Konjska mast – upotreba za tetive, zglobove i bol, iskustva i cena

Konjska mast, u narodu je često poznata i kao konjski balzam i predstavlja vrstu preparata koji je dokazano delotvoran i efikasan u lečenju najrazličitijih vrsta sportskih povreda, u lečenju uganuća i istegnuća mišićnog tkiva i tetiva, u lečenju bolova u kostima, u lečenju reumatskih oboljenja (kao što je reumatoidni artritis na primer), kao i u lečenju proširenih vena.

Osim u cilju lečenja pomenutih oblika zdravstvenih smetnji, konjska mast se takođe koristi i u cilju lečenja različitih oblika iritacije kože (posebno ukoliko je reč o iritacijama koje su nastale kao posledica izloženosti kože delovanju hladnog vazduha, u cilju lečenja celulita, pa čak i u cilju lečenja seboreje.

Zbog tako široke sfere delovanja, konjska mast bi trebalo da bude zastupljena u doslovno svakoj kućnoj apoteci.

Lekovito delovanje konjske masti, omogućeno je zahvaljujući sastojcima koji su uključeni u sastav ovog preparata.

U osnovi, ukoliko govorimo o konjskoj masti koja je proizvedena i namenjena za ljudsku upotrebu, postoje zelena i crvena konjska mast. Međutim, na tržištu je dostupna i crna konjska mast, koja je zapravo namenjena za lečenje životinja, ali koja se takođe upotrebljava i u svrhu lečenja ljudi. Ipak, namena, odnosno svrha upotrebe crne konjske masti, nešto je drugačija od namene, odnosno svrhe upotrebe zelene ili crvene konjske masti.

Konkretnije, crna mast se koristi za saniranje problema kao što su prisustvo čireva na koži, prisustvo ožiljaka od opekotina, prisustvo iritacija koje su nastale kao posledicabakterijske ili gljivične infekcije na površini kože i slično. Prema mišljenju mnogih korisnika, crna konjska mast je najefikasnije sredstvo za rešavanje prisustva urasle dlake.

Zelena i crvena konjska mast, s obzirom da su proizvedene i da su namenjene za ljudsku upotrebu, prodaju se u apotekama, dok se crna konjska mast koja je poznatija pod nazivom “Ihtiol mast” ili “Ihtiol-kamfor” mast, prodaje isključivo u poljoprivrednim apotekama.

Osim u sastojcima koji su uključeni u njihov sastav, zelena i crvena konjska mast, međusobno se razlikuju po tome što zelena konjska mast u toku delovanja izaziva efekat hlađenja tretirane regije, dok crvena konjska mast u toku delovanja izaziva efekat zagrevanja tretirane regije.

I jedna i druga, dakle i zelena i crvena konjska mast, ali i crna konjska mast, namenjene su isključivo za spoljašnju upotrebu, pa je iz tog razloga preporučeno da se čuvaju van domašaja dece.

loading...

U nastavku teksta, otkrićemo vam više o tome koji su sastojci uključeni u sastav koje vrste konjske masti, ali i više o tome na koji način se i kada koristi koja vrsta konjske masti. Takođe, sa vama ćemo podeliti i iskustva korisnika ovih preparata, a otkrićemo vam i cene po kojima se upravo pomenute vrste konjske masti prodaju.

Sastav konjske masti

Sastav konjske masti, bez obzira da li govorimo o zelenoj ili o crvenoj konjskoj masti, baziran je na visokoj koncentraciji divljeg kestena, čistog alkohola, prečišćene vode i ricinusovog ulja.

Navedenim i ujedno osnovnim sastojcima svake vrste konjske masti u zavisnosti od toga da li je reč o zelenoj ili o crvenoj konjskoj masti dodati su i drugi sastojci, za koje je važno naglasiti da su isključivo biljnog porekla.

Konkretno, u sastav zelene konjske masti, uključeni su ruzmarin, menta, kamfor i arnika, dok su u sastav crvene konjske masti uključeni kamilica, mirođija, imela, vinova loza, hmelj, valerijana i hajdučka trava.

Zahvaljujući navedenim biljnim sastojcima koji su sadržani u sastavu konjske masti, u sastav konjske masti su direktno uključeni i različiti vitamini i minerali kao što su vitamin A, vitamin B, vitamin C, kalcijum, magnezijum, bakar, gvožđe, kalijum i mangan.

Ni zeleni ni crveni konjski balzam ne sadrže parabene, niti druge agresivne hemijske supstance, a pominjanje te činjenice, važno je kako bi vam postalo jasno da upotreba ovih preparata ne može izazvati iritaciju kože ili mišićnog tkiva, niti iritaciju tetiva ili koštanog tkiva.

Za šta se koristi koja vrsta konjske masti?

Namena konjske masti, u određenoj meri se razlikuje u odnosu na to da li govorimo o nameni zelene ili o nameni crvene konjske masti.

Drugim rečima, pomenute dve vrste konjske masti ispoljavaju različita dejstva i samim tim svojim delovanjem pokrivaju različite sfere zdravstvenih problema.

Više o tome, pročitajte u nastavku.

Za šta se koristi zelena konjska mast?

Prilikom delovanja, zelena konjska mast izaziva efekat hlađenja tretirane regije. Namena zelene konjske masti, usmerena je ka delovanju na prisustvo sledećih stanja, odnosno zdravstvenih smetnji:

– Prisustvo reumatskih oboljenja koja su praćena aktivnom upalom (bez obzira da li je reč o reumatoidnom artritisu ili o nekom drugom obliku reumatskog oboljenja),

– Prisustvo bola u leđima (ukoliko je bol uzrokovan na primer spondilozom vratnog ili lumbalnog dela kičme ili ukoliko je bol uzrokovan preopterećenošću leđa),

– Prisustvo proširenih vena,

– Prisustvo bolova u kostima,

– Prisustvo bolova u zglobovima,

– Prisustvo otežane i usporene cirkulacije,

– Prisustvo grčeva u mišićima,

– Prisustvo modrica,

– Prisustvo iritacija na koži,

– Prisustvo bolova koji su nastali kao posledica pretrpljenih povreda (prilikom pada ili prilikom pretrpljenih udaraca),

– Prisustvo otoka mišićnog tkiva,

– Prisustvo otoka zglobova.

Za šta se koristi crvena konjska mast?

Prilikom delovanja, crvena konjska mast izaziva efekat zagrevanja tretirane regije. Namena crvene konjske masti, usmerena je ka delovanju na prisustvo sledećih stanja, odnosno zdravstvenih smetnji:

– Prisustvo bolova u mišićima (Bez obzira da li su bolovi uzrokovani recimo premorom mišića, virusnom infekcinom, odnosno gripom ili prisustvom nekog trećeg uzroka),

– Prisustvo reumatskih oboljenja koja nisu praćena aktivnim upalnim procesom (bilo da je reč o reumatoidnom artritisu ili o nekom drugom obliku reumatskog oboljenja),

– Prisustvo diskus hernije,

– Prisustvo uganuća ili istegnuća mišićnog tkiva,

– Prisustvo seboreje,

– Prisustvo celulita,

– Prisustvo istegnuća tetiva,

– Prisustvo sportskih povreda,

– Prisustvo bolova u kukovima,

– Prisustvo iritacija na koži koje su nastale kao posledica izloženosti kože uticaju hladnog vazduha.

Kako se koristi konjska mast?

Konjska mast, bez obzira da li je reč o zelenoj ili o crvenoj konjskoj masti, koristi se tako što se nanese direktno na predhodno očišćenu kožu i ravnomerno se utrlja u tankom i ravnomerno raspoređenom sloju.

To da li je potrebno koristiti zelenu ili crvenu konjsku mast, zavisi od stanja, odnosno oblika zdravstvene smetnje na koju želite da deluje. U zavisnosti od upravo pomenutih faktora, zavisi i koliko često je preporučeno koristiti konjsku mast.

Zato, detaljno ćemo vam objasniti na koji način i koju tačno konjsku mast treba da koristite u cilju delovanja na neka od najčešće izraženih stanja, odnosno zdravstvenih smetnji.

Upotreba konjske masti za tetive

Različiti nepravilno načinjeni pokreti, skokovi ili nagli i intenzivni trzaji tela mogu da dovedu do istegnuća tetiva. Kada nastane istegnuće tetiva, takvo stanje je praćeno vrlo neprijatnim bolom koji je često veoma dugotrajan i koji kao takav zahteva lečenje.

Jedan od načina da se rešite bola koji nastaje kao posledica istezanja tetiva, jeste upotreba konjske masti i to crvene konjske masti.

Upotrebu crvene konjske masti u cilju rešavanja pomenutog problema, treba da sprovedete na sledeći način:

Na čistu kožu u regiji na kojoj se nalazi povređena tetiva, direktno nanesite crvenu konjsku mast i utrljajte je u tankom i ravnomerno raspoređenom sloju. Prilikom utrljavanja preparata, treba da vršite blagi pritisak na kožu, odnosno na regiju koju tretirate.

Kada utrljate crvenu konjsku mast, tretiranu regiju uvijte pamučnom tkaninom (najbolje je gazom) i odmarajte najmanje pola sata dok čekate da preparat počne da ispoljava svoje lekovito delovanje. Ovakav tretman, ponavljajte jednom do dva puta dnevno.

Upotreba konjske masti za zglobove

Ukoliko vas muči bol u zglobovima, rešenje svog problema, takođe ćete pronaći u upotrebi konjske masti. Ovog puta, treba da upotrebite zelenu konjsku mast.

Konkretno, direktno na regiju zgloba ili zglobova (u zavisnosti od toga koliko vas zglobova boli), nanesite odgovarajuću količinu zelene konjske masti i ravnomerno je utrljajte. Pritom, pazite da vam pokreti prilikom utrljavanja budu blagi kako ne bi ste inicirali pojačavanje intenziteta bolova u zglobovima.

Kada ste utrljali zelenu konjsku mast na regiju bolnih zglobova, sačekajte nekoliko minuta da koža upije preparat, a potom tretiranu regiju prekrijte odećom.

Ovakav tretman, ponavljajte dva puta dnevno i to ujutru i uveče. Vodite računa o tome da vam koža koja prekriva regiju koju je potrebno da tretirate bude savršeno čista, kako bi preparat mogao da ispolji svoju moć prodiranja. Ovaj savet, posebno imajte na umu onda kada zelenu konjsku mast nanosite drugi put u toku dana. Naime, pre drugog tretiranja u toku dana, sa kože pranjem uklonite tragove predhodno već nanete zelene konjske masti.

Upotreba konjske masti za bolove u leđima

Postoji zaista mnogo međusobno različitih uzroka koji mogu da dovedu do nastanka i do razvoja bola u leđima. Ponekad, bolovi u leđima mogu biti toliko intenzivni i izraženi da utiču na smanjenje kvaliteta apsolutno svih životnih funkcija.

Međutim, na svu sreću, rešenje za prisustvo ovog problema, takođe se nalazi u upotrebi konjske masti.

Upotreba konjske masti u cilju smanjenja intenziteta ili u cilju potpunog eliminisanja bolova u leđima, zavisi u odnosu na uzrok nastanka i razvoja bolova.

Konkretno, ukoliko se radi o bolu u leđima koji je nastao kao posledica istegnuća ligamenata koji se nalaze u regiji kičme, ukoliko se radi o bolu u leđima koji je nastao kao posledica spondiloze u vratnom ili u lumbalnom delu kičme i ukoliko se radi o bolu u leđima koji je nastao kao posledica preopterećenosti, odnosno zamora leđa, potrebno je koristiti zelenu konjsku mast.

Sa druge strane, ukoliko je uzrok bola u leđima prisustvo diskus hernije, potrebno je koristiti crvenu konjsku mast.

U oba slučaja, konjsku mast treba naneti na čistu kožu leđa i umereno jakim pritiskom koji ćete vršiti u toku utrljavanja, treba je ravnomerno utrljati na regiju koja vas boli. Nakon toga, treba se obući a zatim leći na stomak i čekati da konjska mast prodre u potkožno tkivo i da počne da deluje. Već nakon petnaest minuta do najviše pola sata, osetićete da se intenzitet bola u leđima smanjuje.

Ovakav tretman, treba ponavljati dva puta dnevno, sve dok osećate prisustvo bolova u leđima.

Upotreba konjske masti protiv celulita

Mnoge žene, kako mlađe, tako i starije, imaju problem sa prisustvom celulita. Prisustvo celulita, ponekad može biti toliko izraženo, da u ozbiljnoj meri može narušiti samopouzdanje žene koja ga ima.

U cilju borbe protiv celulita, moguće je koristiti konjsku mast i to crvenu konjsku mast.

Konkretno, u tom slučaju crvenu konjsku mast treba upotrebljavati na sledeći način:

Jednom dnevno, ujutru ili uveče, nakon tuširanja, na tek obrisanu kožu nanesite crvenu konjsku mast i kružnim pokretima je temeljno utrljajte u kožu koja je zahvaćena prisustvom celulita.

Prilikom utrljavanja crvene konjske masti u kožu, vodite računa o tome da istovremeno umereno intenzivnim pritiskom vršite masiranje kože.

Na taj način, ubrzaćete proces oslobađanja od prisustva celulita.

Kada ste utrljali crvenu konjsku mast u kožu, sačekajte nekoliko minuta da je koža upije i tek onda se obucite. Tretman ponavljate svaki dana i kroz dve nedelje, primetićete da se tragovi celulita gube sa vaše kože.

Upotreba konjske masti za vene

Osobe kod kojih je u manjoj ili u većoj meri izražen problem sa proširenim venama, dobro znaju koliko često je takvo stanje praćeno različitim oblicima neprijatnosti, kao što su bol u nogama, osećaj pritiska u nogama i zamor u nogama.

Ukoliko i vas muče proširene vene, predlažemo vam da isprobate upotrebu zelene konjske masti.

Konkretno, na čistu kožu koja prekriva regiju koja je izložena prisustvu proširenih vena (najčešće su to listovi), nanesite zelenu konsku mast i temeljno je utrljajte u tankom sloju. Pritom, vodite računa o tome da vam pokreti pri utrljavanju budu blagi, jer proširene vene ne trpe jak pritisak (pogotovo ukoliko je njihovo prisustvo praćeno prisustvom trombova).

Kada ste utrljali zelenu konjsku mast u kožu (proces utrljavanja treba da traje nekoliko minuta), sačekajte oko pet minuta da koža upije preparat, a zatim tretiranu regiju pokrijte odećom.

Nakon toga, zauzmite ležeći ili polusedeći položaj u kojem će noge da vam budu ravno opružene. U takvom položaju ostanite najmanje pola sata, a poželjno je i duže. Za to vreme, simptomi kao što su bol u nogama, osećaj pritiska u nogama i osećaj zamora u nogama, počeće značajno i primetno da se smanjuju.

Ovakav tretman, ponavljajtesvaki dan, jednom dnevno.

Upotreba konjske masti u trudnoći

Kao što je svima dobro poznato, trudnoća je jedno veoma specifično stanje u okviru kojeg nastaju i u okviru kojeg se razvijaju najrazličitije promene u organizmu.

Neke od tih promena, jako su neprijatne i podrazumevaju prisustvo bolova u nogama ili prisustvo bolova u leđima.

Kada se suoče sa navedenim vrstama promena, mnoge trudnice se doslovno prepuste očaju, znajući da je upotreba lekova koji bi im eventualno pomogli u otklanjanju bolova zabranjena.

Međutim i na veliku sreću trudnica, upotreba konjske masti je dozvoljena u trudnoći.

Konkretnije, u cilju rešavanja problema kao što je prisustvo bolova u nogama ili prisustvo bolova u leđima u periodu trudnoće, dozvoljeno je koristiti i zelenu i crvenu konjsku mast (u zavisnosti od tipa, odnosno u zavisnosti od uzroka nastanka i razvoja bola).

Jedino o čemu treba voditi računa, jeste da se u periodu trudnoće konjska mast nešto manje intenzivno nego što je inače preporučeno utrljava u kožu.

Naime, umesto temeljnog utrljavanja u kožu, u trudnoći na kožu treba naneti tanak sloj konjske masti i zatim preko toga treba staviti čistu pamučnu tkaninu (najbolje je da to bude gaza), koja će zagrejati bolno mesto i omogućiti da i bez dubinskog utrljavanja konjska mast deluje.

Bez obzira što je njena upotreba u trudnoći dozvoljena, izbegavajte da konsku mast koristite baš svaki dan i nikada je nemojte koristiti češće od jednom dnevno.

Kada ne smete koristiti konjsku mast?

Konjsku mast (bez obzira da li je reč o zelenoj ili o crvenoj konjskoj masti) ne smete koristiti ukoliko imate otvorene rane na koži, ili ukoliko imate opekotine, posekotine i druge oblike problema na koži u okviru kojih bi pri dodiru sa sadržajem konjske masti mogle da nastanu iritacije.

Takođe, konjsku mast nikada ne smete nanositi blizu očiju, blizu regije sluzokože i blizu usta.

Konjska mast – iskustva

Brojna iskustva korisnika konjske masti, svedoče o tome da je reč o izuzetno efikasnom lekovitom preparatu. Konjska mast, već nakon prve upotrebe dovodi do smanjenja simptoma stanja na koje deluje.

Jedna od prednosti konjske masti, pored njene delotvornosti je i njen prelep i po mišljenju mnogih vrlo primamljiv miris.

Posebno lep miris ima zelena konjska mast koja miriše na mentol.

Konjska mast – cena

Konjska mast se prodaje u apotekama i dostupna je u različitim pakovanjima, među kojima je najlakše naći pakovanje od sto i pakovanje od dvesta pedeset mililitara. Cena konjske masti od sto mililitara je 230 din, dok je cena konjske masti od dvesta pedeset mililitara oko 500 dinara.

Cena je ista i za zelenu i za crvenu konjsku mast, a najbolja je konjska mast koju proizvodi nemački proizvođač “Krauterhof” (Krajterhof).

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: