Flasteri za mitesere – upotreba, iskustva, rezultati i cena

Šta su miteseri? Miteseri su male izbočine koje se pojavljuju na koži usled zapušenih folikula. U engleskom jeziku se nazivaju blackheads (crne glavice) zbog toga što im je površina tamna ili crna. Miteseri su blagi tip akni koje se obično formiraju na licu (nosu), ali se mogu pojaviti i na sledećim delovima tela: leđa, grudi, vrat, ruke i ramena.

Šta izaziva pojavu mitesera? Miteseri se razvijaju kao posledica začepljenog ili zapušenog otvora na folikulu kose na koži. Svaki folikul sadrži jednu dlaku i lojnicu koja proizvodi masnoću. Ova masnoća, koja se naziva sebum, pomaže da koža bude mekana.

Mrtve ćelije kože i masnoće se sakupljaju u otvorima folikula, proizvodeći izraslinu koja se naziva komedon. Ako koža preko ove izrasline ostane zatvorena, onda se izraslina naziva bubuljica. Ako se koža otvori, onda dolazi do izlaganja vazduhu, pa površina potamni i naziva se miteser.

Neki faktori mogu uticati na pojačan razvoj akni i mitesera, uključujući:

  • lučenje previše masnoća u telu;
  • nastajanje bakterija Propinobacterium acnes na koži;
  • iritaciju folikula kose kada mrtve ćelije kože ne mogu da očiste prirodno;
  • prolazak kroz hormonske promene koje uzrokuju povećanje proizvodnje masnoća tokom tinejdžerskih godina, tokom ciklusa ili tokom uzimanja pilula za kontracepciju;
  • uzimanje određenih lekova, kao što su kortikosteroidi, litijum ili androgeni.

Smatra se da i način ishrane može uticati na pojavu akni i mitesera. Mlečni proizvodi i hrana koja povećava nivo šećera u krvi (ugljeni hidrati), mogu igrati ulogu u aktiviranju akni i mitesera.

Flasteri za mitesere – upotreba, iskustva, rezultati i cena

Koji su simptomi mitesera? Zbog njihove tamne boje, lako se otkrivaju i primećuju na koži. Oni su malo izdignuti iznad površine kože, ali nisu bolni jer nisu pod upalom.

Prevencija od nastanka mitesera. Možete sprečiti pojavu mitesera bez trošenja puno novca. Održavajte redovnu higijenu kože. Perite i umivajte lice uvek kada se probudite i pre nego što legnete da spavate kako biste sprečili gomilanje masnoća. Ako umivate lice više od dva puta dnevno možete ga iritirati i pogoršati stanje. Koristite blage proizvode koji su prirodnog porekla.

Koristite nemasne proizvode. Svi proizvodi koji sadrže masnoće utiču na stvaranje mitesera. Koristite šminku bez ulja, kao i losione i sredstva za sunčanje kako biste izbegli pogoršanje problema.

Isprobajte sredstva za piling kože. Piling maske uklanjaju mrtve ćelije kože sa vašeg lica i pomažu da se smanji prisustvo mitesera.

Kako se leče miteseri?

Tretmani bez recepta. Mnogi lekovi protiv akni i mitesera su dostupni u apotekama i parfimerijama. Oni su dostupni u obliku kreme, gela i flastera koji se stavljaju direktno na kožu. Ovi preparati uglavnom sadrže salicilnu kiselinu, benzoil peroksid i rezorcinol. Deluju tako što ubijaju bakterije, isušuju višak masnoća i primoravaju kožu da odstrani mrtve ćelije.

loading...

Ako ovi proizvodi ne mogu da reše vaš problem, onda se morate obratiti lekaru. Lekar će preporučiti jače lekove. Lekovi koji sadrže vitamin A sprečiće stvaranje začepljenja u folikulima i pomoći će u obnavljanju ćelija kože. Obično su to kreme sa tretinoinom, tazarotenom ili adapalenom.

Ručno otklanjanje mitesera

Dermatolozi ili specijalno obučeni kozmetičari koriste posebne instrumente za uklanjanje mitesera koji deluju po principu vakuuma.

Mikrodermoabrazija je takođe odličan način za čišćenje lica, kao i hemijski piling.

Flasteri za mitesere

Flasteri za mitesere sadrže posebne komponente koje se, u dodiru sa vodom, aktiviraju i potom za sebe vezuju nečistoću sa kože. Zajedno sa nečistoćom oni pokupe i mitesere koji su razmekšani zahvaljujući delovanju ovih hemijskih komponenata.

Flasteri za mitesere imaju posebno mekan, specijalizovan materijal sa unutrašnje strane, koja ide na samu kožu. Ovaj materijal potpuno prijanja uz kožu nosa, pa za sebe veže mitesere i sav višak sebuma.

Skidajući flaster vi povlačite nečistoće i mitesere, dok vaše pore ostaju u istom stanju.

Kako se koriste flasteri za mitesere?

Lice operete i nakvasite dobro delove kože koje želite da očistite. Flaster nećete moći da zalepite na suvu kožu.

Flaster lepite na deo kože gde želite da izvršite čišćenje. Kada dođe u dodir sa vodom, flaster će se aktivirati.

Flaster ostavljate da stoji oko 10 do 15 minuta. Posebno hemijsko jedinjenje (salicilna kiselina) iz flastera će se vezati za prljavštinu.

Na kraju skidate flaster, a rezultati su vidljivi i očigledni.

Aktivna supstanca u flasteru za mitesere je salicilna kiselina. Ova kiselina spada u isti red lekova kao i aspirin. Kada se nanese na nakvašenu kožu ona rastvori supstance koje drže ćelije kože sastavljeno. Delujući na njih ona oslobodi mrtve ćelije kože i mitisere, pa oni lakše ispadaju iz pora.

Flasteri na bazi aktivnog uglja

Pored flastera koji sadrže salicilnu kiselinu, postoje i flasteri ili trakice za uklanjanje mitesera na bazi aktivnog uglja. Ovi flasteri sadrže i vodu, silicijum, biljku Hamamelis virginiana, tačnije njen ekstrakt, titanijum dioksid, metilparaben, itd.

Kada otvorite pakovanje koje obično sadrži 10 komada, naići ćete na flastere tamno sive boje, gde je jedna strana lepljiva, a druga strana je napravljena od materijala koji podseća na gazu.

Ovi flasteri funkcionišu i primenjuju se na potpuno isti način kao i oni prethodno opisani.

Iskustva

Korisnici flastera za mitesere imaju različita iskustva. Neki tvrde da flaster može uraditi samo površinsko čišćenje jer flaster može da ukloni samo deo mitesera koji viri iznad površine kože.

Istina je da će deo kože koji je bio pod flasterom biti mekši i glatkiji, ali to je samo zbog toga što je flaster uradio površinsku eksfolijaciju.

Osobe koje imaju osetljivu kožu mogu biti iziritirane nakon korišćenja flastera. Kod nekih se desi i da popucaju kapilari.

Evo šta kaže jedna korisnica Niveinih tračica za mitesere:

“Kada sam prvi put isprobala ove tračice bila sam oduševljena misleći da sam konačno naišla na sjajan izum čovečanstva! Nos mi je bio mnogo mekši i čistiji. U pakovanju sam pronašla 4 tračice za nos i još toliko za bradu i čelo koje su bile u obliku trougla. Ove tračice su napravljene od nežne i mekane vune, a mirišu na limun. Na kutiji piše da je glavni aktivni sastojak Polyquaternium-37, a pored njega tu su i voda, glicerin, polisilikon-13, titanijum dioksid i silicijum. Stavljaju se na mokru kožu, a miteseri se zakače za tračicu i kada se osuše i stvrdnu, onda lako izlaze kad se tračica povuče sa lica. Kada to radim, osećam blag bol i to više na bradi, nego na nosu. Jednom mi se desilo da sam počupala i dlačice sa obrve, pa od tada više ne koristim flastere za skidanje mitesera između obrva.

Vrlo je važno da napomenem da pokreti pri skidanju tračica ne smeju biti nagli, već se flasteri skidaju laganim povlačenjem.”

Cena flastera za mitesere

Nivea Clear-Up trakice za T-zonu u Lilly drogeriji koštaju 309,00 dinara, a u pakovanju ima 6 trakica. Balea flasteri koštaju takođe oko 300 dinara, dok su posebno dobri Essence flasteri oko 200 dinara (tri flastera u pakovanju).

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: