Kantarionovo ulje – upotreba za lice, kosu, kožu, gljivice i zdravlje, recept

Kantarion jeste višegodišnja zeljasta biljka koja još nosi i naziv gospina trava, bogorodičina trava, gospino zelje i slično. Biljka se odlikuje visokim stabljikama koje idu i do jednog metra u visinu, a isto tako i prelepim žutim cvetovima koji se javljaju u periodu od maja do septembra. Za cvetove se smatra da imaju specifičan miris, a ukus proizvoda od kantariona najčešće se opisuje kao gorak.

Kantarion jeste biljka koja obiluje gvožđem, karotenom, vitaminom C, smolama i eteričnim uljima, i sve je to od velikog značaja za njenu upotrebu u spravljanju raznih lekovitih napitaka u vidu čajeva, ali i ulja, raznih kapi, tableta, kapsula, pa i vaginaleta u ginekologiji. Sam naziv ukazuje na njena potencijalna čudotvorna dejstva na svaki deo ljudskog tela, odnosno, postoji verovanje da nema ni jedne boljke u organizmu koju kantarion ne može da izleči.

Zapravo, još u starom veku često se pominju lekovita svojstva ove biljke. Mnogi lekari, ili pak pobornici tradicionalne medicine, alternativne medicine, govorili su i pisali brojne knjige o ovoj lekovitoj biljci i njenim učincima na ljudski organizam. Zbog toga se kantarion i danas i te kako koristi za lečenje brojnih zdravstvenih tegoba.

Iako su lekovita svojstva kantariona poznata još od davnina i, iako je ova biljka korišćena i u doba Grka i Rimljana, njena lekovita svojstva prenosila su se vekovima sa kolena na koleno, te se upravo zbog toga i dan danas zna za ogroman lekoviti uticaj ove biljke na gotovo svaki segment organizma. Neke od najvažnijih uloga koje kantarion ima na naše zdravlje pokušaćemo da vam približimo u redovima koji slede.

Značaj kantariona za zdravlje

Kantarion se danas u svrhe zdravlja koristi kao lek i primenjuje se spolja, ali i iznutra. Dokazano je da ova lekovita biljka deluje kao sedativ, kao antibiotik, ali i kao antidepresiv. On deluje svojom aktivnom supstancom hiperflorinom, i to tako što povećeva koncentracije neurotransmitera serotonina i noradrenalina na sinapsama.

Kantarionovo ulje - upotreba za lice, kosu, kožu, gljivice i zdravlje, recept

Dokazano je pozitivno dejstvo ove biljke na podizanje imuniteta, te tako ni ne čudi učešće u borbi protiv raznih virusnih i bakterijskih oboljenja, ali je idealna i za gljivice i razna glivična oboljenja. Ukoliko vam je potrebno da podstaknete metabolizam, da pročistite krv, ali i probavne kanale, da podstaknete stolicu ili regulišete probleme sa mokraćom, setite se kantariona. Kod problema sa plućnim bolestima, bolestima žlezda sa unutrašnjim lučenjem, kod poremećaja njihove funkcije, ali i funkcije organa polnog trakta, kantarion je pravo rešenje.

Terapija depresivnih stanja kantarionom

Danas je depresija sve zastupljenija bolest modernog doba, te ne iznenađuje činjenica da su za lečenje ovakvih stanja lekari pokušali pronaći spas i u ovoj lekovitoj biljci. Tom prilikom nije potrebno istovremeno koristiti i lekove kakvi su antidepresivi, jer bi došlo do zbunjivanja receptora i mozga preteranim količinama aktivnih materija koje deluju u terapijske svrhe, te bi se posledično, mehanizmom negativne povratne sprege, stanje moglo i pogoršati do nervoze, anksioznosti i duboke depresije.

Smatra se da u terapiji srednje jake depresije, ovo bilje ima i te kako dobre učinke, pre svega zahvaljujući aktivnom sastojku hipericinu koji sadrži. Ukoliko zamenite upotrebu antidepresiva tinkturom, čajem ili kakvim drugim načinom unosa ove biljke, već nakon 3-6 nedelja ona će početi da deluje i da pokazuje vidljive rezultate i poboljšanje stanja (isti je period potreban i za početak dejstva antidepresiva).

Kantarionovo ulje

Najpoznatiji preparat koji je proizvod ove biljke i koji se koristi u širokom spektru bolesti kao lek jeste kantarionovo ulje. Pre svega, ovo ulje se preporučuje u lečenju opekotina uzrokovanih raznim faktorima, vrelim tečnostima, vodenom parom, vrelim predmetima, a naročito suncem. Ipak, smatra se da nije preporučivo koristiti kantarionovo ulje za sunčanje jer je fotoosetljivo, te može izazvati promene na koži i opekotine.

loading...

Ovo ulje je i te kako dobro za upotrebu kod svežih rana, rana koje krvare, kod nagnječenja tkiva i povreda mišića, ali i za lečenje bubuljica i čireva. Idealno je za lečenje problematične kože, ali i one suve koja je sklona perutanju. Zahvaljujući taninima i flavonoidima kao lekovitim sastojcima u svom sastavu, a isto tako i hipericinu, kvercetinu i rutinu, ovo ulje pomaže protiv strija, ali i za zaceljivanje rana koje nastaju nakon kakvih operativnih procedura (lekari ga preporučuju za upotrebu za brže zarastanje rane nakon operacije tumora dojke). Idealno je i za masažu dekubitusa – rana koje nastaju kod osoba koje dugo leže u krevetu i koje su nepokretne.

Pored gore navedene simptomatologije, ovo ulje je idealno i za masaže, kod bolova u krstima i kostima, kod lumbaga, ishijasa, kod brojnih iščašenja, kao i kod reumatizma i gihta.

Takođe, ovo ulje ima velikog značaja i u terapiji crevnih parazitoza, tačnije glista kod dece, pa se stoga preporučuje konzumacija jedne kašike na dan u terapiji ovog problema. Ipak, kako ima sklonost da izazove zatvor, tj opstipaciju, preporučuje se i upotreba kakvog prirodnog ili farmaceutskog laksativa nakon njegove upotrebe. Kantarionovo ulje za unutrasnju upotrebu koristi se tako što se 10-15 kapi ulja nakapa u kašiku sa vodom, pa se tako pije kod tegoba kakve su razne upale crevnog trakta, kolitisi, za hemoroide i kolike, za nekontrolisano mokrenje kod dece, kod povećane količine sluzi u plućima i slično.

Kantarionovo ulje, polne bolesti i trudnoća

Ono što je opšte poznato, jeste da postoje neki slučajevi ženskih osoba koje su zatrudnele ukoliko su u isto vreme koristile pilule za kontracepciju i kantarionovo ulje. Stoga, smatra se da ovo ulje smanjuje dejstvo kontraceptivnih pilula, jer sa njima intereaguje. Tako dobijene bebe nazivane su „kantarionove bebe“. Kantarion može, kako se smatra, u izvesnoj meri i remetiti ciklus, te njegova upotreba može dovesti i do pojave vanmenstrualnih tačkastih krvarenja. Nema podataka o tome da li se sme koristiti kantarionovo ulje u trudnoći, pa se zato savetuje da ga trudnice izbegavaju.

Nadalje, ovo ulje veoma je korisno i kod postojanja hroničnih uplanih procesa koji zahvataju genitalne organe žena. U svrhe lečenja raznih glivičnih, bakterijskih i virusnih oboljenja ovih puteva, ali i brojnih drugih tegoba koje mogu zahvatiti genitalni trakt, kantarionovo ulje se koristi tako što se tampon natopi ovim uljem u kome se drži oko 15 minuta, te se aplikuje na uobičajen način. Terapija se primenjuje 3 puta na dan, duži vremenski period.

Takođe, danas se u svrhe lečenja gore pomenutih tegoba često koriste i vaginalete spravljane na bazi kantariona, a koje deluju nalik principu sa tamponom, samo što je u ovom slučaju reč o gotovom proizvodu. Savetuje se takođe i da se ženske osobe sapiraju čajem od kantariona, jer to umnogome može pomoći u održavanju adekvatne PH vrednosti i fiziološke vaginalne flore.

Interakcija kantarionovog ulja sa lekovima

Ipak, ukoliko koristite ovo ulje za unutrašnju upotrebu, a bolujete od još neke pridružene bolesti za koju vam je od strane lekara propisana odgovarajuća terapija, morate voditi računa jer ovo ulje ima svojstvo da intereaguje sa mnogim lekovima i može da napravi veliki problem vašem zdravlju.

Ovo ulje intereaguje sa lekovima kakvi su benzodijazepini, kontraceptivna sredstva, beta blokatori, imunosupresivi. Zatim, tu su i brojni lekovi za srčane tegobe, za regulisanje masnoća, gustine krvi. Tu spadaju statini, varfarin, digoksin, kao i antiaritmici. Upušta se i u ukrštenu reakciju sa lekovima za CNS kakvi su antidepresivi, litijum i mnogi drugi. Ono u tom slučaju deluju tako što ubrzavaju ili usporavaju njihov metabolizam i izlučivanje iz organizma, te mogu dovesti do povećenja ili smanjenja njihove adekvatne koncentracije u krvi i svakako do posledica po zdravlje.

Recept za pripremu kantarionovog ulja

Postoje brojni recepti iz starih vremena, sačuvani od strane naših predaka koji su se lečili biljem iz prirode i njihovim proizvodima, a neki od njih govore i o tome kako se pravi kantarionovo ulje. Danas postoje mnogi falsifikati ovog ulja, te je najbolje da ukoliko želite da ga posedujete u svom domu i da vam služi u lekovite svrhe, sami pripremite svoj recept. Lekovitost ovog ulja traje i do dve godine, te će vam idealno poslužiti ukoliko odlučite da ga sami napravite.

Kantarionovo ulje spravlja se od svežih delova biljke, koje uberete negde u prirodi. Da biste bili sigurni da ste izabrali baš kantarion, a ne neku drugu biljku, pogledajte malo bolje njene listove i videćete da oni imaju sitne rupice, te da su sitno izbuškani. Sa druge strane, ako malo protrljate između prstiju cvet ove biljke, videćete da on menja boju od žute ka nešto tamnijoj, crveno-narandžastoj. Ovo je veoma važna stavka, pre svega zbog lekovitosti ove biljke. Njeni cvetovi i listovi se skidaju i služe za spravljanje ulja.

Dakle, nakon što ste sakupili odgovarajuću biljku, skinite joj njene listove i cvetove, stavite u kakvu teglu i nalijte maslinovim uljem, 3-4 puta više od one količine koja bi prekrila listove i cvetove. Teglu potom zatvorite i ostavite oko 6 nedelja da stoji na suncu, a ukoliko je hladno, zimsko vreme, možete je držati na toplom mestu u svom domu. Povremeno svoje ulje promućkajte. Ono će nakon nekog vremena dobiti crvenu boju, te je sada potrebno procediti ga i ono biva spremno za upotrebu. Ako se na njegovoj površini pojavi sloj koji je vodene konzistencije, trebalo bi ga skinuti.

Ovako dobijeno ulje koristi se za sve gore navedene tegobe. Ono će štititi kožu i sprečiti nastanak upalnih procesa na njoj. Takođe, idealno je i za suvu i osetljivu kožu koja puca. Dobro je i za masaže, a koristi se i u svrhe podsticanja cirkulacije, kao i za opuštanje mišića. I te kako je korisno u kozmetologiji, za negu kože i kose. Lice će nakon njegove upotrebe biti glatko, mlado i bez bubuljica. Takođe, može se koristiti i nakon ujeda insekata. Njegovo korisno dejstvo pominje se i u terapiji hemoroida, gde se smatra veoma uspešnim u lečenju, zahvaljujući svojoj neverovatnoj lekovitosti. O terapiji raznih povreda, modrica posekotina i reumatskih oboljenja ovim uljem, već je bilo govora.

Kantarionovo ulje – recepti

recept za kantarionovo ulje

Kantarionovo ulje se u terapijske svrhe koristi u najrazličitijim svojim oblicima, kao tablete, u sastavu kapsula, vaginaleta, kao ulje, tinktura, pa i kao vino. Recept za kantarionovo ulje smo već naveli, a nadalje ćemo se upoznati sa još nekim lekovitim receptima koji se spravljaju na bazi ove lekovite biljke.

Tinktura od kantariona

Kao što se kantarionovo ulje dobija potapanjem listova i cvetova u kvalitetno maslinovo ulje, te tako oni podležu procesu maceracije, tako se i kod spravljanja tinkture odigrava isti ovaj proces, s tim što se ovde umesto maslinovog ulja koristi kvalitetna domaća rakija, ili pak vodka.

Ova tinktura priprema se isto kao i ulje, gde se nakon nekoliko nedelja od prelivanja cvetova i listova biljke procedi dobijeni napitak i koristi se 3-4 puta na dan po 30 kapi tinkture, zajedno, tj pomešano sa čajem ili vodom. Ovako uzimanje tinkture, per os, tj njeno oralno konzumiranje, može se vršiti dug vremenski period, bez da ostavlja bilo kakve štetne posledice na konzumenta ili izaziva ma kakva neželjena dejstva. Takođe, tinktura se može nanositi i spolja, te se njom mogu tretirati i uganuća, modrice, giht i slično.

Čaj od kantariona

Iskustva sa upotrebom čaja od kantariona u terapiji bolesti kakve su čir na želucu, proliv, gastritis, bolesti jetre, kod žutice, bolesti mokraćnih puteva, ali i kod glavobolje, nervoze, menstrualnih tegoba, kašlja, malokrvnosti i raznih drugih stanja, pokazala su se i više nego pozitivna.

Ovaj čaj sprema se na sličan način kao i bilo koji drugi čaj, i podrazumeva da se cvetovi i listovi kantariona preliju sa dva decilitra vrele vode, da čaj odstoji oko pola sata, a zatim se procedi i konzumira tri puta na dan.

Smatra se da je ovaj napitak idealan i kao lek za kakva anksiozna i blaža depresivna stanja, da reguliše hormonski status žena, što je od osobitog značaja u menopauzi, da je dobar za osobe koje žele da ostave pušenje. Nadalje, lekovita svojstva mu se pripisuju i kod poremećaja srčanog ritma, kod otklanjanja simptoma hroničnog umora, ali i kod povećanja apetita. Čak, smatra se, može doprineti zdravlju organizma do te mere da on može da se još kvalitetnije brani od kakvih tumorskih procesa. Ipak, potrebno je povesti računa o njegovoj upotrebi u stanjima trudnoće i laktacije, usled postojanja veoma teških mentalnih poremećaja, kao i kod izlaganja suncu, ali i o upotrebi u kombinaciji sa nekim od gore pomenutih lekova.

Čajne mešavine od kantariona i drugog lekovitog bilja u poboljšanju zdravlja

Kantarion se može kombinovati sa različitim biljkama za razna patološka stanja organizma.

Čaj za regularnost menstruacionih ciklusa spravlja se tako što se pomeša 25 grama kantariona, kamilice, odoljena i mrtve koprive. Uzeti 3 kašike ove mešavine i preliti sa pola litra provrele vode. Ostaviti da odstoji poklopljeno u kakvoj posudi, a sutradan procediti, zagrejati i piti topao čaj pre jela.

Čaj protiv proliva se spravlja tako što se pomeša 30 grama kantariona, nane i biljke srčenjak. 3 kašike ove mešavine takođe se prelivaju sa pola litra vrele vode, ostave da odstoje preko noći i sutradan piju na prazan stomak, nakon što se procede i zagreju.

Čaj za ispiranje rana i posekotina se spravlja od 30 grama cvetova kantariona i hajdučke trave i 40 grama petrovca. Mešavina se kuva u litru vode oko 5 minuta i nakon dva sata vremena pošto odstoji, može se upotrebljavati za lečenje tj ispiranje.

Za čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu koristi se čajna mešavina od po 20 grama kantariona, hajdučke trave, crnog gaveza, sladića i lanenog semena. Mešavina se preliva sa litrom provrele vode, a zatim poklopi i ostavi da stoji oko 6 sati. Nakon toga, ovaj čaj pije se umesto vode.

Čaj za razbijanje kamena u bubrezima i mokraćnim kanalima spravlja se od po 20 grama kantariona, lista breze, biljke sitnice (kilavice), ruse i gladiša (koren zečjeg trna). 3 kašike ove mešavine kuvaju se u litru vode oko 5 minuta, a potom se ostavlja da stoji čaj oko 3 sata. nakon tog perioda konzumira se umesto vode.

Vino od kantariona

Pored čaja, još neki od lekovitih napitaka na bazi kantariona jesu vino, kao i razni likeri koji se od njega mogu spravljati. Vino se spravlja od 40 cvetova kantariona koji se preliju sa litrom kvalitetnog vina, te se ostavi na toplom mestu da stoji oko mesec dana.

Nakon toga, napitak se može konzumirati jednom na dan pre jela, po dve male rakijske čašice. Ovo vino i te kako je dobro za sve one simptome koji se mogu lečiti unutrašnjom primenom kantariona.

Upotreba kantarionovog ulja za lice

Kantarionovo ulje za lice koristi se kao vrlo efikasna pomoć u brojnim problemima kože ovog predela. Kako je stalno izložena spoljašnim štetnostima i raznim faktorima sredine, koža lica zahteva posebnu negu i pažnju.

Jedan od najvećih problema velikog broja mladih osoba, osoba koje su u pubertetu, ali i odraslih koji pate od kakvih bolesti i hormonskih disbalansa, jesu i razne bubuljice i akne koje se mogu pojaviti na licu i umnogome ružiti naš izgled, smanjivati samopouzdanje i činiti da se osećamo manje privlačnim. Smatra se da su kantarionovo ulje, kao i čaj od kantariona, idealna rešenja za terapiju ovih stanja. Jednostavno, čistite svoje lice svakodnevno vaticom natopljenom sa nekoliko kapi kantarionovog ulja, ili se umijte čajem od ove lekovite biljke.

Kantarionovo ulje deluje i tako što čuva mladolik izgled kože, sprečava nastanak bora, ali i ublažava one koje već postoje na našem licu. Veoma je efikasno u ublažavanju naročito bora smejalica, koje se pojavljuju između usana i obraza i u predelu oko očiju. Kako su bore karakterističnije i češće se javljaju kod osoba koje imaju suvu kožu lica, ovo ulje je idealno za primenu kod njih, jer, kako smo već i naveli, ono se u velikoj meri primenjuje u terapiji suvoće kože. Takođe, koristi se i za ublažavanje raznih fleka i ožiljnih promena na koži lica (za uklanjanje ožiljaka imate i tretmane koje radi plastična hirurgija).

U gore pomenute svrhe, ovo ulje možete primenjivati samostalno ili u kombinaciji sa pantenolom. Pojedinci smatraju da će ova kombinacija biti delotvornija, te savetuju da se pre mazanja kantariona na kožu nanese pantenol, ili pak obrnuto, kako bi oni na kožu zajedno delovali. Rezultati će biti zapanjujući i za vrlo kratko vreme primetićete ogromno poboljšanje zdravstvenog stanja. Ono na šta je ipak potrebno da obratite pažnju, jeste da nakon nanošenja ovog ulja ne izlažete svoju kožu direktno sunčevim zracima, jer može doći do pojave fleka na koži i promene njene bolje. Stoga, najbolje ga je nanositi u onom periodu kada ne planirate izlazak iz kuće, ili pak u večernjim satima.

Kantarionovo ulje u borbi protiv celulita i strija

Kantarionovo ulje se, pored toga što je i te kako zdravo za negu kože lica, može koristiti i za negu čitave kože. O njegovom lekovitom delovanju za lečenje modrica i rana već smo govorili, kao i o upotrebi za brže zarastanje ožiljaka i saniranje ožiljnog tkiva. Međutim, ovo ulje je i te kako korisno i za borbu protiv upornog celulita, kao i strija, a osobito onih koje nastaju postporođajno.

Strije nastaju kao posledica rastezanja kože, usled gubljenja njene vlažnosti, elastičnosti i čvrstoće. Javljaju se najčešće tokom trudnoće, u predelu stomaka, međutim, i te kako su česte i u predelu grudi i bokova. Prate česte promene telesne težine, tj naglo mršavljenje i naglo gojenje. Mogu se javiti na bilo kom delu tela. Slično je i sa celulitom sa kojim svaka žena na planeti vodi borbu.

Za saniranje nastalih promena na koži u vidu strija i celulita, ali i za sprečavanje nastanka novih promena, idealno je koristiti tinkturu od kantariona koja se spravlja na sledeći način: pomešajte 50 ml kantarionovog ulja sa 10 kapi eteričnog ulja žalfije i 15 kapi eteričnog ulja ruzmarina. Tome se doda 7-8 kapi ulja limunske trave i 5 kapi eteričnog ulja limuna. Kada ste samešali sva ova ulja, sipajte svoju lekovitu mešavinu u jednu staklenu bočicu i koristite je svakodnevno, tako što ćete mazati predele zahvaćene celulitom i strijama i ostaviti da deluje oko 15 minuta. Veoma brzo uočićete zadovoljavajuće rezultate.

Upotreba ulja Gospine trave za kosu

Kantarionovo ulje za kosu je idealno rešenje kada želite da usporite problem njenog čestog i brzog mašćenja. Ovo ulje neguje vlas čitavom njenom dužinom, od njenog korena, do dna. Kosa će vam zato biti veoma sjajna i mekana njegovom upotrebom. Kako hrani koren vlasi, kosa će brže i rasti.

Kantarionovo ulje hrani koren dlake i samu dlaku, ali isto tako deluje i na teme glave, sprečava njegovu suvoću i podstiče cirkulaciju u temenu. Tako će, recimo, ovo ulje biti idealno rešenje ukoliko imate probleme sa peruti, pa čak i sa seboroičnim dermatitisom. Jednostavno pre pranja kose, nanesite na teme nekoliko kapi ovog ulja, ostavite da deluje par minuta, a potom operite kosu svojim omiljenim šamponom. Za izrazito suvu kosu, iskrzalu i iscvetalih krajeva, terapija ovom lekovitom biljkom jeste idealno rešenje. Svakako morate u tome biti uporni i rezultati će ubrzo biti vidljivi.

Čak i ukoliko nemate ni jedan od gore pomenutih problema, možete koristiti ovo ulje kao stalni tretman za blistaviji, zdraviji i voluminozniji izgled svoje kose. Upotrebom ovog ulja kosa će vam izgledati veoma negovana. U iste svrhe možete kosu i propirati čajem od kantariona.

Gde kupiti kantarionovo ulje i koja mu je cena?

Razni proizvođači lekovitih i eteričnih ulja, spravili su i ulje od biljke kantarion za spoljašnju, ali i za unutrašnju upotrebu. Tako, cena 30 ml ovog ulja iznosi oko 150-200 dinara, zavisno od proizvođača i prodajnog mesta. Ako se pitate gde kupiti ova ulja, njih poseduju svi veći marketi, prodavnice zdrave hrane, drogerije, apoteke i on-line šopovi.

Pored kantarionovog ulja, u prodaji se nalaze i brojna druga lekovita sredstva koja su spravljena na bazi ove biljke. Tu su gore već pomenute vaginalete, razni likeri i napici, zatim i razne tablete i ostale biljne lekovite suspenzije i tinkture za lečenje najrazličitijih bolesti i stanja.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: