Maska za lice od meda – upotreba i recept

Iako mnogima predstavlja jednu od omiljenih namirnica, med je svakako i nedvosmisleno mnogo više od toga. Konkretno, med je jedno od najstarijih sredstava za negu i za lečenje i kao takav u ljudskoj upotrebi se našao hiljadama godina pre nego što su proizvedena danas poznata i svima bliska “čuda kozmetike” i “čuda medicine” kao što su najrazličitije kreme, serumi, melemi, lekovi i slično.

Otuda, ne iznenađuje činjenica da se upravo med sve do danas održao i zadržao u upotrebi kao sredstvo za negu (između ostalog), uprkos postojanju navedenih vrsta preparata koji se koriste u istu svrhu.

Zahvalnost za svoja svojstva koja su gotovo magična, med duguje prirodi, jer upravo u prirodi i nastaje. Ta činjenica, stvara dodatnu prednost koju med ima u odnosu na druga sredstva za negu koja su uglavnom hemijski proizvedena i koja pored korisnih, sadrže i štetne i prilično agresivne sastojke.

Kroz sadržaj teksta koji je pred vama, upoznaćemo vas sa načinima na koje med deluje na kožu lica i podelićemo sa vama nekoliko recepata po kojima ćete koristeći upravo med moći da napravite savršene maske za lice na bazi meda.

Svrha upotrebe maske od meda

Rezultati brojnih i maksimalno pouzdanih istraživanja koja su sproveli nutricionisti širom sveta, pa i kod nas, pokazali su da med u svom sastavu sadrži čak više od 70 različitih hranljivih sastojaka koji ispoljavaju blagotvorno delovanje na ljudski organizam. U zavisnosti od načina na koji se med koristi, ovi sastojci mogu imati kako unutrašnje, tako i spoljašnje delovanje na ljudski organizam.

maska-za-lice-od-meda-upotreba-i-recept

Zbog toga, med se ne koristi samo u ishrani, već i kao sastojak (često osnovni sastojak) za pripremu preparata koji se koriste za negu. Najčešće, od meda se pripremaju različite maske za negu, kao što su maske za negu lica.

Šta sadrže maske za lice pripremljene od meda?

Ovo su sastojci koji su sadržani u maskama za lice pripremljenim od meda:

– Vitamini B grupe, konkretno, vitamin B1, vitamin B2, vitamin B3 i vitamin B6,
– Vitamin C,
– Ćilibarna kiselina,
– Limunska kiselina,
– Glukonska kiselina,
– Mlečna kiselina,
– Jabučna kiselina,
– Mravlja kiselina,
– Sirćetna kiselina,
– Kalijum,
– Kalcijum,
– Hlor,
– Fosfor,
– Natrijum,
– Mangan,
– Aluminijum,
– Silicijum,
– Magnezijum,
– Gvožđe,
– Kobalt,
– Brojni drugi hranljivi elementi.

Delovanje maski za lice na bazi meda

Zahvaljujući prisustvu nabrojanih i brojnih drugih hranljivih sastojaka koji su uključeni u sastav meda, maske za lice, pripremljene na bazi meda, ispoljavaju višestruko blagotvorno delovanje na lice, odnosno na kožu lica.

loading...

Konkretno, ovako pripremljene maske deluju na više pojedinačnih, ali međusobno udruženih načina, a to su:

Antiupalno delovanje:

Redovna upotreba maske za lice na bazi meda, sprečava pojavu i prisustvo upalnih procesa na koži lica i na taj način dovodi do saniranja tragova svih upalnih stanja kao što su upala akni ili upala bubuljica, ali i upala opekotina, rana, ogrebotina ili posekotina na koži lica.

Takvim delovanjem, maske za lice na bazi meda, ujedno sprečavaju pojavu i širenje infekcija na mestima gde je koža ozleđena ili iritirana.

Hidrirajuće delovanje:

Kada se nanese na lice, maska pripremljena na bazi meda ima osobinu privlačenja i zadržavanja vode u svim, a posebno u površinskih slojevima kože. Na taj način, koža tretirana maskom na bazi meda, postaje hidrirana i sveža.

Delovanje protiv starenja:

Pružajući koži širok spektar i bogat izvor neophodnih hranljivih sastojaka, maske za lice na bazi meda podmlađuju kožu i utiču na odlaganje pojave tragova njenog starenja. Konkretno, tretirana maskom na bazi meda, koža postaje elastična i baršunasta, dovedena u balans i oslobođena od mrtvih ćelija. Samim tim, sa kože se gube tragovi suvoće, ispucalosti i drugih promena koje su srodne procesu starenja i koje doprinose ubrzavanju starenja kao što su promene u vidu pojave fleka, pega koje nastaju kao posledica neujednačene pigmentacije i slično.

Pored navedenih načina delovanja, maske za lice na bazi meda deluju i tako što kožu oslobađaju i brane od prisustva i izloženosti štetnim bakterijama, gljivicama i slično.

Kako pripremiti i kako koristiti masku od meda?

Način pripreme, ali i način korišćenja maske za lice na bazi meda, zavisi prvenstveno od tipa kože, ali i od svrhe koju konkretno želite da postignete (hranjenje kože, hidratacija kože i slično). Sa vama ćemo podeliti nekoliko recepata po kojima ćete moći da napravite masku za lice na bazi meda, koja će savršeno odgovarati tipu i potrebama vaše kože.

Maska od meda za suvu kožu:

Za pripremu maske od meda za suvu kožu potrebno vam je:

– Jedna kafena kašičica meda,
– Jedna kafena kašičica punomasnog jogurta,
– Jedna kafena kašičica pasiranog svežeg avokada.

Način pripreme i upotreba:

Navedene sastojke u navedenim količinama sjedinite mešanjem tako da dobijete maksimalno homogenu mešavinu. Tako pripremljenu mešavinu, ravnomerno nanesite na kožu lica i sačekajte da odstoji i deluje pola sata. Nakon tog vremena, kožu temeljno isperite najpre umereno toplom, a zatim i hladnom vodom.

Maska od meda za masnu kožu:

Za pripremu maske od meda za masnu kožu, potrebno vam je:

– Dve kafene kašičice meda,
– Poja kafene kašičice cimeta.

Način pripreme i upotreba:

Navedene sastojke u navedenim količinama dobro sjedinite mešanjem, a zatim nanesite na lice ravnomerno i sačekajte da deluje ne duže od dvadeset minuta. Ukoliko osetite peckanje i svrab kože za vreme delovanja maske, nemojte se zabrinuti jer se to javlja kao normalna posledica reakcije kože na cimet. Nakon dvadeset minuta, lice temeljno isperite najpre što toplijom, a zatim i hladnom vodom.

Maska od meda za hidriranje kože:

Za pripremu maske od meda za hidriranje kože, potrebno vam je:

– Jedna ravna supena kašika meda,
– Jedna supena kašika mleka.

Način pripreme i upotreba:

Navedene sastojke u navedenim količinama, sjedinite tako da dobijete kompaktnu mešavinu, a zatim tako pripremljenu mešavinu ravnomerno nanesite na lice i sačekajte da deluje petnaest do dvadeset minuta. Nakon delovanja maske, lice temeljno isperite hladnom vodom.

Maska od meda za uklanjanje fleka sa kože:

Za pripremu maske od meda za uklanjanje fleka sa kože, potrebno vam je:

– Dve kafene kašičice meda,
– Pola kafene kašičice soka od sveže ceđenog limuna.

Način pripreme i upotreba:

Med i sok od sveže ceđenog limuna sjedinite mešanjem tako da dobijete kompaktnu mešavinu. Tako dobijenu mešavinu, ravnomerno u vidu maske nanesite na lice i sačekajte da odstoji i da deluje na licu pola sata. Masku na kraju delovanja isperite temeljnim umivanjem lica toplom vodom.

Osim za uklanjanje fleka sa kože, ova maska je delotvorna i kao tretman za uklanjanje tragova zaraslih bubuljica sa kože, odnosno za uklanjanje crvenila i tamnih pečata koji ostaju na mestima na kojima su se do skoro nalazile bubuljice.

Maska od meda za hranjenje kože:

Za pripremu maske od meda za hranjenje kože, potrebno vam je:

– Jedna kafena kašičica meda,
– Jedna kafena kašičica soka iz svežeg lista aloje,
– Pola kafene kašičice kisele pavlake.

Način pripreme i upotreba:

Navedene sastojke u navedenim količinama sjedinite tako da dobijete kompaktnu mešavinu, a zatim tako pripremljenu mešavinu nanesite na lice i sačekajte da odstoji pola sata. Nakon pola sata lice temeljno isperite najpre toplom, a zatim i hladnom vodom.

Zaključak i mere opreza prilikom korišćenja ove maske

Bez obzira za koju vrstu maske se odlučite, masku od meda, potrebno je i dovoljno je nanositi jednom do najviše dva puta nedeljno. Nakon svakog izlaganja kože delovanju maske, koža će dodatno i primetno postajati sve zdravija i sve lepša. Već nakon prvog tretmana uz pomoć maske od meda, osetićete da vam je koža podhranjena i da je vitalnija.

Ovu masku obično možete kombinovati i sa još nekim tretmanima. Dobri tretmani za vaše lice mogu biti i hemijski piling i mikrodermoabrazija.

Ono što je takođe potrebno da znate, jeste da se kod malog broja osoba, nakon nanošenja ovako pripremljenih maski za lice, može javiti osetljivost kože koja se manifestuje kroz blagi osećaj peckanja i svraba lica, ali i kroz pojavu crvenila izraženog kroz pečate, posebno u regiji obraza neposredno ispod očiju.

Međutim, takva reakcija kože je normalna ukoliko se peckanje, svrab i crvenilo kože povuku neposredno nakon umivanja, odnosno pola sata nakon umivanja. Ukoliko se peckanje, svrab i crvenilo ne povuku ni tada, promenite vrstu meda koji koristite, a ukoliko se isti simptomi jave i nakon promene vrste meda koji koristite, to može značiti da ste alergični na med.

Prisustvo alergije i ispoljavanje simptoma koji na nju ukazuju, na svu sreću je retko i čak i kada se manifestuje ne može izazvati niti ostaviti nikakve trajne posledice, ali može zaustaviti učinak, odnosno blagotvorno delovanje maske na kožu. Alergija se uglavnom javlja kod osoba koje su alergične na polen, pa samim tim i na pčelinje proizvode kao što je med u čiji sastav je prirodno uključen cvetni polen. Ipak, prisustvo alergije ne mora i nije izraženo kod apsolutno svih osoba koje su alergične na polen.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: