Groznica na usni – Kako lečiti herpes

Groznica na usni je neprijatna infekcija koju izaziva virus herpes simplex. Virus ima dva tipa, virus herpes tip 1, koji izaziva pomenutu infekciju na usni, poznatu i kao herpes labialis, i virus herpesa tipa 2, koji izaziva infekciju genitalnih organa i poznat je i kao genitalni herpes.

Prvi tip virusa dovodi do izuzetno neugodnog stanja, koje je praćeno bolnom senzacijom na usnama i okolnom tkivu, pa čak i na desnima, na jeziku ili sa unutrašnje strane obraza.

Ukoliko je infekcija snažnija, može da dovede i do groznice i bolova u mišićima, slično kao i u slučaju drugih virusnih oboljenja. Ovaj virus napada isključivo ljudska bića, a do primarne infekcije najčešće dolazi u dečijem uzrastu, dok se virus često reaktivira u kasnijim godinama.

Zašto dolazi do pojave herpesa na usni?

Pojavu herpesa obično povezujemo sa slabljenjem imunog sistema, kada već postojeći virus herpesa ima slobodu da deluje. Virus takoreći koristi oslabljenu odbrambenu sposobnost ljudskog tela da se sam reaktivira i napreduje; dok je imuni sistem u svom regularnom stanju, on je u potpunosti osposobljen da kontroliše postojeće viruse i spreči njihov progres.

groznica-na-usni-kako-leciti-herpes

Određena telesna stanja posebno pogoduju razvoju herpesa na usni, a to su sve situacije u kojima je čitavo telo na izvestan način oslabljeno. Preveliki fizički zamor, nastao iz bilo kod razloga, dugotrajna izloženost konstantnom stresu, rehabilitacija nakon bolesti i tako dalje sve su stanja koja pogoduju virusu herpesa.

I neka druga normalna telesna stanja mogu da izazovu ovaj virus i podstaknu njegovo delovanje. Specifični uslovi, poput trudnoće, jakog mentalnog napora, koji ne mora nužno biti vezan za stres i negativne emocije, faza menstrualnog ciklusa ili uticaj nekog spoljašnjeg faktora, poput, recimo, uticaja sunca, takođe mogu da pogoduju aktivaciji virusa herpesa i pojavi neprijatne groznice na usni. Sva ‘oslabljena’ stanja našeg tela dozvoljavaju virusu slobodu da deluje, nadjačavajući imuni sistem organizma.

Kako se prenosi groznica?

Herpes na usni je jedan od veoma lako prenosivih virusa, a osnovni medij prenosa je saliva, odnosno pljuvačka. To znači da herpes možete vrlo lako da dobijete od obolele osobe ako koristite isti pribor za jelo, escajg, pijete iz iste čaše, upotrebljavate isti peškir i slično. Poljubac je jedan od najlakših načina da se zarazite herpesom, a isto važi i za dodir, posebno ukoliko se dodirne već očevidno obolela koža. Izbegavanje bliskog dodira sa obolelom osobom je najvažnija mera predustrožnosti, posebno ukoliko su kod obolelog vidljivi prisutni plikovi i kraste.

Virus herpesa ima nezgodnu prirodu koja omogućuje da se oboljenje reaktivira nakon izvesnog vremena, što znači da relativno često može da dođe do njegove ponovne pojave. Groznica na usni se često javlja periodično, u zavisnosti od stanja imunog sistema osobe koja je nosilac virusa herpesa. Oslabljeni imunitet veoma često omogućuje da se groznica na usni ponovo javi.

MANIFESTACIJA I SIMPTOMI

Do prvih znakova zaraženosti obično dolazi u periodu od najmanje dvadesetak dana nakon ‘dobijanja’ virusa. Do pojave groznice obično dolazi sasvim iznenadno, a dešava se da obolela osoba oseti blagi svrab ili ima utisak bockanja ili peckanja na površini gde će izbiti herpes, jedan do najviše dva dana pre očevidnih simptoma.

loading...

Sama priroda virusa herpes simpleksa je takva da zaraza može da bude skrivena i dugi niz godina. Do zaraze obično dolazi u ranom, dečijem uzrastu i tada se virus manifestuje simptomima koji podsećaju na na grip, te nema nikakve propratne reakcije vidljive na koži ili sluzokoži. Labijalni herpes, odnosno groznica na usni, posledica je zaraze virusom herpesa tipa 1, a deca najčešće bivaju zaražena u kontaktu sa odraslim koji su perenosnici virusa. Virus herpesa ostaje u telu do kraja života i ne moće se iskoreniti, ali se može vrlo efikasno kontrolisati, o čemu ćemo govoriti u nastavku teksta.

Aktivacija virusa i simptomi

Virus herpesa tipa 1, odgovoran za pojavu groznice na usni, ostaje na izvestan način skriven u nervnim  telesnim putevima, koji su našem imunološkom sistemu prilično nedostupni, što objašnjava to da se herpes ne može u medicinskom smislu do kraja izlečiti. On tu ostaje sve dok se ne ustanove uslovi koji pogoduju njegovom delovanju i ne pojave okidači koji ga aktiviraju.

O faktorima koji mogu da ‘probude’ virus herpesa smo već govorili; stres, fizički i mentalni napor, razna normalna stanja u kojima je imunološki odgovor organizma izmenjen, spoljni faktori i tako dalje pogoduju reaktivaciji. Groznica može da se pojavi na različitim delovima kože ili sluzokože, a pošto ovde govorimo specifično o labijalnom herpesu, evo koji su njegovi simptomi.

  • Osećaj svraba i peckanja dan do dva pre izbijanja samog herpesa, vidljivog na koži
  • Osećaj bola ili zatezanja kože na mestu gde će izbiti groznica
  • Pojava mehurića, najčešće grozdasto formiranih
  • Pojava i širenje mehurića i plikova, u zavisnosti od stepena jačine konkretne infekcije ili slabosti imuniteta
  • Pucanje mehurića i pojava krasti
  • Osećaj generalne malaksalosti
  • Bolovi u mišićima
  • Povišena telesna temperatura
  • Oticanje limfnih žlezda

Do prvih simptoma uglavnom dolazi kratko pre nego što se pojave prvi mehurići na koži ili sluzokoži, a sami plikovi izbijaju odjednom i brzo se šire,

Posle par dana, obično oko tri, oni pucaju i ispuštaju tečnost, a na njihovim mestima se formiraju kraste. One mogu da budu veoma neugodne, ali je vrlo važno da izbegavamo da ih dodirujemo, jer tako možemo lako proširiti groznicu na druge površine kože. Potpuno isto važi i za kontakt sa obolelim osobama.

LEČENJE

Kao što smo već objasnili, virus herpesa ne može da se u potpunosti iskoreni iz tela, ali može da se kontroliše i efikasno spreči njegovo često ponovno javljanje. Kada do izbijanja groznice ipak dođe, potrebno je da je negujemo na određeni način, kako bi se što pre povukla i da se ne bi dalje širila. Herpes može da se leči medikamentima, a postoji i niz prirodnih preparata koji ublažavaju njegove simptome.

Lekovi za tretiranje herpesa

Kada je reč o medikamentima za uspešno eliminisanje groznice na usni, postoje načini da se za samo dva dana rešite ove neprijatne infekcije, ali samo ako reagujete na vreme. Naime, poznata aciklovir mast može veoma efikasno da suzbije pojavu plikova i tako spreči nastanak neugodnih i neprivlačnih krastica na usni ili drugim delovima tela gde se pojavila groznica.

Aciklovir mast protiv herpesa – Aciklovir mast treba primeniti pre nastanka vidljivih plikova i mehurića, već nakon prvih naznaka da će izbiti groznica, dakle, kada je prisutan osećaj svraba i peckanja ili zatezanja kože. Mast se nanosi na nadraženo mesto svakih petnaest minuta, tokom najduže dva sata. Takav tretman bi trebalo da spreči pojavu plikova i tako predupredi izbijanje same groznice. Nije preporučljivo da se herpes leči samostalno, posebno ako se radi o drugim vrstama, poput genitalnog herpesa.

Ukoliko je ipak došlo do pojave mehurića, postoje gelovi koji mogu da umanje neprijatne senzacije zatezanja kože, peckanja i bola, bazirani na aluminijum hloridu. Preporuka je da se gel nanosi dva puta u toku dana, ali se savetuje da potražite mišljenje lekara. Izbegavajte da dodirujete kraste ili plikove, osim kada nanosite preparat. U suprotnom ih možete dodatno iritirati ili preneti zarazu na druge delove kože ili druge osobe.

Prirodno lečenje groznice na usni

Osim aciklovir masti, koja može blagovremeno da umanji smiptome herpesa na usni, postoje i različiti narodni lekovi koji mogu da pomognu u tretmanu groznice na usni. Prirodni preparati mogu da deluju u smislu prevencije, tako što će osnažiti imuni sistem i sprečiti da do aktivacije virusa uopšte i dođe, a određeni proizvodi pomažu u nezi i ublažavanju simptoma groznice.

U nastavku predlažemo nekoliko kućnih preparata za lečenje i prevenciju herpesa.

Led – Led je najjednostavniji način da tretirate groznicu na usni u kućnim uslovima. Pre svega, led u velikoj meri može da ublaži bolne senzacije zaraženog mesta. Izdrobite led u kockicama i napunite njime plastičnu kesu, pa potom kesu sa ledom umotajte u platneni materijal ili peškir. Primenjujte ovaj oblog na obolelo mesto u periodu od oko desetak do petnaest minuta, a tretman ponavljajte nekoliko puta dnevno.

Ulje čajnog drveta – Čajno drvo je izuzetno delotvoran prirodni preparat protiv širenja neugodnih plikova groznice na usni. Dodajte nekoliko kapi ulja čajevog drveta u čašu sa običnom vodom i koristite kao tonik protiv herpesa. Ovo je delotvorno posebno protiv herpesa koji se javlja u unutrašnjosti usta; grgljajte vodu sa uljem čajnog drveta kako biste se rešili plikova u usnoj duplji.

Kesice čaja – Kesice čaja mogu da vam pomognu da ublažite simptome groznice na usni. Posebno se preporučuju kesice crnog čaja, koji je izuzetno bogat taninima i poznat je po antiupalnim i antivirusnim svojstvima. Jednostavno pripremite čaj na uobičajeni način, koristeći kesice čaja. Pustite da se čaj ohladi, pa koristite kesicu kao oblog za obolelo mesto. Držite je tako oko 5 minuta, a za najbolje rezultate postupak ponavljajte dva do tri puta na dan.

Maslinovo ulje – Maslinovo ulje je bogato antioksidansima i poznato je po efektu vlaženja kože.Prema iskustvima mnogih osoba koje se bore sa neprijatnim simptomima virusa herpesa i pojave groznica ne usni, ono je jedan od najboljih kućnih lekova za ublažavanje suvoće kože i osećaja peckanja koji se javljaju kao manifestacija groznice. Kombinujte jednu čašu maslinovog ulja i nekoliko kapi ulja lavande i malo pčelinjeg voska. Zagrejte smesu i dobro pomešajte, pa ostavite da se prohladi, te koristite kao preparat kojim ćete tretirati obolela mesta. Budite pažljivi pri dodavanju voska, jer smesa ne treba da se lepi za kraste kako ih ne bi povredila.

PREVENCIJA

Najbolji način da zaštitite sebe od izbijanja groznice na usni, pogotovo ako znate da ste nosilac virusa herpesa, jeste da svoj imuni sistem održavate u dobrom stanju. Sve metode za podizanje imuniteta i odbrambene snage organizma su dobrodošle i ne razlikuju se ni po čemu od metoda za dizanje imuniteta iz bilo kog drugog razloga. Važno je da imate uravnoteženu ishranu, da se dovoljno krećete i generalno izbegavate stres, koliko je to moguće.

Takođe postoje i razni preparati iz prirode koji vam u tome mogu pomoći. Jedan od najčešće preporučivanih prirodnih preparata za sprečavanje izbijanja i aktivacije virusa herpesa je ehinacea. Svi delovi ove lekovite biljke su veoma delotvorni za jačanje imunog sistema, a možete naći preparate ehinacee u formi tinkture, pilula, čajeva i u drugim oblicima.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: