Arganovo ulje – upotreba za kosu, lice i zdravlje

Argan je jedna od biljaka koje se u današnje vreme ubrajaju u endemske, tj retke vrste, a vodi poreklo iz Maroka i Alžira, mada se poznate i zakonom zaštićene šume arganovog drveta nalaze i u nekim regijama na severu Afrike.

Drvo argana može da živi veoma dugo, otprilike 100-200 godina, i da poraste čak i do visine od preko 10 metara. Kada govorimo o ovoj biljci, najznačajniji za ljudsku upotrebu su njegovi plodovi, tačnije semenke koje ti plodovi u sebi sadrže.

Zanimljiva je i činjenica da je jednom plodu potrebno vreme od najmanje jedne kalendarske godine da bi potpuno sazreo.

Sam plod arganovog drveta je nejestiv, a u sebi sadrži jednu „glavnu“, veliku semenku, tj košticu, koja je veoma tvrda, a da opet i ona sama u sebi poseduje po nekoliko manjih semenki, tj „pravih semenki“ (otprilike se nalaze oko 2-3 semenke u svakoj velikoj koštici), a koje su upravo glavni izvor veoma cenjenog, nadaleko poznatog i višestruko korisnog arganovog ulja.

Proizvodnja arganovog ulja

Postoje dva osnovna načina proizvodnje arganovog ulja, a to su:

– tradicionalni – kada se proizvode male količine ulja za potrebe lokalnog stanovništva

– industrijski – kada se i berba plodova i sam proces ceđenja ulja sprovode uz pomoć specijalnih mašina, u velikim količinama, a za potrebe farmaceutske i kozmetičke industrije

U Maroku, koji je najveći proizvođač i izvoznik arganovog ulja, tradicionalna berba plodova se obavlja obično u mesecu julu, kada su plodovi zreli, tj kada su suvi i tamne boje.

Sama berba plodova argana predstavlja svojevrsnu atrakciju za sve one koji sa njom nisu upoznati. Naime, na drveće argana se u julu, tj u mesecu berbe plodova, u marokanskim plemenima puštaju koze (koje su u suštini jedna vrsta pripitomljenih divokoza, u drevnim plemenima Berbera), koje zatim jedu plodove, pa kada oni prođu kroz njihov sistem za varenje, takve koštice se koriste za razbijanje i izdvajanje semenki iz kojih se dobija ulje. Takvo ulje, se pre svega koristi za spoljnu upotrebu, a ne za ishranu.

loading...

Drugi, takođe tradicionalni način, jeste branje plodova argana ručno, a zatim i ručno odvajanje i „lomljenje“ koštica, mlevenje, ili neki drugi načini usitnjavanja semenki i zatim fizički proces ceđenja i dobijanje samog ulja, koje lokalne plemenske zajednice koriste u ishrani.

Za masovniju proizvodnju arganovog ulja neophodna je, naravno, već pomenuta pomoć savremenih mašina, kao i određenih industrijskih procedura, ali se samog postupka hladnog ceđenja ulja pridržavaju i vlasnici velikih industrijskih lanaca, da bi se održao njegov originalni kvalitet i lekovitost. Za jedan litar čistog arganovog ulja potrebno je oko 100-150 kilograma semenki ove biljke.

Upotreba arganovog ulja za kožu lica i tela

Arganovo ulje sadrži visoke koncentracije polinezasićenih masnih kiselina – omega 3 i omega 6, linolne, alfa linoleinske i oleinske kiseline. Bogato je antioksidansima (kakvi su fitosteroli i fenolna jedinjenja, koja su efikasna zaštita od štetnog dejstva slobodnih radikala), kao i brojnim vitaminima (među kojima je najzastupljeniji vitamin E). Pored toga, ovo ulje ima visok sadržaj imunostimulatornih, antizapaljenskih i antiinfektivnih jedinjenja i supstanci, pa tako preventivno deluje na različita patološka stanja i sprečava nastanak brojnih oboljenja u organizmu.

Iako se arganovo ulje može koristiti i u ishrani (i kako smo već napomenuli, brojna marokanska plemena ga upravo u te svrhe ručno i proizvode), njegova najpoznatija primena je ona u kozmetičkoj industriji, gde se koristi kao dodatak brojnim kremama, maskama, losionima, šamponima, balzamima, sapunima, i brojnim drugim preparatima za negu i lepotu. Pošto se arganovo ulje veoma lako resorbuje u dublje slojeve kože, to je idealno za njenu negu i hidrataciju, a kako sadrži pomenute bitne sastojke, od pomoći je i u prevenciji raznih kožnih oboljenja.

Ovo ulje se za negu lica koristi najbolje u čistoj formi, i to tako što se nekoliko kapi ulja (oko 3-4 kapi) nežno umasira u prethodno dobro očišćenu i najbolje vlažnu kožu, da bi se što bolje i lakše resorbovalo i tako prodrlo i ispod njene površne, u dublje slojeve kože koji obiluju elastičnim i kolagenim vlaknima i hijaluronskom kiselinom, pa se na taj način održava i njihova normalna struktura i funkcija. Ulje je najbolje koristiti za negu kože lica dva puta dnevno, a nejefikasnija je upotreba ulja ujutru i uveče. Kako je, međutim, čisto arganovo ulje dosta skupo, može se koristiti i u formi dnevne i noćne kreme, ili pak u sastavu raznih maski ili pilinga za lice.

Arganovo ulje se, sa jednakom efikasnošću, može upotrebljavati za sve tipove kože lica:

1) Za negu suve kože lica koja je sklona iritacijama, perutanju i ranijem stvaranju bora, ovo ulje predstavlja jedan od najmoćnijih izvora hidratantnih materija (jer je veoma bogato esencijalnim masnim kiselinama koje čine preko 80% sastojaka čistog arganovog ulja), vitamina i antioksidanasa (koji štite kožu od dejstva štetnih slobodnih radikala nakon njenog izlaganja pre svega UV zračenju). Kako arganovo ulje ima sposobnost da uravnoteži i reguliše lučenje sebacealnih, tj lojnih žlezda, i na taj način će pomoći da se suva koža dodatno „zamasti“, a time i da se spreči njeno perutanje, a poboljša hidriranost i elastičnost;

2) Za negu kombinovane kože lica arganovo ulje je posebno efikasno kod čišćenja, kao i za regulisanje prekomernog mašćenja takozvane „t-zone“ na licu (zona koja obuhvata regiju čela, nosne piramide, predeo oko usama i područje samog vrha brade). Kod kombinovane, odnosno mešovite kože lica, delovi koje smo nabrojali, a koji spadaju u takozvanu „t-zonu“ se preterano maste, dok su ostali delovi kože lica suvi ili pak osetljivi i skloni iritacijama i upalnim procesima. Ulje argana se svrstava u retke među prirodnim ili sintetičkim preparatima, koji podjedneko blagotvorno deluju i rešavaju probleme na svim delovima kod kombinovane kože lica;

3) Za negu masne i problematične kože lica arganovo ulje predstavlja veoma delotvorno sredstvo za smanjenje prekomernog lučenja sebuma, jer, kao što je već napomenuto, ovo ulje ima sposobnost da dovede u ravnotežu rad lojnih žlezda, odnosno da spreči prekomerno, ili pak premalo stvaranje i sekreciju loja, tj sebuma. Pošto je seboroična koža posebno sklona nastanku akni i bubuljica, ulje argana pomaže i njihovom smirivanju i uklanjanju, jer prečišćava kožu lica od viška nepotrebnih masnoća i nečistoća koje se na njoj nakupljaju;

4) Upotreba arganovog ulja kod prekomerno osetljive kože lica, koja je sklona pojavi raznih vrsta ekcema, dermatitisa, alergijskih reakcija, autoimunskih manifestacija ili brojnih drugih poremećaja, pokazala se veoma efikasnom za rešavanje navedenih problema, jer je ovo ulje veoma bogato antioksidansima, antiinflamatornim i antiinfektivnim materijama, a takođe sadrži i dosta vitamina, a pre svega vitamina E koji je naročito pogodan za negu i očuvanje zdravlja kože. Takođe, ne sme se zanemariti činjenica da je ovo ulje jako značajno za negu kože lica koja je osetljiva na UV zračenje, a samim tim i sklona nastanku opekotina od prekomernog sunčanja. Ulje vrlo efikasno umiruje upaljena područja i sanira opekotine, a potvrđeno je i da je veoma delotvorno kod ublažavanja ožiljaka koji nastaju na koži lica.

Recept 1 – Maska za suvu kožu lica od arganovog ulja

Sastojci koji su potrebni za pripremu ove maske su:

– 4-5 kapi čistog arganovog ulja
– 1 velika kašika livadskog meda
– 4 supene kašike gustog grčkog jogurta
– sok od pola limuna
– 1/2 supene kašike hladno ceđenog maslinovog ulja

Sve navedene sastojke je potrebno dobro umešati, a zatim laganim kružnim pokretima nežno umasirati na prethodno očišćenu kožu lica. Maska treba da stoji na licu oko 15 minuta, a zatim da se ispere mlakom vodom. Lice će nakon primene ove maske, najmanje 2 puta nedeljno, biti hidrirano, vratiće elastičnost, zategnutost, i dobiće mladalački izgled i sjaj. Dobra strana ove maske jeste u tome što se ona može nanositi i na veoma osetljivo područje oko očiju, pri čemu će posebno delotvoran učinak imati na uklanjanje sitnih bora u ovom području.

Na koži tela arganovo ulje ima posebno povoljne efekte na omekšavanje grubih i ispucalih delova kože kakva je ona na laktovima, kolenima ili stopalima, tj petama. Takva koža nije dovoljno hidrirana, i nalazi se na mestima koja su sklona iritiranju odećom ili obućom, pa se upotrebom arganovog ulja ovakvoj koži za veoma kratko vreme vraća elastičnost i lepota.

Poznato je i svojstvo ovog ulja da čitavoj koži tela daje posebnu mekoću i vraća tonus, tj održava njenu zategnutost, kada se samo nekoliko kapi arganovog ulja nežno umasira u vlažnu kožu odmah nakon tuširanja, ili se pak malo ulja doda u tople i opuštajuće kupke. Arganovo ulje je veoma korisno, kako za zaštitu od nastanka crvenila i opekotina kod sunčanja ili nakon odlaska u solarijume, isto tako i za saniranje ovih problema ukoliko ipak dođe do njihovog nastanka. Takođe, ovo ulje se smatra jednim od najboljih i najefikasnijih prirodnih preparata za prevenciju nastanka strija i ožiljaka, kao i za njihovo ublažavanje.

Jedno od pozitivnih dejstava arganovog ulja je i smanjivanje depigmentacija (hiper- ili hipo-pigmentacija), diskoloracija na koži (kakav je vitiligo ili druga nasledna oboljenja), i uklanjanje fleka i pega koje nastaju bilo kao sastavni deo kod procesa starenja, bilo kao nasleđen ili stečen poremećaj u količini kožnog pigmenta, tj melanina.

Plitke rane na koži, ulceracije, razderine ili posekotine, veoma se efikasno mogu ublažiti i znatno brže regenerisati upotrebom čistog arganovog ulja, koje takođe ima i izvestan analgetski efekat, tj ublažava bol kod ovakvih stanja. Poznata je i priznata upotreba čistog (100%) arganovog ulja u lokalnom tretiranju promena kod osoba obolelih od psorijaze, raznih formi ekcema, i kod atopijskog dermatitisa, gde ovo ulje pomaže da se promene „smire“, tj da se svrab, perutanje, crvenilo, bol, pečenje i brojni drugi prateći simptomi i znaci bolesti, u velikoj meri ublaže.

Upotreba arganovog ulja za negu kose, trepavica i noktiju

Kada se arganovo ulje koristi za negu kose, najbolje ga je nanositi na vlažnu i tek opranu kosu, jer joj daje volumen, sjaj i mekoću, ojačava koren kose, i time ubrzava njen rast, ali i u znatnoj meri sprečava pucanje, tj rascvetavanje i krzanje krajeva kose. Ovo ulje posebno se preporučuje za negu kose koja se često farba, fenira, ili izlaže raznim drugim agresivnim tretmanima.

Sa druge strane, ukoliko postoji problem sa perutanjem kože glave, dovoljno je i veoma efikasno, da se nekoliko kapi arganovog ulja nežno umasira u kožu glave i umotano u frotirski peškir, ostavi da stoji preko noći. Nakon toga se kosa ujutru opere nekim blagim šamponom i ostavi da se osuši prirodnim putem, a ovaj postupak je preporučivo ponavljati 2-3 puta nedeljno, i problem peruti će za kratko vreme biti rešen.

Osobe čija je kosa suva, lako lomljiva ili pak sklona brzom rascvetavanju i pucanju krajeva, mogu koristiti arganovo ulje, bilo utrljavanjem duž cele kose, ili samo na oštećene krajeve, što će kosi vrlo brzo vratiti sjaj i zdrav izgled. Sa druge strane, nekoliko kapi arganovog ulja se može dodati u šampon ili balzam koji se redovno koriste pri pranju kose, i pozitivni rezultati će biti vidljivi za veoma kratko vreme. Samo arganovo ulje, utrljano u suvu kosu bez sjaja, može da se koristi i kao balzam koji se ne ispira, jer ga nakon pranja kose, vlažna dlaka veoma lako upija, pa kosa nakon sušenja neće imati masan i neuredan izgled.

Neka istraživanja su pokazala da upotreba arganovog ulja može imati efekta kod gubitka kose, tj ćelavosti (ili stručno rečeno alopecije) koja nastaje usled stresa, imunskih, sistemskih, ili pak nekih kožnih oboljenja. Međutim, ovo ulje nema nikakvog efekta kod naslednog tipa alopecije, uprkos nekim tvrdnjama stručnjaka iz oblasti alternativne medicine.

Recept 2 – Maska za kosu od arganovog ulja

Ovaj recept je pre svega veoma jednostavan, ali izuzetno delotvoran za negu, zdravlje i sjaj kose, a od sastojaka su potrebni:

– ½ supene kašike 100% čistog arganovog ulja
– 1 supena kašika hladno ceđenog maslinovog ulja
– ½ supene kašike cvetnog meda

Ova količina navedenih sastojaka je dovoljna da se napravi maska za kosu srednje dužine, a ukoliko imate dužu kosu, možete slobodno i da povećate količine sastavnih delova, ali pri tome vodeći računa da njihova razmera ostane nepromenjena.

Maska sa pravi tako što se svi navedeni sastojci dobro samešaju, a zatim utrljaju i u koren i u čitavu dužinu kose,a zatim se kosa umota u frotirski peškir i maska ostavi da deluje preko noći. Ujutru se kosa ispere blagim šamponom i mlakom vodom, i osuši prirodnim putem. Ukoliko je, pak, neophodan hitan ili „instant“ tretman za regeneraciju, blistavost i sjaj kose, masku možete staviti i tokom dana, i umotanu u frotirski peškir držati oko 45-60 minuta, a zatim oprati i osušiti na isti način, kako je u prethodnim redovima i navedeno.

Arganovo ulje je efikasno i za negu i zdravlje noktiju, kao i za sprečavanje njihovog listanja, promene normalne ružičaste boje, kao i pojačane krtosti ili lomljivosti, a koje pre svega nastaju kod nekih oboljenja, kakve su u prvom redu gljivične infekcije nokta. Ovo ulje ima značajna antiinfektivna dejstva, tako da u velikoj meri pomaže u sprečavanju i lečenju patoloških stanja koja se na noktima mogu javiti. Za zdrav i negovan izgled noktiju, dovoljno je uveče pred spavanje svaki nokat namazati sa malo arganovog ulja, obuti neke pamučne ili frotirske čarape i tako prespavati, a sam postupak je najbolje ponavljati 2-3 puta nedeljno.

Takođe, u mlaku opuštajuću kupku za umorna stopala, može se dodati i nekoliko kapi arganovog ulja, koje će imati blagotvorno delovanje na ispucalu i orožalu kožu peta, i na oštećene ili slabe nokte, na zanoktice, ali će posebno povoljne efekte imati na takozvana „hladna stopala“ odnosno na perifernu cirkulaciju.

Upotreba arganovog ulja za trepavice, ubrzaće njihov rast, povećati gustinu i kvalitet uopšte, i sprečiti njihovo opadanje. Ukoliko imate neku staru četkicu od maskare, neophodno je da je prvo dobro operete sapunom i toplom vodom, i da uz pomoć nje, svako veče pre spavanja, u tankom sloju na svoje trepavice nanesete malo arganovog ulja i ostavite da deluje preko noći. Ulje možete naneti i čistim prstima u tankom sloju, i vrlo brzo ćete primetiti da su trepavice gušće, sjajnije, bujnije i zdrave.

Ono što je još jedna od dobrih strana arganovog ulja, jeste njegova velika efikasnost kao sredstva za skidanje šminke sa lica uopšte, ali pokazalo se i kao naročito pogodno za skidanje vodootporne maskare sa trepavica.

Iskustva korisnika arganovog ulja

Neki od korisnika arganovog ulja na brojnim forumima navode samo pozitivna iskustva njegove svakodnevne primene za negu kože lica, vrata i dekoltea, za negu kose, ali isto tako i za zdravu ishranu. Takođe, upozoravaju na to da je jako bitno koristiti proverena ulja koja poseduju „sertifikate porekla i kvaliteta“, jer postoje brojne i nekvalitetne kopije koje sadrže razne dodatne i neproverene komponente, a koje mogu naneti više štete nego koristi.

Tako, jedna korisnica foruma navodi da je posle 6 meseci redovne upotrebe 100% čistog arganovog ulja za negu kože lica, vrata i dekoltea, njena koža postala „preporođena“. Jedino što je važno je da ulje bude 100% čisto arganovo ulje i da se nanosi na vlažnu kožu, najbolje posle umivanja ili tuširanja. Druga članica istog foruma upotrebljavala je arganovo ulje za negu problematične kože, i navodi da su je rezultati oduševili jer su joj se za kratko vreme povukle akne i bubuljice, a crvenilo i iritiranost kože su se značajno umanjili.

Pojedine pripadnice lepšeg pola, koristile su arganovo ulje za negu kose, pre svega u formi balzama, te navode da im je ovo ulje pomoglo da se izbore sa prekomernim lučenjem sebuma (takozvanom seborejom), kao i sa prekomernim mašćenjem kose, a koja je već posle prvog korišćenja bila znatno mekša i sjajnija, a sama seboreja se značajno smanjila.

Neke članice su arganovo ulje koristile i u ishrani. Jedna od „forumašica“ napominje da je ovo ulje probala kako u prženoj, a time i ukusnijoj varijanti, tako i u dosta neutralnoj, ali nemerljivo zdravijoj neprženoj formi, kao dodatak jelima ili salatama. Inače, pošto je ovo ulje jako skupo, i pošto se njegovim prženjem gube blagotvorna dejstva i vitamina i omega-3 i omega-6 masnih kiselina, pomenuta članica nikako ne preporučuje da se arganovo ulje koristi kao ulje za prženje hrane.

Sve korisnice arganovog ulja se slažu u jednom – da za njega postoje samo reči hvale i pozitivna iskustva i da ga od srca preporučuju svima.

Gde kupiti kvalitetno arganovo ulje i koja je cena?

Arganovo ulje je veoma popularno zbog svojih lekovitih i kozmetičkih efekata, a veoma se teško nabavlja, jer su, kako smo napomenuli, prirodne zalihe arganovog ulja sve manje, jer je sve manje šuma arganovog drveća, pa je ovo ulje zato dosta skupo. Ako ste se pitali, gde kupiti kvalitetno arganovo ulje, preporuka je da ga potražite u proverenim radnjama zdrave hrane, ili dobro snabdevenim apotekama.

Za većinu ljudi visoko kvalitetno i originalno arganovo ulje koje potiče iz Maroka, a koje je poznato i pod nazivom „marokansko tečno zlato“, i dalje je teško dostupno, pre svega jer mu je cena dosta visoka. Za količinu od 100 ml ovog ulja, potrebno je izdvojiti čak i oko 10 000-12 000 dinara. Kada kupujete arganovo ulje, da biste kupili ono koje je vrhunskog kvaliteta za navedenu cenu, pogledajte sastav na etiketi, na kojoj bi trebalo da, pored zemlje porekla (najbolje Maroko), stoji i podatak – „100% čisto arganovo ulje bez drugih aditiva“.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: