Triderm krema – upotreba, iskustva i cena

Kožne infekcije su dosta česte i široko rasprostranjene kod ljudske populacije. Najčešće su zarazne i potrebno ih je tretirati duže vreme,  što se najviše odnosi na gljivična kožna oboljenja. Kako je koža prva na udaru različitih spoljnih agensa, ali isto tako odgovara i na izmenjena unutrašnja stanja, o njoj moramo voditi posebnog računa.

Ona pomaže čitavom sistemu čovekovog organizma da funkcioniše normalno; koža ne služi isključivo da bi obavijala naše telo i zaštitila unutrašnje organe i tkiva od uticaja sredine, već reguliše i telesnu temperaturu, omogućuje razmenu materija i igra važnu ulogu u mnogim procesima koji se svakodnevno odvijaju u našem telu.

U lečenju kožnih bolesti koristi se niz različitih preparata i lekova, od onih koji se mogu kupiti bez recepta i namenjeni su uobičajenoj kućnoj nezi, do ozbiljnih medikamentoznih tretmana koji se praktikuju isključivo po preporuci i nalogu lekara i pod medicinskim nadzorom. Različite grupe lekova imaju sebi svojstvene mehanizme delovanja i neki od njih mogu biti opasni za naš organizam ukoliko se ne upotrebljavaju na pravilan način i po uputstvu stručnog lica. Kortikosteroidni lekovi, na primer, mogu izazvati ozbiljna oštećenja organizma, ako se primenjuju dugo ili pogrešno.

Međutim, u nekim situacijama su takvi lekovi najbolje moguće rešenje.

Kada je reč o infekcijama kože koje odgovaraju na terapiju kortikosteroidima i praćene su gljivičnom infekcijom ili postoji mogućnost razvoja takve infekcije, mogu se prepisati lekovi koji pripadaju grupi derivata imidazola i triazola, kakav je klotrimazol. Krema Triderm jedan je od efektivnih lekova koji sadrže klotrimazol i koji se prepisuje u slučaju kožnog oboljenja praćenog gljivičnom infekcijom ili sa rizikom za njen nastanak.

TRIDERM KREMA

Triderm krema je preparat koji se upotrebljava za lečenje kožnih oboljenja i sastoji se od kombinacije sastojaka kortikosteroidnog i antibiotskog porekla. Obično se prepisuje za lečenje oboljenja kože koja su u dosadašnjem iskustvu pokazala adekvatan odgovor na lečenje kortikosteriodima i koja su praćena kontaminacijom gljivičnim mikroorganizmima ili postoji verovatnoća da se to desi. Glavni aktivni sastojak klotrimazol dokazano uspešno leči oboljenja poput Tinea cruris, Tinea corporis i atletskog stopala, različitih oblika oboljenja izazvanih kandidom i drugih bolesti kože.

Upotrebljava se za takva oboljenja koja su praćena bakterijskom infekcijom koja dobro odgovara na gentamicin, kakve su tegobe izazvane vrstama reda stafilokoka i gram negativnim bakterijama. Upotrebljava se i za terapiju drugih kožnih oboljenja, ukoliko lekar proceni da je upotreba Triderm kreme najbolji izbor i najefikasniji lek.

Sastav Triderm kreme

Triderm krema sadrži aktivne supstance betametazon, u obliku betametazon dipropionat, klotrimazol i gentamicin, u obliku gentamicin sulfata. Od pomoćnih supstanci krema sadrži tečni parafin, beli vazelin, cetostearilalkohol, propilenglikol, makrogolcetosteariletar, benzilalkohol, natrijum dihidrogenfosfat, dihidrat, fosfornu kiselinu, natrijumhidroksid i prečišćenu vodu.

  • 1 gr Triderm kreme sadrži 0.5 mg betametazon dipropionata, 10 mg klotrimazola, 1 mg gentamicin sulfata;

Klotrimazol – Klotrimazol je glavni aktivni sastojak ovog leka i pripada grupi imidazolskih antimikotika sa širokim dijapazonom dejstva. Spada u antimikotike koje se najviše koriste, a njegov mehanizam delovanja je takav da povećava propusnost gljivičnih omotača ćelija, te oštećuje strukture nukleinskih kiselina. Takav mehanizam omogućuje zaustavljanje ili uništavanje gljivičnih mikroorganizama. Koristi se u različitim oblicima mešovitih infekcija i uspešno suzbija više vrsta gljivica. Ovaj sastojak se veoma dobro apsorbuje preko kože i zato je najefikasniji u lokalnoj primeni na obolelo mesto na koži, u obliku kreme, masti, nekada i praha. Ne upotrebljava se za sistemsku terapiju, oralno ili na drugi način, jer je u tom slučaju izuzetno opasan za jetru, nervni sistem i može ugroziti zdravlje pacijenta.

loading...

Betametazon – Betametazon je lokalni kortikosteroidni lek i jedan od najznačajnijih iz ove grupe. To je sintetički kortikosteroid sa dejstvom koje je trideset puta snažnije od kortizola i u preparatima za lečenje kožnih bolesti dostupan je u različitim formama. Kombinuje se sa antibiotskim, antiseptičkim, keratolitičkim, antimikotičkim i drugima vrstama lekova, a samostalno se primenjuje u lečenju raznih kožnih oboljenja, poput različitih oblika dermatitisa i ekcema, ali i kod lišajeva, psorijaze i drugih bolesti. Nikako se ne sme upotrebljavati u dužem vremenskom periodu, posebnu u predelu kože lica i nije namenjen za tretman varičela, rozacee, perioralnog dermatitisa i tuberkoloze kože. Kada se koristi u lečenju dece, upotreba se ograničava na najkraći mogući rok.

Gentamicin – Gentamicin je antibiotski lek koji se takođe upotrebljava u dermatologiji, u obliku kreme i masti i dolazi kao sastojak u preparatima poput Triderm kreme. On se ne resorbuje kroz kožu u velikoj meri, ali treba izbegavati velike količine gentamicina za primenu na većoj površini kože. Koristi se za tretiranje primarnih i sekundarnih oblika infekcija na koži izazvanih bakterijama, kod tretiranja ulkusa i promrzlina.

UPOTREBA TRIDERM KREME

Krema je gotovo potpuno bele boje i potpuno je homogene strukture, a pakuje se u male tube od 15 gr preparata. Ovaj lek se može kupiti u apotekama i izdaje se na osnovu lekarskog recepta. Obavezno ga treba čuvati na sigurnoj udaljenosti od male dece i na temperatiuri do 25 stepeni Celzijusa. Rok trajanja ovog preparata je tri godine i nakon toga se ne sme koristiti.

Doziranje i način primene

Triderm lek se uvek mora koristiti po tačno prepisanom lekarskom uputstvu. Ovo je snažan preparat, sa kortikosteroidnim delovanjem i ne smete ga koristiti ili dozirati na svoju ruku. Kortikosteroidni lekovi se najviše koriste lokalno, retko sistemski. Velika količina veštačkih kortikosteroida u organizmu ometa normalne funkcije nadbubrežne žlezde i sprečava regularnu produkciju hormona. To dovodi do slabljenja imunog sistema organizma i može ozbiljno ugroziti zdravlje pacijenta.

Kod lokalne primene na koži je manja šansa da dođe do takvih poremećaja, ali je neophodno da se strogo pridržavate načina doziranja i uputstva dobijenih od lekara.

PrimenaTriderm kreme kod odraslih – Obično se primenjuje dva puta u toku dana, ujutro i uveče. Krema se nanosi u tankom, najmanjem efektivnom sloju, tako da se prekrije obolelo mesto na koži i okolno područje. Za potpuni efekat leka, Triderm kremu treba redovno nanositi prema uputstvu. Ukoliko je lekar prepisao drugačije od navedenog, poštujte dobijenu terapiju i nemojte je menjati na svoju ruku.

PrimenaTriderm kreme kod dece – Krema se takođe nanosi u najtanjem mogućem sloju i to ne više od dva puta na dan, a između dve doze leka je potrebno da prođe najmanje od šest do dvanaest sati. U slučaju da je potrebno lečenje predela kože na licu, vratu ili predelu glave, kao i genitalno i rektalno, takva terapija se sprovodi pod strogim lekarskim nadzorom. Triderm kremu ne treba koristiti za mazanje kože ispod pelena, jer one mogu da utiču na to da se veće količine leka resorbuju kroz bebinu kožu. Deca imaju propustljiviju kožu i generalno osetljiviji organizam, tako da se upotreba ovog leka ograničava na najkraći mogući rok.

Triderm krema se upotrebljava isključivo dermatološki i ne duže od preporučenog vremena. U slučaju lečenja odraslih, primena se ne bi trebalo produžavati više od dve nedelje, izuzev u slučaju atletskog stopala, kada će lekar preporučiti terapiju u trajanju do četiri nedelje, kako bi oboljenje bilo adekvatno sanirano. Kod dece se ne preporučuje terapija duža od nedelju dana, a ukoliko je moguće, skraćuje se na efektivnu primenu tokom pet dana.

SAVETI I MERE OPREZA

Lek Triderm primenjujte tačno onako kako vam je prepisao vaš lekar. Primena duža od nedelju dana sprovodi se samo ukoliko je tako izričito naglašeno od strane stručnog medicinskog osoblja i uvek se sprovodi uz nadzor lekara. Svaka zabrinjavajuća promena alarm je da kontaktirate lekara.

U slučaju da upotrebite veće količine leka, takođe je neophodno da se konsultujete sa lekarom, jer preterano duga ili preobilna terapija lokalnim kortikosteroidima može da izazove nedostatak adrenalina. Ako se desi da ste zaboravili da primenite Triderm lek onako kako je prepisano, nemojte da duplirate narednu dozu, već je nanesite dalje po uobičajenom planu. Terapiju ne bi trebalo prekidati naglo, bez konsultacije sa lekarom.

Primena tokom trudnoće i dojenja – Ne postoje konkretni dokazi o dejstvu primene topikalnih kortikosteroidnih preparata u peroidu trudnoće ili tokom dojenja. Zbog toga se upotreba Triderm kreme ne preporučuje u ovom slučaju, izuzev ukoliko lekar nije procenio da je korist od terapije mnogo veća nego eventualna šteta po fetus i majku. Medikamenti iz ove grupe se nikada ne prepisuju trudnicama ukoliko nije neophodno, ne primenjuju se dugotrajno ni u većim dozama. Ne postoje podaci o tome kako se ovaj lek resorbuje u majčinom mleku, te se terapija Triderm kremom takođe ne preporučuje u toku dojenja.

Kada je reč o kombinaciji Triderm kreme i drugih medikamenata, ne postoje podaci koji govore o štetnosti. Isto važi i za uzimanje ovog leka uz hranu i pića. Ovaj lek ne utiče na psihofizičke sposobnosti pacijenta i ne remeti njegove normalne funkcije u slučaju vožnje ili rukovanja mašinama. Triderm krema se ne treba koristiti u predelu oko očiju i ne rimenjuje se ispod zavoja, osim u slučaju da je lekar tako prepisao.

Takođe se ne primenjuje na povređenu kožu i za lečenje otvorenih rana.

Ko ne sme da koristi Triderm kremu?

Triderm krema nije namenjena za upotrebu kod pacijenata koji ispoljavaju preosetljivost na bilo koji sastojak leka, kako ne bi došlo do alergijske reakcije. Ukoliko ste osetljivi na bilo koju supstancu ove formule, bilo da je reč o aktivnim ili pomoćnim sastojcima, ne bi trebalo da koristite ovaj lek.

Obavestite lekara ukoliko ste do nedavno upotrebljavali neku drugu terapiju ili je i dalje primenjujete, uključujući prepisane medikamente kao i lekove koji se mogu kupiti bez recepta.

Triderm krema se ne upotrebljava za lečenje bubuljica i tretiranje bilo kakvih kožnih promena koje su izazvane virusnom infekcijom. Ovaj lek se ne koristi kod sledećih stanja i oboljenja:

  • Herpes simplex;
  • Ovčje boginje;
  • Tuberkoloza kože;
  • Acne vulgaris;
  • Rosacea;
  • Plaque psoriasis,
  • Perioralni i genitalni pruritis;

Triderm krema se ne koristi kod dece mlađe od dve godine i nikada se ne primenjuje na veće kožne površine. Ukoliko se nanosi na veliku površinu, pojačava se resorpcija aktivnih sastojaka, što može dovesti do ozbiljnih problema, pogotovo kod male dece. Pošto su deca osetljivija, prevelike doze leka mogu da izazovu poremećaje poput Kušingovog sindroma i poremećaja hiputalamusa i hipofize, što može loše da utiče na detetov rast. Preduga primena i pojačana resorpcija (koju može izazvati primena ispod zavoja i pelena) mogu da ugroze funkcije nadbubrežne žlezde.

ISKUSTVA I CENA

Triderm krema je efikasan lek protiv gljivičnih oboljenja na koži, koja su praćena ili mogu biti praćena bakterijskim infekcijama. Aktivni sastojci ovog leka uspešno i u kratkom roku suzbijaju takva oboljenja, ali je nužno da se lek primenjuje tačno kako je lekar prepisao. Ukoliko se uputsvo vašeg lekara razlikuje od navedenog, trebalo bi da ga se pridržavate.

Ovaj vodič je isključivo informativnog karaktera, a za sve eventualne nedoumice treba da se konsultujete sa stručnim licem. Triderm lek je do sada pokazao veliku delotvornost i primenjuje se dugi niz godina.

  • Krema se izdaje na lekarski recept i kupuje u apoteci, po prosečnoj ceni od oko 500 dinara za jedno pakovanje;

Neželjeni efekti

Poput drugih lekova i Triderm krema može da izazove neugodne pojave. Najčešće se javljaju reakcije na koži, na mestu gde je krema nanešena i oni mogu da uključuju osećaj peckanja, ponekad bola i svraba.

Može doći do različitih promena na koži, koje obuhvataju pojavu osipa, crvenila, promene pigmentacije, pojavu modrica usled istanjenja kože, pojačanu maljavosti, nastanak akni, mehurića, strija i suvoće kože.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: