Cinkova pasta i mast – upotreba za lice i bubuljice, cena i iskustva

Od problema koji nosi naziv bubuljice i akne pati veliki procenat ljudi širom planete. Pre svega, najveći procenat odlazi na mladju populaciju, na osobe u pubertetu, međutim u eri modernog, brzog života, pretrpanog stresom, obavezama, nedovoljnom fizičkom aktivnošću i, i te kako lošom ishranom, ovaj problem sve je učestaliji i kod starije populacije.

Postoje razne vrste bubuljica, a najčešće jesu one koje se javljaju u pubertetu, na licima mladih dečaka i devojčica. One u ovom slučaju ne predstavljaju samo medicinski problem, već i problem psihološke prirode, jer deci umnogome pojava crvenih, krupnih bubuljica koje se teško leče, ruši samopouzdanje.

Ovaj medicinski i estetski problem nastaje iz brojnih razloga. To su hormonske varijacije u periodu adolescencije, dejstvo bakterije Propionibacterium acnes kao i drugih bakterija koji normalno ili patološki nastanjuju kožu, pojava povećanog lučenja lojnih žlezda, sebuma i masna koža kao posledica. I genetska predispozicija takođe igra važnu ulogu, ali i nedovoljna i neadekvatna higijena, kao i nezdrava ishrana u tom periodu.

Ovaj problem donosi puno poteškoća osobama koje od njega pate, jer koliko god one bile spremne da ih se na sve moguće načine reše, bubuljice su obično veoma uporne i veoma teško se odstranjuju.

Postoje brojne metode koje su do sada isprobavane za njihovo što uspešnije lečenje, od sve češćih poseta dermatolozima, do raznih abrazija, pilinga, ceđenja, preko prirodnih postupaka za uklanjanje, uz pomoć raznog bilja, ali i uz pomoć raznih sredstava za čišćenje i brojnih medicinski spravljanih krema.

cinkova-pasta-i-mast-upotreba-za-lice-i-bubuljice-cena-i-iskustva

Herpes virus

Herpes Simplex Virus tip I je virus čine antigene i antitela nosi čak 90% populacije. Ovaj tip virusa jeste izazivač promena na usnama, na njihovoj sluznici kao i na sluznici nosne šupljine, te tako nosi naziv labijalni herpes virus. Pored ovog postoji još i HSV tip II, koji izaziva promene na genitalijama i prenosi se seksulanim putem. Osobe koji su nosioci antigena za HSV virus podložni su ispoljavanju promena osobito u trenucima stresa, pada imuniteta, lošeg zdravstvenog stanja organizma, PMS-a i slično.

Labijalni, ali i genitalni herpes, manjifestuju se promenama na koži i sluzokoži u vidu najpre prodromalnih simptoma kakvi su bol i pečenje. Ti simptomi jesu i najava za promene koje dolaze u vidu vezikula ispunjenih bistrom, ređe sukrvičavom tečnošću. Ove vezikule su obično izuzetno bolne. Nakon izvesnog vremena one prskaju i dolazi do sasušenja i stvaranja kruste. Nekon toga, krusta se sanira i tkivo reepitelizuje.

U terapiji herpesa najčešće se koristi aciklkovir mast lokalno, a u težim slučajevima se koriste i sistemski lekovi. Najbolje efekte aciklovir će ispoljiti ukoliko se na vreme počne sa njegovom primenom, tj ako se već u prodromalnoj fazi nanosi na mesto gde će se javiti promene. Kao pomoć terapiji acikloviru se nalaze i razne druge masti i paste, a jedna od takvih jeste i cinkova pasta. Ova pasta umnogome može da pomogne u zaceljivanju i sasušivanju vezikula i rana koje nastaju kao posledica njihovih prsnuća, ali i za mnoge druge tegobe koje mogu zahvatiti kožu.

Cink kao mikroelement i njegov značaj za organizam

Cink jeste mineral koji spada u grupu mikroelemenata te ga u našem organizmu ima jako malo, tj nalazi se u tragovima. Ipak, on je i te kako važan za celokupno funkcionisanje ljudskog tela, te naučnici smatraju da bez cinka nema života. On je pre svega odgovoran za naš imuni sistem, koji nas štiti od raznih štetnih spoljašnjih i unutrašnjih štetnosti. Posebno je potreban starijim osobama i deci u periodu rasta i razvoja.

loading...

Sa druge strane, cink je veoma bitan i za pravilno funkcionisanje brojnih organa kakvi su štitna žlezda, zatim odgovoran je i za vid jer stimuliše aktivaciju vitamina A, ali isto tako veoma je važan i za naš mentalni status. Cink je odgovoran za pravilan rad našeg digestivnog trakta, ali i za pravilan razvoj koštanog sistema.

Stoga, kao posledica nedostatka cinka u organizmu, javiće se razni poremećaji rasta i razvoja u globalu, kao i brojnih organa osobno. Deca ne napreduju, imaju poremećaj koštano zglobnog sistema, imunitet je u potpunosti narušen te su osobe kojima nedostaje cink sklone čestim infekcijama.

Ukoliko u organizmu nemate dovoljne koncentracije cinka i patite od kakvih tegoba koje njegov manjak uzrokuje, najbolje bi bilo da taj nedostatak pokušate da nadomestite put hrane. Cinkom obiluju crvena mesa pre svega, govedina, jagnjetina, zatim morski plodovi, mahunarke, jaja, koštunjavo voće i slično.

Šta je cinkova pasta?

Najpoznatija indikacija za upotrebu ove lekovite paste jeste infekcija Herpes Simplex Virusom, tj njeni recidivi. Cinkova pasta je bele boje, konzistencija joj je gusta, a koristi se samo lokalnim nanošenjem na kožu, tj na bolesno izmenjeno mesto na koži.

Tegobe koje ova pasta uspeva da sanira jesu pre svega herpetične promene, zatim akne i bubuljice, primenjuje se i kod ekcema, kod ujeda insekata, kod beba usled pojave ojeda od pelene, ali i kod postojanja raznih rana, posekotina ili pak opekotina na koži. Ona svoje dejstvo ispoljava kao i te kako efikasan absorbent, adstrigent i keratoplastik.

Glavni sastojak ove paste jeste jedinjenje cink oksid, uz dodatke kakvi su talk i beli vazelin. Kada se cinkova pasta nanese na izmenjeno bolno mesto, u interakciji sa sekretima nastaće cinkati, koji će dovesti do zatezanja, isušivanja bolnog mesta i umanjenja svraba i donekle i bola.

Cinkova pasta namenjena je specijalno za spoljašnju upotrebu, dakle na izmenjeno bolno mesto na koži, eventualno na sluzokožama nosne šupljine i genitalne regije.

Kako deluje cinkova pasta?

Kada je u pitanju dejstvo cinkove paste na HSV, nju je pre svega najbolje upotrebiti na samom početku infekcije, tj u prodromalnoj fazi pečenja i bola, dok još uvek nije došlo do pojave vezikula. Sa druge strane nanošenje ove paste na same vezikule dovešće do njihovog sasušivanja, a isto tako i do saniranja rane i ubrzavanja ponovne epitelizacije tkiva.

Kada su u pitanju akne i bubuljice, cinkova pasta ima površinski, ali isto tako i dubinski uticaj na tkiva. Ona podstiče epitelizaciju te tako sprečava nastanak ožiljaka nakon smirivanja akni, a isto tako bitna je i za uklanjanje mrtvog sloja ćelija kože kao i viška masnoće tj sebuma.

Naravno sa svojim svojstvima absorbensa, keratoplastike i adstigensa, ova pasta je idealna kako smo već i rekli u smirivanju rana, posekotina, opekotina i ojeda od pelene kod beba.

Upotreba cinkove paste

Ova pasta se koristi tako što se nanosi u vidu tankog sloja na promene na koži tj na obolela mesta, i to najbolje 3 puta na dan. Njena upotreba nema ograničen rok te se koristi sve dok promene na koži ne budu kompletno sanirane.

Iskustva sa upotrebom cinkove paste

Cinkova pasta gotovo da nema ni jednu lošu recenziju za svoje delovanje. Svi korisnici koji je upotrebljavaju u najrazličitije svrhe navode da su i te kako zadovoljni njenim učincima. Oni navode da je sasušivanje ovom pastom kod postojanja herpesa, ali i bolnih akni, pravi melem za njihovu kožu.

Isto tako, kod postojanja crvenila, bola ili svraba od bubuljica ili ujeda insekta, opekotina i posekotina, ova pasta smanjuje bol i crvenilo, zateže kožu i čini tegobe manje neprijatnim.

Cena cinkove paste

Ova pasta je veoma povoljno sredstvo koje reguliše tegobe, te mu osobe koje pate od istih često pribegavaju. Oko 5ml ove paste košta svega 40 dinara, dok je za nešto veća pakovanja od 40 mg potrebno izdvojiti oko 250 din.

Cinkova pasta se može kupiti u svim apotekama, i to bez lekarskog recepta, no ipak, osobama koje je prvi put koriste savetuje se poseta i konsultacija sa lekarom pre početka upotrebe.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: