Prirodni lekovi za ispucale pete

Ispucale pete su uobičajen problem sa kojima se susreću mnogi ljudi, a pod tim pojmom se obično se podrazumeva svako oštećenje kože peta i pojava pukotina. Popucale pete najčešće nastaju kao posledica kseroze, odnosno suvoće kože na petama ili kao propratna pojava žuljevitih peta, odnosno zadebljanja kože na tom delu stopala.

Za većinu ljudi, ova pojava predstavlja samo neprijatnost i kozmetički problem, ali kada su pukotine duboke, stanje može da postane izuzetno bolno i da oteža stajanje i hodanje. U ozbiljnijim slučajevima dolazi do krvarenja peta, a najteži stadijum uključuje infekciju i dalje komplikacije.

Koža peta je prirodno čvršća i deblja nego na drugim delovima tela i obično je suva. Kada dođe do formiranja debljeg sloja kože, on se najčešće uočava kao žućkast ili smeđ žuljeviti deo kože, a pukotine su obično jasno vidljive.

Ukoliko su pete oštećenije, može doći do pojave bola kada pete nose teret naše težine, kao pri stajanju, a bola nema kada ih ne opterećujemo. Rubovi peta postaju zadebljaniji nego inače, a nošenje otvorene obuće ili obuće sa tankim đonovima dodatno može pogoršati simptome

prirodni-lekovi-za-ispucale-pete

Zašto dolazi do ispucalih peta?

Do ispucalih peta dolazi iz više razloga, što zavisi i od nečije prirodne sklonosti ka ovoj pojavi, ali i niza drugih faktora. Pojedine osobe imaju prirodno izrazito suvu kožu, te su i njihove pete osetljivije na spoljnji faktor i nastanak pukotina.

Normalna zadebljanja na obodu peta najčešće pucaju iz mehaničkih razloga, kao posledica načina hoda koji povećava pritisak na određeni deo te površine kože. Drugi razlozi koji takođe mogu da uzrokuju pojavu ispucalih peta su sledeći.

  • Dugo stajanje na poslu ili tokom drugih aktivnosti, posebno na tvrdim površinama;
  • Prekomerna telesna težina, koja povećava pritisak na prirodan sloj masti na dnu stopala, izazivajući njegovo širenje u stranu; kada koža na petama nije dovoljno meka i elastična, pritisak veoma lako dovodi do pucanja;
  • Nošenje obuće sa otvorenim petama, što dovodi do sličnog mehanizma pucanja kao i u prethodnom slučaju;
  • Zdravstvena stanja koja izazivaju suvoću kože, kao što su neuropatije kod obolelih od dijabetesa ili smanjena funkcija tiroidne žlezde, jer oba stanja uzrokuju usporenje metabolizma i smanjeno znojenje;
  • Oboljenja kože, poput psorijaze i ekcema;

Najbolji način da ilustrujemo pojavu ispucalih peta jeste da zamislimo paradajz koji ravnomerno pritiskamo odozgo. Kako ga pritiskamo, tako paradajz teži da se širi u stranu, a kada pritisak postane dovoljno snažan, njegova kora puca. To je upravo ono što se prirodno dešava sa malim slojem masnog tkiva ispod našeg stopala.

Što je pritisak veći, a koža suvlja, oštećenija ili izloženija, to je veća verovatnoća da pri pritisku dođe do pucanja samih rubova peta.

Briga o petama

Veoma je važno da predupredimo nastanak ovog problema i da pravilno negujemo pete, ako do toga dođe. Posebno u slučajevima kada radno mesto ili druge aktivnosti zahtevaju dugo stajanje, ako postoji i neki od pomenutih zdravstvenih problema, o petama treba voditi dodatnog računa. Takođe, u toplim letnjim danima kada hodamo bosi i nosimo otvorenu obuću, bilo bi dobro da svakodnevno negujemo kožu peta.

loading...

Mazanje kreme za stopala dva puta dnevno bi trebalo da bude dovoljno da predupredi nastanak pukotina, a u toplim danima, kada je vazduh suvlji i kada smo bosi, to bi trebalo raditi i češće. Višak zadebljale mrtve kože može da se ukloni kamenom za sređivanje peta. Sve ove proizvode možete da nabavite u bilo kojoj apoteci ili drogeriji, ali i dosta sastojaka iz prirode mogu da olakašaju brigu o petama i izleče oštećenja. U nastavku vam dajemo uputstva i predloge vezane za prirodnu negu ispucalih peta.

Upozorenje: Nikada nemojte da upotrebljavate makaze ili obične žilete kako biste uklonili suvu i zadebljalu kožu sa peta. Takva oruđa nisu namenjena nezi peta i mogu da dovedu do posekotina i dublje povrede kože, što dalje može da vodi do infekcije i još većih problema. Raspitajte se o proizvodima koji su namenjeni za tu svrhu i koji vam mogu olakšati da samostalno negujete svoje pete, sprečite pucanje ili ga tretirate na pravi način.

PRIRODNI TRETMANI ISPUCALIH PETA

Ispucale pete su najvećim delom estetski problem, ali mogu da dovedu do komplikacija i mnogo neugodnijih stanja, ako se pravilno ne tretiraju. Osim što vaša stopala neće izgledati lepo, može doći do otežanog kretanja i stajanja, do infekcije i ozbiljnjih stanja koja zahtevaju medicinsku negu.

Kreme za pete mogu dosta da pomognu u prevenciji i tretmanu ovog problema, ali mnogi prirodni sastojci i preparati deluju podjednako efikasno. U nastavku predstavljamo najbolje prirodne načine za negu ispucalih peta.

Biljno ulje

Gotovo sva biljna ulja mogu da se koriste kao efikasan prirodni preparat za negu ispucalih peta. Ovaj tretman nije ni skup ni zahtevan, a flašu ulja sigurno imamo u kuhinjskom plakaru. Maslinovo ulje, susamovo ulje i kokosovo ulje su najbolja preporuka, ali bilo koje drugo biljno ulje je takođe efikasno. Najbolje je da tretman praktikujete pre odlaska u krevet, kako bi se ulje potpuno upilo u kožu i iznegovalo je.

Potopite stopala u mlaku vodu sa sapunom i ispilingujte pete uz pomoć kamena. Isperite noge i potpuno ih osušite, pa namažite prstima ulje na pete i tabane. Navucite meke čarape i ostavite tako preko noći. Posle nekoliko dana, uočićete primetnu razliku u elastičnosti i mekoći kože peta, a pukotine će se potpuno isceliti.

Limun

Kisele komponente u svežim limunovima pokazale su se kao izvrstan prirodni preparat koji omekšava zadebljalu kožu, te sprečava da dođe do njenog pucanja. Za ovaj tretman su vam potrebni samo topla voda i limunov sok. Potopite stopala u lavor sa ovom mešavinom i držite ih tako petnaestak minuta; nemojte da koristite prevruću vodu, jer to kasnije može da uzorokuje veću suvoću kože. Ukolonite razmekšalu kožu uz pomoć kamena za pete. Operite stopala i umotajte u mek čisti peškir. Za dodatni efekat, primenite neki od prirodnih preparata za mazanje stopala.

Banane

Zrele banane su jedan od najjeftinijih i najjednostavnijih kućnih preparata za tretiranje ispucalih peta. Banane imaju svojstvo hidratacije kože i zato su lako primenjive u ovom slučaju. Sve što vam treba za jedan tretman je jedna velika zrela banana.

Izgnječite je u homogenu pastu, dobro operite stopala i namažite smesu od banana na pete. Ostavite tako oko deset do petnaest minuta, da koža upije hranljive sastojke iz banana i dovoljno se hidrira. Nakon toga nežno isperite stopala toplom vodom, a potom ih potopite u hladnu vodu i držite od pet do deset minuta. Nekoliko nedelja svakodnevne banana-nege stopala rezultiraće lepim i negovanim, glatkim petama.

Med

Lekovita i blagotvorna svojstva meda na mnogim poljima lečenja i kozmetike dobro su nam poznata. Med ima izrazito negujuć efekat na našu kožu, te nije čudo da brojni kozmetički preparati, od finih negujućih krema za lice, pa sve do proizvoda za zaceljivanje rana, u sebi sadrže prirodni med. Med ima prirodna hidrirajuća i antibakterijska svojstva, što ga čini izuzetnim preparatom za neui oštećenih, suvih i ispucalih peta.

U lavor sa toplom vodom izlijte jednu šollju meda, pa potopite stopala i držite ih tako između petnaest do dvadeset minuta. Nakon isteka vremena nežno pilingujte stopala da uklonite zadebljanja. Slično kao i u tretmanu sa bananom, svakodnevna nega ispucalih peta uz pomoć meda dovodi do sjajnih rezultata, nakon par nedelja nege.

Parafinski vosak

Ukoliko je stanje zaista ozbiljno i uzrokuje snažan bol, tretman sa parafinskim voskom može mnogo da pomogne i to za kratko vreme. Vosak deluje kao prirodni preparat za omekšavanje i negu kože. Istopite jednu kocku voska u duplom sudu, odnosno stavite vosak u vatrostalnu staklenu posudu, koju ćete staviti u veći dublji tiganj ili pliću šerpu napunjenu vodom. Dodajte mu dve kašike kokosovog ulja. Pustite da se smesa prohladi, tako da se odozgo formira tanka korica. Umočite stopala u otopljeni vosak, sačekajte pet do deset minuta, pa ponovite postupak. Uradite to nekoliko puta, odnosno dok na stopalima ne budete imali nekoliko slojeva voska.

Umotajte namazana stopala plastičnom folijom i ostavite tako pola sata. Odmotajte i uklonite stegnuti vosak sa stopala. Ovaj tretman možete raditi jednom do dva puta nedeljeno. Budite pažljivi sa upotrebom otopljenog voska i pazite da smesa ne bude previše vrela. Ovaj tretman nije preporučljiv za dijabetičare i osobe koje imaju lošu cirkulaciju.

Ružina vodica i glicerin

Kombinacija glicerina i ružine vodice predstavlja efektivan kućni preparat za negu ispucalih peta. Glicerin omekšava kožu i čini je nežnom i finom na dodir, zbog čega je uobičajen u sastavu brojnih kozmetičkih preparata. Ružina vodica ovom tretmanu doprinosi zahvaljujući svojim lekovitim sastojcima. Ona sadrži vitamine A, B3, C, D i E, kao i druge antioksidanse. Osim toga, ima antiupalna i antiseptička svojstva. Sve što je potrebno jeste da pomešate jednake delove ružine vodice i glicerina i koristite mešavinu kao negujući noćni tretman ispucalih peta. Oprana i osušena stopala namažite smesom, a za bolji efekat navucite meke čarape i ostavite tako celu noć.

Pirinčano brašno

Jedan od dobrih prirodnih načina za negu kože peta je upotreba pirinčanog brašna kao prirodnog preparata za piling stopala. Piling kože stopala i peta pomoći će da odstranite višak mrtvih ćelija kože, što sprečava suvoću peta i pojavu pukotina. Da biste napravili ovaj kućni piling, pomešajte šaku samlevenog pirinča sa nekoliko kašika meda i malo jabukovog sirćeta. Mešajte dok ne dobijete gustu pastu. Ukoliko su vaše pete jako ispucale, dodajte i kašiku maslinovog ili bademnovog ulja.

Potopite stopala u toplu vodu i držite tako desetak minuta. Nakon toga upotrebite pirinčani piling, kako biste odstranili višak mrtve kože. Postupak ponavljajte nekoliko puta nedeljno, sve dok ne budete zadovolljni rezultatima. Osim što pomaže da uklonite oštećenu kožu, ovaj preparat sadrži negujuće i lekovite sastojke, koji imaju antiupalna, hranljiva i antiseptička svojstva, što štiti osetljiva mesta od infekcije i dodatno hidrira kožu.

PREVENCIJA ISPUCALIH PETA

Prirodni preparati za negu ispucalih peta mogu da se koriste i u preventivne svrhe i preduprede ovu neugodnu pojavu. Redovan piling i tretmani za negu kože peta pomažu da koža na ovom delu stopala ostane dovoljno hidrirana i elastična. Kada je koža na petama pravilno ishranjena i negovana, mnogo je manja verovatnoća da dođe do oštećenja i pucanja.

Takođe, važno je da svoja stopala redovno odmarate i negujete, posebno ako se bavite aktivnostima u kojima dugo stojite i tako povećavate prirodan pritisak koji vaša težina vrši na stopala i masno tkivo u petama.

Ukoliko imate višak kilograma, redukcija težine će vam pomoći da rešite i predupredite brojne zdravstvene probleme, pa tako i tegobe sa ispucalim petama. Nošenje adekvatne obuće i redovna nega su uvek preporučlljivi. Tokom letnjih meseci dodatno negujte stopala, a posebno po povratku sa odmora, pošto slana voda i sunce dodatno isušuju kožu peta i čine je grubom i sklonom pucanju.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: