Aktivni ugalj – upotreba za zube, lice, stomak, mršavljenje i zdravlje

Aktivni ugalj ili aktivni ugljenik, predstavlja supstancu bez mirisa i bez ukusa u kojoj je prisutna velika koncentracija negativnih jona koji imaju osobinu da privlače pozitivno naelekstrisane jonske čestice i da ih vezuju za sebe.

S obzirom da se prisustvo pozitivno naelektrisanih jonskih čestica u organizmu, vezuje za prisustvo otrova, kao i svih drugih oblika štetnih materija u organizmu, aktivni ugalj se koristi kao medicinsko sredstvo koje reaguje tako što doprinosi njihovom izbacivanju iz organizma. Izbacivanje pozitivno naelektrisanih jonskih čestica iz organizma, pa samim tim i otrova i svih drugih oblika štetnih materija, nakon upotrebe aktivnog uglja, vrši se u procesu pražnjenja creva.

Zbog pomenute osobine, aktivni ugalj se definiše kao izuzetno delotvorno medicinsko sredstvo koje ispoljava širok spektar lekovitog delovanja.

O tome na koji način se aktivni ugalj koristi kao medicinsko sredstvo i o tome na koji način konkretno ispoljava svoje lekovito delovanje, pročitajte u nastavku teksta.

Na koji način se aktivni ugalj koristi kao medicinsko sredstvo?

Medicinski aktivni ugalj, na tržištu je najčešće dostupan u obliku kapsula ili u obliku tableta, a našto ređe, može se naći i u obliku praha. U zavisnosti od konkretne svrhe njegove primene, zavisi i način na koji ga je potrebno upotrebiti.

Aktivni ugalj - upotreba za zube, lice, stomak, mršavljenje i zdravlje

Naime, srazmerno širokom spektru njegovog lekovitog delovanja, aktivni ugalj se može koristiti za spoljašnju, ali i za unutrašnju upotrebu. Ukoliko se koristi za spoljašnju upotrebu, najčešće se koristi aktivni ugalj u prahu koji u ovom slučaju predstavlja sredstvo neophodno za sprovođenje različitih tretmana nege kože ili recimo nege zuba.

Ukoliko se koristi za unutrašnju upotrebu, aktivni ugalj se koristi u formi kapsula ili tableta koje se konzumiraju na dnevnom nivou i to u dozama čija vrednost i učestalost ponavljanja zavise od oblika zdravstvenog problema na koji je potrebno delovati primenom aktivnog uglja.

Ono što je jako važno napomenuti, jeste da je uporedo sa primenom aktivnog uglja u kapsulama ili u tabletama, jako važno i čak neophodno povećati unos vode. U protivnom, ukoliko konzumirate kapsule ili tablete aktivnog uglja, a pritom ne unosite dovoljno vode u organizam, može doći do dehidracije i do smanjenja efikasnosti delovanja aktivnog uglja. Sa dovoljnim, odnosno pojačanim unosom vode, koji je potrebno da obuhvata 12 do čak 16 čaša vode dnevno, omogućava se maksimalni kapacitet delovanja aktivnog uglja i ubrzava se proces izbacivanja otrova i drugih štetnih materija na koje aktivni ugalj deluje.

Ono što predstavlja interesantan podatak, a direktno je povezano sa sferom lekovitog delovanja aktivnog uglja, jeste da su njegove lekovite osobine čovečanstvu poznate već više od nekoliko hiljada godina. Naime, postoje zapisi koji svedoče o tome da je aktivni ugalj kao medicinsko sredstvo prvi put korišćen davne 1550 godine pre nove ere.

loading...

U mlađoj istoriji čovečanstva, primena medicinskog aktivnog uglja, vezuje se za period Prvog svetskog rata, kao i za period neposredno pred početak Drugog svetskog rata. Konkretno, za vreme Prvog svetskog rata, medicinskim aktivnim ugljem počeli su da se pune filteri gas maski, kako bi se stvorila zaštitna barijera između disajnih puteva vojnika koji su učestvovali u ratu i otrovnih gasova koje su ti vojnici u određenim prilikama mogli da udahnu. Kasnije, zapravo u periodu neposredno pred početak Drugog svetskog rata, a to je 30. godina 20. veka, medicinski aktivni ugalj počeo je da se koristi takođe u okviru potreba vojske i to kao sredstvo za dezinfekciju vode.

To su dakle podaci koji su vezani za upotrebu medicinskog aktivnog uglja kroz istoriju, a ono što se zna i vezano je za njegovu upotrebu danas, jeste da se koristi na bukvalno neograničen broj načina, koji su uglavnom povezani sa sferom njegovog lekovitog delovanja.

Na koji način aktivni ugalj ispoljava svoje lekovito delovanje?

Informacija koju smo u samom uvodnom delu teksta podelili sa vama, jeste da je u sastavu aktivnog uglja prisutna velika koncentracija negativno naelektrisanih jona i da zahvaljujući toj činjenici aktivni ugalj ima sposobnost privlačenja čestica koje imaju pozitivno jonsko naelektrisanje, odnosno koje štetno deluju na ljudski organizam.

Međutim, ono što vam nismo rekli, jeste da je struktura aktivnog uglja takva da je izgrađena od doslovno milion sitnih udubljenja, koja mnogi nazivaju porama aktivnog uglja. Takva udubljenja, važno je spomenuti jer ona predstavljaju svojevrsne oblike “dzepova” u koje aktivni ugalj ubacuje čestice sa pozitivnim jonskim naelektrisanjem, odnosno otrove i štetne materije na koje nailazi u toku svog boravka u organizmu. Količine u kojima aktivni ugalj može da ubaci otrove i štetne materije u svoje “džepove” višestruko su veće od količine u kojoj je on sam unet u organizam. To znači da je unos vrlo male količine aktivnog uglja u organizam, dovoljan da bi se iz organizma izbacile ogromne količine toksina i štetnih materija uopšteno.

Upravo zbog takve sposobnosti delovanja, aktivni ugalj se između ostalog koristi i u prisustvu životno ugrožavajućih okolnosti, kao što su ujed zmije otrovnice, predoziranost narkoticima ili trovanje hemikalijama.

Naime, postoje podaci koji svedoče o tome će aktivni ugalj ukoliko se nanese u formi praha na mesto ujeda zmije, neutralisati dejstvo otrova i pomoći vam da stignete do prve medicinske ustanove kako bi ste zatražili stručnu pomoć.

Ukoliko dođe do predoziranja narkoticima ili do trovanja hemikalijama, aktivni ugalj takođe može da neutrališe delovanje takvih materija i da spreči smrtni ishod. U takvim okolnostima, jedino što je potrebno, jeste reagovati pravovremeno i popiti aktivni ugalj najkasnije pola sata nakon što su štetne materije dospele u organizam.

Zbog ovako ogromnog inteziteta ispoljavanja lekovitog delovanja, svaka ekipa hitne pomoći u svakom trenutku u opremi koju nosi sa sobom poseduje i aktivni ugalj.

Pored pomenutih, alarmantnih i može se reći ekstremnih stanja pri čijem manifestovanju aktivni ugalj deluje lekovito, postoji i čitav niz drugih, na sreću znatno bezopasnijih stanja na koja aktivni ugalj takođe deluje lekovito.

Konkretno, između ostalog, aktivni ugalj se može koristiti kao sredstvo za izbeljivanje zuba, kao sredstvo za negu lica, kao sredstvo za neutralisanje stomačnih tegoba, ali i kao sredstvo za lečenje brojnih drugih zdravstvenih komplikacija.

Aktivni ugalj kao sredstvo za izbeljivanje zuba

Konzumiranje određenih vrsta namirnica ili napitaka i konzumiranje cigareta, samo su neki od faktora koji utiču na formiranje naslaga na zubima.

Posledice formiranja naslaga na zubima, prevashodno se manifestuju kroz prisustvo vizuelno primetnih promena na zubima, kao što su promena boje zuba i gubitak prirodnog sjaja zubne gleđi. Ovakve promene, svakako se smatraju nepoželjnim i nisu nimalo dopadljive, pa je prvo što se javlja nakon njihove pojave želja da se takve promene neutrališu, odnosno da se izgled zuba vrati u prvobitno stanje.

U tome, može vam pomoći aktivni ugalj. Naime, ukoliko želite da uklonite mrlje i naslage sa svojih zuba i da učinite da vaši zubi ponovo postanu blistavi i beli, uradite sledeće:

Okvasite svoju četkicu za zube i stranu koja dolazi u direktan kontakt sa zubima prilikom pranja, tačnije prednju stranu četkice, umočite u aktivni ugalj u prahu. Ukoliko nemate pri ruci aktivni ugalj u prahu, možete iskoristiti i aktivni ugalj u kapsuli, tako što ćete otvoriti kapsulu i iz njene unutrašnjosti izvući prah. Kada ste umočili četkicu u aktivni ugalj, naslonite je nežno na površinu zuba i trljajte zube. Trljanje zuba, treba da traje od dva do tri minuta, a pokreti koje izvodite prilikom trljanja, treba da budu identični kao oni koje imate kada na uobičajen način perete zube.

Ono na šta treba da obratite pažnju, jeste da prilikom trljanja, pritisak koji vršite četkicom na zube bude umeren i nikako previše jak. Jakim pritiskom, mogli bi ste da oštetite gleđ zuba, odnosno da izgrebete zube, jer u okviru ovakve primene, aktivni ugalj deluje kao abraziv. Nakon što ste trljali zube dva do tri minuta, ispirajte ih obilno hladnom vodom, sve dok tragovi aktivnog uglja ne budu potpuno isprani sa njih. Nakon ispiranja zuba, odmah ćete primetiti efekat izbeljivanja, što znači da će vam zubi biti svetliji za jednu do dve nijanse.

Međutim, ono što je neophodno da znate, jeste da jedan ovakav tretman, ne može u potpunosti izbeleti zube ukoliko na njima postoje uporne, odnosno tvrdokorne naslage. U prisustvu takvih naslaga, tretman izbeljivanja je potrebno ponoviti više puta. Pritom, ponavljanje tretmana, ne sme da bude češće od jednom nedeljno.

Aktivni ugalj za negu lica

U svrhu nege lica, aktivni ugalj se može upotrebiti na nekoliko načina, od kojih ćemo vam predložiti dva. Prvi način, tiče se upotrebe aktivnog uglja u cilju uklanjanja mitisera sa lica, a drugi način tiče se upotrebe aktivnog uglja u cilju smirivanja upalnih procesa na licu (u slučaju prisustva akni ili bubuljica recimo).

aktivni ugalj za lice i negu lica

Ukoliko želite da upotrebite aktivni ugalj u cilju uklanjanja mitisera sa lica, uradite sledeće:

Uzmite aktivni ugalj u prahu i to u količini koja odgovara onoj koja je sadržana u unutrašnjosti dve kapsule. Tu količinu aktivnog uglja, pomešajte sa sadržajem iz jedne kesice goveđeg želatina (goveđi želatin u kesici, možete pronaći i kupiti u svakoj prodavnici mešovite robe). Kada ste to uradili, u odgovarajuću posudu sipajte dve supene kašike provrele vode. U provrelu vodu, sipajte predhodno sjedinjene količine aktivnog uglja i goveđeg želatina. Sve to promešajte kako bi ste dobili homogenu mešavinu i ostavite da odstoji ne duže od pola minuta, dakle svega 30 sekundi.

Nakon tog vremena, mešavinu odgovarajućom četkicom (možete koristiti četkicu za rumenilo) nanesite ravnomerno na lice. Kada ste ravnomerno naneli ovu mešavinu na lice, ostavite da u vidu maske deluje oko 10 minuta. Za vreme delovanja, maska će poprimiti formu rastegljive kompaktne celine koju ćete moći da odlepite sa lica. Kada odlepite masku, uočićete da su vam pore vidno očišćene i da su ostaci mitisera ostali “zarobljeni” na masci. Sledeći korak koji je potrebno da napravite, jeste da se umijete što hladnijom vodom, kako bi vam se sveže očišćene pore zatvorile i kako bi vam lice bilo glatko i blistavo.

Ukoliko želite da upotrebite aktivni ugalj u cilju smirivanja upalnih procesa na licu, uradite sledeće:

Aktivni ugalj u prahu u količini koja odgovara onoj koja je sadržana u unutrašnjosti dve kapsule, pomešajte sa 4 do najviše 5 kapi eteričnog ulja čajnog drveta, sa prstohvatom morske soli i sa jednom supenom kašikom gela iz lista biljke aloja vere. Mešavinu navedenih sastojaka, dobro promešajte, a zatim je nanesite na problematične regije na licu. Kada ste to uradili, sačekajte da naneta mešavina deluje u vidu maske sve dok se ne osuši. Kada se maska osušila, skinite je sa lica temeljnim umivanjem.

Odmah nakon umivanja, primetićete da su svi upalni procesi na vašem licu smireniji i da je maska ispoljila svoje delovanje. Upotrebu ove maske, možete da ponavljate jednom do dva puta nedeljno. Efekti njenog delovanja, biće izraženi ne samo kroz smirivanje upalnih procesa, već i kroz eliminisanje uzroka nastanka takvih procesa.

Konkretno, ovako pripremljena maska, eliminisaće prisustvo bakterija ili drugih štetnih mikroorganizama na vašem licu koji su uzročnici pojave upalnih procesa. Na taj način, rešićete se prisustva akni i bubuljica.

Aktivni ugalj za stomak

Kod prisustva različitih oblika stomačnih problema, kao što su prisustvo dijareje, prisustvo stomačnog virusa, posledice trovanja hranom, prisustvo prehlade želuca ili bilo šta slično, aktivni ugalj se može upotrebiti kao izuzetno delotvorno lekovito sredstvo. Sve što je potrebno, jeste da se odmah nakon ispoljavanja simptoma koji se vezuju za prisustvo problema sa stomakom popije jedna kapsula ili jedna tableta aktivnog uglja.

Nakon što kapsula ili tableta aktivnog uglja počne da deluje, a to je neposredno nakon njenog unošenja u organizam, simptomi će se odmah neutralisati i vi ćete se osećati bolje. Jedino stanje koje predstavlja oblik problema sa stomakom, a u prisustvu kojeg aktivni ugalj nije preporučljiv za upotrebu, jeste prisustvo opstipacije, odnosno zatvor. Naime, u pomenutom slučaju, aktivni ugalj može doprineti pogoršanju stanja jer ima osobinu da izaziva stezanje stolice.

Iz pomenutog razloga, tačnije zbog osobine da može izazvati stezanje stolice, prilikom upotrebe aktivnog uglja preporučuje se oprez u vezi vrednosti doze i učestalosti njenog ponavljanja na dnevnom nivou. Vrednost doze i učestalost njenog ponavljanja na dnevnom nivou, treba odrediti u okviru konsultacije sa doktorom ili farmaceutom, jer to zavisi od uzrasta, od telesne mase pacijenta, kao i od karaktera stanja na koje je potrebno delovati.

U toku primene aktivnog uglja u cilju lečenja problema sa stomakom, ne smete konzumirati mleko ni mlečne proizvode (uključujući čak i sladoled).

Razlog zbog kojeg morate isključiti upotrebu pomenutih namirnica je to što one deluju na aktivni ugalj tako što neutrališu i poništavaju svojstva koja on ispoljava unutar organizma.

Zašto je važno da obratite pažnju na vrednost i učestalost ponavljanja doze pri upotrebi aktivnog uglja?

Važnost obraćanja pažnje na vrednost i učestalost ponavljanja doze aktivnog uglja, ogleda se u sledećem: Naime, kao što smo detaljno objasnili kroz sadržaj ovog teksta, nakon što se unese u organizam, aktivni ugalj ima osobinu da skupi štetne materije i da dovede do njihovog izbacivanja iz organizma.

Međutim, ukoliko se aktivni ugalj upotrebljava previše učestalo ili previše dugotrajno, može se dogoditi da on u odsustvu štetnih materija u organizmu, počne da skuplja i izbacuje hranljive i korisne materije iz vašeg organizma. Zato, aktivni ugalj treba upotrebljavati uvek u dozama koje su određene uz preporuku lekara ili farmaceuta.

Gde kupiti aktivni ugalj?

Na tržištu je dostupno više različitih vrsta aktivnog uglja i ono što je važno reći jeste da nije svaka od tih vrsta namenjena odnosno prilagođena medicinskoj upotrebi. Zato, aktivni ugalj kupujte isključivo i samo u apotekama, jer ćete tako biti sto procenata sigurni da ste kupili medicinski aktivni ugalj.

Medicinski aktivni ugalj u apotekama, još jednom ćemo ponoviti, možete naći u formi kapsula, u formi tableta i nešto ređe u formi praha u kesicama. Bez obzira na to u kojoj formi se prodaje, medicinski aktivni ugalj je uvek delotvoran i uvek nakon upotrebe ispoljava lekovito delovanje na organizam. Odluku o tome koju formu ovog proizvoda je najbolje da izaberete, dosite uz konsultaciju sa farmaceutom prilikom kupovine.

Koja je cena aktivnog uglja?

Cena aktivnog uglja, u određenoj meri se razlikuje u odnosu na proizvođača, u odnosu na količinu, odnosno na broj kapsula ili tableta u pakovanju, kao i u odnosu na formu u kojoj se prodaje.

Uglavnom, cena ovog proizvoda je gotovo uvek niska i prilagođena ogromnoj većini populacije. Konkretno, 10 kapsula aktivnog uglja, moguće je kupiti po ceni od svega 96 dinara. Ta količina, dovoljna je za sprovođenje bilo koje vrste lekovitog tretmana odnosno terapije.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: