Modrice po nogama i telu – kako ih ukloniti?

Bilo da su izražene po nogama ili po nekim drugim delovima tela, modrice predstavljaju nimalo poželjan niti dopadljiv oblik promena. Promene kakve su modrice, sa medicinskog aspekta posmatrano, predstavljaju rezultat pucanja potkožnih kapilara na jednoj određenoj regiji tkiva.

Do pojave pucanja kapilara na jednoj određenoj regiji tkiva, pa samim tim i do pojave modrica, najčešće dolazi onda kada nastane delovanje snažnog pritiska na mišićna vlakna i na vezivno tkivo u jednoj određenoj regiji. Takav, snažan pritisak, može biti izražen usled zadobijanja udarca ili usled nastanka i razvoja bilo kog sličnog oblika povređivanja tkiva (kao što je povređivanje tkiva prilikom pada recimo).

Međutim, modrice mogu nastati čak i onda kada nije došlo do zadobijanja udarca, niti do nastanka ili razvoja bilo kog sličnog oblika povređivanja tkiva. Naime, modrice mogu nastati i kao posledica prisustva određenog zdravstvenog problema u organizmu. Malokrvnost, odnosno anemija, Fon Vilebrandov sindrom, idiopatska trombocitopenija purpura ili reumatoidni artritis, samo su neki od brojnih oblika zdravstvenih problema koji usled izraženosti u organizmu, mogu dovesti do pojave modrica.

U zavisnosti od konkretnog uzroka koji je doveo do nastanka modrica, razlikuju se osobine modrica, kao i simptomi koji se manifestuju paralelno sa njihovim prisustvom.

Takve osobine modrica i takve simptome, jako je važno da naučite da prepoznajete, kako bi ste najpre mogli na pravi način i odgovorno da pristupite svom zdravlju i stanju organizma, a onda i kako bi ste mogli da pristupite uklanjanju modrica.

Zato, pre nego što vam otkrijemo na koje sve načine možete pristupiti uklanjanju modrica, prvo ćemo sa vama podeliti informacije na osnovu kojih ćete dobiti priliku da naučite kako da prepoznate i razlikujete vrste modrica i to prema uzroku nastanka, kao i prema osobinama i simptomima.

Uzroci nastanka modrica

Kao što smo naglasili, uzroci nastanka modrica su brojni i međusobno vrlo različiti i kao takvi, mogu se ticati posledica udarca ili bilo kog oblika povređivanja tkiva, ali i posledica prisustva nekog oblika zdravstvenog problema koji je izražen u organizmu.

Konkretno, ovo su mogući uzroci nastanka modrica:

– Traume tkiva: Sve vrste trauma tkiva, bilo da je reč o udarcima, o štipanju, o prignječivanju ili o nekom sličnom obliku traume tkiva, mogu predstavljati uzrok nastanka modrica. Ovakvi uzroci, ujedno se smatraju najčešće rasprostranjenim uzrocima nastanka modrica. Ovaj tip modrica, sasvim jasno i sasvim lako, moguće je prepoznati na osnovu činjenica da nastaju neposredno nakon pretrpljene traume tkiva i da su praćene prisustvom bolova, a često i prisustvom otoka koji su izraženi takođe u regiji traumiranog tkiva.

loading...

– Malokrvnost (anemija): Modrice čiji je uzrok prisustvo malokrvnosti možete prepoznati po tome što nastaju naglo i to bez prethodno zadobijenih trauma tkiva. Simptomi koji prate ovaj tip modrica izraženi su kroz bledilo kože lica, kroz prisustvo nesvestice, kroz pojavu krtosti noktiju i kroz pojavu promena u boji stolice, tačnije kroz pojavu tamne stolice.

– Fon Vilenbrandov sindrom: Modrice čiji je uzrok prisustvo Fon Vilenbrandovog sindroma, nastaju vrlo retko, tačnije kod svega jednog procenta populacije i predstavljaju posledicu nedostatka Fon Vilenbrandovog faktora u organizmu koji je zadužen za pravilno zgrušavanje krvi. Ovaj tip modrica, takođe nastaje bez prethodno zadobijenih trauma tkiva i praćen je simptomima kao što su krvarenje iz nosa, krvarenje iz desni, pojava crvenih tačkica po koži, prisustvo hronično izraženog umora koji nije povezan sa nedostatkom sna, bledilo kože lica, uvećanje limfnih čvorova na vratu, na preponama i u regiji pazuha i prisustvo bolova u kostima i u zglobovima.

– Idiopatska trombocitopenija purpura: Modrice čiji je uzrok prisustvoidiopatske trombocitopenije purpura, u većini slučajeva nastaju kod ženske populacije, mada se do duše znatno ređe mogu javiti i kod muškaraca. S obzirom da idiopatska trombocitopenija purpura predstavlja vrstu autoimunog poremećaja koji je izražen kroz izuzetno nizak nivo trombocita, ovaj oblik modrica nastaje i pri najblaže izraženom vršenju pritiska na površinu tkiva. Simptom koji prati ovakve modrice, veoma često je izražen kroz netoleranciju organizma na unos glutena.

– Reumatoidni artritis: Modrice čiji je uzrok reumatoidni artritis, nastaju naglo i to bez prethodno zadobijenih trauma tkiva. Ovakve modrice, mogu nastati na doslovno svim regijama tela, ali se najčešće javljaju na nogama i na rukama i to u regijama koje okružuju zglobove. Simptomi koji prate ovakve modrice, izraženi su kroz prisustvo smanjene i otežane pokretljivosti zglobova, kroz prisustvo bolova u kostima i u zglobovima i kroz prisustvo suvoće koja se javlja u regiji očiju i u regiji usta.

– Akantoza: S obzirom da akantoza može biti izražena isključivo kod dijabetičara i to najčešće kod dijabetičara kod kojih je izraženo prisustvo dijabetesa tipa 2 (reč je o stečenom obliku dijabetesa) i da predstavlja stanje u okviru kojeg dolazi do pojačanog nagomilavanja insulina u koži, modrice čiji je uzrok akantoza, mogu nastati isključivo kod dijabetičara. Ove modrice, nastaju naglo, što znači bez uticaja prethodno zadobijenih trauma tkiva i najčešće, mogu se definisati kao crni ili braon, manji ili veći pečati koji se uglavnom javljaju u regiji pazuha, u regiji kolena, u regiji prepona i u regiji vrata.

Simptomi koji prate ovu vrstu modrica, odnose se na prisustvo učestalog mokrenja, na prisustvo zamagljenog vida, na prisustvo česte pojave mučnine, na prisustvo svraba koji je raširen po svim regijama kože, po pojavi suvoće usta, po sporom zarastanju rana, po prisustvu umora koji nije uslovljen nedostatkom sna i po prisustvu emotivne razdražljivosti i sklonosti ka čestim i naglim promenama raspoloženja koje su neretko praćene potrebom za započinjanjem verbalne rasprave.

– Lupus: Modrice čiji je uzrok lupus, nastaju naglo i nisu inicirane prethodno zadobijenim traumama tkiva. Ove modrice, mogu se javiti najčešće u regiji nogu ili u regiji ruku i praćene su simptomima kao što su crvenilo lica koje je izraženo u obliku leptira (čije je “telo” na nosu, a “krila” na obrazima), prisustvo bolova u mišićima i u zglobovima, povišena telesna temperatura i anemija.

Pored upravo navedenih i opisanih zdravstvenih problema, uzroke nastanka modrica, takođe mogu da predstavljaju i oboljenja kao što je hemofilija, kao što je Elers Danlosov sindrom, kao što je Hodgkinova bolest ili kao što je Marfanov sindrom. Međutim, s obzirom da se pojava upravo navedenih vrsta oboljenja manifestuje veoma retko i s obzirom da je vezana uglavnom za prisustvo urođenih zdravstvenih smetnji i poremećaja, takve vrste uzroka nastanka modrica, kroz sadržaj ovog teksta nećemo opisivati, jer osobe kod kojih su takva oboljenja izražena u većini slučajeva su već upoznate sa svojom dijagnozom i sa mogućnošću nastanka, kao i sa karakteristikama i sa simptomima modrica.

Ono što takođe može uticati na nastanak modrica, a ne tiče se ni zadobijenih trauma tkiva ni prisustva nabrojanih i opisanih oboljenja, jeste konzumiranje određenih vrsta medikamenata, ali i nedostatak određenih nutritivnih elemenata u organizmu.

Konkretno, učestalo i dugotrajno konzumiranje medikamenata kao što su “Aspirin”, “Ibuprofen”, zatim različiti nesteroidni anti-inflamatorni medikamenti, medikamenti koji pripadaju grupi kortikosteroida i anti-koagulantni medikamenti, može da dovede do nastanka modrica. Dokazano je da čak i dugotrajno konzumiranje kontraceptivnih pilula može da dovede do nastanka modrica.

Kada je reč o nedostatku određenih nutritivnih elemenata, uglavnom nedostatak vitamina B9 (reč je o folnoj kiselini), nedostatak vitamina B12, nedostatak vitamina C i nedostatak vitamina K, dovodi do nastanka modrica.

Šta je važno učiniti po uočavanju modrica?

Ono što je prvo važno učiniti po uočavanju modrica, bilo da su one izražene na nogama ili na nekim drugim regijama tela, jeste prepoznati i definisati njihove karakteristike i simptome koji prate njihovo prisustvo. Takve karakteristike i simptome modrica, potrebno je opisati doktoru, kako bi se omogućilo započinjanje pravilnog i konkretnog dijagnostikovanja uzroka nastanka modrica.

Po uspostavljanju jasne i precizne dijagnoze uzroka koji su doveli do nastanka modrica, paralelno sa uklanjanjem modrica, potrebno je pristupiti lečenju stanja koje je prepoznato i definisano kao uzrok.

Kako ukloniti modrice?

Uklanjanju modrica, možete pristupiti na neki od sledećih načina:

– Primena “Hepatrombin” masti: “Hepatrombin” mast, namenjena je saniranju gotovo svih vrsta modrica, bilo da je reč o modricama koje su uzrokovane zadobijenim traumama tkiva ili o modricama koje su nastale kao posledica određene vrste oboljenja koje je izraženo u organizmu. Ova mast, dostupna je u svim apotekama i koristi se lokalno, odnosno tako što se dva do tri puta u toku dana nanese direktno na površinu modrice i utrlja. Ono što je važno da znate, jeste da osobe koje imaju problem sa zapaljenjem vena, ne smeju utrljavati ovu mast u kožu, već je smeju koristiti tako što će je u tankom sloju samo naneti na kožu (bez utrljavanja) i potom je prekriti gazom.

– Upotreba medikamenata kao što su “Paracetamol”, “Naproksen” ili “Ibuprofen”: Pomenuti medikamenti, preporučuju se u cilju uklanjanja modrica, uglavnom onda kada su modrice nastale kao posledica zadobijanja trauma tkiva i kada su kao takve praćene prisustvom bolova).

– Upotreba obloga od peršuna: Uzmite jednu šaku listova svežeg peršuna, isecite ih, izgnječite ih i tako izgnječene ih uz pomoć gaze, u vidu obloge fiksirajte za regiju kože na kojoj je izraženo prisustvo modrica. Oblogu ostavite da deluje nekoliko sati (bar dva sata) i njenu upotrebu ponavljajte svaki dan.

– Upotreba obloga od kupusa: U cilju uklanjanja modrica, možete pristupiti i upotrebi obloga od kupusa. Naime, uzmire list svežeg kupusa (najbolje je da koristite neki od srednjih listova), izgnječite ga i uz pomoć gaze ga fiksirajte za kožu na kojoj je izražena modrica. Kao i prethodnu vrstu obloge i ovu oblogu ostavite da deluje nekoliko sati i njenu upotrebu ponavljajte svaki dan.

– Upotreba obloga od jabukovog sirćeta: Uzmite jedan komad gaze i umočite ga u rastvor vode i jabukovog sirćeta (razmera rastvora treba da bude 1:1). Potom, komad gaze iscedite i nanesite ga u vidu obloge na površinu modrice. Ova obloga, treba da deluje dva sata i treba da se koristi svakodnevno, sve dok se modrica ili modrice u potpunosti ne povuku.

– Upotreba svinjske masti i soli: Uzmite jednu kašiku svinjske masti koju ste proprali kroz devet voda i pomešajte je sa četvrtinom ravne kafene kašičice soli. Takvu mešavinu, koristite tako što ćete je dva do tri puta u toku dana nanositi i utrljavati na površinu modrica.

– Upotreba gela od biljke aloja vera: Uzmite jedan sveže ubran list od biljke aloja vera, rasecite ga uzdužno i iz njega kafenom kašičicom pokupite gel. Tim gelom, tri puta u toku dana mažite površinu modrica.

– Upotreba meda i bokvice: Uzmite jednu ravnu supenu kašiku meda i pomešajte je sa jednom šoljom usitnjenih i temeljno izgnječenih listova bokvice. Takvu mešavinu, stavite na površinu modrice, utrljajte je, a zatim je prekrijte gazom i ostavite da deluje dva sata. Ostatak mešavine, na isti način, upotrebite još jednom u toku dana.

– Konzumiranje ananasa ili suplemenata na bazi ananasa: Svež ananas, ali i suplementi na bazi ananasa, sadrže bromelain, koji je definisan kao vrsta enzima koja doprinosi saniranju simptoma modrica. Zato, u cilju uklanjanja modrica, u toku trajanja njihovog prisustva na koži, svakodnevno konzumirajte ananas ili koristite neki od suplemenata na bazi ananasa.

– Konzumiranje vitamina C: Konzumiranje vitamina C, tačnije konzumiranje namirnica koje sadrže ovaj vitamin, doprinosi jačanju krvnih sudova i samim tim utiče na brže i uspešnije saniranje simptoma modrica. Zato, u prisustvu izraženosti modrica, jedite što više citrusnog voća ili koristite vitamin C u vidu suplementa.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: