Afloderm krema – upotreba, iskustva, rezultati i cena

Afloderm krema se primenjuje samo na koži. Nemojte je koristiti za lečenje promena na osetljivim delovima kao što su pazuh, prepone, pa i lice.

Ova krema je pogodna za sve vrste lečenja kožnih bolesti koje reaguju na lokalno lečenje kortikosteroidima. U to se, pre svega, ubrajaju psorijaza, potom kontaktni dermatitis, kao i atopijski dermatitis.

Afloderm kremu možete dobiti samo uz lekarski recept.

Sastav afloderm kreme

Ova krema spada u grupu medikamenata koji se još zovu topikalni medikamenti zbog toga što se primenjuju samo topikalno, tj. na koži. Ujedno, afloderm pripada grupi lekova koji spadaju u kortikosteroide. Kortikosteroide koristimo zbog njihovog antiinflamatornog dejstva.

Postoje različiti izazivači, tj. okidači na koje koža reaguje, pa će se afloderm krema koristiti i primeniti za lečenje bolesti koje mogu odreagovati na kortikosteroide. Te bolesti su uglavnom razne vrste dermatitisa poput onog iritantnog ili kontaktnog, ali i atopijskog, potom ekcem i ostale vrste zapaljenskih reakcija.

Lek afloderm u obliku kreme, i to jedan gram ove kreme, sadrži 0.5 mg alklometazon diproprionata. Ostale supstance koje se obično dodaju pri spravljanju kreme su: meki, beli parafin, destilovana voda, natrijum-hidroksid, glicerilstearat-polietilenglikol, fosforna kiselina, makragol cetosteariletar, cetostearil alkohol, dihidrat, natrijum-dihidrogenfosfat, hlorkrezol, propilenglikol.

Šta je glavni sastojak ove kreme – alklometazon diproprionat?

Alklometazon diproprionat je sintetički kortikosteroid za topikalnu dermatološku primenu. Kortikosteroidi predstavljaju klasu primarnih sintetičkih steroida koji se koriste kao topikalni antiinflamatorni i antipruritski agenti.

Hemijski gledano, alklometazon diproprionat je predstavljen ovom formulom: C28H37CIO7. Alklometazon diproprionat ima molekularnu težinu 521. To je beli prah, nerastvorljiv u vodi, a malo rastvorljiv u propilen glikolu i umereno rastvorljiv u heksilen glikolu.

Upotreba afloderm kreme

Ovaj lek se koristi kako bi tretirao različita stanja kože (ekcem, dermatitis, alergije, osip). Alklometazon smanjuje oticanje, svrab i crvenilo koji mogu nastati u ovim vrstama medicinskih stanja. Ovaj lek je kortikosteroid niske i srednje jačine.

loading...

Lek možete koristiti, kao što je rečeno, samo na koži. Međutim, ne koristite ga na licu, preponama ili pazuhu, kao ni u slučaju pelenskog osipa, osim ako vam to nije preporučio lekar.

Operite i osušite ruke pre upotrebe. Očistite i osušite pogođeno područje. Nanesite tanak sloj leka na pogođeno područje i nežno umasirajte, obično 2-3 puta dnevno ili po uputstvima vašeg lekara.

Nemojte bandažirati, prekrivati ili zamotavati namazanu površinu, osim ako to nije preporučio vaš lekar ili ako vam on sam to nije uradio.

Ako kremu koristite u blizini pelenske regije vaše bebe, nemojte joj stavljati industrijske ili plastične pelene.

Nakon primene leka, operite ruke, osim ako ne koristite ovaj lek za lečenje ruku. Kada primenjujete lek blizu očiju, potrudite se da vam ne dospe u oko jer može izazvati glaukom. Takođe, izbegavajte da vam lek dospe u nos ili usta. Ako se desi da dođe u kontakt sa ovim regijama, isperite sa puno vode.

Koristite ovaj lek samo za stanje za koje je prepisano. Nemojte ga stavljati deci duže od 3 nedelje zaredom, osim ako to nije rekao vaš lekar.

Obavestite lekara ako je vaše stanje nepromenjeno ili pogoršano nakon 2 nedelje.

Koja stanja leči alklometazon diproprionat?

Ovaj sastojak deluje na upale kože, kontaktni dermatitis, upalu kože izazvanu alergijom, analni svrab, genitalni svrab, bolesti koje izazivaju pločaste kraste na gornjim delovima tela, kožni osip koji postaje zadebljan i menja boju nakon češanja, psorijazu, kutani T-ćelijski limfom, atopijski dermatitis, psorijazu skalpa, težak problem sa viškom masnoće na koži lica i skalpa, svrab, crvenkaste čvoriće na sredini tačkica na koži.

Moguće posledice i neželjena dejstva

Može doći do peckanja, svraba, iritacije, suve kože i crvenila kada se ovaj lek primenjuje na koži. Ovi efekti bi trebalo da nestanu za nekoliko dana dok se vaše telo prilagođava na lek. Ako bilo koji od ovih efekata ostane ili se pogoršava, obavestite odmah svog lekara.

Obavestite svog lekara i ako se pojavi bilo koji od ovih neočekivanih ozbiljnih neželjenih efekata: strije, istanjena koža, promena boje kože, akne, ekstremni neželjeni rast dlake, folikulitis.

Infekcija kože se može pogoršati kada se koristi ovaj lek. Odmah obavestite svog lekara ako se crvenilo, otok ili iritacija ne poboljšaju.

Retko je moguće da se ovaj lek apsorbuje iz kože u krvotok. Ovo može dovesti do neželjenih efekata koji su poznati kao višak kortikosteroida. Ovi neželjeni efekti su češći kod dece i kod ljudi koji koriste ovaj lek dugo ili preko velikih površina kože. Obavestite svog doktora odmah ako se pojavi bilo koji od sledećih neželjenih efekata: neuobičajeni/ekstremni umor, gubitak težine, glavobolja, otečena stopala, povećana žeđ/uriniranje, problemi sa vidom.

Vrlo ozbiljna alergijska reakcija na ovaj lek je retka. Međutim, potražite hitnu medicinsku pomoć ako primetite bilo kakve simptome ozbiljne alergijske reakcije, uključujući: osip, svrab sa oticanjem (posebno lica, jezika, grla), ozbiljnu vrtoglavicu, probleme sa disanjem.

Ovo nije potpuna lista mogućih neželjenih efekata. Ako primetite druge efekte koji nisu gore navedeni, obratite se svom lekaru ili farmaceutu.

Mere predostrožnosti

Pre upotrebe alklometazona obavestite svog lekara ili farmaceuta ako ste alergični na njega ili na druge kortikosteroide (hidrokortizon, prednizon) ili ako imate bilo kakve druge alergije.

Ovaj proizvod može sadržati neaktivne sastojke koji mogu izazvati alergijske reakcije ili druge probleme. Razgovarajte sa farmaceutom za više detalja.

Pre upotrebe ovog leka obavestite svog lekara o svojoj medicinskoj istoriji naročito ako ona uključuje lošu cirkulaciju, dijabetes, probleme imunog sistema.

Nemojte koristiti ovaj lek ako postoji infekcija ili bol u oblasti koja se leči.

Retko, upotreba kortikosteroidnih medikamenata u dužem vremenskom periodu ili preko velikih površina kože otežava vašem organizmu da odgovori na fizički stres. Zbog toga, pre operacije ili hitnog lečenja ili ako ste ozbiljno bolesni ili povređeni, obavestite svog doktora ili zubara da li koristite ovaj lek ili ste ga koristili u poslednjih nekoliko meseci.

Iako je malo verovatno, ovaj lek može usporiti rast deteta ako se koristi dugo vremena. Uticaj na konačnu visinu odrasle osobe nije poznat.

Tokom trudnoće ovaj lek treba koristiti samo kada je neophodno. Razgovarajte o mogućim rizicima i pogodnostima sa svojim lekarom.

Nije poznato da li lek prelazi u majčino mleko kada se nanese na kožu. Slični lekovi prelaze u majčino mleko kada se uzimaju oralno. Obratite se lekaru pre dojenja.

Afloderm kremu nemojte koristiti ako imate tuberkulozu kože, herpes, varičele ili izraženo crvenilo oko nosa, tj. rozaceu.

Interakcije i overdoziranje

Vaš lekar ili farmaceut već mora biti svestan bilo kakvih interakcija sa lekovima i može vas nadgledati. Nemojte započinjati, zaustavljati ili menjati dozu bilo kog drugog leka koji uzimate pre nego što to proverite sa svojim lekarom.

Pre nego što počnete da koristite ovaj lek, obavestite svog lekara o svim lekovima koje ste uzimali na recept ili bez recepta, pa čak i o biljnim proizvodima koje ste koristili. Naročito se ovo odnosi na kortikosteroidne lekove i to one koje ste uzimali oralno ili topikalno. Takođe, obavestite svog lekara ako ste uzimali lekove koji utiču na imunološki sistem.

Nemojte deliti ovaj lek sa nekim drugim i to na svoju ruku. On je propisan samo za vaše trenutno stanje. Nemojte ga kasnije koristiti za druge probleme sa kožom, osim ako vam tako ne kaže lekar.

Ako ste propustili dozu, nadoknadite je čim se setite. Ako se to desi u trenutku kada je vreme za sledeću dozu, onda jednostavno preskočite propuštenu dozu i nastavite sa uobičajenim rasporedom doziranja. Nemojte udvostručiti doze da biste nadoknadili.

Afloderm kremu čuvajte na sobnoj temperaturi, daleko od izvora toplote i svetlosti. Nemojte je držati u kupatilu. Držite sve lekove daleko od dece i kućnih ljubimaca.

Nemojte bacati lekove u wc šolju ili odvod. Pravilno odbacite ovaj proizvod kada mu istekne rok ili kada vam više nije potreban.

Klinička farmakologija

Kao i drugi lokalni kortikosteroidi, afloderm krema ima antiinflamatorna, antipruritička i vazokonstriktivna svojstva. Mehanizam antiinflamatornih aktivnosti topikalnih steroida uopšte nije do kraja jasan.

Međutim, smatra se da kortikosteroidi deluju indukcijom proteina fosfolipaze A2 inhibitornih proteina koji se kolektivno zovu lipokortini.

Pretpostavlja se da ovi proteini kontrolišu biosintezu potencijalnih medijatora inflamacije kao što su prostaglandini i leukotreini, inhibiranjem oslobađanja njihovog zajedničkog prekursora, arahidonske kiseline. Arahidonska kiselina se oslobađa od membranskih fosfolipida pomoću fosfolipaze A2.

Cena

Cena Afloderm kreme u trenutku pisanja teksta kreće se od 250 do 300 dinara za tubu od 20 g.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: