Sinoderm krema – upotreba za lice i bubuljice, iskustva i cena

Sinoderm krema, predstavlja vrstu konvencionalnog lekovitog preparata čiji je sastav baziran na značajnoj koncentraciji fluocinolonacetonida i neomicin sulfata. Ova krema, pripada grupi medikamenata koji se stručno nazivaju topikalni kortikosteroidi.

Medikamenti iz grupe topikalnih kortikosteroida, pa samim tim i Sinoderm krema, čijoj upotrebi i osobinama ćemo posvetiti sadržaj ovog teksta, namenjeni su za lečenje pojedinih (ne svih) oblika dermatoloških zdravstvenih problema, odnosno za lečenje zdravstvenih problema koji mogu nastati i koji se mogu razviti na površini kože.

Sinoderm krema, namenjena je isključivo za spoljašnju upotrebu, a u prisustvu kojih konkretno oblika zdravstvenih problema na koži, na koji način i u kojoj dozi je treba koristiti, pročitajte u nastavku teksta. U nastavku teksta, osim upravo pomenutih, pronaći ćete još korisnih, konkretnih i maksimalno pouzdanih informacija koje se odnose na upotrebu i na osobine Sinoderm kreme.

Sinoderm krema – sastav

Kao što smo napomenuli, u sastav Sinoderm kreme, uključene su značajne koncentracije aktivnih supstanci kao što su fluocinolonacetonid i neomicin-sulfat.

Fluocinolonacetonid, predstavlja vrstu sintetičkog kortikosteroida koji poseduje i ispoljava anti-inflamatorno delovanje i koji se kao takav koristi za lečenje zapaljenskih, alergijskih i pruriginoznih oblika oboljenja koja mogu nastati i koja se mogu razviti na površini kože. Fluocinolonacetonid, uvek se koriti lokalno i u tom slučaju deluje najpre na značajno smanjanje intenziteta, a potom i na potpuno eliminisanje simptoma koji se manifestuju u prisustvu upravo pomenutih oblika kožnih oboljenja.

Neomicin sulfat, predstavlja vrstu aminoglikozidnog antibiotika koji poseduje i ispoljava baktericidno delovanje na gram negativne bakterije i na bakterije koje pripadaju rodu stafilokoka. Kao i fluocinolonacetonid i neomicin sulfat se koristi lokalno, što znači da se nanosi direktno na površinu kože na koju je potrebno da ispolji svoje delovanje.

U jednom gramu Sinoderm kreme, sadržano je 0,25 miligrama fluocinolonacetonida i 0,33 miligrama neomicin sulfata.

Delovanje Sinoderm kreme, definisano je kroz ujedinjen oblik delovanja upravo pomenutih i opisanih aktivnih supstanci koje se nalaze u njenom sastavu.

Sinoderm krema – namena

Namena Sinoderm kreme, usmerena je ka delovanju na sledeće oblike zdravstvenih problema koji mogu nastati i koji se mogu razviti na površini kože:

loading...

– Prisustvo bubuljica,

– Prisustvo seboroičnog dermatitisa,

– Prisustvo ekcema (konkretno, misli se na prisustvo diskoidnog ekcema, kao i na prisustvo atopijskog ekcema),

– Prisustvo kontaktnog alergijskog dermatitisa,

– Prisustvo opekotina koje su nastale kao posledica sunčanja (bez obzira da li su opekotine praćene infekcijom ili nisu),

– Prisustvo iritacija koje su nastale kao posledica uboda insekta,

– Prisustvo suvih iritacija kože koje su praćene prisustvom upale koja je izražena kroz crvenilo, svrab, peckanje ili blagi otok),

– Prisustvo kožnog oboljenja koje se naziva prurigo nodularis (srpski naziv ovog oboljenja ne postoji, a oboljenje se manifestuje kroz pojavu tvrdih čvorova (nodulusa) na površini kože),

– Prisustvo kožnog oboljenja koje se naziva lichen simplex (drugačije, ovo oboljenje se naziva neurodermatitis i manifestuje se kroz pojavu iritacija na koži koje nastaju kao posledica upornog i ponavljajućeg češanja ili trenja koje nastaje na određenoj površini kože),

– Prisustvo kožnog oboljenja koje se naziva lichen planus (kao i u slučaju gore pomenutog i opisanog oboljenja koje se naziva prurigo nodularis i u slučaju oboljenja kakvo je lichen planus, nije definisan srpski naziv. Ipak, ono što je poznato, jeste da je reč o upalnom neinfektivnom oboljenju koje može nastati i koje se može razviti na koži ili sluzokoži. Ovo oboljenje, manifestuje se kroz pojavu hrapavih izraslina koje jako svrbe i koje su izražene kroz intenzivno crvenu ili ljubičastu boju).

Sinoderm krema – upotreba

Upotrebi Sinoderm kreme, poželjno je pristupati uz preporuku, odnosno uz saglasnost lekara ili farmaceuta.

Kada se odlučite za upotrebu Sinoderm kreme, prvo na šta treba da obratite pažnju jeste da je koristite isključivo lokalno što znači za direktno tretiranje usko definisanih regija kože koje su zahvaćene prisustvom oboljenja ili iritacija na koje ovaj preparat deluje.

Površine kože koje se nalaze izvan obolele, odnosno iritirane regije, ne treba mazati Sinoderm kremom.

Pritom, Sinoderm kremu uvek treba koristiti, odnosno nanositi na kožu u tankom sloju i ne više od dva puta dnevno (najbolje je ujutru i uveče).

Sinoderm kremu uvek treba nanositi na čistu kožu, na kojoj ne postoje tragovi nečistoća ili drugih preparata kao što su šminka, preparati za negu ili drugi preparati za lečenje.

U pojedinim slučajevima, ali isključivo uz preporuku lekara, nakon upotrebe Sinoderm kreme, na kožu treba staviti zavoj, kako bi se prodiranje kreme u kožu pospešilo i ubrzalo. Međutim, takvom postupku, nikada nemojte da pristupate samoinicijativno i bez saglasnosti lekara, jer preporuka za preduzimanje takvog postupka, odnosi se samo i isključivo u prisustvu određenih oblika oboljenja kože. Takve oblike oboljenja, potrebno je da dijagnostikuje isključivo lekar i to dermatolog.

U slučaju primene zavoja u situacijama kada to nije neophodno niti potrebno, takav postupak može da dovede do pogoršanja simptoma oboljenja koje želite da izlečite.

Upotreba Sinoderm kreme, u zavisnosti od uzroka primene, potrebno je da traje najmanje dva dana, a najduže sedam dana.

Ukoliko bi se Sinoderm krema upotrebljavala duže, mogla bi da izazove nastanak i razvoj različitih oblika kontraindikacija kao što su stanjivanje kože, nastanak svraba kože, pojava malja na tretiranoj regiji kože, pojava akni na tretirnoj regiji kože i slično.

Ono na šta posebno treba obratiti pažnju u toku upotrebe Sinoderm kreme, jeste da krema ne dođe u dodir sa ustima, u dodir sa očima, u dodir sa analnom regijom, u dodir sa genitalnom regijom, u dodir sa regijom grudi, niti u dodir sa regijom kože ispod pazuha.

Sinoderm krema – upotreba za lice

Sa upotrebom Sinoderm kreme, treba da ste posebno obazrivi ukoliko se ona odnosi na tretiranje zdravstvenih problema ili iritacija koje su izražene na koži lica.

Naime, bez obzira šta konkretno predstavlja uzrok vaše potrebe da Sinoderm kremom tretirate lice, Sinoderm kremu nikada nemojte nanositi na celo lice, niti na široke regije kože lica.

Nanošenje i utrljavanje Sinoderm kreme, svedite i definišete isključivo na uske regije kože lica, na kojima je izraženo prisustvo određenog zdravstvenog problema ili iritacije.

Pritom, kada tretirate bilo koju regiju lica Sinoderm kremom, vodite računa o tome da krema ne dođe u dodir sa očima ili sa ustima.

Nikada nemojte duže od pet dana tretirati lice Sinoderm kremom i nikada upotrebu kreme nemojte ponavljati češće od dva puta dnevno.

Ono na šta takođe treba da obratite pažnju, jeste da Sinoderm kremu nanosite isključivo na savršeno čisto lice, na kojem nema tragova šminke niti tragova drugih preparata bilo da su oni namenjeni za negu ili za lečenje kože.

Sinoderm krema – upotreba za bubuljice

Kao što je svima već dobro poznato bubuljice su jako čest problem koji se može javiti na koži. Regija lica, predstavlja regiju na kojoj se bubuljice najčešće javljaju, ali regija ramena, kao i određene druge regije na telu (recimo regija leđa), takođe su često izložene pojavi bubuljica.

U cilju lečenja bubuljica, Sinoderm krema se pokazala kao izuzetno delotvorno i efikasno lekovito sredstvo, ali postoje određena pravila koja je potrebno da znate i kojih je potrebno da se pridržavate ukoliko se odlučite da bubuljice lečite Sinoderm kremom.

Naime, ukoliko su bubuljice izražene na licu, potrebno je da se pre upotrebe Sinoderm kreme temeljno umijete koristeći umereno toplu vodu i blago sredstvo za umivanje. Nakon umivanja na opisan način, dodatno se umijte ohlađenim čajem od kamilice. Tek kada se lice osuši, direktno na površine bubuljica, nanesite tanak sloj Sinoderm kreme i lokalno je utrljajte izbegavajući da pređete na površinu zdrave kože koja okružuje bubuljice.

Ovakvom postupku upotrebe Sinoderm kreme, pristupajte jednom do najviše dva puta dnevno (samo uveče ili ujutru i uveče) i ne duže od pet dana u kontinuitetu. Pomenuti vremenski period, u većini slučajeva, pokazao se kao dovoljan da dovede do potpunog izlečenja bubuljica na licu.

Ukoliko su bubuljice izražene na nekoj drugoj regiji tela (recimo na ramenima ili na leđima), Sinoderm kremu takođe koristite lokalno. Drugim rečima, nanosite je i utrljavajte je isključivo na površinu bubuljica, izbegavajući da je prenesete na zdrave regije kože.

Kao i u slučaju kada tretirate bubuljice na licu, Sinoderm kremu uvek nanosite na predhodno očišćenu kožu.
Tretman Sinoderm kremom u cilju lečenja bubuljica koje su izražene van regije lica, ponavljajte jednom do dva puta dnevno i ovog puta ne duže od sedam dana.

Sinoderm krema – iskustva

Iskustva osoba koje su imale prilike da koriste Sinoderm kremu, uglavnom su pozitivna i svedoče o delotvornosti ovog lekovitog preparata.

Jedino na šta treba obraćati pažnju, jeste da se Sinoderm krema upotrebljava na predviđen način, odnosno u meri i trajanju koje je preporučeno od strane lekara ili farmaceuta.

Prema rečima korisnika, upotreba Sinoderm kreme, već nakon dva dana, dovodi do značajnog smanjenja izraženosti simptoma koji karakterišu oboljenje koje je predmet delovanja kreme.

Kada Sinoderm krema ne sme da se koristi?

Postoje različite okolnosti u prisustvu kojih Sinoderm krema ne sme da se koristi i u okviru kojih bi ukoliko bi se koristila mogla da dovede do nastanka i do razvoja različitih oblika kontraindikacija.

Konkretno, Sinoderm krema ne sme da se koristi u prisustvu sledećih stanja:

– Prisustvo preosetljivosti na lek,

– Prisustvo perioralnog dermatitisa,

– Prisustvo genitalnog pruritusa (to je oblik oboljenja koje se manifestuje kroz intenzivan svrab genitalne regije),

– Prisustvo perianalnog pruritusa (to je oblik oboljenja koje se manifestuje kroz intenzivan svrab analne regije),

– Prisustvo rozacee,

– Prisustvo bilo kog oblika virusne infekcije kože (kao što je recimo infekcija virusom herpes simplexa ili virusna infekcija varičela),

– Prisustvo akni,

– Prisustvo proširene psorijaze,

– Prisustvo tuberkuloze kože,

– Prisustvo primarnih bakterijskih infekcija kože,

– Prisustvo primarnih gljivičnih infekcija kože,

– Prisustvo oslabljene, odnosno usporene cirkulacije (kod osoba koje imaju usporenu cirkulaciju, upotreba Sinoderm kreme, može dovesti do pojave ulceracije kože).

Osim u prisustvu upravo navedenih stanja, odnosno oblika oboljenja, Sinoderm krema se ne sme koristiti kod dece koja su mlađa od dve godine. Čak i ukoliko se koristi kod starije dece, u vezi upotrebe Sinoderm kreme neophodno je konsultovati lekara.

Važnost takvog postupka, ogleda se kroz činjenicu da deca, posebno deca mlađa od dve godine, imaju tanju i osetljiviju kožu nego što je to slučaj sa odraslima.

U toku upotrebe Sinoderm kreme, moglo bi da dođe do dodatnog istanjivanja kože deteta, a onda i do pojave zdravstvenih komplikacija, tačnjije posledica koje bi bile višestruko komplikovanije nego što su stanja na koja je bilo cilj delovati upotrebom kreme.

Neke od najgorih posledica koje se mogu razviti kod dece usled prekomerne i nepravilno dozirane upotrebe Sinoderm kreme, jesu usporenost rasta i razvoja ili nastanak i razvoj Kušingovog sindroma.

Navedene vrste posledica, mogle bi da nastanu usled razvoja supresije hipotalamo hipofizno nadbubrežne osovine.

Ukoliko uz preporuku lekara počnete da koritite Sinoderm kremu u cilju lečenja deteta, obavezno pristupajte primeni najmanje moguće doze.

Nemojte primenjivati više od jedne doze dnevno i nemojte dozvoliti da primena Sinoderm kreme traje duže od 3 dana. Ukoliko se za to vreme simptomi oboljenja koje je izraženo kod deteta ne povuku, od lekara zatražite promenu terapije.

Upotreba Sinoderm kreme u trudnoći i u periodu dojenja

Upotreba Sinoderm kreme u periodu trudnoće, kao i u periodu dojenja nije preporučena, ali nije ni strogo zabranjena. To znači da u pomenutim periodima, upotrebi Sinoderm kreme treba pristupiti isključivo ukoliko je to neophodno i ukoliko je to predložilo, odnosno dozvolilo istovremeno više lekara.

Konkretnije, ukoliko se i dermatolog i ginekolog slažu po pitanju stava da je bezbedno da upotrebite sinoderm kremu u periodu trudnoće, kao i u periodu dojenja, upotrebite je, ali vodite računa o tome da je ne koristite duže od tri dana i ne češće od dva puta dnevno i to u minimalnim mogućim količinama.

Sinoderm krema – cena i gde kupiti?

Sinoderm krema, prodaje se u apotekama. Dostupna je u pakovanju od 15 grama i njena cena iznosi oko 250 dinara.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: