Baza, prajmer za lice – uputstvo za korišćenje, koji izabrati

Ako do sada niste koristili bazu, tj. prajmer za lice, onda ste zaista mnogo toga propustili!

Bez obzira da li svakodnevno nosite ful šminku ili se zadovoljavate BB kremom i toniranim balzamom za usne, prajmer je bogom dan proizvod koji vam pomaže u borbi protiv prekomerno sjajnog lica ili služi kao odlična glatka osnova za puder.

Ipak, mnogi ljudi često preskaču ovaj korak u procesu šminkanja jer veruju da im stvarno nije potreban ili nisu sigurni kako da ga koriste, pa onda smatraju da nije ni vredan investicije. Međutim, korišćenjem prajmera ispod šminke, učinićete da sve traje duže, bilo da je to šminka na vašem licu ili ona u vašem neseseru.

Koje su prednosti i mane prajmera i zašto je prajmer “must have” proizvod u vašoj kolekciji šminke?

Mejkap prajmer je osnova za puder, fondaciju ili šminku, koji omogućava da se šminka glatko i jednostavno nanese i da traje duže.

Formule prajmera su dostupne u obliku kreme, gela ili praha. Hidrantne kreme omekšavaju kožu, ali pravi prajmer priprema kožu za vašu omiljenu toniranu hidrantnu kremu ili puder, dajući joj sastojak koji će pomoći da se puder zadrži tokom čitavog dana.

Mnogi sastojci šminke su formulisani na polimerima koji su napravljeni na silikonskoj bazi. Takav je, na primer, dimetikon. Ovaj sastojak ima ultra-smoothing efekte! Ali svi oni koji se bore protiv cističnih akni i ostalih nezgodnih stanja na koži lica, moraju obavezno uraditi testiranje na kome će utvrditi da li su alergični na dimetikon.

Mejkap prajmer ima mogućnost da izgladi sve fine linijice, borice ili velike pore. Ko ima problem sa rozaceom takođe može koristiti prajmer u svetlo zelenoj boji koji će umanjiti crvenilo.

Postoje i prajmeri koji se koriste samo za očne kapke kako bi se sprečilo nagomilavanje senke. Ukoliko su vam očni kapci masni, dobar prajmer može imati matirajući efekat i može vam prilično pomoći.

loading...

Za nanošenje prajmera je nabolje koristiti sopstvene jagodice prstiju jer se na taj način prajmer najbolje utapkava. Neki stručnjaci preporučuju nanošenje prstima kada su u pitanju veće površine lica, dok se za male regije koristi četkica.

Kozmetička baza za lice može biti u obliku kreme ili losiona i ona se uvek stavlja pre svih drugih proizvoda kako bi poboljšala pokrivenst i kako bi omogućila da šminka traje dugo na licu.

Postoje razne vrste prajmera ili baza, ali najčešće srećemo one koje se nanose na celo lice, mada su odlični i oni za kapak, usne, pa čak i trepavice.

Prajmer koji se nanosi pre pudera na lice u stvari funkcioniše kao hidrantni sloj koji uspeva da apsorbuje masnoće sa lica zahvaljujući salicilnoj kiselini. Na taj način koža dobije matirani izgled. Baza daje koži uravnotežen gladak izgled i povećava dugovečnost pudera ili tonirane kreme. Mnogi dobri prajmeri imaju u sebi antioksidanse kao što su vitamini A, C i E ili neke druge sastojke kao što su ekstrakt semena grožđa i ekstrakt zelenog čaja. Postoje i baze napravljene od vode i silikona.

Kada birate prajmer, gledajte da on ne sadrži dimetikon ili ciklometikon, ako znate da ste alergični na ove sastojke. Najbolje je izabrati onaj prajmer koji nema konzervanse, ulja ili mirise.

Idealni prajmeri za letnje dane su oni koji sadrže faktor zaštite od sunca (SPF).

Šta je make-up prajmer (primer) ili baza (base)?

Mnogi ne znaju šta su prajmeri i baze, kao što ne znaju ni da li postoji razlika između ova dva proizvoda, zato što su to relativno novi proizvodi u kozmetičkom svetu (naročito prajmer).

Nedavno je korišćenje ovih proizvoda postalo “mejnstrim” znanje i sve više kozmetičkih kompanija sada izbacuje nove proizvode iz ovog domena.

Generalno govoreći, i prajmer i baza imaju veoma sličnu svrhu i obično se oba termina odnose na istu stvar. Naravno, za one prave poznavaoce, ipak postoji malecna razlika između ova dva proizvoda.

Baza

Baza je upravo to što joj samo ime kaže – podloga. To je baza za vašu šminku, za vaš mejkap. Dakle, baza je ono što stavljate na očne kapke pre nego što nanesete senku, baza je ono što stavljate na lice pre nego što nanesete puder i rumenilo i baza je ono što stavljate na usne pre nego što nanesete ruž. Glavna svrha baze, kako kažu stručnjaci, jeste da učini boje življim.

Primetićete da neke vrste šminke, na primer senke, mogu izgledati upečatljivije u samom pakovanju, ali kada ih nanesete na kapke, boja izgleda drugačije i nema isti intenzitet kao što biste želeli ili kao što ste zamišljali. To može biti zbog toga što su očni kapci masni ili zbog tona vaše kože. Baza, naročito svetla baza, napraviće glatku, suvu i neutralnu podlogu koja će učiniti da boja na vašim kapcima bude intenzivnija kada se nanese.

Prajmer

Prajmer treba da uradi upravo to – da pripremi vaše lice ili bilo koji deo lica za nanošenje šminke. Definicija reči “prime” je “biti spreman” i to je upravo prava svrha prajmera – da pripremi ili spremi vaše lice, usne, itd. za šminku.

Na primer, prajmer za lice koji se nanosi pre nanošenja pudera ili fondacije gladi fine linije na vašem licu, naročito onaj prajmer koji je napravljen na silikonskoj bazi. On pravi gladak sloj na vašem licu i ublažava bore, fine linije i pore, pa kada nanesete puder, onda on “legne” na površinu i čini da vaše lice izgleda potpuno glatko i bez neravnina.

Poneki prajmeri se mogu nositi bez pudera preko njega. Oni se prave u različitim tonovima i mogu se usklađivati sa tonom vaše kože.

I prajmeri i baze pomažu da se vaša šminka održi tokom čitavog dana, a mnogi od ovih proizvoda sadrže minerale, likvide i još neke sastojke koji će osvežavati vašu kožu.

Dakle, iako su ova dva proizvoda u suštini iste stvari i mogu se koristiti u iste svrhe, glavna razlika je u tome što je glavna svrha baze da poboljša intenzitet boje i da šminka traje duže, dok prajmer ima moć da izgladi lice i ublaži nepravilnosti.

Kako se koristi prajmer, tj. baza?

Iako mnogi preskaču primenu prajmera, s obzirom na to da smatraju da je to nepotreban korak u šminkanju, trošenje svega nekoliko minuta na njegovo nanošenje može značajno uticati na vaš savršen izgled. Prajmer čini površinu kože glatkom, minimizira izgled finih linija i pora, otvara ton kože i pomaže da vaša šminka nema mrlje i da izgleda perfektno.

Prvi korak u korišćenju prajmera jeste biranje odgovarajućeg prajmera za vaše lice. Pre svega ovde mislimo na biranje prajmera koji će odgovarati onom vašem nedostatku koji želite da sakrijete. Da li ste najviše zabrinuti oko bora i finih malih linija? Oko diskoloracije kože lica? Želite da matirate isuviše masno lice i uklonite nepotrebno “isijavanje”?

Postoji milion prajmera na tržištu, tako da vam preporučujemo da prvo izdvojite vreme i upoznate se sa svim vrstama prajmera kako biste tačno utvrdili koji je najbolji za vas i vašu kožu. Ispitajte sadržaj prajmera, istražujte putem interneta, sve dok ne pronađete prajmer koji će odgovarati vašim specifičnim potrebama. Ako ste zabrinuti zbog uvećanih pora ili bora, potražite prajmere koji imaju efekat smanjivanja pora ili efekat protiv starenja.

Procenite vašu kožu i odlučite da li će vam trebati prajmer za korekciju boje kože. Ako imate tamne mrlje ili tačkice ili tamne kolutove oko očiju ili podočnjake, crvenilo, itd. onda ćete pronaći prajmer koji će to neutralisati. Komplementarne boje isključuju jedna drugu, pa ćete ako imate crvenilo ili rozikastu kožu, upotrebiti prajmer koji ima zeleni pigment kako biste neutralisali crvenilo.

Naravno, ako ne možete da se odlučite za prajmer u boji, onda će običan, providni prajmer biti najbolje rešenje.

Pre nanošenja prajmera morate pripremiti vaše lice tako što ćete ga detaljno očistiti. Vrlo je važno da očistite sve nečistoće i prljavštine sa vašeg lica, pre nego što na njega nanesete prajmer, a zatim i ostatak šminke. Jednako je važno i da operete ruke! Možete nanositi prajmer ili ostalu šminku uz pomoć svojih prstiju, pa samim tim, svakako ne želite da nanosite i širite prljavštinu po svom licu.

Pre prajmera nanesite svoju kremu za ovlaživanje lica. Vaša hidrantna krema hrani vašu kožu i održava je zdravom, tako da ona neće smetati prajmeru niti će biti preteška za vaše lice.

Neka se krema za hidriranje kože potpuno osuši, tj. neka je lice u potpunosti upije pre nego što nastavite dalje.

Nanesite malu količinu prajmera na vašu ruku, a potom prstima zahvatite deo te količine i nanesite na lice.

Prvo morate naneti prajmer na sredinu lica, a zatim ćete kružnim, nežnim pokretima razmazivati prajmer. Dobro umasirajte prajmer i po licu i po vratu. Nemojte zaboraviti kožu oko očiju. Ukoliko ne koristite neki drugi prajmer za predeo oko očiju, onda ćete svoj prajmer fino, uz pomoć jagodica prstiju, utapkati i umasirati oko očiju.

Da biste naneli prajmer možete koristiti i sunđer ili četkicu, ali to nije neophodno.

Tanak sloj prajmera možete naneti i na usne, kako biste istakli svoj ruž i kako biste sprečili da delovi ruža upadnu u brazdice na usnama.

Pustite da se prajmer u potpunosti osuši i da ga koža vašeg lica upije. Za to će vam trebati nekoliko minuta.

Posle toga nastavljate sa ostalom šminkom, redom kojim ste navikli da se šminkate. Naravno, prvo nanosite puder. Primetićete da ćete sada koristiti manje pudera nego ranije, jer će vam biti potreban samo tanak sloj kako biste postigli zadovoljavajući efekat.

Prajmeri na našem tržištu

Jedan od boljih proizvoda kozmetičke kuće Aura je njihov prajmer T-zone. Ovaj prajmer je dobar izbor za sve one dame koje imaju kombinovanu kožu ili popularno rečeno, problematičnu T-zonu. Ovaj prajmer će smanjiti vidljivost pora i matiraće kožu lica. Kako proizvođač kaže, koža bi trebalo da bude hidrirana, baršunasta i glatka. Pored toga, boja ovog prajmera je zelenkasta, pa će sve crvenilo na koži biti uspešno pokriveno.

Za osobe sa suvom kožom i izraženim borama, preporučuje se, takođe Aurin proizvod Prime Me.

Na tržištu se nalazi i Garnier-ov prajmer na bazi silikona koji daje blur efekat, pa ko voli ovakav izgled kože može kupiti Garnier 5SEC perfect blur.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: