Didermal krema – upotreba, iskustva i cena

Naša koža je naš najveći i najizloženiji organ. Ona predstavlja zaštitni omotač čovekovog organizma i sprečava da negativni agensi iz spoljašnje sredine dopru do naših unutrašnjih organa i tkiva.

U isto vreme, ona je propustljiva i dopušta optimalnu razmenu materija koje ulaze i izlaze iz našeg organizma; koža na taj način omogućuje adekvatnu ishranu tela neophodnim supstancama i otpuštanje nepotrebnih. Igra važnu ulogu u pogledu termoregulacije i u njoj se nalazi ogroman broj nervnih završetaka koji nam obezbeđuju adekvatan odgovor na faktore iz okruženja. Koža je složeni organ, sačinjen od precizno ukomponovanih elemenata.

Koža je u mnogim situacijama prvi, a u nekima i jedini pokazatelj određenog stanja ljudskog organizma. Ona odražava to koliko o sebi vodimo računa, kakvu pažnju posvećujemo nezi svog organizma u celosti i kako negujemo samu kožu. Ona je odraz našeg unutrašnjeg stanja, a istovremeno i uticaja spoljašnjih uslova.

Koža reaguje na alergene i iritanse iz okruženja, sklona je reagovanju na klimatske promene, možemo da je povredimo opasnim supstancama, da se posečemo, opečemo i tako dalje. Sa druge strane, mnoga oboljenja i disbalansi različitih komponenti našeg organizma odražavaju se na koži pojavama širokog spektra.

Promene na koži mogu da budu simptom neke sistemske bolesti, određenog zdravstvenog stanja ili neravnoteže u organizmu, mogu da budu izazvane spolja ili da predstavljaju manifestaciju oboljenja usko vezanog za samo kožno tkivo. U lečenju kožnih infekcija preporučuju se različite terapije, usmerene na suzbijanje primarnog izazivača bolesti ili stanja. Dermatoze, ekcemi i druge tegobe uspešno se tretiraju losionima, kremama, mastima i tonicima kreiranim za posebnu namenu. Didermal krema jedan je od takvih preparata.

DIDERMAL KREMA

Kada je reč o bakterijskim infekcijama koje izazivaju oboljenja kože ili određenim stanjima u kojima može doći do pojave bakterijske infekcije tkiva kože lekari u dosta slučajeva preporučuju lek Didermal.

U pitanju je kortikosteroidni preparat koji se koristi isključivo za lokalnu upotrebu i ne izdaje se bez lekarskog recepta. Kortikosteroidni preparati imaju snažno delovanje i nikada se ne uzimaju na svoju ruku. Takvi lekovi deluju efikasno i imaju izuzetno brzo vidljive rezultate, te se ne koriste u dužim intervalima i po sopstvenom nahođenju.

Sastav Didermal kreme

Didermal krema sadrži aktivne supstance betametazon i gentamicin. Sama krema je homogene strukture, gotovo potpuno bele boje i kupuje se u malim tubama zapremine od 15 gr. Aktivna supstanca betametazon pripada klasi sintetičkih kortikosteroida i upotrebljava se u preparatima namenjenih terapiji alergijskih, inflamatornih i pruriginoznih bolesti kože. To je lek sa izrazito brzim i snažnim delovanjem, koji adekvatnom lokalnom primenom na obolelo mesto uklanja simptome bolesti.

Gentamicin je antibiotski lek sa veoma širokim spektrom delovanja. Namenjen je takođe lokalnoj upotrebi i primarno leči bakterijske infekcije. Njegov mehanizam delovanja se zasniva na razaranju samih ćelija bakterija; gentamicin sprečava razvoj proteinskih elemenata neophodnih za ćelijsku deobu i tako zaustavlja dalji razvoj i širenje bakterijske infekcije.

loading...
  • 1 gr Didermal kreme sadrži 0.5 mg betametazondipropionata i 1 mg gentamicin sulfata;

Od pomoćnih supstanci Didermal krema sadrži cetostearilalkohol, metil parahidroksibenzoat, propil parahidroksibenzoat. Pomoćne supstance leka mogu da izazovu alergijsku reakciju kod osetljivih pacijenata. Cetostearilalkohol u nekim slučajevima uzrokuje pojavu kontaktnog dermatitisa ili slične lokalne reakcije, dok druge dve supstance ponekad izazivaju alergijsku reakciju. Ako je pacijent osetljiv na bilo koju od pomenutih supstanci, nužno je da se posavetuje sa svojim lekarom o eventualnoj zameni terapije ili prilagođenom doziranju iste.

UPOTREBA DIDERMAL KREME

Didermal krema je namenjena za dermalnu upotrebu, nanosi se isključivo spolja i primenjuje lokalno. Može da se primeni na različite oblike kožnih oboljenja koja imaju adekvatan odgovor na lečenje medikamentima iz porodice kortikosteroida, a istovremeno su praćene procesom koji odgovara na lek gentamicin ili postoji mogućnost od pojave takve bakterijske infekcije. Didermal krema je snažan lek i ne koristi se kao preventiva, već kao efiksana i brza terapija dermatoza sa uočljivim simptomima. Za šta se koristi Didermal krema?

Didermal krema se prema preporučenom uputstvu upotrebljava za lečenje ekcema kod odraslih i dece uzrasta iznad dve godine starosti, za terapiju oboljenja prurigo nodularis, odnosno infekcije koja se manifestuje pojavom čvorića i svrabom, zatim za lečenje neurodermatoza, kao što je lišaj, kod seboreičnog dermatitisa, kontaktnih alergijskih reakcija na koži, reakcija ne ujed insekata, kod ojeda i u nekim slučajevima kod upale uha, isključivo ukoliko je bubna opna u potpunosti neoštećena.

Za šta se Didermal krema ne sme koristiti?

Objasnili smo za šta služi Didermal krema i u kojim se situacijama prepisuje terapija ovim preparatom. Nažalost, postoje oni koji se redovno oglušuju o savete lekara i upotrebljavaju kortikosteroidne lekove drugačije nego što je preporučeno. Didermal mast i krem su, prema rečima korisnika, jedno od efikasnih sredstava za uklanjanje bubuljica i akni, ali se to ni u kom slučaju ne preporučuje. Dejstvo Didermal kreme je invazivno i snažno deluje na naš organizam, te samim tim u početku može doslovno da ‘ubije’ neugodne akne i bubuljice. U nastavku objašanjavamo zašto nikako ne biste smeli da je upotrebljavate u te svrhe.

Kortikosteroidni preparati se upotrebljavaju isključivo prema lekarskom uputstvu. To su hormonski lekovi; kortikosteroidi se nalaze u kori nadbubrežne žlezde i igraju važnu ulogu u procesu sinteze ugljenih hidrata u ljudskom organizmu, imaju antistresno delovanje i umanjuju imuni i elergeni odgovor organizma. Kada se u organizam unose sintetičke varijante onoga što on inače sam proizvodi, zaustavlja se prirodno lučenje materija, što vodi ozbiljnim metaboličkim i hormonskom poremećajima.

Upotreba velike količine kortikosterodnih lekova oslabljuje imuni sistem organizma i upravo se zato takvi preparati prepisuju samo ukoliko se proceni da je korist od terapije veća od eventualne štete i moguća je kratkotrajna delotvorna upotreba sa najoptimalnijim mogućim ishodom.

Didermal krema se ne upotrebljava za lečenje drugih vrsta kožnih infekcija od navedenih, kod gljivičnih infekcija i uopšte drugog tipa oboljenja. Nije namenjena zabubuljice, akne na licu, lečenje rozacee, tuberkoloze kože, herpesa, varičela, upala kože oko analnog otvora ili genitalija praćenih svrabom, kod upale ušiju sa oštećenim bubnim opnama, za lečenje upaljene kože u predelu usana.

Doziranje i način primene

Da bi efikasnost Didermal kreme bila što potpunija, uz manji rizik za nastanak neželjenih dejstava, morate da znate kako se koristi ovaj preparat. Vaš lekar će vam dati tačno uputstvo za primenu Didermal kreme u konkretnom slučaju. Nemojte odstupati od doza koje vam je lekar prepisao, niti primenjivati kremu za lečenje neke druge bolesti. Takođe nemojte da delite svoj lek sa drugom osobom, ni u slučaju da ima iste ili slične simptome kao vi.

  • Didermal krema se nanosi u tankom i ravnomernom sloju na obolelo mesto, isključivo na koži. Krema se nanosi dva do najviše tri puta u toku dana, a odmah po prvim znacima poboljšanja stanja, upotreba se smanjuje na nanošenje jednom u toku dana ili ređe;
  • Didermal krema se uglavnom ne upotrebljava uz zavoj, a na ovaj način se upotrebljava isključivo u situacijama kada je to striktno preporučeno od strane lekara. Takav način lečenja se sprovodi pod medicinskim nadzorom i uz posebne mere opreza;
  • Terapija Didermal kremom traje maksimalno nedelju dana, a kod dece starije od dve godine se smnjuje na pet dana, uz najmanje moguće doze leka. Doziranje se smanjuje na najmanju efektivnu količinu preparata i kod starijih osoba i pacijenata sa slabim ili oštećenim bubrezima;

Nema zabeleženih situacija trovanja ili predoziranja Didermal kremom, ali u slučaju da smatrate da ste primenili više preparat nego što je potrebno, najbolje bi bilo da konsultujete lekara. U slučaju da dete unese lek oralno, kontaktirajte lekara u najkraćem mogućem roku. Ako ste zaboravili da nanesete Didermal kremu, nastavite sa terapijom po regularnom planu. Nemojte da duplirate dozu kako biste nadokladili propuštenu.

Za razliku od drugih preparata, kod Didermal kreme se ne savetuje nagli prekid terapije, upravo zbog jakog delovanja kortikosteroida. Terapija se obustavlja postepeno, uz lekarski nadzor, budućči da nagli prekid može da izazove slabljenje funkcija nadbubrežne žlezde, jer je terapija kortikosteroidima smanjila prirodnu produkciju hormona. Prestanak terapije kortikosteroidima povećava rizik od nastanka adrenalne krize, kojoj su pacijenti podložniji nego u normalnim okolnostima. Za efikasan i potpun oporavak nakon primene kortikosteroida potrebno je nekoliko nedelja, a u nekim lsučajevima i meseci.

SAVETI I MERE OPREZA

U slučaju da koristite neke druge lekove ili preparate, uključujući proizvode na biljnoj bazi, suplemente i lekove koji se mogu dobiti bez lekarskog recepta, obavezno o tome obavestite svog lekara.

Takođe napomenite i ako ste do nedavno koristili neki lek ili završili određenu terapiju. Neophodno je da naznačite i eventualna hronična oboljenja ili posebna zdravstvena stanja. Ne postoje zabeležene interakcije Didermal kreme sa drugim medikamentima, ali da biste smanjili rizik od eventualnih nuspojava uvek pristupajte upotrebi novog leka uz oprez i lekarski savet.

Primena u trudnoći i dojenju – Ne postoje relevantni podaci koji mogu da govore o delovanju Didermal kreme na trudnice, dojilje i plod. Ispitivanja na životinjama pokazala su da lokalna primena kortikosteroidnih preparata može oštetiti plod. Takođe su ustanovljene hipoteze o teoretskom prenosu gentamicina putem majčine krvi na plod i mogućeg štetnog delovanja istog. Zbog toga se preporučuje da se upotreba Didermal kreme izbegava u periodu trudnoće i dojenja, kao i u slučaju planiranja trudnoće. Primena Didermal kreme u ovim situacijama dozvoljena je samo ukoliko lekar proceni da je ovakva terapija neophodna i da donosi veću korist od eventualnog rizika po zdravlje majke i deteta.

Primena kod dece – Didermal krema se u lečenju dece koristi u najmanjim mogućim efektivnim dozama leka, ukoliko lekar proceni da je upotreba preparata neophodna. Takođe se teži skraćivanju terapije na što kraći vremenski period. Lek se ne prepisuje za lečenje dece mlađe od dve godine i nikada se ne nanosi ispod pelena, koje mogu da pojačaju resorpciju aktivnih komponenti leka kroz nežnu dečju kožu.

Primena kod psorijaze Lek Didermal se ne preporučuje u lečenju psorijaze. Primenjivanje kortikosteroidnih preparata u ovom slučaju može da bude veoma opasno i da dovede do opšteg pogoršanja stanja. Usled primene kortikosteroida kod psorijatičnih pacijenata može nastati tolerancija, generalizovana pustulozna psorijaza, kao i sistemska toksičnost. Primena Didermal kreme na posebno osetljivim mestima dovodi do istanjenja kože i nastanka strija (lice, pregibi na telu). Kremu Didermal ne treba nanositi u predelu oko očiju, zbog rizika od nastanka glaukoma.

Posebno se napominje eventualna alergijska reakcija kod primene drugih antibiotskih lekova iz grupe aminoglikozida, zbog čega se savetuje dodatni oprez, iako do neželjenih dejstava u vidu ukrštene alergijske reakcije dolazi u ređim slučajevima kada se ovi lekovi primenjuju u svrhu sistemskog lečenja.

ISKUSTVA I CENA

Didermal krema je efikasan kortikosteroidni preparat koji brzo dovodi do poboljšanja stanja za koja je indukovan. Ne sme da se koristi na drugi način, zbog neželjenog efekta koji kortikosteroidni lekovi imaju na čitav organizam. Iako neki korisnici navode efikasnost primene Didermal kreme za lečenje bubuljica, ovaj lek nije namenjen za tu svrhu, već samo u slučajevima pomenutih oboljenja. Lek se izdaje na lekarski recept i može da se nađe u svakoj apoteci.

  • Didermal krema, tuba 15 gr – Oko 400 dinara;

Moguća neželjena dejstva uključuju nastanak kontaktnog dermatitisa, pojavu akni, peckanje, svrab, pojava promena na koži u vidu izmenjene pigmentacije, upalu korena dlake, povećanu maljavost.

Drugi neželjeni efekti koji nastaju veoma retko, usled prekomerne doze aktivnih sastojaka u krvotoku, uključuju oštećenje sluha, bubne opne i poremećaje u sistemu za ravnotežu.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: