Pelenski osip – koja je najbolja krema i kako ga lečiti?

Pelenski osip je uobičajen oblik upale kože (dermatitisa) koji se najčešće pojavljuje u obliku laganog crvenila ili tačkastog osipa na bebinoj guzi.

Osip od pelena je često povezan sa mokrim pelenama ili pelenama koje se ne menjaju redovno; sa dijarejom kod bebe nakon koje nije sprovođena adekvatna higijena, pa je nastupila iritacija; sa odećom koja ne dozvoljava cirkulaciju vazduha. Obično pogađa bebe, malu decu, ali i one ljude koji iz različitih razloga moraju nositi pelene.

Osip se u velikom broju slučajeva javlja i razvija nakon uvođenja čvrste hrane u ishranu odojčadi.

Uzrast u kome se ovaj problem redovno pojavljuje jeste između devet i dvanaest meseci starosti.

Pelenski osip može prilično uznemiriti i zabrinuti roditelje i nervirati bebe. Međutim, ova situacija se obično lako rešava jednostavnim kućnim lečenjem, redovnom zamenom pelena i određenim kremama.

Simptomi

Pelenski osip je okarakterisan sledećim simptomima:

Znaci na koži. Osip od pelena je obeležen crvenilom, osetljivim i otečenim izgledom kože u regiji koja se nalazi pod pelenama – guzi, preponama i genitalijama.

Bebino raspoloženje. Možete primetiti da je beba razdražljiva više nego obično, naročito tokom presvlačenja i menjanja pelena. Beba koja ima pelenski osip je nervozna ili plače dok joj dodirujete ili perete regiju koja je zahvaćena osipom.

Kada kod lekara?

Ako koža bebe ne izgleda bolje i nakon nekoliko dana kućnog lečenja, morate da porazgovarate sa lekarom. U ekstremnim slučajevima biće vam potrebni prepisani lekovi za lečenje osipa.

loading...

Bebu ćete odvesti lekaru ako primetite sledeće simptome: osip izgleda neobično i ozbiljno, pogoršava se uprkos kućnom lečenju, krvari i svrbi, pecka i boli prilikom mokrenja, beba ima groznicu (temperaturu).

Glavni uzroci pelenskog osipa

Uzroci ove vrste osipa mogu varirati i razlikovati se od deteta do deteta. Ponekad je za pojavu simptoma potrebno poklapanje nekoliko različitih uzroka i prirodne sklonosti kože deteta ka iritaciji. Ovo su najčešći uzroci za pojavu pelenskog osipa kod beba:

Gljivična infekcija ili pojava bakterija. Jedna obična infekcija može biti uzrok proširenja problema na čitavu regiju koja je sklona iritaciji. Područje bebine kože koje se nalazi ispod pelena je izuzetno osetljivo zato što je vlažno i toplo. Toplina i vlaga su idealni uslovi za razvoj gljivica i bakterija. Pregibi i nabori na koži oko nožica i guze, koji se redovno ne provetravaju i pomeraju jer se beba ne kreće i ne hoda, su mesta gde se osip prvo pojavljuje.

Iritacija kože zbog čestog dodira sa urinom i stolicom. Bebina nežna koža je dugotrajno izložena urinu i stolici što dovodi do iritacije. Osetljiva koža u dodiru sa neugodnim sastojcima stolice i urina reaguje pojavom osipa i crvenila.

Uvođenje čvrstih namirnica u ishranu bebe. Onog trenutka kada odojče počne da unosi čvrstu hranu automatski se menja sastav i sadržaj stolice. Samim tim se povećava učestalost pražnjenja, pa je rizik od osipa veći. U okviru ovog uzroka treba navesti i slučaj prenosne reakcije – majka koja doji bebu je počela da se hrani namirnicama koje su za bebu nove, pa beba reaguje na to.

Reakcija na novi proizvod. Ukoliko ste od rođenja deteta počeli da koristite jednu vrstu proizvoda (vlažne maramice, pelene, omekšivač, prašak za pranje bebine odeće, puder, itd.) gledajte da ne menjate brend, budite dosledni. Beba često može da odreaguje ako promenite vrstu ovih proizvoda tako što će njena koža biti iziritirana nekim, za nju novim, hemijskim sastojkom.

Reakcija na antibiotik. Već je odavno poznato da unošenjem nekih antibiotika, pored lečenja od određene vrste bakterije, dolazi do propratne reakcije – pojave gljivične infekcije. Ako ste bili prinuđeni da bebu lečite primerenim antibioticima, budite svesni da neka od njih može odreagovati tako što će se stvoriti i razviti gljivice koje će dovesti do pojave osipa na koži. Isto se može dogoditi i ako majka uzima antibiotike.

Pre nego što dođe do bilo kakvog problema najbolje je da primenjujete osnovne postupke u negovanju kože vaše bebe koji će delovati preventivno i sprečiti razvoj ove neugodne iritacije.

Prevencija

Najbolji način da preventivno delujete na pojavu pelenskog osipa jeste da regiju pod pelenama održavate čistom i suvom. Nekoliko sledećih postupaka će vam pomoći da sprečite mogućnost pojave osipa na koži vašeg deteta.

Redovno menjajte pelene. Uklanjajte mokre ili prljave pelene na vreme. Ako je vaše dete u jaslicama, zamolite osoblje da čini isto.

Istuširajte bebinu guzu toplom vodom svaki put kada menjate pelene. Možete koristiti kadicu, lavabo, tuš ili flašu sa vodom. Postoje i vlažne maramice, pamučni tupferi za brisanje bebine guze i prepona, ali budite pažljivi sa ovim proizvodima. Nemojte koristiti vlažne maramice koje sadrže alkohol ili parfem. Takođe, ukoliko koristite sapun pri pranju, gledajte da to bude blag sapun, bez mirisa i veštačkih deterdženata (najbolje je da to bude prirodni sapun od meda, lavande).

Pažljivo i nežno obrišite bebinu mokru kožu pamučnim ubrusom ili je ostavite da se osuši prirodno. Nemojte jako trljati bebinu guzu jer i to može dovesti do iritacije.

Ne pritežite previše pelene. Uske pelene sprečavaju cirkulaciju vazduha, a to stvara pogodno tlo za razvoj gljivica, bakterija, a potom i osipa. Tesne pelene će izazvati ojed na preponama, butinama i stomaku.

Oslobodite bebinu guzu od pelena kad god je to moguće. Tokom dana ili večeri izdvojite vreme u kome ćete vašu bebu osloboditi od pelena. Izlaganje kože vazduhu je najbolji i najprirodniji način da se koža prosuši. Da biste izbegli incidente, položite bebu na veliki peškir i poigrajte se sa njom.

Razmislite o redovnom korišćenju kreme. Ako vaša beba redovno dobija osip, namažite joj kremu tokom svake promene pelena kako bi to sprečilo iritaciju kože. Vazelin i cink-oksid su dokazano najkorisniji sastojci iz kremica za bebinu guzu. Naravno kremicu ćete namazati na čistu i opranu kožu.

Nakon menjanja pelena operite ruke. Pranje ruku može sprečiti širenje bakterija i gljivičnih infekcija na ostale delove tela.

Puder (talk) – da ili ne?

U prošlosti je bilo popularno redovno korišćenje pudera ili talka kako bi se zaštitila bebina koža i kako bi talk pokupio vlagu. Lekari više ne preporučuju upotrebu pudera zbog mogućnosti iritacije bebinih pluća udisanjem praha.

Pamučne (platnene) ili jednokratne pelene?

Mnogi roditelji se pitaju kakve pelene je najbolje koristiti. Kada je reč o sprečavanju osipa nema pravih dokaza koje su bolje. Trebalo bi sami da utvrdite šta vašoj bebi najviše odgovara. Ukoliko primetite da određeni tip pelena smeta bebi, promenite i isprobajte drugu vrstu.

Lečenje pelenskog osipa

Ako ste kod svoje bebe primetili pelenski osip najbolje je da na samom početku, pre nego što se problem razvio i raširio, pristupite adekvatnom lečenju. Lečenje u kućnim uslovima je uobičajeno, ali ako ste nesigurni oko nekih pitanja, najbolje je da se posavetujete sa dečijim lekarom.

Najbolji tretman za pelenski osip je da, kao što smo već rekli, održavate bebinu kožu suvom i čistom koliko je to moguće. Ako osip ipak napreduje i uporan je, uprkos kućnom lečenju, lekar će prepisati blagu mast (kremu) sa hidrokortizonom ili antibakterijsku mast ako se utvrdi postojanje gljivica. Antibiotici se prepisuju tek nakon utvrđivanja postojanja bakterija antibiogramskom analizom u laboratoriji.

Pelenskom osipu je potrebno nekoliko dana da se razvije, a osip se može navraćati i ponavljati. Ako je problem uporan, pedijatar će napisati uput za lekara specijalistu, odnosno dermatologa.

Kućno lečenje

Generalno, pelenski osip može biti uspešno lečen u kućnim uslovima, uz pomoć sledećih saveta.

Održavajte regiju pod pelenama suvom i čistom. Najbolji način za ovo je da promenite pelenu odmah nakon što je ona umokrena ili je beba imala stolicu. Ako ste primetili iritaciju, onda je vrlo važno da i noću ustajete i menjate redovno pelene. Nakon što ste pažljivo oprali i osušili bebinu kožu, nanesite kremicu ili mast. Određeni proizvodi, kao što su vazelin ili cink-oksid, imaju odlična dejstva.

Pojačajte protok vazduha. Luftirajte bebinu regiju pod pelenama što je više moguće. Trudite se da bude bez pelena najmanje tri puta dnevno po deset minuta. Izbegavajte tesne plastične gaćice. Možete kupiti pelene koje su veće za jedan broj dok ne prođe osip.

Kreme protiv pelenskog osipa

Koristite slobodno kreme, masti, losione i ulja za bebe. Većina kremica i masti protiv pelenskog osipa se može kupiti bez recepta. Sa pedijatrom se možete konsultovati oko specifične preporuke. Najpopularniji proizvodi sadrže AD kapi, titan dioksid, pantenol, bisabolol, alantoin, cinkov oksid, vazelin.

Cink oksid i pantenol ubrzavaju epitelizaciju oštećene kože. Održavanje zaštitnog kiselog sloja kože se vrši pranjem nealkalnim sapunima čija je pH vrednost 5,5. Kada se beba redovno pere ovakvim sapunima, dovoljno je nakon toga namazati kremicu koja sadrži pantenol i cink oksid, koje koža dobro upija i koji se lako razmazuju i neće biti problema. Nije potrebno koristiti kreme koje sadrže kortizone ako je iritacija blaga.

Na tržištu se mogu naći proverene SebaMed medicinske dečije kreme, zatim Nivea baby kreme protiv ojeda, a tu su i stari recepti poput Jekoderma i Pavlovićeve masti. Za koju god da se odlučite trebalo bi da pratite reakcije nekoliko dana za redom. Ukoliko beba ne odreaguje dobro, odmah promenite izbor.

Dečija koža ne bi trebalo da se opterećuje veštačkim tvorevinama koje sadrže veštačke boje i sintetičke mirise jer su to iritirajući agensi. U principu, bilo bi najbolje primenjivati alternativne metode i od malena navikavati decu na prirodne proizvode. Danas je nabavka prirodnih sredstava za lečenje dostupna, pa ćete lako pronaći kremice ili masti sa biljnim ekstraktima, pčelinjim voskom i esencijalnim uljima kao što su neven, kamilica, aloja.

Nega bebine kože može biti idealna ako koristite nevenovu mast. Neven je poznat po svojim antimikrobskim i antiupalnim dejstvima, a pritom je i vrlo dobar stimulans za obnavljanje ćelija kože.

Kamilica je blagotvorna na više nivoa. Pre svega, kamilica ublažava upalne iritacije, a potom sprečava oslobađanje histamina.

Aloe Vera je poznata po tome što uspostavlja ponovni integritet tkiva, a ima i smirujući efekat prilikom upala.

Za šipak kažu da sadrži dosta vitamina C, kao i bioflavonoide koji pomažu u jačanju krvnih sudova i povećavaju njihovu otpornost.

Zova zaceljuje kožu i smanjuje alergijske upale.

Možete i sami napraviti kremicu od malo svinjske masti i kesice čaja kamilice. Svinjsku mast operite u devet voda, tako što ćete kašiku svinjske masti staviti u šolju, a potom u devet navrata sipati prokuvanu vodu, mešati prstom i prosipati višak vode. U tako spremljenu mast sipajte proceđeni čaj od kamilice i promešajte kako biste dobili žitku masu spremnu za mazanje.

Umesto svinjske masti možete koristiti čist vazelin koji možete kupiti u nekoj od naših drogerija ili u apoteci. Vazelin ugrejte dok se ne otopi, a u njega sipajte kamilicu ili ulje kamilice, noćurka, nevena (po želji), još malo prokuvajte, procedite i ostavite da se stegne.

Kokosovo ulje hladno ceđeno. Toliko je već puta ponovljeno fantastično dejstvo kokosovog ulja na ljudski organizam, pa ga ni ovoga puta nećemo zaobići. Dovoljno je da nekoliko puta dnevno, na čistu bebinu guzu utrljate nekoliko kapi kokosovog ulja, fino razmažete po čitavoj regiji i uskoro ćete videti boljitak.

Čaj od ovsa. Visok iznos proteina u ovsenom čaju umiruje meku bebinu kožu i pomaže u očuvanju prirodnog zaštitnog sloja kože. Čaj od ovsa sadrži i neka hemijska jedinjenja koja pomažu da se uklone neželjene masnoće i prljavštine iz pora na koži. Jednu kašiku suvog mlevenog ovsa dodajte u kadicu sa toplom vodom. Neka vaša beba bude potopljena 10 do 15 minuta

Majčino mleko. Verovali ili ne, majčino mleko može izlečiti pelenski osip. Sve što je potrebno je da utrljate svoje mleko na bebinu regiju pod osipom, ostavite da se osuši i stavite novu pelenu.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: