Beloderm krema – upotreba – za šta se koristi, iskustva i cena

Beloderm krema jeste lekovito medicinsko sredstvo koje se primenjuje u terapiji lokalnih promena na koži kakve su ekcemi, tj njihovi najrazličitiji oblici, a pre svega kontaktni alergijski dermatitis u svom akutnom, subakutnom i hroničnom obliku, zatim psorijaza kao i razne vrste dermatitisa i seboreje. Njena osnovna uloga jeste da umanji i ublaži svrab i crvenilo koji se javljaju kod postojanja ovih promena tj bolesti.

Pored ovih bolesti tu su još i razna druga alergijska oboljenja kože, ali i najrazličitije dermatoze. One obuhvataju i pelenski, atopijski i seboroični dermatitis, zatim numularni ekcem, profesionalni dermatitis, zatim foto i rentgen dermatitise.

Može se koristiti i kod ujeda insekta, kod bolesti kakve su lichen planus, lichen chronicus, eksfolijativni dermatitis, pemfigus vulgaris i kod raznih vrsta eritema.

Sastav Beloderm kreme

Beloderm krema je prema svom sastavu krema iz grupe kortikosteroidnih preparata. Tačnije, ona sadrži kao svoju aktivnu supstancu glikokortikoid betametazon, koji je i te kako jak lek i može puno da pomogne organizmu, ali isto tako i da donese niz štetnih dejstava ukoliko se neadekvatno upotrebljava.

beloderm-krema-upotreba-za-sta-se-koristi-iskustva-i-cena

Zapravo, jedan gram ove kreme sadrži 0,5 mg betametazona u obliku betametazondipropionata. Betametazon kao aktivna supstanca ima ulogu imunosupresiva, a deluje i protivupalno i antiproliferativno. Od pomoćnih supstanci tu su i beli vazelin, parafin, fosfatna kiselina, natrijum hidroksid, prečišćena voda i druge.

U pitanju je krema bele boje, homogenog sastava, koja se može kupiti u tubama od 15 g, 30 g i 100 grama. Takođe, u prodaji se može naći i Beloderm mast, u pakovanjima u kutiji od po 15 grama i 30 grama.

Način primene

Beloderm krema namenjena je isključivo za vanjsku, tj spoljašnju primenu, za nanošenje na promene nastale na koži, lokalno. Beloderm krema nanosi se jednom ili dva puta na dan u tankom sloju na izmenjene delove kože, crvene, svrbljive i orožale, tako da se one prekriju celom površinom.

Ova krema se primenjuje najviše 3 nedelje. Nakon što dođe do saniranja procesa na koži možete nastaviti da je koristiti još par dana, kako se promene ne bi vratile. Kod dece je primena kreme, osobito za predeo lica, ograničena na 5 dana.

Posle upotrebe Beloderma operite ruke. Naravno, ukoliko lečite promene na rukama, to ne morate činiti. Tu će vam biti potrebne i malo veće količine kreme jer je koža tu deblja i orožalija.

loading...

Isto važi i za stopala. Ukoliko ste naneli znatno više Beloderma nego što je dozvoljeno, obratite se lekaru. Poseta lekaru obavezna je i ako ste progutali određenu količinu Beloderma. Ako ste preskočili nanošenje, nastavite sa upotrebom, redovno, kada budete u mogućnosti.

Kontraindikacije za upotrebu Beloderm kreme

Neke od glavnih kontraindikacija za upotrebu beloderma jesu:

– Preosetljivost na aktivne supstance Beloderm kreme

– Beloderm se ne koristi u terapiji akni i rozaceje, a za terapiju fimoze ovim kremom obavezno konsultujte svog lekara

– Ne primenjujte Beloderm za analnu regiju, za terapiju ojeda od pelena, niti u terapiji hemoroida

– Nikako ne primenjujte ovu kremu niti kod osipnih groznica, boginja ili kakvih dugih virusnih infekcija kože

– Primena je kontraindikovana i kod tuberkuloze i kod dermatitisa oko usta i drugih predela i otvora u blizini sluzokoža.

Mere opreza kod primene Beloderm kreme

Ukoliko se tokom primene Beloderm kreme javi peckanje, svrab, ili pak crvenilo, ne oklevajte da prestanete sa upotrebom i odmah posetite svog lekara.

Izbegavajte primenu ove kreme ispod pelena ili pak prekrivanje zavojem mesta na koji ste je naneli, jer usled toga može doći do pojačane apsorpcije i neželjenih dejstava kortikosteroida na organizam, što zna biti posebno opasno, naročito ako se radi o deci. Nadalje, izbegavajte primenu beloderma na otvorene rane i povrede, na predele oko sluznica, analnog otvora, kao i na predeo prepona i pazušne jame.

Neželjena dejstva koja mogu nastati upotrebom Beloderm kreme

Nus-pojave koje mogu nastati kao posledica upotrebe ove kreme, obično nisu preterano dramatične. Zapravo, one mogu biti lokalne i nastati na mestu nanošenja kreme, dakle na koži, ili eventualno ukoliko se pretera sa nanošenjem ili pak pacijenti imaju nežniju i tanju kožu, obolelu jetru ili bubrege, može doći do povećanja koncentracije kortikosteroida iz njenog sastava u krvi, i sledstvene sistemske reakcije.

Kada su u pitanju lokalne promene, tu na prvom mestu ubrajamo crvenilo, nadrživanje, svrab, peckanje. Moguća je pojava akni, otoka, pojačana maljavost kože, infekcija korena dlake, začepljenje kanla žlezda. Ova krema može i izmeniti boju dlake i kože na mestu nanošenja. Koža se može istanjiti, biti suva i ispucala, što vodi u nastanak strija, a moguća je i pojava tačkastog krvarenja u vidu proširenih kapilara. Eventualno koža nakon upotrebe ove kreme može postati preosetljiva i podložna nastanku nekih novih, sekundarnih infekcija, kao posledica oštećenja njenog imunološkog, odbrambenog mehanizma. Zato se strogo moraju poštovati pravila upotrebe ove kreme i masti.

Sistemske promene javljaju se veoma retko i prestaju odmah nakon upotrebe kreme. Mogu se manifestovati u vidu mučnine, glavobolje, malaksalosti i razdražljivosti organizma uopšte. Ređe nastaju ozbiljnija stanja poremećaja osovine hipotalamus-hipofiza-nadbubreg, te Kušingov sindrom, usporenje rasta, poremećaji glikemije i slično.

Beloderm u trudnoći i dojenju, kod upravljanja vozilima i interakcija sa lekovima

Beloderm krema u trudnoći i periodu laktacije može se koristiti samo ukoliko je to nužno, na što manje lokalne površine u što manjem sloju i što kraće, uz obaveznu i neizostavnu konsultaciju sa lekarom. Izbegavajte nanošenje na kožu dojki.

Ne postoje dokazi da Beloderm može da utiče na upravljanje motornim vozilima.

Takođe, interakcije Beloderm kreme sa drugim lekovima nisu poznate, te se sme slobodno koristiti i ukoliko je pacijent na nekoj drugoj terapiji, a sve naravno uz obaveznu konsultaciju sa lekarom.

Primena Beloderma kod dece

Kada je u pitanju upotreba Beloderm krema kod dece, ovde se savetuje stroga ozbiljnost. Striktno se vodi računa o doziranju kreme prema veličini zahvaćene regije, a isto tako se izbegava upotreba ispod pelene ili kakvog zavoja, jer može doći do povećane resorpcije kortikosteroida kroz i te kako tanku i osetljivu dečju kožu. Nadalje, upotreba se ograničava na što kraću primenu, po mogućstvu ne duže od 5 dana.

Čuvanje i cena Beloderm kreme

Beloderm krema čuva se na temperaturi od 25 ˚С, van domašaja dece. Koristi se do isteka roka upotrebe. Cena je oko 150-200 dinara i može se nabaviti u apoteci uz lekarski recept. Ne bi trebalo Beloderm da primenjujete na svoju ruku jer se radi o i te kako jakom leku, sa veoma značajnom aktivnom supstancom glikokortikoidom, koji ima veoma jak efekat kako lokalno, tako i sistemski.

Obustava primene ovih vrsta lekova savetuje se da bude postepena, nikako nagla, kako bi se organizam što lakše privikao na novo stanje, bez pojave neželjenih dejstava. No ipak, o svim indikacijama, kontraindikacijama, načinu upotrebe i merama opreza, najbolje je da se posavetujete sa svojim lekarom, jer će terapija zavisiti kako od vrste kožnog oboljenja, tako i od prisustva pridruženih bolesti i od uzrasta pacijenta.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: