Elocom krema – upotreba za bebe i odrasle, iskustva i cena

Koža je najveći organ ljudskog tela, najizloženija je spoljnim uslovima i često pokazatelj brojnih sistemskih stanja. Ima višefunkcionalnu ulogu i istovremeno služi kao zaštitna barijera našeg organizma, ali i specifična propusna membrana koja omogućuje pravilnu ishranu našeg tela potrebnim materijama iz spoljne sredine. Ona omogućuje adekvatan protok i razmenu različitih vrsta supstanci; upija one koje su korisne za naše telo, a izbacuje štetne.

Mehanizam njene propustljivosti ipak nije baš toliko kompleksan, ma kojiko sama koža bila fascinantan i veoma prefinjen sistem. Zbog toga itekako moramo da pazimo šta sami na nju nanosimo i čemu je izlažemo.

Koža uvek mora biti adekvatno negovana, ne samo u službi kozmetike i estetike, nego i celokupnog stanja našeg organizma i zdravlja u celini. Sačinjena je iz posebno dizajniranih tkiva, složena je i od vitalne važnosti za zdravlje. Zdrava koža je odraz zdravog organizma, mnogo više nego što nam se to na prvi pogled čini.

Veliki deo eventualnih nepravilnosti u radu našeg sistema ispoljava se na koži. Pojava raznih zapaljenskih procesa, akni, bubuljica i slično često su pokazatelji hormonskog disbalansa, neadekvatne ishranjenosti tela potrebnim nutrijentima i tako dalje. Nepažnja u spoljašnjoj nezi takođe dovodi do promena na koži; ona je osetljiva i može da je povredi čitav niz spoljašnjih agenasa.

ELOCOM KREMA

Adekvatna nega kože podrazumeva čitav niz postupaka, koji se ne odnose samo na upotrebu raznih kozmetičkih preparata. Pravilna i balansirana ishrana, optimalna hidratacija i fizička aktivnost takođe utiču na zdravlje i izgled kože. U situacijama kada je ona ipak pogođena nekom bolešću ili se na njoj manifestuju simptomi određenog stanja, treba pristupiti pravovremenom i pravilnom lečenju.

Lečenje kožnih bolesti ne bi trebalo praktikovati na svoju ruku, bez saveta sa dermatologom, posebno kada se radi o ozbiljnijim stanjima, poput različitih oblika dermatitisa i psorijaze. Terapija ovakvih oboljenja može zahtevati primenu kortikosteroidnih krema, kao što je Elocom.

Za šta se koristi Elocom krema?

Elocom krema je snažan kortekosteroidni preparat, namenjen lokalnoj primeni i smatra se lekom sa izuzetno snažnim delovanjem. Upotrebljava se kod stanja kože koja su manifestovana jakim svrabom i pojavom crvenila. Pre svega je namenjena lečenju oboljenja psorijaze i dermatitisa, kod dece i odraslih osoba. To su kožna oboljenja koja treba tretirati u konsultaciji sa lekarom. Psorijaza je veoma neugodno stanje koje se ispoljava pojavom crvenih pečata, perutanjem kože i senzacijom svraba. Od psorijaze mogu oboleti i oodrasli i deca, a bolest se javlja najviše na koži laktova, kolena i kosmatim delovima glave.

Dermatitis je drugo oboljenje kod kojeg primarno pomaže terapija Elocom kremom. Dermatitis se manifestuje pojavom crvenila kože i jakim svrabom, kao odgovorom na iritanse iz spoljašnje sredine. Na primer, može da nastane kao posledica upotrebe preparata sa deterdžentima, drugih hemikalija i slično. Elocom je lek snažnog delovanja i vrlo je važno da se koristi isključivo za stanja za koja je preporučena i prepisana od strane lekara. Ova krema se ne sme upotrebljavati za lečenje niza drugih problema sa kožom i u slučaju prisustva više tegoba.

Kada ne sme da se koristi?

Elocom krema nije preparat koji se upotrebljava naširoko i veoma je važno da se posavetujete sa lekarom ukoliko niste sigurni oko primene ovog leka, nakon što vam je prepisan. Nemojte nikada da delite kremu sa drugim pacijentima i uvek koristite lek onako kako vam objasni vaš lekar. U slučaju da osim psorijaze ili dermatitisa patite od neke druge kožne tegobe, onda se upotreba Elocom kreme ne preporučuje. U pitanju su sledeća stanja.

loading...
 • Rozacea, akne, upala kože u predelu usana;
 • Istanjena, atrofična koža;
 • Genitalne kožne tegobe, osip od pelena;
 • Herpes, plikovi nastali zbog herpesa;
 • Čirevi na koži, postojanje rana i oštećenja kože;
 • Ovčije boginje, bradavice;
 • Sve ostale vrste kožnih infekcija;

Ako pacijent kojem se preporučuje Elocom krema uzima neke druge medikamente ili ih je do nedavno uzimao, to treba naglasiti lekaru. Posebno treba biti pažljiv ukoliko je ovaj lek prepisan za tretiranje tegoba na koži lica i strogo izbegavati područje oko očiju, a nakon nanošenja dobro oprati ruke, kako se slučajno krema ne bi prenela do očiju. Preparat efikasno deluje, zbog snažnih aktivnih sastojaka, ali se nikako ne sme upotrebljavati dugotrajno.

Sastav Elocom kreme

Krema Elocom je lek na bazi kortikosteroida i sadrži aktivnu supstancu mometazonfuroat. To je lek iz grupe kortikosterioda, supstance koje imaju sličan mehanizam delovanja kao hormoni koje proizvodi naša nadbubrežna žlezda. Oni kratkoročno efikasno rešavaju problem, svojim veoma snažnim imunosupresivnim i antiinflamatornim delovanjem.

Sa druge strane, dugotrajna primena i upotreba bez lekarskog nadzora dovodi do brojnih neželjenih pojava.

 • 1 gr Elocom kreme – 1 mg mometazonfuroata;

Od pomoćnih supstanci krema sadrži beli vosak, meki beli parafin, heksilenglikol, propilenglikolstearat, stearilalkohol, cetearet, tiandioksid, aluminijum oktensukcinat skrob, fosfornu kiselinu, prečišćenu vodu. Sama krema je homogene strukture, bele boje i pakuje se u tube od 15 gr.

UPOTREBA ELOCOM KREME

Krema Elocom se ne može nabaviti bez recepta i nije namenjena za slobodnu upotrebu; koristi se isključivo po preporuci i uputstvu lekara.

Namenjena je za lečenje dece i odraslih i važno je strogo se držati preporučenog načina i dužine primene. Ukoliko se koristi duže, može da izazove neželjena dejstva. Lekovi iz grupe kortikosteroida namenjeni su lokalnoj primeni i efikasnom, kratkotrajnom uklanjanju tegoba; oni sadrže supstance koje oponašaju hormone koje luči naše telo i inhibiraju njihovu prirodnu produkciju. Duža primena stvara naviku, a narušava otpornost organizma. Kako se koristi Elocom krema?

Doziranje i način primene

Elocom krema se dozira u najmanjim efektivnim količinama i ne treba da se primenjuje duže od pet dana u kontinuitetu. Nikada se ne upotrebljava za premazivanje većih područja kože, za mazanje kože oko očiju i kapaka i ne koristi se uz primenu zavoja, osim u slučajevima kada je takva primena neophodna i obavlja se pod nadzorom lekara. Prekrivanje tretirane kože može da dovede do dubljeg prodiranja aktivnih sastojaka i negativnih nuspojava. Iz tog razloga se takođe ne primenjuje za mazanje područja ispod pelena kod beba, čija je koža mnogo propustljivija i osetljivija.

 • Odrasli i deca – Jednom dnevno tanak sloj kreme naneti isključivo na obolelo mesto;

Elocom se ne upotrebljava za lečenje dece koja su mlađa od dve godine. Ako niste sasvim sigurni kako da upotrebljavate ovaj lek, treba da se posavetujete sa vašim lekarom, kao i u slučaju da vam se učini da ste upotrebili veću količinu od preporučene. Dugotrajnija ili obilnija primena kod odraslih može da izazove poremećaje hormonske ravnoteže, a kod dece može uticati na razvijanje i rast. Ako se desi da kremu slučajno progutate, malo je verovatno da ćete imate bilo kakve tegobe.

U slučaju da zaboravite da naneset lek Elocom, samo primenite kremu onda kada se setite i nastavite lečenje po planu. Nemojte da stavljate veće količine leka u nameri da nadoknadite propuštenu dozu. Lečenje ne bi trebalo naglo prekidati, posebno u slučajevima kada je Elocom primenjivan u periodu dužem od uobičajeno preporučenog. Vaš lekar će vam postepeno ukidati korišćenje leka u takvoj situaciji; u slučaju da naglo prestanete da ga primenjujete, mogu se javiti neprijatne pojave poput crvenila, peckanja, svraba i slično.

ISKUSTVA I CENA

Elocom krema je efikasan kortikosteroidni lek za primenu kod kožnih oboljenja koja odgovaraju na ovakvu vrstu terapije. Koristi se za psorijazu i dermatitis i to isključivo po uputstvu lekara. Kada se primenjuje u malim preporučenim dozama i kratkotrajno, ovaj lek brzo dovodi do poboljšanja.

Često se prepisuje kao preparat koji će efektivno ublažiti tgeobe pre primene neke terapije koja dozvoljava dugotrajniju primenu. Ako se koristi dugotrajno i neodgovorno, može da izazove niz neželjenih simptoma. Neželjena dejstva koja su zabeležena kao posledica upotrebe Elocom kreme su sledeća.

 • Alergijska reakcija;
 • Pojava strija, omekšavanja kože, istanjivanje kože;
 • Pojava crvenih pečata i vrelog osipa;
 • Senzacija peckanja, žarenja, probadanja, svraba;
 • Gubitak pigmenta kože, pojava preterane maljavosti;
 • Sekundarna infekcija i bakterijska infekcija kože;
 • Upala korena dlake;
 • Pojava akni;
 • Suvoća kože, iritacija, širenje kapilara;
 • Dermatitis;

Svako od neželjenih dejstava zahteva da se konsultujete sa vašim lekarom. U slučaju da imate neki simptom koji nije među navedenim, a sumnjate da bi mogao biti povezan sa upotrebom Elocom kreme, obavezno se javite lekaru. Dosadašnja iskustva pokazala su da dugotrajna primena ovog leka veoma često dovodi do izvesnog vida navikavanja kože na upotrebu leka, te se kod takvih pacijenata dešava da svaki pokušaj da prekinu primenu dovodi do pojave iritacije kože.

Ne primenjujte kremu duže nego što je potrebno i lečenje sprovodite pod lekarskim nadzorom. Ovo su samo informativna uputsva, a način lečenja zavisiće isključivo od individualnog stanja i stručnog saveta.

Gde kupiti i koliko košta?

Elocom krema se kupuje u apotekama, u malim aluminijumskim tubama od 15 gr. Rok trajanja je dve godine i nakon toga se ne treba upotrebljavati. Kada se otvori, kremu treba iskoristiti u narednih 28 dana, ne u periodu nakon isteka tog roka. Izdaje se po lekarskom receptu i košta oko 300 dinara.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: