavile. Kada je reč o ožiljcima, postoje gelovi i kreme koji se dugi niz godina koriste za ubažavanje ožiljaka.

Šaljićev melem za strije – Šaljićevi preparati imaju dugu i uspešnu tradiciju primene kod nas i smatraju se veoma delotvornim za razne slučajeve. Jedan od njih je i krema za strije, proizvod koji je namenjen kako prevenciji pojave strija u trudnoći, tako i ublažavanju već nastalih strija. Ovaj preparat koristi se i u toku i nakon trudnoće, sa veoma dobrim rezultatima. U toku trudnoće, krema se primenjuje tako što se nakon toplog tuša melem nanosi na kožu i nežno utrljava; hranljivi sastojci čuvaju elastičnost kože i održavaju je vitalnom i nepromenjenom. Nakon porođaja, krema se može primenjivati na isti način, samo što su pokreti pri nanošenju intenzivniji. Za mnoge žene Šaljićev melem Striet je najbolja krema protiv strija u trudnoći.

 • Cena za jedno pakovanje je oko 700 dinara;

Contractubex gel protiv ožiljaka – Contractubex je gel namenjen tretiranju ožiljaka, sa tradicijom primene već više od pola veka i predstavlja jedan od najprodavanijih preparata za ovu namenu u mnogim zemljama. Preporučuje se od strane lekara i stručnjaka širom planete, a njegova efikasnost je potvrđena medicinskim istraživanjima. Ovaj preparat sadrži tri glavna aktivna sastojka, alantoin, heparin i ekstrakt crnog luka, koji zajedno prodiru u dublje slojeve kože i intenzivno rade na regeneraciji tkiva. Konačni efekti pravilne upotrebe su skoro potpuno neprimetni ožiljci.

 • Cena za jedno pakovanje je oko 1200 dinara.

PRIRODNO UKLANJANJE STRIJA I OŽILJAKA

Osim oprobanih krema, preparata i intervencija koje rešavaju problem strija i ožiljaka, uvek postoji opcija tretiranja kože sasvim prirodnim preparatima, koji ne sadrže nikakve hemijske dodatke i nisu specijalno formulisani. Njihova prednost jeste u tome što znate da svojoj koži pružate dar koji dolazi direktno od naše zemlje, ali je veoma diskutabilno koliko koji preparat pomaže i da li je uopšte efikasan.

Takođe, uvek treba imati u vidu da i prirodni sastojci mogu da imaju neželjene efekte, da mogu sadržati alergene i delovati štetno na kožu. Izbor takvih preparata je zaista veliki, a možemo da izdvojimo one najčešće korišćene i za koje se smatra da su zaista delotvorni i veoma efikasni.

Aloe vera – Aloe vera je odavno poznata kao prirodni preparat za negu kože, a prema iskustvima korisnika, pokazala se efikasnom i kada je potrebno ublažiti strije i ožiljke. Ona ima svojstvo hlađenja i isceljivanja tkiva, jako dobro hrani i vlaži kožu. Redovna upotreba dovodi do sjajnih rezultata. Može da se koristi u svežoj formi ili u obliku gela.

Kakao puter – Kakao puter je izuzetno bogat i hranljiv, te dragocen za našu kožu. Poznat je po svojim efektima na podmlađivanje i revitalizovanje kože, na cirkulaciju i ublažavanje bora, strija i ožiljaka. Dobra je opcija i kada se nalazi u sastavu preparata za negu kože, a najbolje je koristiti čisti kakao puter kao sredstvo za mazanje i masažu kože sa strijama ili ožiljcima.

Maslinovo ulje – Maslinovo ulje je još jedan saveznik sveže, blistave i glatke kože. Sastojci maslinovog ulja prodiru u slojeve kože i hrane je, prirodno je vlažeći i održavajući vitalnom, zbog čega pozitivno deluju i na ublažavanje bora, strija, pa i ožiljaka. Ono sadrži dragoceni vitamin E, koji je veoma važan za obnovu tkiva. Za najbolje rezultate, preporučuje se upotreba ekstra devičanskog maslinovog ulja.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: