Bepanthen krema – upotreba za kožu, iskustva i cena

Bepanthen krema, namenjena je i koristi se za saniranje različitih oblika iritacija koje mogu biti izražene na koži. Njena upotreba, prilagođena je doslovno svim tipovima kože, pa čak i koži tek rođenih beba.

Prilikom upotrebe, Bepanthen krema potpuno bezbedno sme doći u direktan kontakt sa doslovno svim regijama kože, ali ne sme doći u direktan kontakt sa regijom sluzokože.

Kroz sadržaj ovog teksta, upoznaćemo vas sa doslovno svim važnim i korisnim informacijama koje je potrebno da znate u vezi Bepanthen kreme.

Sastav Bepanthen kreme

Da bi ste nešto kasnije čitajući nastavak teksta lakše mogli da razumete način delovanja Bepanthen kreme, najpre ćemo vam otkriti njen sastav.

Naime, najveći procenat sadržaja ove kreme zauzima dekspantenol (D-pantenol), koji zapravo predstavlja provitamin vitamina B5. U svakom gramu Bepanthen kreme, sadržano je po pedeset miligrama dekspantenola. U preostali deo sadržaja Bepanthen kreme, uključeni su sledeći elementi: prečišćena voda, bademovo ulje, beli pčelinji vosak, tečni parafin, beli meki parafin, protegin X, steril-alkohol, lanolin (E913) i cetil-alkohol.

Pomenuti sastojak Bepanthen kreme, lanolin (E913), odgovoran je za vrlo prijatan i pritom blag miris ove kreme. Krema je bež boje i ima nežnu i glatku strukturu zbog koje je izuzetno razmazita i zbog koje uspešno prijanja i prodire u kožu, ne ostavljajući na njoj tragove i ne prenoseći se na odeću.

Upotreba Bepanthen kreme

Bepanthen krema, upotrebljava se u cilju saniranja međusobno veoma različitih i pritom vrlo brojnih oblika iritacija koje mogu biti izražene na koži i to na bilo kojoj regiji kože.

Konkretno, reč je o sledećim oblicima iritacija:

– Iritacije koje su izražene na bradavicama u toku trajanja perioda dojenja,

loading...

– Iritacije koje su karakteristične za suvu kožu (može biti reč o izraženom perutanju, o svrabu suve kože ili o crvenilu suve kože),

– Iritacije koje su izražene u formi ogrebotina,

– Iritacije koje su izražene u formi opekotina (misli se na usko rasprostranjene i površinski izražene opekotine),

– Iritacije u formi dekubita (reč je o ranama koje nastaju na koži bolesnika koji dugo leže),

– Iritacije koje su nastale kao posledica izlaganja kože delovanju UV talasa,

– Iritacije koje su nastale kao posledica izlaganja kože fototerapiji,

– Iritacije koje su nastale kao posledica izlaganja kože radioterapiji,

– Iritacije koje su izražene kroz hronično prisustvo rana na koži,

– Iritacije koje su izražene kroz prisustvo ojeda,

– Iritacije koje su izražene kroz prisustvo analnih fisura (reč je o ispucaloj koži u regiji anusa).

U cilju saniranja većine od navedenih oblika iritacija, Bepanthen krema se koristi tako što se jednom do dva puta u toku dana, u maloj količini nanese direktno na površinu kože koja je izložena prisustvu iritacije. Nakon nanošenja, krema se nežno i ravnomerno utrlja u kožu, a nakon utrljavanja sačeka se dva do tri minuta da koža u potpunosti upije kremu i tek onda se koža prekrije odećom.

Pritom, Bepanthen krema uvek treba da se nanosi na predhodno temeljno očišćenu kožu, na kojoj nema tragova nečistoća, niti tragova nekih drugih preparata, bilo da je reč o preparatima za negu ili o preparatima za lečenje kože.

Izuzetak vezan za upotrebu, odnosno za način upotrebe Bepanthen kreme, postoji u dva slučaja i to onda kada se krema koristi u cilju saniranja iritacija na bradavicama koje su izražene u toku trajanja perioda dojenja i onda kada se krema koristi u cilju saniranja iritacija koje su izražene u formi ojeda kod beba.

Naime, kada se Bepanthen krema koristi za tretiranje bradavica, potrebno je da se upotrebljava više puta na dan i to odmah nakon svakog hranjenja bebe. Pritom, pre svakog hranjenja bebe, bradavice treba oprati i na taj način ih očistiti od prisustva predhodno nanetog sloja Bepanthen kreme.

Kada se Bepanthen krema koristi za tretiranje ojeda kod beba, potrebno je da se upotrebljava u toku svakog menjanja pelene i to tako što će se u tankom sloju naneti i utrljati na kožu u regiji zadnjice i u regiji prepona bebe. Pre upotrebe kreme, bebina koža treba da bude isprana umereno toplom vodom i osušena, a nikako ne sme biti samo prebrisana vlažnom maramicom, jer vlažna maramica može sadržati sastojke sa kojima se sastojci Bepanthen kreme “sudaraju” i “ne podnose”, pa to može inicirati razvoj novih iritacija.

Bepanthen krema, može se koristiti ne samo kao sredstvo za saniranje već izraženih ojeda kod beba, već i kao sredstvo za sprečavanje nastanka i razvoja novih ojeda. U tom slučaju, njenom korišćenju treba pristupiti na identičan, upravo opisan način, ali je treba koristiti samo povremeno (recimo jednom nedeljno), a ne redovno i svakodnevno.

Između upotrebe, kremu čuvajte u dobro zatvorenoj originalnoj ambalaži i to na temperaturi koja ne prelazi 25 stepeni. Rok trajanja Bepanthen kreme je tri godine i krema se ne sme koristiti po isteku tog perioda. Trenutak otvaranja kreme, tačnije trenutak njene prve upotrebe, ne skraćuje njen rok trajanja.

Mere opreza

Mere opreza, prilikom upotrebe Bepanthen kreme, savetuju se onda kada se upotrebi pristupa prvi put i onda kada se paralelno koriste još neki medikamenti bez obzira da li je reč o medikamentima u formi tableta ili kapsula ili takođe u formi kreme ili gela. O korišćenju takvih medikamenata, treba da obavestite svog lekara ili farmaceuta, pre nego što se odlučite da upotrebite Bepanthen kremu.

Savet da je potrebna opreznost prilikom prve upotrebe ove kreme, prisutan je iz razloga što krema sadrži lanolin, ali i druge sastojke, koji kod do duše vrlo malog procenta osoba mogu izazvati razvoj kontaktnog dermatitisa koji zapravo predstavlja oblik alergijskog reagovanja kože na kontakt sa alergenima.

Što se tiče upotrebe Bepanthen kreme u periodu trudnoće, za sada u okvirima medicinske prakse nisu ustanovljeni primeri pojave kontraindikacija, tako da se i u pomenutom periodu može doneti odluka o upotrebi ove kreme. Ipak, pre nego što donesete takvu odluku, u cilju apsolutne sigurnosti, za svaki slučaj konsultujte svog lekara ili farmaceuta.

Bepanthen krema – iskustva

Iskustva korisnika Bepanthen kreme, pokazala su da je upotreba kreme izuzetno efikasna i da za vrlo kratak vremenski period koji najčešće traje od pet do najviše deset dana dovodi do izlečenja, odnosno do potpunog saniranja iritacije koja je bila izražena na koži. Ukoliko se ni nakon deset dana tretiranja određene iritacije, ona i dalje ne povuče sa kože, potrebno je obratiti se lekaru, jer je u tom slučaju, verovatno potrebno promeniti terapiju.

U cilju dodatnog pospešivanja delovanja Bepanthen kreme, paralelno sa njenom upotrebom, možete pristupiti i upotrebi Bepanthen losiona.

Bepanthen losion, najbolje je upotrebiti nakon tuširanja.

Bepanthen krema – cena

Bepanthen krema, može se pronaći i kupiti u svim apotekama. Prodaje se u ambalaži od 30 grama i njena cena varira od oko 570 dinara do oko 640 dinara, u zavisnosti od toga u kojoj konkretno apoteci se kupuje.

Ono što je možda takođe korisno da saznate u vezi ove kreme, jeste da se ona može kupiti bez obaveze posedovanja lekarskog recepta.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: