Efikasni tretmani za zatezanje lica

Starenje, kao što je svima dobro poznato, predstavlja potpuno prirodan i neizbežan proces kojem su izloženi apsolutno svi, bez obzira na pol i bez obzira na materijalni ili društveni status.

U okviru starenja u unutrašnjosti, ali i na spoljašnjosti tela, dešavaju se različite promene među kojima su svakako vizuelno najprimetnije promene koje nastaju na koži.

Naime, u okviru starenja, u sastavu kože, smanjuje se koncentracija prirodnih elemenata koji su odgovorni za elastičnost kože. Elastin, kolagen ili hijaluronsa kiselina, samo su neki od elemenata čija se koncentracija u sastavu kože smanjuje u procesu starenja.

Samim tim, koža počinje da menja svoje osobine, postaje manje zategnuta i sklona pojavi bora i drugih znakova starenja.

Osim vremena koje nezaustavljivo teče i prolazi svima nama izlagajući nas na taj način starenju, na smanjenje zategnutosti kože, mogu uticati i brojni drugi faktori kao što su genetska predispozicija, loša ishrana, nedovoljno konzumiranje vode, loše oblikovane životne navike (pušenje ili konzumiranje alkohola), stres, pa čak i izlaganje suncu.

Onda kada koža postane opuštena, ne preostaje ništa drugo do da joj se zategnutost vrati uz pomoć tretmana zatezanja.

Kroz sadržaj ovog teksta, predstavićemo vam nekoliko najefikanijih tretmana zatezanja kože.

Face lifting

Face lifting, predstavlja jedan od najstarijih i jedan od još uvek najefikasnijih tretmana estetske hirurgije u oblasti zatezanja kože lica. Ovaj tretman, predstavlja oblik operativnog zahvata koji se izvodi pod delovanjem lokalne infiltrativne anestezije, koja sprečava da pacijent oseti neprijatnost i bol prilikom izvođenja tretmana.

U okviru izvođenja tretmana, vrši se podizanje, odnosno zatezanje čeone regije, kao i regije slepočnica i regije središnjeg dela kože lica. Takođe, face lifting može obuhvatiti i podizanje, odnosno zatezanje kože vratne regije.

loading...

Kako bi izvođenje ovog tretmana bilo moguće, potrebno je napraviti precizne i što je moguće više svedene rezove koji predstavljaju pozicije u kojima, odnosno iz kojih se vrši povlačenje i zatezanje mišića lica, pa samim tim i povlačenje i zatezanje kože.

Na mestima pomenutih rezova, nakon obavljenog tretmana ostaju ožiljci. Kako ožiljci ne bi bili primetni i kako estetski ne bi narušili izgled pacijenta, rezovi se prave najčešće neposredno isped ili neposredno iza uha, kao i u delu glave koji je obrastao kosom i koji je samim tim vizuelno neprimetan.

Jedan tretman face liftinga, koji se važno je napomenuti izvodi u trajanju od dva do četiri sata, dovoljan je da dovede do zadovoljavajućih rezultata zatezanja kože.

Nakon tretmana, potrebno je da pacijent bude zadržan u bolnici dva dana. Tri dana nakon izlaska iz bolnice, odnosno pet dana nakon izvođenja tretmana, sa lica se skidaju zavoji, a konci (ukoliko su spoljašnji) skidaju se sedmog i četrnaestog dana od dana izvođenja tretmana.

Ono što se može dogoditi i što se najčešće dešava, jeste da bude prisutna utrnulost regija na kojima su napravljeni rezovi u okviru izvođenja tretmana.

Utrnulost se postepeno gubi i u potpunosti nestaje nakon tri meseca od trenutka izvođenja tretmana.

U okviru izvođenja face liftinga, ukoliko je potrebno, odnosno ukoliko pacijent to želi ispod kože se mogu umetnuti implanti u regiju brade ili u regiju jagodica.

Tretman zatezanja kože, kakav je face lifting, preporučuje se osobama koje su starije od 45 godina, mada se može izvoditi i kod neznatno mlađih osoba.

Nakon ovog tretmana, pacijent izgleda mlađe deset do čak petnaest godina, a efekat tretmana traje od pet do deset godina.

Radiotalasni lifting

Za razliku od upravo opisanog tretmana zatezanja lica, radiotalasni lifting predstavlja neoperativni tretman zatezanja koji je kao takav apsolutno bezbolan i izvodi se bez upotrebe bilo kog oblika anestezije.

Radiotalasni lifting, obavlja se uz pomoć specijalnih radiotalasa koji stvaraju efekat zagrevanja površinskih i dubinskih slojeva epitela kože i slojeva koji se nalaze neposredno ispod površine epitela kože. U okviru obavljanja tretmana, vrši se izazivanje i podsticanje sinteze kolagena i elastina kože, ali i ispravljanje već nastalih promena na koži koje su se razvile kao posledica starenja, odnosno kao posledica smanjenja i gubitka sinteze kolagena i elastina.

Efekti zatezanja kože, vidljivi su već nakon prvog tretmana radiotalasnog liftinga koji traje između četrdeset minuta i sat vremena, u zavisnosti od površine kože koju je potrebno tretirati.

Ovaj tretman, za razliku od tretmana face liftinga koji je namenjen starijim pacijentima, može se primenjivati i kod veoma mladih osoba koje su jedva starije od dvadeset pet godina.

Kod tako mladih osoba, primena drugog tretmana radiotalasnog liftinga, najčešće nije potrebna, a ukoliko se tretman izvodi kod starijih pacijenata, potrebno ga je ponavljati i to u seriji od tri do četiri ponavljanja između kojih mora da postoji vremensko rastojanje od deset dana do dve nedelje.

Osim kože lica, u okviru tretmana radiotalasnog liftinga, može se tretirati i koža na drugim regijama tela, kao što je recimo regija vrata ili regija dekoltea.

Rezultati zatezanja kože radiotalasnim liftingom, posebno su izraženi kroz efekat zategnutosti očnih kapaka, kroz efekat ispravljanja plitkih i dubokih bora (na čelu, oko očiju, oko usana i na svim drugim delovima kože lica), kao i kroz efekat eliminasanja prisutnih “kesica” ispod očiju i u regiji obraza.

Ono što predstavlja veliku prednost liftinga radiotalasima, jeste da pacijent odmah po završetku tretmana može nastaviti sa uobičajenim dnevnim aktivnostima, što znači da ne mora ostajati u bolnici niti biti podvrgnut bilo kakvom specijalnom režimu.

Efekat tretmana radiotalasnog liftinga traje od 12 meseci do par godina, u zavisnosti od godina pacijenta, odnosno u zavisnosti od početnog stanja kože. Nakon toga, koža se ne vraća u prvobitno stanje i ne postaje naglo opuštena, ali polako ponovo počinje da gubi sintezu kolagena i elastina i da postaje opuštenija.

Kada primetite da se efekti tretmana gube, znači da je vreme da ponovite tretman.

Koliko mlađe će osoba izgledati nakon jednog ili nakon serije tretmana radiotalasnog liftinga, zavisi od godina. Naime, mladi pacijenti koji su jedva stariji od dvadeset pet godina, izgledaće za dve do tri godine mlađe, a stariji pacijenti, mogu izgledati mlađe za pet do čak deset godina.

Zatezanje kože nitima

Klasične mezo niti, zlatne niti, 3D niti ili happy lift niti, predstavljaju oblike specijalnih, medicinskih niti koje se u cilju podmlađivanja, odnosno zatezanja lica uvlače u različite slojeve kože.

Sve pomenute vrste niti, zapravo su napravljene od specijalnih biorazgradivih materijala, koji su medicinski testirani i koji imaju osobinu da se resorbuju za šest meseci do godinu dana od trenutka kada su ubačene pod kožu. Nakon što se nakon navedenog vremenskog perioda niti resorbuju u koži, na njihovom mestu ostaju fibrozna tkiva, koja se formiraju u periodu prisustva niti pod kožom, kao reakcija organizma na prisustvo stranog tela.

Upravo takve, fibrozne površine podkožnog tkiva preuzimaju i produžavaju efekat zategnutosti kože, koji se postiže već odmah po završetku tretmana i koji postaje sve izraženiji i samim tim efikasniji u mesecima nakon tretmana. U zavisnosti od toga koje su niti korišćene prilikom tretmana zatezanja, efekat tretmana može trajati od dve do oko pet godina.

Ono što je jako važno napomenuti, jeste da se u okviru samog obavljanja tretmana, povlačenjem i usmeravanjem niti u određenoj meri mogu oblikovati, odnosno preoblikovati konture lica i isto tako se mogu ispraviti nepravilnosti koje su na licu postale izražene kao posledica gubitka elastičnosti i opuštanja kože.

Tretman zatezanja kože nitima, traje kratko i to oko dvadeset minuta i izvodi se pod delovanjem lokalne anestezije.

U toku obavljanja tretmana, mogu nastati male, jedva primetne crvene tačkice na mestima uboda na licu i na tim mestima može poteći jedna do dve kapljice krvi, a po završetku tretmana mogu se javiti i mali, jedva primetni otoci na licu i mali, takođe jedva primetni hematomi na licu. Takve reakcije su normalne i ne predstavljaju nešto što bi trebalo da uplaši pacijenta.

Nakon obavljenog tretmana, pacijent odmah i nesmetano može da se vrati svojim uobičajenim dnevnim aktivnostima.

Ono što je takođe važno napomenuti, a tiče se ovog tretmana, jeste da je jedan tretman dovoljan da dovede do maksimalnog efekta zatezanja.

Ova metoda zatezanja kože lica, jednako je popularna i kod mladih i kod starijih pacijenata i sve je više popularna ne samo među ženama, već i među muškarcima.

Bez obzira za koji metod zatezanja kože lica da se odlučite, postoji nekoliko saveta, koje želimo da podelimo sa vama u cilju poboljšavanja i produžavanja efekta zatezanja.

Naime, u periodu koji se odnosi na vreme nakon izvršenog tretmana zatezanja lica, jako je važno da nastavite da brinete o zdravlju svoje kože.

To konkretno znači da treba da vodite računa o tome da putem ishrane u organizam unosite što veće koncentracije minerala i vitamina koji su uključeni u prirodan sastav kože i koji kao takvi deluju na očuvanje elastičnosti kože. Pre svega, misli se na vitamin A (kao i na beta karoten koji je provitamin vitamina A), zatim na vitamin B, vitamin C, vitamin E i Vitamin D, ali i na minerale kao što su magnezijum i cink.

Osim o ishrani, potrebno je da vodite računa o dovoljnom unosu vode u organizam, kako bi vam koža bila hidrirana i kako bi mogla da održi elastičnost.

Takođe, nakon zatezanja redovno i pravilno brinite o higijeni vaše kože i mažite kožu odgovarajućim kremama koje su prilagođene njenom tipu i potrebama.

Na opisane načine, pojačaćete i produžićete efekat tretmana zatezanja kože, bez obzira na to koji tretman zatezanja ste izabrali.

U protivnom, ukoliko nakon tretmana zatezanja kože ne budete pravilno i redovno brinuli o svojoj koži, efekti tretmana će znatno brže početi da se gube i koža će početi da vam se vraća u prvobitno stanje.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: