Najbolji prirodni balzam za usne – Odabir, upotreba i recepti

Nežne i lepe usne odraz su sveukupne brige o našem sopstvenom izgledu i zdravlju, više od čistog estetskog dojma koji svakako ostavljaju. Lice i usne su, pored šaka, najizloženiji delovi naše kože i zato su stalno na udaru najrazličitijih spoljašnjih faktora. Podneblje u kome živite, godišnje doba, mesta na koja putujete, urbana ili prirodna sredina, svaki od ovih kompleksa uslova iz okruženja imaju određeni efekat na specifičnu kožu usana. Zimski uslovi veoma često oštećuju usne; velike hladnoće i mraz, te zagrejane prostoriji isušenog vazduha lako će dovesti do iritacije i pucanja kože usana, baš kao i topli, sušni letnji dani, velika izloženost sunčevim zracima, voda iz bazena, morska so i tako dalje.

Boravak u kancelarijskom okruženju, baš kao i odlazak u sveže, prijatne planinske predele, gde je vazduh oštriji, a sunce jače, sve su razni faktori koji lako dovode do isušivanja i oštećenja kože usana. Sve nas to dovodi do zaključka da u svakoj prilici i okolnostima o njima treba brinuti i posvetiti im posebnu pažnju, te obezbediti pravilnu negu.

Komercijalni balzami za usne ponekad takođe mogu da nanesu više štete nego koristi. Ovo su najštetniji agensi i uslovi koji u svakodnevnom okruženju lako narušavaju optimalnu vlažnost kože usana, dovode do oštećenja kože, pucanja, pa čak i nastanka rana i krvarenja.

 • Suv vazduh u prostorijama, posebno u uslovima gde se aktivno koristi klima uređaj;
 • Pušenje, smanjuje protok cirkulacije u usnama i dovodi do isušivanja i prevremene pojave bora;
 • Neadekvatna zaštita od sunca, odnosno nekorišćenje SPF faktora po jakom suncu (postoje prirodna ulja koja mogu da zamene kremu ili posebno dizajnirane proizvode za zaštitu usana od sunca, kao što su kokosovo, susamovo ulje, ulje od semena šargarepe, ulje avokada);
 • Parfemski dodaci, veštački dodaci arome, kamfor, mentol i parabeni koji se svi mogu naći u komercijalnim balzamima takođe mogu oštetiti usne (kamfor i mentol jesu prirodni sastojci, ali imaju i prirodno svojstvo isušivanja, zbog čega su korisniji u drugim preparatima);

Ne tvrdimo da su komercijalni balzami i labela za usne u potpunosti štetni; to su proizvodi namenjeni nezi usana i u tome mogu da pomognu, no treba imati u vidu navedene napomene.

U svakom slučaju, prirodna verzija se uvek smatra boljim rešenjem. Sastojci koji dolaze iz prirodnog okruženja uvek će imati prednost nad sintetičkim proizvodima, jer se njihov sastav i njihova hemija daleko više ‘slažu’ sa hemijom ljudskog organizma. Zbog čega su prirodni balzami i labela bolji od komercijalnih, objašnjavamo u nastavku.

PRIRODNI VS KUPOVNI BALZAMI

Labela i balzami za usne mogu osetljivu i izloženu kožu usana učiniti baršunastom, delikatnom i mekom i zaštititi je od agresivnih spoljašnjih faktora, poput previše visokih ili niskih temperatura, nedostatka vlage u vazduhu i drugih iritanasa iz okruženja.

Kupovni preparati vam mogu koristiti, ali prirodni balzami za usne omogućuju još bolju negu, uz manji rizik za neželjene efekte, jer ne sadrže nikakve hemikalije, pesticide, nemaju aditive niti sintetičke dodatke koji mogu biti neprijateljski nastrojeni prema našem organizmu i životnoj sredini.

Prirodni balzami obično sadrže mnogo manje sastojaka od kupovnih, te ćete biti dobro upoznati sa kompozicijom samog proizvoda i upućeni u to šta stavljate na svoje usne. Evo koje su prednosti prirodnih nad kupovnim labelima i balzamima.

Lepota bez hemikalija

Obični kupovni balzami i labela najčešće su bazirani na primarno sintetičkim sastojcima, poput petrohemikalija i komercijalno proizvedenih sastojaka za dodavanje boje, mirisa i lekovitih agenasa. Organski balzami sastoje se isključivo od prirodnih elemenata koji ima daju boju, podstiču hidrataciju i neguju kožu. Na primer, većina organski proizvedenih labela sadrži pčelinji vosak, kakao puter, vitamine E i C.

loading...

Ekološka nega

Prirodni balzami su uvek sastavljeni od sastojaka i po metodi koji nikako ne povređuju životinje i pogodni su za osobe koje praktikuju veganski ili vegeterijanski način života. U organskim balzamima nema sastojaka koji su testirani na životinjama ili dobijeni od životinja.

Takođe, prirodni sastojci ovakvih preparata su prijateljski nastrojeni prema životnoj sredini, dok, za razliku od njih, način na koji su komercijalna labela proizvedena imaju štetan učinak na okruženje.

Zdravstvene prednosti

Organski balzami obezbeđuju duboku negu i značajne prednosti za zdravlje. Bogati su korisnim materijama, antioksidansima i vitaminima, zbog čega ne samo da neguju usne i čine ih mekim i nežnim, već unapređuju njihovo zdravlje, obezbeđujući adekvatnu ishranjenost neophodnim materijama.

Jedan od najčešćih elemenata u sastavu prirodnih labela, pčelinji vosak, nudi širok spektar beneficija za zdravlje; on oporavlja i regeneriše kožu oštećenu suncem ili drugim faktorima i stvara zaštitnu barijeru koja preventivno deluje na bilo kakva oštećenja. Osim toga, ovaj sastojak je i antibakterijski, što će blagovremeno sprečiti i nastanak infekcija.

KAKO NAPRAVITI LABELO?

Koža usana je izuzetno podložna isušivanju i neophodno je negovati je na adekvatan način. Već znate da komercijalni balzami, ma kako delovali mirisno, blagotvorno i ugodno, zapravo još više mogu isušiti usne, pa morate da ih koristite sve više i više. Da li je reč zaista o još jednoj velikoj zaveri velikih kompanija ili ne, nije ni važno, zato što se čudesna priroda odavno potrudila da nam obezbedi sastojke koji daleko blagotvornije deluju na naše telo od bilo kakvog sintetičkog preparata. Kupovna labela, naravno, neguju usne, ali može da se desi da se one nakon aplikacije brzo ponovo isuše; takođe, takvi preparati obično stvaraju samo spoljašnji zaštitni sloj, koji ne dozvoljava normalnu razmenu materija i vlaženje kože usana.

Prirodni, domaći balzami i labela deluju po drugačijem principu. Sastojci koji se upotrebljavaju neće blokirati proces vlaženja usana, a doprinose mnogo boljoj ishranjenosti kože usana, uz neporecivo dugotrajnije efekte i dodatne prednosti za zdravlje same kože. Prirodno labelo možete da napravite sami i za to vam treba samo nekoliko osnovnih sastojaka. Tako ćete znati tačno šta ste namazali na usne i kako svaki od tih sastojaka deluje na nežnu, osetljivu kožu.

ODABIR SASTOJAKA

Prirodni balzami su sačinjeni od 100% prirodnih materija, kako onih koje ima daju finu teksturu i aromu, tako i onih koji doprinose njihovoj lekovitosti i delotvornosti u lečenju ispucalih usana, prevenciji i nezi.

Uz nekoliko osnovnih sastojaka možete dobiti svoj domaći, hranljivi, hidratantni i, pre svega, potpuno neškodljiv prirodni balzam. Evo koji sastojci se najčešće koriste i zbog čega su dobri.

Pčelinji vosak – Pčelinji vosak je sastojak koji se najčešće koristi kao baza za pripremu brojnih domaćih proizvoda za negu kože; osim labela i balzama za usne, upotrebljava se i za pripremu ručno rađenih sapuna, losiona, krema, melema i putera za negu. Deluje kao prirodni ovlaživač, regeneriše oštećenu kožu i štiti je od infekcija i upala. Njegova najvažnija uloga je, međutim, gradivna; on labelu daje čvrsti strukturu, tako da se sam preparat može lako i efikasno primenjivati.

Kokosovo ulje – Kokosovo ulje je najadekvatnija alternativa vazelinu, koji se obično koristi u sastavu komercijalnih preparata za negu. Za razliku od pomenutog sastojka, on neće samo pokriti kožu, već obezbeđuje dubinsko prodiranje u njene slojeve i doboku hidrataciju. Masne kiseline koje sadrži zadržavaju vlagu i pomažu produkciju korisnih lipida same kože, koji obezbeđuju adekvatnu hidrataciju.

Med – Med je prirodni agens za održavanje vlažnosti, zahvaljujući svom jedinstvenom sastavu. Delovi meda privlače i zadržavaju molekule vode, što doprinosi hidrataciji kože i omogućava njeno trajanje. Osim toga, dobro nam je poznat po isceljujućim antiupalnim i antiseptičkim svojstvima.

Vitamin E – Kapsule moćnog antioksidansa vitamina E se često dodaju u organske, ručno rađene balzame za negu usana. Ovaj sastojak je veoma koristan i efikasan u suzbijanju štetnih slobodnih radikala koji napadaju i oštećuju zdrave ćelije kože i lako vode isušivanju.

Esencijalna ulja – Dodatak esencijalnih ulja je stvar izbora, ona nisu neophodna za delotvornost prirodnog balzama. No, ako želite da vaše domaće labelo ima neki lep, a prirodan i neškodljiv miris, dodajte par kapi esencijalnog ulja po želji. Ponovićemo da mentol i kamfor mogu da vode isušivanju kože, pa je možda bolje da odaberete neko drugo ulje.

RECEPTI

Većina prirodnih balzama za usne bazira se na identičnim sastojcima, uz par varijacija. Nije ih teško napraviti, a obezbediće vam adekvatnu i dugotrajnu negu. Da biste napravili domaće labelo, najbolje je da koristiti dupli sud za otapanje sastojaka, otapate ih u sudu na tihoj vatri ili u mikrotalasnoj. Evo nekoliko interesantnih predloga kako da napravite svoje domaće labelo, a odabir je na vama.

Pčelinji vosak i med – Ovo je osnovni recept za pripremu prirodnog labela. Potrebno je nekoliko sastojka čije smo pozitivne efekte na kožu usana već detaljno objasnili. Evo kako se ovaj negujući i lekoviti balzam priprema.

 • 1 kašika izrendanog pčelinjeg voska
 • 1 kašika devičanskog kokosovog ulja
 • ½ kašike domaćeg prirodnog meda
 • 2 kapsule E vitamina
 • Nekoliko kapi esencijalnog ulja (opciono)

Otopite pčelinji vosak u duplom sudu ili mikrotalasnoj, a kokosovo ulje i med dodajte na otprilike pola postupka, kada vosak više nije čvrst. Kada se svi sastojci potpuno otope, fino ih izmešajte i dodajte vitamin E, pa još jednom dobro pomešajte smesu. Na kraju dodajte par kapi esencijalnog ulja po izboru. Sipajte smesu u pripremljenu posudicu i ostavite da se ohladi i stegne.

Ružine latice i kokosovo ulje – Ako volite svež, prefinjen miris ruža, onda će vam se ovaj recept sigurno dopasti. Evo koji su vam sastojci potrebni i kako se ovaj negujući, mirisni balzam priprema. Navedene količine su dovoljne za oko šest kutijica za grožđanu mast.

 • ⅛ šolje kokosovog ulja
 • ⅛ šolje šea putera
 • ¼ šolje pčelinjeg voska
 • ¼ šolje svežih ili suvih ružinih latica
 • 1 kašika bademovog ulja
 • 1 kašika ekstrakta kokosa

Sve sastojke otopiti u posudi u mikrotalasnoj ili na tihoj vatri. Latice možete da ostavite ili da ih izdvojite, po želji. Otopinu sipajte u pripremljene posudice i pustite da se ohladi i stegne. Potrebno je par sati pre nego što će ovaj fini balzam biti potpuno spreman za upotrebu.

Limun i maslinovo ulje – Limun je odličan sastojak za pripremu brojnih lekovitih preparata i sredstava za prirodno posvetljivanje kože. U kombinaciji sa maslinovim i kokosovim uljem, doprinosi blagotvornom sastavu osvežavajućeg hidratantnog ručno rađenog labela. Evo kako da ga napravite kod kuće. Potrebni su vam sledeći sastojci.

 • 1 kašika pčelinjeg voska
 • 1 kašika kokosovog ulja
 • 1 kašika maslinovog ulja
 • 5 kapi esencijalnog ulja limuna

Prvo otopite pčelinji vosak po principu kao u prethodnim receptima. Kada vosak počne da se topi, dodajte kokosovo i maslinovo ulje, a na kraju i kapi esencijalnog ulja limuna. Sve sastojke lepo umešajte i prespite u pripremljenu posudicu. Ostavite da se stegne i ohladi i uživajte u njegovim blagotvornim svojstvima.

Saveti i napomene

Upotreba esencijalnih ulja može vašem prirodnom labelu dati i neka dodatna pozitivna svojstva. Mnoga esencijalna ulja sadrže puno antioksidansa, vitamina i minerala koji su jako dobri za kožu. Možete da koristite esencijalna ulja obogaćena lekovitim biljkama, poput nevena, koji ima izuzetno blagotvorno dejstvo na kožu.

Ulja od cimeta i đumbira pospešuju cirkulaciju i mogu doprineti i punoći usana. Naravno, sa ovim sastojcima je uvek potrebno biti oprezan, bez obzira što su prirodni, jer prevelike količine mogu iziritirati kožu. Ukoliko ste osetljivi ili alergični na bilo koji od sastojaka prirodnih balzama, ne preporučuje se da ih koristite.

Oni koji generalno nisu zadovoljni izgledom svojih usana i žele raditi neke korekcije na njima, tu je estetska hirurgija da im pomogne sa tim. Najčešće te tretmane koriste žene, koje rade povećanje usana.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: