Uganuće zgloba noge, šake – uzrok, simptomi i lečenje

Uganuće zgloba noge je povreda ligamenata koji okružuju i povezuju kosti noge sa stopalom. Povreda se obično dešava kada slučajno izvrnete ili iskrenete zglob na nezgodan način. Ovo može istegnuti ligamente ili čak dovesti do toga da puknu.

Svi ligamenti imaju određen domet pokreta i tačnu granicu do koje se mogu istegnuti, a upravo ta granica i domet im omogućavaju da održe zglobove stabilnim. Kada se ligamenti oko zgloba istegnu van ovih granica to izaziva uganuće. Uganut zglob najčešće podrazumeva povređen ligament sa spoljne strane zgloba.

U slučaju uganuća bi trebalo odmah otići lekaru. Vaš lekar može odrediti težinu povrede i preporučiti pravilan tretman. Može proći nekoliko nedelja ili meseci dok se uganut zglob u potpunosti ne oporavi.

Šta izaziva uganuće zgloba noge?

Uganuće zgloba noge se obično dešava kada se stopalo izvrne, uvije ili uvrne, pa istera zglob iz njegove normalne pozicije. Tokom fizičke aktivnosti, članak se može uvrnuti ka unutra zbog nekog iznenadnog i neočekivanog pokreta. Ovo uzrokuje da se jedan ili više ligamenta oko zgloba istegnu ili popucaju. Tada se mogu pojaviti otoci ili modrice kao posledica.

Takođe, možete osetiti bol ili nelagodnost ako pokušate da prebacite težinu na pogođeno područje. Tetive, hrskavica i krvni sudovi mogu isto biti oštećeni tokom uganuća.

Uganuće zgloba noge se može dogoditi svakome. Učestvovanje u nekoj sportskoj aktivnosti, hodanje po neravnim površinama ili nošenje neodgovarajuće obuće mogu biti uzroci uganuća.

Koji su simptomi uganuća zgloba noge?

Obično se sumnja na uganuće gležnja ako imate sledeće simptome:

 • otok;
 • osetljivost na tom mestu;
 • modricu;
 • bol;
 • nemogućnost oslanjanja svom težinom na tu stranu;
 • promenu boje kože;

Gležanj mogu pogoditi različite vrste povreda. Veoma je važno da se obratite lekaru ako imate ovakav problem. Vaš lekar će najbolje utvrditi da li je u pitanju uganuće ili nešto ozbiljnije.

Dijagnoza uganuća zgloba noge

Vaš lekar će izvršiti fizički pregled da bi utvrdio koji je ligament oštećen. Tokom pregleda lekar može pomerati vaš gležanj u različitim pravcima kako bi proverio opseg kretanja.

loading...

Snimanje, kao što je rendgen, može takođe biti zatraženo kako bi se utvrdilo da nema preloma. Magnetna rezonanca se preporučuje samo ako lekar sumnja na prelom kosti, ozbiljnu povredu ligamenata ili oštećenje površine zgloba članka.

Površina gležnja, tj. zgloba može biti povređena ako su ligamenti popucali. Ako je to slučaj, onda će vaš zglob biti nestabilan čak i posle lečenja povrede.

Kako se leči uganut zglob?

Lečenje uganutog zgloba je važno kako bi se ubrzao oporavak i kako bi se sprečila dalja nelagodnost. Vaš lekar vam može pružiti savete koji će vam koristiti i koji će vam pomoći da se što pre oporavite. Veoma je važno da se ne oslanjate na povređenu nogu dok god se ne izlečite u potpunosti.

Uz savete lekara, mogu vam pomoći i neki kućni načini lečenja.

Koristite elastične zavoje i bandažere da biste obmotali zglob.

Podignite stopalo na jastuk dok odmarate ili dok spavate. To će vam pomoći da smanjite otok.

Uzmite ibuprofen ili acetaminofen da suzbijete otok i bol.

Odmarajte i ne oslanjajte se na povređen zglob.

Takođe je korisno da stavljate led na povređeno područje i to što pre, odmah nakon povrede. Tako ćete sprečiti pojavu otoka. Prvog dana treba da primenjujete hlađenje ledom svakih 20 do 30 minuta, tri-četiri puta dnevno. Nakon toga, treba da primenjujete ovu terapiju na svaka tri do četiri sata u naredna dva dana.

Lekar će vam verovatno preporučiti da se ne krećete sve dok se zglob ne oporavi. Ako je uganuće blago, onda će vam biti potrebno nedelju do deset dana mirovanja, dok će za teže oblike povrede biti potrebno i do nekoliko nedelja.

Operacija je retko kad potrebna, ali se može uraditi kada je oštećenje ligamenata ozbiljno ili kada se povreda ne poboljšava nakon nekog vremena.

Hirurške opcije uključuju artroskopiju i rekonstrukciju.

Tokom artroskopije hirurg pregleda zglob da bi video da li ima oštećenih ligamenata, povređene kosti ili hrskavice.

Za operaciju rekonstrukcije, hirurg će oporaviti oštećen ligament šavovima. Hirurg može koristiti i druge ligamente ili tetive oko povređenog mesta da bi popravio oštećen ligament.

Vrsta operacije koja će se izvesti zavisiće od težine povrede i nivoa vaših aktivnosti. Posle operacije, rehabilitacija je vrlo važan deo procesa oporavka. Neophodno je da redovno idete na fizikalnu terapiju kako biste ojačali zglob. U zavisnosti od stepena povrede i vrste operacije, rehabilitacija može trajati nekoliko nedelja ili meseci.

Kako se može sprečiti uganuće nožnog zgloba – prevencija

Vi svakako možete smanjiti rizik od uganuća tako što ćete bandažirati zglob elastičnim zavojem uvek kada se bavite fizičkim, tj. sportskim aktivnostima. Pre sportskih aktivnosti se zagrejte, nemojte vežbati ako niste pripremljeni.

Nosite čvrstu i kvalitetnu obuću.

Obratite pažnju na površine po kojima hodate. Usporite ili zaustavite aktivnosti kada vidite da ste se umorili.

Prirodni lek za uganuće skočnog zgloba

Za ovu relativno čestu povredu postoje i prirodni načini lečenja koji olakšavaju tegobe i pomažu u procesu oporavljanja.

Kažu da je krema od gaveza odličan način da se suzbije otok i bol. Namažite povređen zglob gavezovom mašću, a potom držite kesicu leda na mestu gde je zglob uganut.

Odličan recept protiv otoka podrazumeva upotrebu crvenog luka. Luk treba iseći na režnjeve, postaviti na povređen zglob, a zatim umotati zavojem. Nakon nekoliko sati, promenite oblogu svežim lukom. Ovaj recept pomaže i u slučajevima kada vam je skočni zglob već natekao ili ako primetite plave modrice.

Uganuće zgloba šake

Uganuće zgloba šake je česta povreda kod većine sportista. Sve što je potrebno da bi se to dogodilo je trenutni gubitak ravnoteže. Kada iskliznete iz normalnog položaja, automatski ispružite ruku da bi ste se oslonili i da biste ublažili svoj pad. Ali, kada ruka udari o zemlju, sila udarca savija šaku nazada prema podlaktici. Ovo može istegnuti ligamente koji spajaju kosti šake i ruke. Rezultat se sitne naprsline ili, još gore, potpuno pucanje ligamenata.

Pored pada, koji izaziva uganuće zgloba šake, ovu povredu možete zaraditi i na sledeći način: udarcem, ekstremnim pritiskom na šaku ili uvrtanjem ručnog zgloba.

Uganuća zgloba šake su uobičajena kod:

 • košarkaša;
 • bejzbol igrača;
 • gimnastičara;
 • ronilaca;
 • skijaša, naročito kada padnu dok još drže štap;
 • skejtera;
 • skejtbordera;
 • inlajn skejtera.

Uganuće ručnog zgloba se može desiti svima koji padnu na njega ili koji ga udare.

Kakav je osećaj kada se ugane zglob šake?

Simptomi uganuća šake su:

 • bol;
 • otok;
 • osetljivost i osećaj topline oko mesta povrede;

Da bi se izvršila dijagnoza uganuća zgloba šake, vaš lekar će uraditi fizički pregled. Takođe, može vas poslati na rendgen, magnetnu rezonancu, artrogram ili artroskopiju.

Uganuća se obično dele na tri vrste:

 • uganuće prvog nivoa podrazumeva malu štetu, tj. malu povredu ligamenta;
 • uganuće drugog stepena je nešto teže oštećenje ligamenta u kojem imate osećaj oslabljenosti zgloba i gubitak funkcionalnosti;
 • uganuće trećeg stepena podrazumeva intenzivan bol i kompletno pucanje ligamenta, teško oštećenje zgloba i gubitak funkcije.

Kako izgleda tretman pri uganuću zgloba šake?

Iako ćete, ukoliko vam se desi ova povreda, morati da pauzirate i ne igrate utakmicu ili da vežbate i trenirate, dobra vest je da se male ili srednje povrede leče same od sebe. Potrebno je samo malo vremena, a da biste ubrzali zarastanje možete:

 • odmarati zglob najmanje 48 h;
 • hladiti ledom svoj zglob šake kako biste smanjili osećaj bola i pojavljivanje otoka (hlađenje obavljate na svakih 20 do 30 minuta, na svaka 3 do 4 sata, dva do tri dana ili dok bol ne prestane);
 • kompresujte zglob šake zavojem;
 • podignite zglob iznad nivoa srca uz pomoć jastučeta ili naslona stolice koliko god često možete;
 • uzimajte antiinflamatorne lekove protiv bolova, ovi lekovi će pomoći protiv bolova i oticanja;
 • koristite neku vrstu bandaža da biste fiksirali zglob (ali samo kratko);
 • radite vežbe istezanja i jačanja ako vam ih je lekar preporučio, pritom je najbolje da posetite profesionalnog fizioterapeuta koji će vam prepisati program fizikalne terapije koja odgovara vašem stanju.

Teže povrede (trećeg stepena) u kojima su ligamenti popucali, mogu zahtevati operaciju.

Oporavak

Vreme oporavka zavisiće od težine i ozbiljnosti povrede. Oporavak može trajati od dve do deset nedelja. To je, naravno, gruba procena jer je brzina oporavka individualna.

Dok se lečite, možda ćete želeti da budete aktivni i radite ono što neće iritirati vaš ručni zglob. Na primer, skijaši bi mogli odložiti svoje štapove i probati sa trčanjem ili sobnim biciklom.

Štagod radili, nemojte sebe požurivati. Nemojte žuriti da se vratite starim navikama sve dok:

 • ne prestanete da osećate bol u vašem zglobu dok odmarate;
 • ne budete u stanju da pomerate predmete i vežbate bez osećaja bola;
 • ne osećate da je vaš zglob šake (čitava ruka) jak i potpuno osposobljen.

Ako počnete da koristite povređeni zglob pre nego što je u potpunosti izlečen, možete izazvati trajno oštećenje.

Prevencija uganuća zgloba šake

Uganuća zgloba šake je teško sprečiti jer su obično uzrokovana nesrećnim slučajevima. Čak i najutreniranijim sportististima se to može desiti. Uvek se trudite da vežbate i trenirate bezbedno. Nekim sportistima će od koristi biti bandažeri, elastični zavoji, steznici i štitnici jer će ublažiti uvrtanje zgloba i istezanje ligamenata.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: