Kristalni kamen protiv znojenja – sastav, upotreba, iskustva i cena

Na početku treba napraviti razliku između prirodnog kristalnog kamena i industrijskog kristalnog kamena.

Dezodoransi koji imaju komercijalnu atribuciju “kristalni” su u poslednje vreme vrlo popularni i došli su u fokus svih natural cosmetic kampanja. Konfuziju i kontradiktorne informacije unose raznorazni tekstovi koji se mogu naći u štampi i online natpisima.

Zašto treba napraviti razliku između termina “prirodni kristalni dezodorans” i “kristalni dezodorans”? Zbog velike potražnje kristalnog kamena protiv znojenja, razne kompanije i proizvođači su neprestano u potrazi za načinima kako da proizvedu što više ovih proizvoda, a da ih to ne košta puno. Zbog toga se dešava da se u parfimerijama i marketima pronalaze veštački ili sintetički kristalni dezodoransi, jer su oni jeftiniji za proizvodnju, za razliku od pravih kristala koji se vade iz zemlje i kojih nema u velikoj količini.

Pravi prirodni kristalni kamen je, u stvari, kalijum aluminat. Ovo jedinjenje se pojavljuje u prirodi i to je sulfatni mineral koji se stvara stvrdnjavanjem na stenama, tj. na kamenju. Sulfatni minerali, kao i kalijumski minerali oksidiraju i pojavljuju se u obliku bezbojnih, providnih kristalnih kamenčića.

Prirodni kristalni kamen protiv znojenja bi trebalo da bude upravo to: isečen blok kristala kalijum aluminata koji je izvađen iz zemlje i prenet do proivođača koji ima otkupljena prava na prodaju ovog dara majke prirode pod svojim imenom. Proizvođač ove blokove stena seče u željenim veličinama, potom ih oblikuje, polira i pakuje u željenoj formi.

Dakle, jedino ovakav proizvod ima pravo i može se nazvati prirodnim kristalnim kamenom protiv znojenja.

Koja su svojstva prirodnog kristalnog kamena, tj. kalijum aluminata?

Ovo jedinjenje nije primenjljivo samo u svrhe otklanjanja simptoma znojenja! Kalijum aluminat se inače dosta koristi u proizvodnji higijenskih i prehrambenih proizvoda. Na primer, uz pomoć njega se vrši prečišćavanje vode, potom konzerviranje hrane, itd.

Kalijum aluminat je vodorastvorljiv. Ako ga koristite u vidu kamena, tj. kristala, morate ga nakvasiti da biste imali njegovu reakciju. Upravo po tom principu i radi kristalni kamen protiv znojenja: istuširate se i dok ste još mokri nanesete kristal na određene zone gde vam je pojačano znojenje. Sam kristalni kamen će stvoriti jedan fini, nevidljivi sloj koji će vas štititi. Ukoliko ga nanosite bez tuširanja, onda ga morate nakvasiti, pa tek onda protrljati, jer u suprotnom nema efekta.

Zašto su veštački antiperspiransi i dezodoransi štetni?

Postoji priča da su ljudi na Tajlandu koristili kristalni kamen protiv neprijatnih mirisa još pre hiljadu godina. Ova priča je u poslednjih nekoliko decenija postala popularna širom sveta.

loading...

Javno mnjenje se već nekoliko godina unazad bombarduje vestima o štetnosti i zdravstvenim implikacijama upotrebe konvencionalnih industrijskih dezodoranasa, roll-on dezodoranasa i antiperspiranata. Smatra se da ovi proizvodi sadrže toksične hemikalije i da mogu uzrokovati pojavu kancera, naročito kancera dojke.

Upotreba aluminijuma u mnogim od ovih proizvoda bio je jedan od glavnih problema. Probleme izazivaju i mnoge druge opasne hemikalije: paraben, propilen glikol, triklozan, razne boje, itd. Uključivanje ovih aditiva i toksina zavisi i od države u kojoj živite. Pojedine zemlje imaju zakonsku regulativu po kojoj je zabranjeno korišćenje nekih od ovih materija i hemikalija.

Prvo moramo razmotriti sastav industrijskih dezodoranasa i njihovih komponenti. Aluminijum i aluminijumska jedinjenja su aktivni sastojci u antiperspirantima. Ova jedinjenja ometaju sposobnost znojnih žlezda da vrše svoju funkciju i da izbacuju tečnost na površinu kože. Radi poređenja navešćemo vam jedan bizaran primer kao sliku na osnovu koje ćete shvatiti šta se dešava sa vašim znojnim i žlezdanim funkcijama kada nanesete aluminijum: šta mislite šta bi se dogodilo vašem telu kada biste stavili plastičnu kesu na glavu ili kada biste na glavi imali vreću sa malim rupama koje vam omogućavaju da dišete? Naravno, počeli bi da se gušite i ne biste mogli da funkcionišete normalno!

Aluminijumska jedinjenja ne samo da umanjuju ili inhibiraju potpunu funkciju znojnih žlezda, već mogu ući u telo kroz kožu. Ovo bi moglo da dovede do promena u receptorima estrogena na ćelijama u dojkama. Kancerogene ćelije se prirodno pojavljuju kao posledica. Zbog toga naučnici smatraju da su jedinjenja na bazi aluminijuma u antiperspirantima faktor rizika za pojavu raka dojke.

Parabeni, u svojim raznim oblicima, su klasa veštačkih konzervanasa. Često se pojavljuju u kozmetičkim proizvodima. Smatra se da oni mogu biti jedan od uzročnih faktora rizika u razvoju raka dojke. Parabeni imitiraju ponašanje estrogena u telu, a estrogen može promovisati rast zdravih i kancerogenih ćelija dojke. Kod žene je osam puta verovatnije da će razviti rak dojke zbog blizine mesta na koje rasprši antiperspirant, a to je ispod pazuha.

Propilen glikol se koristi za smanjenje gubitka vlažnosti. On sprečava isušivanje. Prvi put je ovo jedinjenje razvijeno kao antifriz! Ako pronađete neki kozmetički proizvod koji ima ovaj aktivni sastojak, odmah ga odstranite. Zbog čega? Zbog toga što je to neurotoksin! Poznato je da izaziva kontaktni dermatitis, oštećenja bubrega i jetre i još mnogo manjih bolnih efekata.

Triklosan je veštačka antimikrobna hemikalija. Ubija bakterije na koži i drugim površinama. To je iritantno za kožu i može izazvati kontaktni dermatitis. Istraživanja pokazuju da triklosan može ometati hormonalni sistem u organizmu.

Talk je mineralna glina, sastavljena od hidrogenizovanog magnezijum silikata. Koristi se u farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji. Ako talk koji se koristi u kozmetičkoj industriji sadrži azbestna vlakna onda se on klasifikuje kao kancerogen.

Zbog čega je kristalni kamen dobar izbor u borbi protiv znojenja?

Kristalni kamen kao svoju metu ima bakterije koje su izvor loših mirisa – potpuno isto kao i veštački dezodorans. Razlika je u tome što se kristalni kamen bori protiv ovih bakterija bez inhibicije prirodnih regulatornih procesa kože. Pritom, ovde mislimo, pre svega, na znojenje, tj. regulaciju telesne temperature.

Upotreba kristalnog kamena ne zagađuje pore kože, niti ostavlja toksične ostatke i nusprodukte nakon upotrebe. Kristalni kamen ne prlja odeću i dovoljno ga je staviti samo jednom dnevno. Kristalni kamen deluje na prisustvo bakterija. On nije antiperspirant, jer naše telo mora da se znoji!

Kristalni kamen se sastoji od prirodnih mineralnih soli, sa kalijum aluminatom kao ključnim sastojkom. Ima gladak, bezbojni, prozirni i kristalni izgled. Ne sadrži alkohole, niti emulgatore, a kamoli parfeme, proizvode od nafte ili bilo kakve štetne hemikalije.

Ako želite dodatno osigurati odsustvo neprijatnog mirisa na telu možete uraditi sledeću stvar. Nanesite prirodno mirišljavo esencijalno ulje na vaš vrat, iza uva ili na neko drugo pogodno mesto (budite sigurni da niste alergični). Potom nanesite kristalni kamen na vlažne pazuhe i mirisaćete lepo čitavog dana.

Da biste koristili kristalni kamen, provucite ga ispod vlažnih pazuha ili stopala, koristeći nežne pokrete. Takođe, možete ga primeniti i na druge delove tela (prepone, na primer). Koristite kristalni kamen odmah nakon tuširanja ili kupanja ili ga jednostavno navlažite i koristite u bilo kom trenutku u toku dana da biste se osvežili. Kada ga aplicirate, odložite ga na sigurno mesto da se osuši.

Pravi, prirodni kristalni kamen je hipoalergenski. To znači da je malo verovatno da će izazvati alergijsku reakciju na koži. Možda ne želite da koristite kristalni kamen na delu kože gde ste se posekli ili povredili, iako neki tvrde da je efikasan za brijanje zbog svojih astringentnih i antibakterijskih svojstava. Kažu da rane brže zarastaju sa njim.

Kristalni kamen je samo za spoljašnju upotrebu!

Gde kupiti i koja je cena?

Kristalni kamen je veoma ekonomičan izbor u poređenju sa ostalim dezodoransima na tržištu. Traje dugo, ponekad i po godinu dana. Korišćenje kristalnog kamena je pametan potez!

Kvalitetan kristalni kamen za koji se tvrdi da je potpuno prirodni može se naći u prodajnoj mreži Royal Sales International Srbija (RSI), po ceni od oko 500 din.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: