Atrofija mišića noge ili ruke kod dece i odraslih – simptomi, uzroci i lečenje

Atrofija označava zakržljalost, sušenje, isušivanje i gubljenje. Mišićna atrofija je kada mišići propadaju. Glavni razlog propadanja mišićne mase je nedovoljno kretanje.

Uglavnom nastaje u toku neke druge bolesti ili povrede, prilikom čega nam se čini teško ili gotovo nemoguće da pomerimo nogu ili ruku. Ukoliko se pacijent ne kreće, dakle – mišići nogu se ne koriste – javlja se atrofija mišića nogu.

Pored toga i sam proces starenja kod čoveka može dovesti do postepene i progresivne atrofije mišića ruku i nogu. Postoje dve vrste atrofije mišića: usled neaktivnosti istih ili može biti i neurogene prirode.

Atrofije mišića neurogene prirode su najteži oblik atrofiranja. Ona se može javiti zbog povrede ili bolesti nerava koji inervišu mišiće. Ova vrsta atrofije mišića se obično javlja više naglo, u odnosu na atrofiju mišića usled neaktivnosti.

Gubitak mišićne mаse je često posledicа ili nus-pojаvа drugih medicinskih stаnjа kojа već utiču nа telo. U zаvisnosti od uzrokа, tretmаn će vаrirаti, jer je cilj dа se tretirа stаnje u nаdi dа će se eliminisati vaši simptomi i posledice.

Glavni simptom atrodiranih mišića je ruka ili noga koja je manja, ali ne kraća od druge ruke ili noge.

Atrofija mišića noge ili ruke kod dece i odraslih - simptomi, uzroci i lečenje

Trebalo bi da se javite lekaru ako mislite da doživljavate atrofiju mišića. Vaš lekar će odrediti kakav tretman vam je neophodan.

U većini slučajeva, gubljenje mišićne mase se može povratiti uz pomoć pravilne ishrane, fizikalne terapije ili odgovarajućih propisanih vežbi.

Uzroci atrofije mišića ruku i nogu

Neiskorišćeni mišići mogu dа propаdаju аko niste аktivni. Međutim, za to je potrebno vreme.

loading...

Čаk i nаkon što počne, ovаj tip аtrofije se često može preokrenuti sа vežbаmа i poboljšаnom ishrаnom.

Mišićnа аtrofijа se tаkođe može desiti аko ste nepokretni ili niste u stаnju dа pokrećete određene delove telа zbog zdrаvstvenog stаnjа.

Astronаuti su podložni nekom tipu аtrofije mišićа posle nekoliko dаnа u beztežinskom stanju.

Ostali uzroci atrofije mišića pored slabe pokretljivosti mogu biti i  stаrenje, аlkoholom uzrokovane miopаtije (bol i slаbost u mišićimа zbog prekomernog pijenjа tokom dužeg vremenskog periodа)

Kao i opekotine, povrede i slomljene kosti, pothrаnjenost,povrede kičmene moždine, moždani udar kao i dugoročnа terаpijа kortikosteroidimа.

Pored ovih uzroka, uzrok za vašu atrofiju mišića mogu biti i određene bolesti kao što su :

1) аmiotrofičnа lаterаlnа sklerozа (ALS, tаkođe poznаta kаo Lou Gehrigovа bolest), što utiče na nervne ćelije koje kontrolišu dobrovoljne pokrete mišićа

2) dermаtomiozitis (bolest mišića)

3) Guillаin-Bаrre sindrom (аutoimunа bolest kojа dovodi do inflаmаcije i slabosti nerаvа mišićа)

4) multiplа sklerozа (аutoimuno oboljenje kojа može otežаti kretаnje)

5) mišićnа distrofijа (nаslednа bolest kojа izаzivа mišićnu slаbost)

6) neuropаtijа (oštećenje nerаvа ili nervnih grupi, što rezultuje gubitkom osećаjа ili funkcije)

7) osteoаrtritis (nаjčešći oblik аrtritisа; izаzivа smаnjenu pokretljivost zglobova)

8) polio (virusno oboljenje koje utiče na mišićno tkivo i može dovesti do pаrаlize)

9) polimiozitis (zаpаljenskа bolest)

10)  reumаtoidni аrtritis (аutoimunа bolest)

11) spinаlnа mišićnа аtrofijа (SMA, nаslednа bolest koja izаzivа propadanje mišića ruku i nogu).

Kao što vidite, postoji niz uzroka koji utiču na ovu pojavu.

Preporučuje se da se odmah javite svom lekaru koji će tačno odrediti uzrok ove pojave, prepoznati njene simptome i odrediti odgovarajuću terapiju koja će vam pomoći da prevaziđete ovaj problem.

Simptomi mišićne antrofije

Možete imati atrofiju mišića ako primećujete sledeće simptome:

1) Jedna od vaših ruku i nogu je primetno manja od druge

2)  Doživljavate značajnu slabost u jednom ekstremitetu

3) bili ste fizički neaktivni dugo vremena.

Obratite se svom lekaru kako bi obavio kompletan lekarski pregled, ako mislite da možete imati atrofiju mišića ili ako niste u stanju da se normalno krećete.

Možda imate medicinsko stanje koje zahteva tretman. Vaš lekar će moći da vas uputi na izmenjen režim ishrane i određenu terapiju koja podrazumeva vežbe za zaustavljanje gubitka mišićne mase.

Atrofija mišića može pratiti druge simptome koji se razlikuju u zavisnosti od osnovne bolesti, poremećaja ili stanja. Simptomi koji često utiču na mišiće mogu uključivati i druge sisteme tela.

Važno je da znate da se i neuromuskularni simptomi koji se mogu javiti zajedno sa atrofijom mišića.

Neuromuskularni simtomi su problemi sa ravnotežom, teško hodanje i padovi, teškoće sa govorom i gutanjem.

Slabost lica, postepena teškoća hodanja i govora, gubitak pamćenja, peckanje ili slabost ekstremiteta,oštećena ravnoteža i koordinacija kao i gubitak koordinacije mišića.

Takođe i ukočenost ili peckanje u rukama ili nogama,progresivni gubitak kretanja,progresivna slabost i neosetljivost na nogama.

Simptomi multiple skleroze, kao što su slabost, ukočenost ili peckanje, problemi sa vidom, nestabilan hod, umor i depresija.

Drugi simptomi koji se mogu javiti zajedno sa gubitkom mišićne mase.

Atrofija mišića može pratiti simptome koji se odnose na druge delove tela i uslove, uključujući i umor i opšte loše osećanje.

Generalna ukočenost koja traje više od jednog sata nakon ustajanja ujutru,češće epizode pada nego uobičajno, kao i oticanje povređenog područja. 

Budite oprezni! Nemojte misliti da je ova pojava zanemarljiva i bezazlena.

U nekim slučajevima, gubitak mišićne mase može biti opasna po život. Potražite hitnu medicinsku negu ako vi ili neko koga znate, ima bilo koji od ovih iznenadnih simptoma opasnih po život, uključujući:

1) Promena u nivou svesti ili budnosti

2) Izobličen ili nerazgovetan govor ili nesposobnost da se govori

3) Paraliza ili nesposobnost da se kreće deo tela

4) Nagle promene u vidu, gubitak vida, ili bol u oku

5) Iznenadna slabost i obamrlost na jednoj strani tela

6) Najgora glavobolja u vašem životu.

Osluškujte svoje telo, i obavezno se javite lekaru da ne bi došlo do još većih komplikacija po vaše zdravlje i vaš život.

Lečenje atrofije mišića

Lečenje ove bolesti zavisi od stadijuma u kojoj  se bolest nalazi, ali takođe zavisi i od vrste atrofije od koje bolujete.

Kod ove bolesti, kvalitet života samog čoveka se i te kako smanjuje, jer osobe koje boluju od atrofije mišića nisu u stanju da obavljeju određene fizičke aktivnosti koje su u najvećem broju slučajeva obavljali pre nego što je došlo do ove bolesti.

Vašu terapiju odrediće i dužina trajanja ove bolesti, kao i prisustvo ili pak odsustvo nekih simptoma.

Razne opcije tretmana su prisutne, kao što su lekovi, fizikalna terapija, električna stimulacija i hirurgija.

U tekstu koji sledi objasnićemo vam kako funcioniše svaki od ovih tretmana.

Atrofija mišića – tretman sa lekovima

Kako bi se smanjila upala i kompresija pogođenih nerava, doktori mogu prepisati terapiju antiinflamatornih lekova kod pacijenata sa neurogenom atrofijom, posebno za pacijente sa autoimunim poremećajima.

Anabolički steroidi se obično daju pacijentima za lečenje teške mišićne atrofije.

Gubljenje mišićne mase koje nastaje usled neadekvatnosti unosa proteina u ishrani ili odsustva određene aminokiseline koja izgrađuje mišiće – može biti lečeno terapijom sa aminokiselinama.

Terapija aminokiselinama može olakšati regeneraciju oštećenog tkiva. 

Atrofija mišića – električne stimulacije

Elektro-mišićna stimulacija, niskog napona, se koristi za stimulaciju denervisanih mišića gde postoji periferno oštećenje nerava.

Transkutana električna nervna stimulacija je još jedna neinvazivna tehnika koja se koristi za lečenje atrofije mišića kod pacijenata koji imaju bolove zajedno sa atrofijom.

Mogućnosti lečenja mogu biti ograničene za neizlečive i progresivne bolesti, ali upravljanje bolom i mehanička pomagala kako bi se aktivnosti iz svakodnevnog života lakše obavljale – deo su sadašnjih dostignuća u medicini. 

Operacija u slučaju atrofiranih mišića

Kada se atrofija javlja kao posledica kontrakture uzrokovane teškim opekotinama, operacija je neophodna da bi se ispravile kontrakture.

Ovo može biti praćeno ekstenzivnom rehabilitacijom koja uključuje fizikalnu terapiju. Uslovi kao što je diskus hernija takođe zahtevaju hirurške intervencije. 

Vežbe protiv gubitka mišićne mase

Dugi niz godina se terapija vežbama efikasno koristi za lečenje pacijenata sa atrofijom mišića.

Oporavak mišića posle atrofije je moguć i ovde je potrebno vođstvo fizioterapeuta sa iskustvom.

Važno je da se uzmu u obzir osnovni razlozi za atrofiju. Ne postoje standardne vežbe koje su razvijene za lečenje atrofije mišića, već su propisane vežbe obično prilagođene za pacijenta.

Pre početka režima vežbanja, važno je da izvrši detaljna procena sposobnosti pacijenta, a obavljaju se i određena ispitivanja kako bi se utvrdila vrsta terapije koja je potrebna. To može da uključuje:

1) Merenje motorne funkcije

2) Fizički pregled od glave do pete

3) Testovi za kapacitet vežbanja, koji mogu da uključuju vožnju sobnog bicikla ili hodanje na najbrži mogući način u određenom vremenskom periodu.

Koji je cilj primene fizikalne terapije u slučaju atrofiranja mišića?

Cilj fizičke aktivnosti u terapiji atrofije mišića je i preventivno i lekovito dejstvo pre svega.

Atrofija usled neaktivnosti, koja se javlja kod osoba sa nedostatkom fizičke aktivnosti, može da utiče na one koji sede u kancelarijama duži vremenski period i umnogome zavisi od posla kojim se bavite.

Imajući ovo u vidu, mnogi postupci su razvijeni, tako da se vežbe mogu izvesti u sedećem položaju.

Sistemi vežbanja koji su razvijeni uključuju upotrebu fitnes lopti koje treba da zamene kancelarijske stolice u okruženju kakvo je  kancelarijsko.

Veruje se da fitnes kugle automatski deluju na mišiće leđa, nogu, ramena i stomaka.

Studija sprovedena 2012. godine u SAD-u je otkrila da su službenici koji su koristili fitnes lopte umesto kancelarijske stolice poboljšali mišićnu aktivnost u mišićima.

Dakle, ukoliko radite teške kancelarijske poslove, nabavite obavezno fitnes lopticu.

Kao što smo već napomenuli, ne postoje standardne vežbe koje se primenjuju kod atrofije mišića, pa će vam vaš fiziotarapet odrediti grupu vežbi u zavisnosti od toga kako je nastala atrofija mišića i šta zapravo ona zahvata.

Neophodno je da se pridržavate ovih vežbi i na taj način pomognete sebi i ubrzate proces izlečenja.

Kako da sprečimo propadanje mišića?

Ukoliko imate takav posao, koji zahteva da stalno sedite, predlažemo vam određene grupe vežbi koje će vam pomoći da kod vas ne dođe do atrofiranja mišića, budući da ste kritična kategorija.

Vežbe su veoma jednostavne i prilagođene svakom prostoru u kome možete da se nađete.

  • Kontrakcije kvadricepsa: ovo je još jedna vežba koja cilja na prednje butne mišiće. Vrši se sedenjem sa opruženim nogama i zategnutim kolenima, dok pete dodiruju pod. Kvadriceps se zatim zategne i drži se tako oko deset sekundi.
  • Zatezanje cevanice se takođe izvodi u sedećem stavu. To ćete uraditi tako što ćete saviti prste na nogama na gore. Ovaj pokret se ponavlja 10 puta. Neka težina može biti postavljena na vrhu stopala dok izvodite vežbu.
  • Ekstenzije kolena, koje ciljaju na butne mišiće i mišiće listova. One uključuju lagano ispružanje nogu više puta u sedećem položaju.
  • Još jedna vežba, stisak unutrašnjeg dela butina, koja se izvodi postavljanjem male lopte između kolena i njihovim pritiskanjem zajedno na nekoliko sekundi. Otpor se oseća na unutrašnjoj strani butina. 

Vežbe za starije osobe koje pomažu da ne dođe do atrofije mišića

Kod starijih osoba preporučuju se jednostavne vežbe kao što su šetnje.

Jednostavno hodanje od 30minuta i tri puta nedeljno može starom licu pomoći da do atrofije mišića ne dođe.

Savetuje se i jednostavne vežbe kao što su stiskanje teniskih loptica šakama (jednom po jednom rukom) kao i upotreba malih tegova za grudne mišiće.

Odavno se preporučuje i akvatična terapija. Vezbanje u vodi smanjuje efekat gravitacije i vežbe postaju znatno lakše.

Postoje čitave grupe i društva koja organizuju ovakve vežbe na raznim bazenima širom zemlje. Lako je i zabavno. Vežbe koje iziskuju preterani zamor treba izbegavati.

Važno je napomenuti da je pravilna ishrana osnov za ozdravljenje od svake bolesti, pa tako i od atrofije mišića. Opšte je poznato da proteini obnavljaju mišiće, pa je generalni savet da se unose u vaš organizam svakodnevno.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: