Svinjska mast – upotreba kao lek, za kosu, za lice, hemoroide i zdravlje, recept

U vremenu kada je popularizacija zdravog načina života, koji uključuje ne samo pojačanu fizičku aktivnost i bavljenje sportom, već i usvajanje specijalno oblikovanih načina ishrane, sprovođenje različitih dijeta i slično, sve veća, svinjska mast je potpuno neopravdano pala u senku i njena upotreba, sve češće se pripisuje nekom prošlom vremenu.

Međutim, ukoliko sa samo malo više pažnje sagledate suštinu, vrlo lako i jednostavno, uočićete činjenicu da su naši preci koji su živeli upravo u tom prošlom vremenu i koji su u svojoj ishrani svakodnevno koristili svinjsku mast, mnogo ređe oboljevali od brojnih vrlo komplikovanih bolesti koje su danas učestale i koje se na žalost smatraju bolestima savremenog doba, odnosno bolestima današnjice.

Ova činjenica, temelji se na brojnim razlozima, koji se pre svega vezuju za podatke o tome da svinjska mast zapravo nije štetna kako se to do skoro smatralo i da se njena upotreba pokazala kao pozitivna i to kroz širok spektar blagotvornog delovanja na ljudski organizam.

Konkretno, zbog širokog spektra blagotvornog delovanja koje ispoljava na ljudski organizam, upotreba svinjske masti, preporučuje se ne samo u ishrani, već i u procesu lečenja mnogih bolesti, kao i u procesu nege.

O tome na koji način svinjsku mast možete koristiti kao lek, a na koji način kao sredstvo za negu, pročitajte u nastavku ovog korisnog teksta koji je pred vama.

Svinjska mast - upotreba kao lek, za kosu, za lice, hemoroide i zdravlje, recept

Svinjska mast kao lek

Način na koji je svinjsku mast preporučljivo upotrebiti kao lek, zavisi od konkretne namere odnosno od vrste zdravstvene smetnje na koju je kroz lekoviti tretman potrebno delovati.

U suštini, svinjska mast se može koristi i spolja i iznutra. Ukoliko je koristite spolja, svinjska mast će najefikasnije svoja lekovita svojstva ispoljiti onda kada je neposredno pre upotrebe properete kroz 9 voda. O tome kako da svinjsku mast properete kroz 9 voda, moći ćete da pročitate nešto kasnije u sadržaju ovog teksta.

Naime, propranu mast, možete koristiti kao potpuno prirodan i što je još važnije izuzetno delotvoran melem za lečenje upale jajnika, ali i za lečenje brojnih drugih ginekoloških smetnji, kao što su prisustvo pojačanog vaginalnog sekreta (belog pranja) i slično.

Osim za lečenje ginekoloških problema, svinjsku mast možete koristiti i za lečenje velikog broja drugih bolesti, odnosno zdravstvenih smetnji, kao što su: prisustvo hemoroida, prisustvo proširenih vena, povišen nivo lošeg holesterola, zapušenost nosa ili pad imuniteta.

loading...

Svinjska mast kao melem za lečenje ginekoloških problema:

Konkretno, ukoliko imate problem sa upalom jajnika, sa prisustvom pojačanog vaginalnog sekreta ili sa sličnim stanjima (recimo sa prisustvom bilo kog oblika iritacije intimne regije), uradite sledeće:

Svinjsku mast koju ste predhodno proprali u 9 voda, u količini od jedne ravne kafene kašičice, nanesite ravnomerno na površinu tampona. Zatim, tako pripremljen tampon stavite u unutrašnjost vagine i ostavite da deluje minimalno nekoliko sati, a najbolje je od uveče do ujutru.

Uporedo, na nekoliko puta presavijenu gazu, nanesite jednu supenu kašiku svinjske masti koju ste takođe proprali kroz 9 voda, a zatim gazu nanesite na donji deo stomaka (na područje jajnika) i ostavite da deluje takođe nekoliko sati ili od uveče do ujutru. Ovakav tretman lečenja upale jajnika ili drugih, gore pomenutih ginekoloških problema, ponavljajte 7 dana u kontinuitetu. U toku 7 dana trajanja ove terapije, simptomi upale jajnika ili druge zdravstvene smetnje, postepeno će se smanjivati, a po isteku 7. dana terapije, odnosno po isteku 7. upotrebe tampona sa svinjskom mašću, potpuno će prestati da se manifestuju.

Po potrebi, terapiju možete produžiti za još dan ili dva, ali to najčešće nije neophodno niti potrebno. Ukoliko vas muči manje komplikovani oblik ginekološkog problema u okviru kojeg nije neophodno delovanje u unutrašnjosti vagine, umesto tampona, možete koristiti uložak, na koji ste takođe predhodno naneli svinjsku mast propranu kroz 9 voda.

Svinjska mast kao sredstvo za lečenje hemoroida

Ukoliko vas muči prisustvo hemoroida, problem možete rešiti na sledeći način:

Uzmite jednu ravnu kafenu kašiku predhodno 9 puta proprane svinjske masti i nanesite je na nekoliko puta presavijenu gazu. Zatim, gazu stavite na regiju zahvaćenu hemoroidima i ostavite da deluje od uveče do ujutru.

Ovakav tretman lečenja hemoroida, ponavljajte u kontinuitetu ukupno 2 nedelje, a ukoliko su hemoroidi uporni možete i nešto duže, shodno potrebi. Nakon sprevedene terapije, hemoroidi će vam se potpuno povući, zajedno sa svim simptomima koji njihovo prisustvo prate.

Svinjska mast kao sredstvo za lečenje proširenih vena

U svrhu lečenja proširenih vena, svinjsku mast upotrebite na sledeći način:

Pola kilograma svinjske masti koju ste predhodno proprali kroz 9 voda, stavite na šporet da provri. Pritom, čim provri, pomerite je sa šporeta, vodeći računa o tome da vas ne isprska i na taj način povredi. Kada je svinjska mast provrela, u nju dodajte 15 do 20 usitnjenih cvetova nevena i ostavite da se ta mešavina stegne preko noći. Ujutru, mešavinu stavite na šporet da se istopi (ne da provri) i kada se istopi prelijte je u odgovarajuću teglicu.

Teglicu čuvajte u frižideru i njen sadržaj koristite jednom dnevno (najbolje je pre spavanja), za mazanje područja na kojem su vam izražene proširene vene. Primena preparata, treba da traje sve dok vam se simptomi proširenih vena u potpunosti ne povuku ili dok se značajno ne smanji njihov intezitet (u zavisnosti od izraženosti problema).

Svinjska mast kao sredstvo za snižavanje nivoa lošeg holesterola

Nivo lošeg holesterola u krvi, smanjićete ukoliko u svoju redovnu, odnosno svakodnevnu ishranu uvrstite svinjsku mast. Na ovaj način, delovaćete ne samo protiv lošeg holesterola, već i protiv smanjenja elastičnosti krvnih sudova.

Svinjska mast kao sredstvo kojim ćete rešiti problem zapušenog nosa

Ukoliko vam je usled prisustva prehlade ili gripa zapušen nos, sve što je potrebno da uradite, jeste da područje nosa namažete sa tankim slojem svinjske masti. Ubrzo ćete primetiti da lakše dišete kroz nos i da lakše izbacujete sekret iz nosa.

Svinjska mast kao sredstvo za jačanje imuniteta

Svakodnevna zastupljenost svinjske masti u ishrani, u značajnoj meri doprinosi jačanju imuniteta i celokupne otpornosti organizma.

Kako proprati svinjsku mast kroz 9 voda?

U većini slučajeva, kada se koristi za spoljašnju upotrebu u svrhu lečenja, svinjska mast se upotrebljava nakon što je predhodno proprana kroz 9 voda.

Proces propiranja, izvodi se na sledeći način:

U izvesnu količinu svinjske masti, koju ćete kasnije upotrebiti u okviru sprovođenja lekovitog tretmana, sipajte malo vode. Količina vode, treba da bude od prilike duplo manja nego količina masti. Zatim, sadržaj svinjske masti promešajte dobro i vodu koja se prilikom mešanja izdvojila od svinjske masti prospite.

Kada ste to uradili, postupak na isti način ponovite još osam puta, tako da na kraju bude ukupno 9 ponavljanja ovog postupka. Kada ste i 9. put ponovili, tačnije završili ovakav postupak, proces propiranja masti kroz 9 voda je završen i vi imate mast spremnu za upotrebu u svrhu lečenja.

Svrha propiranja masti kroz 9 voda je sledeća: naime, svakim pojedinačnim propiranjem masti, vi iz sadržaja masti uklanjate tragove soli, kao i tragove eventualno prisutnih tragova bilo kojih materija kojima izvorno poreklo nije iz sadržaja svinjske masti.

Upotreba svinjske masti u svrhu nege kose

Širok spektar problema koji se mogu javiti i biti direktno povezani sa smanjenjem zdravlja i kvaliteta kose, može se rešiti uz pomoć primene svinjske masti.

Konkretno, ukoliko vam kosa izgleda suvo i oštećeno, ukoliko je ispucala, teško se rasčešljava, a brzo i lako mrsi ili je jednostavno sklona pojavi peruti u korenu vlasišta, sve što je potrebno da uradite, jeste da pre svakog pranja od korena do vrhova vlasi u kosu utrljate svinjsku mast. Zatim, sačekajte da svinjska mast na kosi ostane i da deluje pola sata do sat vremena (neće smetati ni ako delovanje traje duže), a zatim kosu isperite, pa uobičajeno operite. Pritom, poželjno je da za ispiranje kose od svinjske masti koristite umereno topao čaj od kamilice u količini koja je dovoljna za ispiranje vaše kose (to zavisi od dužine, kao i od gustine kose).

Nakon samo nekoliko ponavljanja ovakvog tretmana za negu kose, primetićete kako se kvalitet kose vidno i primetno popravio i kako vam kosa izgleda zdravo.

Tretman nege kose svinjskom mašću, možete sprovoditi bez obzira na činjenicu koje vam je boje kosa, kao i na činjenicu da li se farbate ili ne. U svakom slučaju, vaša kosa će fantastično reagovati na svinjsku mast. Čak i kada su u pitanju pripadnici jačeg pola i oni ovakav tretman sa svinjskom mašću mogu sprovoditi, ukoliko žele da im kosa bude jača i da lepše izgleda.

Osim što doprinosi izgubljenom sjaju, elastičnosti i generalno kvalitetu predhodno oštećene kose, tretman nege svinjskom mašću ujedno deluje na kosu i tako što čuva njen kvalitet i sprečava nastanak bilo kojih oblika oštećenja, bilo da je reč o oštećenjima koja nastaju usled izloženosti lošim vremenskim uslovima ili o oštećenjima koja nastaju iz bilo kog drugog razloga.

Ukoliko to želite, u cilju poboljšanja efikasnosti delovanja tretmana sa svinjskom mašću u sadržaj svinjske masti koju ćete upotrebiti kao sredstvo za negu kose, možete dodati i druge sastojke, kao što su eterična ulja koja ispoljavaju određena delovanja na kosu ili biljna ulja koja takođe ispoljavaju određena delovanja na kosu. Sadržaj svinjske masti i eventualno odabrane vrste ulja, lako i brzo ćete sjediniti jednostavnim mešanjem sastojaka.

Svinjsku mast pre upotrebe u cilju nege kose nikako nemojte da grejete, jer bi ste na taj način mogli da se izgorite, nemojte ni da je koristite hladnu, tek izvađenu iz frižidera, već je upotrebite nakon što je pola sata ili sat stajala na sobnoj temperaturi. Mast predhodno izložena sobnoj temperaturi, ima bolju razmazitost i samim tim ima i bolju moć prodiranja u dubinu vlasi.

Kao i kada koristite svinjsku mast u svrhu lečenja određene zdravstvene komplikacije i ovog puta, dakle u cilju nege kose, poželjno je da upotrebite svinjsku mast koju ste predhodno proprali kroz 9 voda. U protivnom, so koja je sadržana u masti koja nije proprana, mogla bi da nadraži vaše vlasište i da izazove pojavu iritacija. Kada koristite propranu mast, ta mogućnost se isključuje.

upotreba svinjske masti, recept

Svinjska mast kao sredstvo za negu lica

Na površini kože lica, može doći do pojave različitih oblika nepravilnosti koje umanjuju njenu lepotu. Pre svega, misli se na pojavu tragova starenja koji se ispoljavaju najpre kroz sitne i plitke, a zatim i kroz dublje i izraženije bore, kao i na opadanje tonusa mišića, pojavu različitih promena pigmentacije (pegice, flekice) i slično. Nepravilnosti koje se javljaju na koži lica, mogu biti izražene i kroz pojavu akni, bubuljica i tome sličnih promena.

U svakom slučaju, bez obzira na to koji je od navedenih oblika nepravilnosti prisutan na vašoj koži, svinjska mast vam može pomoći. Ono što je potrebno, jeste da predhodno propranu svinjsku mast koristite jednom dnevno umesto kreme i to tako što ćete u tankom sloju da je utrljate na čistu kožu lica i da sačekate da je koža prirodno upija oko 10 minuta. Nakon deset minuta, papirnom maramicom, nežnim pokretima, bez pritiskanja, samo pokupite višak masti sa kože.

Nakon nekoliko tretmana, prvo što ćete primetiti, jeste da vam je koža postala mekša i elastičnija i da na njoj tragovi nepravilnosti polako postaju manje izraženi i primetni. Svinjska mast, između ostalog, ispoljava delovanje protiv prisustva upale na koži i na taj način ne samo da leči bubuljice i akne, već i doprinosi procesu regeneracije kože koja je obuhvaćena ožiljcima od bubuljica.

Svinjska mast kao sredstvo protiv strija

Svinjska mast, koja je kao i u svim predhodno navedenim primerima proprana kroz 9 voda, može se koristiti i kao sredstvo za sprečavanje pojave strija, ali i za eliminisanje prisustva sveže nastalih strija. U tu svrhu, svinjsku mast treba upotrebiti tako što ćete je uveče pre spavanja u tankom sloju naneti i utrljati temeljno na područje kože podložno formiranju strija.

Ukoliko nanošenje i utrljavanje svinjske masti budete obavljali redovno, a to znači svako veče u periodu prisustva rizika od nastajanja strija (u periodu nastupanja nagle promene težine), strije vam se sigurno neće pojaviti, a one eventualno već nastale, sveže strije će za kratko vreme nestati ili će postati manje primetne (u zavisnosti od tipa kože).

Da li postoji razlika između domaće i industrijski proizvedene svinjske masti?

Na žalost, odgovor na upravo postavljeno pitanje je potvrdan. Naime, domaća svinjska mast, u potpunosti je zdrava, ne sadrži štetne elemente kao što je recimo holesterol i primenjiva je na načine kakve smo opisali kroz sadržaj ovog teksta.

Međutim, industrijski proizvedena svinjska mast, bez obzira što se proizvodi od iste sirovine, a to je svinjska slanina, po sastavu ne odgovara domaćoj svinjskoj masti, jer se u procesu proizvodnje u nju dodaju brojni aditivi.

Takođe, industrijski proizvedena svinjska mast se hidrogenizuje i zbog procesa proizvodnje u okviru kojeg se proizvodi, a koji se razlikuje od procesa proizvodnje domaće svinjske masti, sadrži štetan holesterol.

Samim tim, industrijski proizvedena svinjska mast, nema lekovito dejstvo niti se može kao domaća upotrebljavati za negu. Naprotiv, industrijski proizvedena svinjska mast, može da dovede do pojave kontra efekata, do stvaranja štetnog holesterola, kao i do pojave iritacija na koži recimo.

Zato, ukoliko budete želeli da upotrebite svinjsku mast na bilo koji od načina koje smo opisali u ovom tekstu, obavezno se pobrinite da za tako nešto obezbedite domaću svinjsku mast. Ukoliko ne poznajete osobu od koje bi ste mogli da kupite provereno domaću svinjsku mast, možete da se odlučite čak i za to da je sami napravite. Sve što treba da uradite, jeste da pronađete i kupite svežu svinjsku slaninu.

Zatim, svežu svinjsku slaninu iseckajte na komade istih ili bar približno istih dimenzija (2 centimetra sa 2 centimetra recimo) i posolite po želji. Tako iseckanu i posoljenu svinjsku slaninu, stavite u šerpu i šerpu stavite na šporet kako bi se slanina topila. Kada se slanina istopi i kada se u šerpi formiraju tečni sadržaj i učvareni komadi slanine koji više od toga ne mogu da se tope, procedite sadržaj iz šerpe. Tečni deo koji izdvojite prilikom ceđenja ostavite da se stegne, a čvrsti deo ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi. Kada se tečni deo stegne, imaćete savršeno kvalitetnu domaću svinjsku mast, a kada se čvrsti deo ohladi imaćete ukusne domaće čvarke.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: