Pčelinji vosak – upotreba, prednosti, iskustva i cena

Da li ste nekada videli kako pčelinja košnica izgleda iznutra? Priroda se zbilja potrudila kada su vredne pčele u pitanu; ovi čudesni ineskti nisu samo fascinantni zbog svog jedinstvenog načina života, već su i od vitalnog značaja za ljudsko zdravlje i čovekovo postojanje na planeti Zemlji. Verovatno to niste znali, no trećina sveukupnih ljudskih zaliha hrane zavisi upravo od ovih marljivih insekata.

Osim namirnica, mi koristimo izuzetan broj lekovitih preparata, začina i drugih proizvoda koji se pripravljaju od biljaka koje pčele oprašuju. Kada bi znale koliko je njihov rad važan za čoveka i čitav ekosistem našeg sveta, sigurno bi bile veoma ponosne.

Pčele igraju ulogu na polju koje se proteže daleko izvan oblasti medicine i ishrane. Medonosne pčele su tesno vezane za nekoliko kritičnih tema u oblasti održanja životne sredine i opstanka čoveka u istoj; kao najznačajnije pomenućemo pojmove biodiverziteta, ispravnosti namirnica, ishranu i održivu eksploataciju zemljišta. Svet bez pčela bio bi nemoguć, jer opstanak medonosne pčele predstavlja jedan od najvažnijih koraka u oblasti poljoprivrede.

O PČELINJEM VOSKU

Čudesne pčele su oduvek bile sinonim za red, rad i marljivost. Sve u lepoj pčelinjoj kući, košnici, je uredno, čisto i uvek funkcionalno. Proizvode niz za čoveka korisnih i lekovitih tvari, a pčelarstvo je zanat razvijan vekovima i vekovima unazad.

Blagotvrni pčelinji proizvodi toliko su upotrebljavani od strane čoveka, da za to postoji i poseban termin, apiterapija; reč se odnosi upravo na čovekovu praksu korišćenja pčelinjih proizvoda. Među prvim je, naravno, hranljivi i lekoviti med, zatim je tu polen, te pčelinji vosak kome ćemo posvetiti svu dalju pažnju.

Zanimljivi podaci o pčelinjem vosku

Pojam pčelinjeg voska je tokom XVIII i XIX veka služio kao sinonim za izraz ‘gledaj svoja posla’. Naime, tokom onovremenih epidemija malih boginja, koje bi opasno naružile lice pacijenta, žene su upotrebljavale baš pčelinji vosak, kako bi negovale nastale rane i tačke, te ublažile neugodan efekat boginja na koži njihovog lica. Kada bi neko nepristojno zurio u lice pacijentkinje ili joj prišao previše blizu, žena bi odbrusila rečenicom mind your own beewax, kao što se danas na engleskom kaže mind your own business. U prevodu, to je značilo ‘pusti me na miru i pozabavi se svojim problemom’.

Neka novija istorijska istraživanja sugerišu da izraz potiče iz dečjih knjiga u prvoj polovini XX veka, no, kakva god bila prava istina, nesumnjivo je da se radi o koristi ovog prirodnog sastojka za ljudsko zdravlje i negu. Koliko god ova pričica delovala zanimljivo i smešno, zapravo u sebi sadrži trag prepoznavanja čudotvornog dejstva koje pčelinji vosak ima na našu kožu.

Jedinstveno otkriće, međutim, bila je upotreba pčelinjeg voska kao materijala za popunjavanje šupljih zuba; zapravo, pčelinji vosak se milenijumima unazad koristio za pravljenje onoga što danas daleko savremenija stomatologija naziva implantima i plombama. Arheološki podaci o ‘praistorijskoj stomatologiji’ pokazuju da je ovaj materijal korišćen za ‘nadogradnju’ zuba još u neolitsko doba.

 • U Sloveniji je nađena 6 500 godina stara ljudska vilica, sa polomljenim zubima ispunjenim tragovima pčelinjeg voska;

Pretpostavlja se da je pčelinji vosak umetnut dok je ta osoba još uvek bila živa, sa ciljem da se otklone bol i osetljivost koji su pacijentu izazivali polomljeni zubi, izložen dentin i/ili neprijatnost pri žvakanju oštećenim zubima. Ovaj podatak je jedan od najstarijih evidentiranih dokaza o upotrebi pčelinjeg voska u terapeutske svrhe.

loading...

Vremenom je nauka utvrdila da je pčelinji vosak zapravo građevinski materijal pčela; one od njega konstruišu matematički precizne heksagone, koji čine pčelinju košnicu. Medonosne pčele prave saća uz pomoć voska i pune ih medom i tu čuvaju svoje mladunce.  Sam vosak proizvode pčele radilice, lučeći ga iz za to posebno osmišljenih žlezda na donjem delu njihovog stomaka.

UPOTREBA I PREDNOSTI PČELINJEG VOSKA

Prosto je neverovatno i gotovo magično kako u prirodi postoje bića poput pčela, koja su sposobna da uz nezamislivu prirodnu preciznost sačine tako opčinjavajuću, kompleksnu i u svakom smislu impresivnu strukturu kao što su pčelinja saća i košnice. Štaviše, još je fascinantnije da njihovo delo pruža čitav niz proizvoda koji imaju izuzetnu upotrebnu vrednost za naš svakodnevni život.

Ova lekovita i korisna materija koju prave marljive pčele čoveku donosi brojne prednosti; koristi se protiv upala, za ublažavanje bola, regulaciju holesterola, za ishranu i pripremu drugih hranljivih proizvoda i tako dalje.

Protiv bolesti kože

Pčelinji vosak je dokazano delotvorno prirodno sredstvo za tretiranje mnogih zdravstvenih tegoba vezanih za kožu, uključujući ekcem, dermatitis i psorijazu. Neke novije studije utvrdile su da je kombinovanje pčelinjeg voska sa drugim prirodnim sastojcima izuzetno delotvorno kod ublažavanja tegoba kod ovih stanja; konkretno, kombinacija pčelinjeg voska, meda i maslinovog ulja pokazala se efikasnom u suzbijanju razvoja bakterija iz grupe stafilokoka i kandide. Kombinacija ova tri moćna prirodna sastojka pokazala se kao efikasna kombinacija za lečenje ojeda kod dece, dermatitisa, ekcema i psorijaze.

Antiupalna svojstva

Kao lek, pčelinji vosak je često bio predmet studija vezanih za inflamatorna stanja i tegobe koje uključuju oticanje tkiva. Istraživanje korejskih naučnika iz 2014. pokazalo je da pčelinji vosak može da se upotrebi kao delotvoran lek protiv upale nastale kao posledica osteoporoze. Pacijenti koji su učestvovali u ispitivanju su osetili mnogostruka poboljšanja nakon primene pčelinjeg voska. Već u toku druge nedelje eksperimenta primećeno je značajno smanjenje bola, ukočenosti zglobova i povećanje obima pokreta.

Antiseptička svojstva

Osim što na prirodan način eliminiše bol i ublažava tegobe kod raznih inflamatornih procesa, pčelinji vosak ima i antiseptičko dejstvo, zbog čega je izvrstan kao prirodni tretman protiv akni. Kada se tome pridodaju i njegova regenerativna, hranljiva i antiupalna svojstva, sasvim je jasno zašto se smatra jednim od najboljih prirodnih tretmana protiv akni. Jedan od glavnih sastojaka pčelinjeg voska za koji se smatra da igra ključnu ulogu u lečenju akni jeste vitamin A. Osim što pomaže da se na prirodan i neinvazivan način rešite akni, pčelinji vosak dodatno neguje i omekšava kožu, čineći je čistom, blistavom i elastičnom nakon što su akne uklonjene.

Za relaksaciju

Osim što se upotrebljava kao lekoviti preparat za razna fiziološka stanja, pčelinji vosak može da pomogne u opuštanju i redukciji stresa. Sveće od pčelinjeg voska su izvrsna alternativa parafinskim svećama, koje mogu da budu štetne za naše zdravlje, zbog čađi koja se stvara kada one gore i koju udišemo. Prirodne sveće od pčelinjeg voska mogu da deluju kao efikasni i neškodljivi relaksanti. Možete ih kupiti gotove ili napraviti sami.

PČELINJI VOSAK U KOZMETICI

Pčelinji vosak je odličan sastojak za kozmetičke preparate, bilo da govorimo o potpuno prirodnoj kozmetici ili industrijskim proizvodima. Kada se upotrebljava u kompoziciji krema i losiona, pčelinji vosak funkcioniše tako što stvara nevidljivi omotač koji sprečava da se koža isuši i čuva njenu vlažnost. Osim što čuva kožu od isušivanja, pčelinji vosak je štiti i od toksina i iritanasa iz spoljašnjeg okruženja.

 • Za razliku od vazelina, koji se naveliko upotrebljava u kozmetičkim preparatima, pčelinji vosak ne zapušava pore i dopušta koži da diše, istovremeno je hraneći i vlažeći;
 • Pčelinji vosak je odličan sastojak za pripremu domaćih ručno rađenih krema, putera i losiona za negu kože, pre svega zbog svojih hranljivih svojstava, ali i zato što omogućava optimalno zgušnjavanje takvih preparata; na sobnoj temperaturi je u čvrstoj formi, sa tačkom topljenja na 64 stepeni Celzijusa;
 • Sadrži puno korisnih sastojaka, među kojima se izdvaja vitamin A, posebno značajan za negu i ishranu kože. Vitamin A obezbeđuje optimalnu hidrataciju kože i podstiče regeneraciju ćelija;

Recepti za kozmetičke preparate

Uz pomoć čudesnog pčelinjeg voska možete sami da napravite čitav niz proizvoda za negu, a za to će vam biti potrebni isključivo prirodni sastojci. Velika prednost domaćih preparata za negu jeste to što tačno znate šta se u njima nalazi. Oni ne sadrže nikakve sintetičke sastojke niti bilo kakve hemijske materije koje mogu da budu štetne.

Naravno, treba biti oprezan i pri upotrebi prirodnih sastojaka; pčelinji vosak može biti problematičan za osobe koje su sklone alergijama. U tom slučaju, obavezno je posavetovati se sa lekarom, pre primene pčelinjeg voska i drugih proizvoda ovih marljivih insekata. Sledi nekoliko jednostavnih i delotvornih recepata za prirodne kozmetičke preparate od pčelinjeg voska.

Balzam za usne – Pčelinji vosak u kombinaciji sa drugim negujućim prirodnim sastojcima izvrstan je kao tretman suvih i ispucalih usana ili prosto kao proizvod za negu i prevenciju. Ne samo da je prirodan i lekovit, već toliko primamljiv da deluje gotovo jestivo. Evo kako se priprema i šta vam je potrebno.

 • 10 gr pčelinjeg voska, usitnjenog
 • 3 kašičice kokosovog ulja
 • 1 kašičica ricinusovog ulja
 • ½ kašičice meda

Sastojke pomešati u staklenoj posudi i staviti u mikrotalasnu rernu ili slično, kako bi se sve lepo otopilo i sjedinilo, na blagoj temperaturi. Po želji možete da dodate i par kapi esencijalnog ulja po ukusu, za lepu aromu samog balzama. Dobijenu smesu dobro izmešajte i prespite je da se ohladi i očvrsne u kutijice za grožđanu mast.

Prirodni melemi – Pčelinji vosak je jedna od najboljih baza za pripremu domaćih krema. On proizvodu daje potrebnu čvrstinu i istovremeno doprinosi njegovom isceljujućem i regenerativnom dejstvu. Ima regenerišuću ulogu i pospešuje hidrataciju, a pritom ne blokira ‘disanje’ kože. Melemi sa pčelinjim voskom su univerzalno primenjivi i posebno su pogodni za suvu kožu usana, šaka i stopala, ali i celog tela. Evo jednog od najjednostavnijih domaćih recepata za pripremu regenerativne kreme od pčelinjeg voska.

 • 25 gr pčelinjeg voska
 • 120 ml ulja badema
 • 25 ml vode
 • 25 kapi etarskog ulja po želji

Postupak je zapravo sličan pripremi balzama. Ulje i vosak otopiti na pari, u šerpici. Kada se vosak otopi, pomerite sa ringle i polako i postepeno dodajte vodu, tako da se sve fino sjedini uz mešanje. Eterična ulja dodajte na kraju, po vašem ličnom izboru i želji. Gotov melem prespite u teglicu ili namenjenu kutijicu i čuvajte na hladnom mestu.

ISKUSTVA I CENA

Pčelinji vosak je prema iskustvima brojnih korisnika i poklonika prirodnih preparata za negu i lečenje jedan od najdelotvornijih sastojaka. Korisnici na prvom mestu hvale upotrebu pčelinjeg voska kao sastojka u preparatima za negu kože, uključujući lečenje kožnih oboljenja poput akni ili osipa, kao i negu i održavanje elastičnosti, blistavosti i vitalnosti kože. Posebno se naglašavaju beneficije prirodnih krema  i balzama. Prema rečima brojnih zadovoljnih korisnika, koža je nakon tretmana preparatima sa pčelinjim voskom baršunasta, čista i mnogo manje sklona pojavama nepravilnosti.

Takođe se ističe i pozitivno dejstvo melema sa pčelinjim voskom kod olakšavanja reumatskih tegoba i drugih zapaljenskih i bolnih procesa.

Neželjenih efekata primene pčelinjeg voska nema i pogodan je za sve starosne grupe, kao i za trudnice i sasvim malu decu. Osobe koje bi trebalo da povedu računa i da se obavezno posavetuju sa lekarom pre upotrebe pčelinjeg voska su pojedinsci skloni alergijama uopšte ili osobe koje su osetljive na bilo koji pčelinji proizvod; oni, nažalost, ne bi smeli da koriste ovo prirodno blago.

Koliko košta i gde kupiti?

Pčelinji vosak možete da nabavite od lokalnih pčelara i medara, u pojedinim prodavnicama zdrave hrane, a sada ga možete poručiti i preko interneta.

Cena voska zavisi od stepena kvaliteta i proizvođača. U proseku, cena za kilogram pčelinjeg voska je oko 1000-1800 dinara. U manjim količinama ga možete kupiti za oko 250 dinara po pakovanju od 80 gr.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: