Kako ukloniti bradavice i izrasline na koži?

Bradavice su izrasline na koži, izazvane infekcijom humanim papiloma virusom, poznatim pod skraćenicom HPV. Ova neugodna pojava uznemirava i muči čoveka hiljadama godina unazad, sve do današnjeg dana; bradavice su otkrivene u arheološkim nalazima na mumijama starim preko tri milenijuma, a pominjane su i u šekspirovsko doba.

Često su se povezivale sa urocima i kletvama, bićima koja imaju natprirodne moći, poput veštica i drugih ‘opasnih’ pojedinaca. Svakako ih nije prijatno videti, mada u najvećem broju slučajeva ne izazivaju ozbiljne zdravstvene probleme. Bradavice su pre svega estetski problem, ali nekada mogu da budu i bolne i da predstavljaju i fizičku smetnju, u zavisnosti od veličine i mesta na kome se nalaze.

Humani papiloma virus ima preko sto vrsta i neki od oblika izazivaju nastanak bradavica, koje se takođe javljaju u više tipova. Postoji nekoliko osnovnih vrsta koje obuhvataju  obične bradavice, o kojima ovde najviše govorimo, bradavice na stopalu, vodene bradavice, ravne i pljosnate bradavice, končaste, mozaične i genitalne bradavice. Najčešći slučajevi sa kojima se dermatolozi susreću su obične i bradavice na stopalima.

UZROK I SIMPTOMI

Uzročnik bradavica je humani papiloma virus, HPV, odnosno njegove podvrste. Ovaj virus napada površinski sloj kože, a obično prodire u kožu na području gde je ona popucala ili je na drugi način oštećena. Virus izaziva ubrzan rast tkiva kože, što dovodi do nastanka izrasline u formi bradavice.

Većina bradavica se povlači sama, mada za to nekad treba da prođu meseci, a u nekim slučajevima i godine. Bradavice mogu da se pojave na bilo kom delu tela, no različiti tipovi su karakteristični za određena područja kože. Na primer, obične bradavice, o kojima ovde govorimo, javljaju se najviše na šakama, mada mogu da se pojave i na drugim mestima. Sa druge strane, plantarne bradavice se javljaju isključivo na tabanima.

Kako se prenose bradavice?

Bradavice se veoma lako šire, odnosno dobijaju direktnim dolaskom u dodir sa humanim papiloma virusom. Ovaj neprijatan fenomen se tako lako prenosi po celom telu; možete se zaraziti ponovo ako dodirujete bradavicu, a onda drugi deo tela. Bradavice mogu da se prenesu korišćenjem istog peškira sa zaraženom osobom, brijača i drugih ličnih stvari. U dosta slučajeva osoba mesecima neće znati da je zaražena; može da prođe dosta vremena do pojave prvih simptoma izrasline.

Sa druge strane, nije verovatno da osoba dobije bradavice baš svaki put kada dođe u kontakt sa virusom. To zavisi i od imunog sistema osobe i drugih faktora, pa su tako neke osobe sklonije ovoj zarazi od drugih ljudi. Genitalne bradavice se prenose seksualnim kontaktom ili putem drugog oblika prenosa preko kože genitalija sa osobom koja je zaražena. One se javljaju u predelu prepona, genitalija i analnog otvora.

Koji su simptomi bradavica?

Kada je reč o samoj pojavi bradavica, one mogu da se manifestuju na razne načine, odnosno da budu različitih oblika i veličina. Bradavica može da bude kvrgava i velika, ali i glatka i gotovo ravna. Ona se formira tako što maleni krvni sudovi rastu u samo njeno jezgro i snabdevaju je krvlju. Tako urasli krvni sudovi se nekada mogu primetiti kao tamne tačkice u samom centru bradavica, bilo da je reč o običnim bradavicama ili onim na stopalima, koje se nastaju kao izrasline (bradavice na stopalina se javljaju na tabanima i zapravo rastu na suprotnu stranu, te se manifestuju pojavom rupica, a ne izraslina i mogu hodanje učiniti neprijatnim).

Osim pojave izrasline različite teksture i veličine, te mesta javljanja, bradavice su uglavnom bezbolne. Ipak, ako se jave na mestu koje je izloženo određenom pritisku, kao recimo na prstu šake ili tabanu, u tom slučaju mogu da budu i bolne. Kada je reč o genitalnim bradavicama, one se često javljau bez simptoma ili oni mogu biti gotovo neprimetni. Ukoliko su prisutni, simptomi genitalnih bradavica mogu uključivati svrab, peckanje, bol i krvarenje, a mogu da budu i vidljive. One takođe mogu da budu različitih oblika i veličina.

loading...

Dijagnostika bradavica

Kako se dijagnostifikuje prisustvo bradavica? Lekar obično može da utvrdi da se radi o bradavicama, jednostavnim pregledom kože, golim okom.

Može da se uzme uzorak bradavice i da se obavi biopsija kože u laboratoriji; ovaj postupak se izvodi onda kada nije sasvim sigurno da se radi o bradavici. Takođe, biopsija se podrazumeva u slučajevima kada je koža izrasline tamnija od kože oko nje, ako je njen oblik nepravilan, ukoliko jako brzo našpreduje i širi se ili krvari.

LEČENJE

Kada govorimo o lečenju bradavica, postoji više načina da se ova neugodna pojava uspešno tretira. Većina bradavica uopšte ne zahteva tretman i mogu da se povugu same.

Međutim, ako se bradavice šire ili su bolne, pa i kada predstavljaju estetski problem ili fizičku smetnju, bradavice treba ukloniti. Opcije tretiranja bradavica uključuju razne metode, od kućnih tretmana, preko ambulantnog lečenja, do hirurške intervencije. Najčešće praktikovani načini su skidanje bradavica salicilnom kiselinom, zatim postupkom krioterapije, odnosno zamrzavanja, te uz pomoć lekova ili operacionim putem.

Salicilna kiselina – Uklanjanje salicilnom kiselinom podrazumeva tretiranje izraslina preparatima koji sadrže ovaj sastojak, a cilj je postepeno ljuštenje tkiva i može se primenjivati samo za površinske bradavice.

Citostatici – Metoda u kojoj se koriste citostatici podrazumeva da se citostatički preparat direktno aplicira u samo tkivo bradavica i mora se ponavljati više puta u razmaku od nekoliko meseci; jednom mesečno, dva do pet puta.

Preparati protiv bradavica – Postoje kreme koje se mogu korsiti za lečenje bradavica, a koje deluju tako što iritiraju kožu i izazivaju imunološki odgovor organizma, koji se manifestuje u povlačenju bradavica.

Tretiranje bradavica nije uvek uspešno. Čak i kada se bradavice smanje ili potpuno nestanu, može da se dogodi da se ponovo jave na istom ili na drugom delu tela. Do toga dolazi najviše zbog toga što većina intervencija zapravo tretira samu izraslinu i uništava bradavicu, ali ne i virus koji je izaziva. U nastavku objašnjavamo koje su i kako izgledaju moguće opcije za skidanje bradavica prirodnim i hirurškim putem.

Uklanjanje bradavica prirodnim putem

Ako ne želite da koristite hemijske preparate da biste uklonili neougodne bradavice, a hirurški postupci vam ne deluju nimalo privlačno, postoji dosta predloga za tretiranje bradavica u kućnim uslovima, ali uz upotrebu isključivo prirodnih sastojaka. Sledi nekoliko praktičnih rešenja koje možete sprovesti u udobnosti svog doma.

Jabukovo sirće – Jabukovo sirće je prava zvezda kućnih preparata za lečenje različitih tegoba, pa nije iznenađujuće da se može primeniti i u slučaju bradavica. Metoda je jednostavna i puno je onih koji će posvedočiti o njenoj efikasnosti. Jabukovo sirće, kao ni ostale metode, ne ubija HPV, već uništava fizičku manifestaciju bradavice, dakle, tretira samu izraslinu. Sve što je potrebno jeste da bradavicu mažete sirćetom; može doći do blage iritacije, pa i oticanja, a nakon nekoliko dana bradavica bi trebalo da potamni, sve dok konačno ne otpadne.

Umočite malo pamučne vate u jabukovo sirće i nežno je postavite na bradavicu, dobro natopljenu. Umotajte područje gazom, kako bi vata stajala na mestu i praktikujte tretman pred spavanje, tako da stoji preko noći. Možete da ponovite tretman i tokom dana. Obično je potrebno oko nedelju ili dve da bradavica sama otpadne.

Banane – Možda niste znali, ali ukusne banane takođe mogu da pomognu u kućnom tretmanu bradavica. Njihova kora sadrži proteolitične enzime koji na izvestan način izjedaju samu bradavicu. Sve što vam je potrebno jeste kora od banane, sveža, te nešto da ostružete beličastu unutrašnjost. Namažite tom smesom bradavicu i praktikujte taj tretman dva puta dnevno, sve dok se sama ne povuče. Uvek dobro operite ruke, kako ne biste proširili zarazu na druga područja kože.

Beli luk – Beli luk je dobro poznati saveznik našeg zdravlja i primenjiv je i u tretmanu bradavica. Ovaj lako dostupan i jeftin kućni lek se jednostavno koristi i efikasno deluje. Sve što vam je potrebno jeste čen luka, presečen na pola. Jednom polovinom istrljajte bradavicu, praktikujte to par minuta, pa onda drugu, svežu polovinu prilepite za nju uz pomoć flastera. Druga varijanta jeste da izgnječite beli luk i smesu koristite kao prirodnu kremu koju ćete namazati na bradavicu.

Uklanjanje bradavica operativnim putem

Operativno rešenje može da bude sledeći korak, ukoliko kućni tretmani nisu pomogli ili prethodne lekarske intervencije nisu dale efikasan rezultat. Operacija uklanjanja bradavica je obično brz, bezbolan i efektivan postupak; nijedna od eventualnih hirurških metoda se ne smatra značajno uspešnijom od drugih. Obično se pristupa onoj metodi za koju se proceni da je najoptimalnije rešenje u konkretnom slučaju, odnosno koja će ostaviti najmanje tragova u smislu ožiljaka (njih posle možete ukloniti tretmanom plastične hirurgije). Najtipičnije metode hirurškog uklanjanja bradavica i izraslina na koži obuhvataju sledeće.

Radiotalasi i kiretaža – Elektronsko uklanjanje bradavica podrazumeva spaljivanje bradavica električnom strujom. Kiretaža podrazumeva odsecanje bradavice ili izrasline oštrim hirurškim sečivom ili malenim alatom oblika kašike. Ove dve procedure se često praktikuju u kombinaciji. Nakon tretmana radiotalasima, obično je potrebno oko dve nedelje da koža zaraste i formira se novi sloj.

Laserska hirurgija – Lasersko uklanjanje bradavica podrazumeva spaljivanje bradavica uz pomoć intenzivnog laserskog zraka. Koristi se i za uklanjanje mladeža i drugih nepravilnosti  na koži. Metod je sličan radiotalasnom, ali je potrebno više vremena da tretirano mesto zaraste.

Krioterapija – Krioterapija podrazumeva zamrzavanje bradavica tečnim azotom, koja podrazumeva da pacijent mora postupak ponavljati više puta. Cilj intervencije je zamrzavanje tkiva bradavica, usled čega one na kraju otpadnu. Ova metoda nije posebno precizna i može dovesti do oštećenja kože ili širenja infekcije usled prskanja tečnim azotom.

Ono o čemu treba biti informisan pre pristupanja operativnom postupku uklanjanja bradavica jeste to da ni hirurška intervencija nije garancija da su bradavice zauvek uklonjene, upravo zato što svaka od pomenutih metoda tretira samo manifestaciju HPV virusa, odnosno izraslinu. Tip intervencije kojoj se pacijent podvrgava zavisi od više faktora, uključujući mesto, vrstu i veličinu same bradavice. Na primer, kiretaža nije optimalno rešenje u slučaju veće površine pokrivene bradavicama.

Cena intervencija

Radiotalasno i lasersko uklanjanje bradavica se kod nas obavlja na više poliklinika, a cene se kreću između 5 i 25 evra, u zavisnosti od veličine, tipa i lokacije bradavica. Mnoge klinike nude popuste na uklanjanje većeg broja bradavica, a često su ove intervencije dostupne i po akcijskim cenama, koje mogu biti i do 50% ispod regularnih cena. Uklanjanje bradavica tečnim azotom je nešto jeftinije i cene se kreću oko 1500 dinara po komadu.

  • Prosečna cena intervencija uklanjanja bradavica na poliklinikama – 1500-7000 dinara
  • Lasersko/radiotalasno uklanjanje – oko 2500 dinara

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: