Aciklovir mast – upotreba za herpes, oči, usne i zdravlje, iskustva i cena

Aciklovir mast, predstavlja medicinski proizvod koji je namenjen za lokalnu upotrebu i koristi se u lečenju virusnih infekcija koje su prisutne na koži ili sluzokoži, a koje su izazvane prisustvom “Herpes Simplex” virusa tipa 1 ili prisustvom “Herpes Simplex” virusa tipa 2. “Herpes labialis” (herpes usana), “Herpes keratitis” (Herpes oka) ili “Herpes genitalis” (genitalni herpes), samo su neki od oblika infekcija virusom “Herpes Simplex” tipa 1 i “Herpes Simplex” tipa 2.

Pored navedenih oblika virusnih infekcija, Aciklovir mast ispoljava efikasno delovanje i u procesu lečenja infekcije “Varicella Zoster” virusom koji je izazivač oboljenja koje je u narodu poznatije pod nazivom “ovčije boginje”. Oboljenja poput virusne mononukleoze i poput infekcije izazvane prisustvom Epstajn Barovog virusa, takođe se mogu lečiti uz pomoć Aciklovir masti.

Na koji način Aciklovir mast deluje?

Sastav Aciklovir masti, baziran je na prisustvu istoimene supstance (reč je dakle o aciklovir supstanci), koja se nakon što dođe u kontakt sa ćelijama kože ili sluzokože koje su zaražene nekim od oblika gore pomenutih virusa, preobražava u aktivno jedinjenje “Aciklovir Trifosfat”. Ovaj oblik aktivnog jedinjenja, deluje tako što sprečava razmnožavanje virusa i dovodi najpre do smirivanja, a zatim i do potpunog eliminisanja simptoma virusne infekcije koja se predhodno razvila na određenoj regiji kože, odnosno sluzokože.

Opisani način delovanja, Aciklovir mast ispoljava u prisustvu virusnih infekcija koje su nastale i koje su se razvile na području oka (ili očiju), zatim na području usana, na genitalnom području ili na bilo kom drugom području kože odnosno sluzokože.

Aciklovir mast – upotreba za herpes

Ono što predstavlja jednu od glavnih karakteristika herpesa, jeste da ima sposobnost da se izuzetno brzo širi i prenosi, kako na jednom određenom području kože ili sluzokože koja je zahvaćena infekcijom, tako i sa jednog na drugo područje tela, kao i sa osobe na osobu. Zbog takve činjenice, herpes se definiše kao izrazito zarazno oboljenje, koje se kao oblik infekcije može razviti na bilo kom području tela.

Širenje i prenošenje ovog oboljenja, vrši se na više načina i to neposrednim kontaktom zdravog i obolelog područja kože odnosno sluzokože, zatim seksualnim putem (ukoliko je reč o prisustvu genitalnog herpesa), kapljično (poljupcem, pljuvačkom, kašljanjem ili kijanjem recimo), ili posredstvom upotrebe ličnih predmeta koje je koristila zaražena osoba (peškir, jastučnica, čaša, pribor za jelo i slično).

Bez obzira na činjenicu na kojoj regiji kože ili sluzokože je herpes nastao, njegovom lečenju treba pristupiti što hitnije i to upotrebom Aciklovir masti.
Aciklovir mast, potrebno je upotrebiti tako što ćete je najpre istisnuti na prst, a zatim je sa prsta preneti na područje kože odnosno sluzokože koje je zahvaćeno herpesom i tu je nežnim pokretima ravnomerno utrljati.

Upotrebu Aciklovir masti, treba ponavljati na svaka četiri sata, što znači četiri do pet puta dnevno. U toku noći, Aciklovir mast nije potrebno koristiti. Period u kojem je potrebno koristiti ovo medicinsko sredstvo, zavisi od intenziteta rasprostranjenosti infekcije.

Uglavnom, Aciklovir mast treba koristiti sve dok se simptomi infekcije ne povuku i plus još tri dana od dana kada su se simptomi povukli. Ukoliko upotreba Aciklovir masti za deset dana ne dovede do izlečenja, potrebno je posetiti lekara i zatražiti dodatni savet i pomoć od njega.

loading...

U cilju sprečavanja širenja i prenošenja herpesa, pre i nakon svakog tretiranja zaraženog područja mašću, obavezno temeljno operite ruke i između dve upotrebe masti strogo izbegavajte da rukama dodirujete zaraženo područje.

Područja sluzokože koja ne smeju doći u kontakt sa sadržajem Aciklovir masti su unutrašnjost vagine i unutrašnjost usta.

Aciklovir mast – upotreba za oči

Herpes oka ili herpetični keratitis, predstavlja oblik virusnog oboljenja na koje je potrebno delovati upotrebom Aciklovir masti. Ovaj oblik oboljenja, moguće je prepoznati u najranijoj fazi dok se još uvek nisu razvile herpetične rane na osnovu simptoma kao što su:

– Nastupanje bola prilikom gledanja u izvor svetlosti,

– Prisustvo crvenila u regiji jednog ili u regiji oba oka,

– Prisustvo bola u očima koji je najčešće izraženiji u jednom oku,

– Pojava pojačanog lučenja suza,

– Pojava otoka u području rožnjače,

– Sublektivni osećaj “prašine u očima”.

Ukoliko primetite prisustvo navedenih simptoma, što hitnije se obratite lekaru koji će na osnovu pregleda ustanoviti da li je reč o prisustvu herpetičnog keratitisa ili nije. Ukoliko rezultati pregleda pokažu da imate herpetični keratitis, u najbližoj apoteci kupite Aciklovir mast za oči i koristite je na sledeći način:

Na svaka četiri sata, izuzev noću, na prst istisnite jedan centimetar masti, a zatim mast sa prsta prenesite na područje gornjeg i donjeg kapka i ravnomerno je utrljajte, pazeći da mast ne dođe u kontakt sa unutrašnjom sluznicom oka i sa samim okom. Ukoliko se to desi, oko isperite obilnom količinom vode. Pre i nakon svakog nanošenja Aciklovir masti na regiju kapaka, temeljno operite ruke kako ne bi ste doprineli komplikovanju i širenju simptoma infekcije.

Ovaj oblik terapije treba da traje kontinuiranu u periodu u kojem su simptomi herpetičnog keratitisa aktivni i još tri dana nakon što su se izgubili.

Ukoliko za ukupno deset dana, upotreba Aciklovir masti ne dovede do izlečenja herpetičnog keratitisa, potrebno je da se obratite lekaru.

Aciklovir mast – upotreba za usne

“Herpes labialis” ili herpes usana, predstavlja oblik virusnog oboljenja koje se može razviti u uglu usana, ali i na bilo kom delu gornje ili donje usne, pa čak i na više područja usana istovremeno. Lečenju ovog oblika oboljenja, treba pristupiti u što ranijoj fazi njegovog razvoja, kako bi se proces lečenja obavio brže i efikasnije.

U cilju herpesa usana, Aciklovir mast se koristi na sledeći način:

Četiri do pet puta u toku jednog dana (najbolje je na svaka četiri sata), Aciklovir mast se nanese i pažljivo se u tankom sloju utrlja na područje koje je zahvaćeno infekcijom. Pritom, treba voditi računa o tome da sadržaj masti ne dospe u unutrašnjost usta. Ukoliko se to slučajno dogodi, ne može se dogoditi ništa loše jer Aciklovir mast ne izaziva trovanje, ali svakako tako nešto treba izbegavati jer ovaj medicinski proizvod nije namenjen za unutrašnju upotrebu. Pre i nakon svakog nanošenja Aciklovir masti na herpes usana, ruke treba temeljno oprati.

Ukoliko je reč o blažem obliku herpesa usana, dovoljno je da terapija traje četiri dana. Ukoliko je reč o intenzivnije izraženom obliku herpesa usana, terapija treba da traje do maksimalno deset dana. Ukoliko se ni nakon deset dana sprovođenja terapije infekcija i dalje ne povuče, treba se obratiti lekaru.

Aciklovir mast – koliko je zdrava za upotrebu?

O tome koliko je Aciklovir mast zdrava, tačnije bezbedna za upotrebu, dovoljno svedoči podatak da se ona može koristiti i za lečenje infekcija izazvanih virusom herpesa koje su prisutne kod tek rođenih beba. dakle, ukoliko dejstvo ovog medicinskog proizvoda ne može da se odrazi loše na zdravlje beba, sasvim je izvesno da ne može da se odrazi loše ni na zdravlje odraslih.

Jedini period u kojem upotreba Aciklovir masti nije preporučena pre konsultacije sa lekarom, jeste perod dojenja.

Što se tiče perioda trudnoće, ne postoje zabeleženi primeri razvijenih posledica nakon primene Aciklovir masti, ali se u cilju apsolutne sigurnosti preporučuje konsultacija sa lekarom.

Aciklovir mast – iskustva

Gotovo sto procenata pacijenata koji su isprobali dejstvo Aciklovir masti, zadovoljni su rezultatima njenog delovanja. Do razvoja kontraindikacija, došlo je kod minimalnog procenta pacijenata i to kod onih pacijenata koji ovaj proizvod nisu koristili prema uputstvu, već su dozvolili da sadržaj masti dospe u unutrašnjost vagine, u unutrašnjost usta ili u unutrašnjost očiju.

Aciklovir mast – koja je cena i gde je kupiti?

Aciklovir mast se prodaje bez obaveze da se prilikom njene kupovine priloži recept, dostupna je u svim apotekama i košta oko 200 dinara.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: