Pritisak i bol u potiljku – simptomi, uzrok i lečenje

Bol u potiljku, odnosno glavobolja, može se javiti iz nekoliko razloga. Takodje, može se javiti kako kod starijih, tako i kod mladjih osoba. Ono što je ključno jeste zdrav način života, kako biste izbegli neželjene efekte i nezdrav organizam. Genetika ima veliki uticaj, ali se svakako može sprečiti na vreme, upravo zdravim navikama.

Svi oni koji su barem jednom imali bilo kakvu vrstu glavobolje, znaju koliko to neprijatno može da bude. Učestale i jake glavobolje mogu narušiti kvalitet života, i to znaju one osobe koje imaju problema sa njima u toj meri. Zbog toga je veoma bitno lečiti ih.

Već sa prvim simptomima javite se lekaru, kako bi vam prepisao adekvatnu terapiju, i kako biste izbegli pogoršanje situacije. Ono što je u vašoj moći jeste da vodite računa o svom telu, a ako ipak dodje do odredjenih problema sa vratnim delom kičme, i bolovima u potiljku, saveti lekara vam mogu biti od pomoći. Odlaganje odlaska lekaru će samo pogrošati situaciju, jer bolovi sami od sebe gotovo nikada ne prodju. Zbog toga je bitno da se što pre suočite sa problemom, kako bi se što pre rešio.

Glavobolja u potiljku može se javiti usled nepravilnog položaja vrata, i cele kičmene moždine. Pa zbog toga preporučujemo najpre vežbe i pravilno držanje, kako biste izbegli pojavu bola i pritiska u potiljku, koji ume biti veoma uporan.

Ono što takodje izaziva bol u potljku jeste stres, koji je jedan od glavnih uzročnika pojave gotovo svih bolesti današnjice, pa tako i poznate migrene i svih vrsta glavobolja. Napetost i nervoza deluju pogubno na našu glavu. Tako se mogu javiti abnormalnosti krvnih sudova i nerava. Bol u potiljku se takodje može javiti usled povreda glave, vrata i kičme.

U nastavku teksta saznajete nešto više o tome kako i zbog čega nastaje bol, odnosno pritisak u potiljku, i kako da ga se efikasno i trajno rešite. Znamo koliko je nesnosno, s toga smo se potrudili da iznesemo što više informacija koje vam mogu biti od pomoći.

Bol u potiljku i vratu

Najčešća vrsta bolova jeste upravo ova, i uglavnom je bezazlena. Razlog nastanka uglavnom je nepravilno držanje vrata duži period, odnosno dugo sedenje i nepravilan položaj tela. Kako smo sve češće ispred kompujetera ili telefona, krivimo vrat i vremenom nastaje pritisak koji prati bol u vratu i potiljku, a često i u ramenima.

Kako su vrat i potiljak anatomski povezani, nepravilno držanje vrata utiče na potiljak, pa se zajedno sa pojavom bolova u vratu javljaju i bolovi u potiljku.

Nepravilan položaj glave tokom spavanja je takodje jedan od najčešćih razloga pojave bolova u vratu. Zbog toga je bitno imati adekvatan jastuk, koji je prilagodjen vašem vratu.

loading...

Krenite od toga, zatim redovno radite vežbe koje će vam pomoći da istegnete mišiće vrata i ramena, i tako ih održite vitalnim. Bitno je samo da radite blage vežbe, bez naglih pokreta, koje mogu pojačati bolove i naneti vam više štete nego koristi. Blagi kružni pokreti glave – pokreti levo-desno, gore-dole, pomoći će vašim mišićima vrata da postanu elastični i prokrvljeni.

Pritisak u potiljku

Veoma neprijatan pritisak u potiljku glave najčešće se javlja usled migrena, zatim usled tenzionecervikogene glavobolje ili upale sinusa.

Migrene uglavnom pogadjaju žene, ali neretko i muškarce. Mogu biti veoma naporne i teško podnošljive. Kada se javi jak bol u potiljku usled migrene, osoba postaje osetljiva na svetlost, zatim na zvukove, odnosno buku. Bol se uglavnom javlja kao pulsirajući, tako da je svaki fizički napor nemoguć jer se pulsiranje povećava. Osoba bi trebalo da miruje u tihoj i zamračenoj prostoriji.

Usled pojave migrene, najčešće pomažu lekovi. Tačnije, lekove bi trebalo da popijete čim osetite da se pritisak povećava, zatim da legnete i odmorite dok se pritisak ne smanji. Tako ćete sprečiti napad migrene, koji, ukoliko se pojavi, može trajati od nekoliko sati do čak tri dana.

Tenzione i cervikogene glavobolje se najčešće javljaju usled stresa i napetosti, jer tada i sami mišići vrata postaju napeti i zategnuti. Kada je vrat zategnut prokrvljenost slabi, pa je tako protok krvi od vrata do glave oslabljen. Tada se javlja bol, odnosno pritisak u potiljku.

Usled tenzionih glavobolja, vežbe su od velikog značaja, a pre svega manje stresa od kojeg i potiče ovakva vrsta bola.

Upala sinusa se može javiti usled prehlada ili alergija koje nisu zalečene. Ukoliko primetite da se pritisak u potiljku javio nakon prehlade, ili pojave alergije, javite se lekaru kako bi vam prepisao adekvatnu terapiju.

Bol u levoj i desnoj strani potiljka

Bol u potiljku sa leve ili desne strane javlja se uglavnom usled iritacije potiljačnih nerava. On izlaze na obe strane potiljka, a do bola dolazi kada se mišići vrata zgrče. Tako su nervi pritisnuti i javlja se bol koji nije nimalo prijatan.

Do grčenja mišića može doći usled odredjenih degenerativnih promena na vratu, odnosno vratnom delu kičme.

Takodje može doći usled često nepravilnog držanja vrata, s toga je redovna fizička aktivnost obavezno. Kako smo već pomenuli, fizička aktivnost, odnosno redovne vežbe za razgibavanje vrata i ramena, od ključnog je značaja za zdravlje mišića vrata, a samim tim i glave.

Svako jutro, kada se probudite, sedite na krevet i laganim kružnim pokretima okrećite glavu. Zatim okrećite levo-desno, i gore-dole, tako ćete vrat razgibati pri samom budjenju št će kasnije u toku dana smanjiti pritisak i napetost.

Bol u potiljku i iza ušiju

Ovakva vrsta bola najčešće ukazuje na cervikogenu glavobolju, koja se javlja usled disfunkcije mišića, nerava i zglobova vratne kičme. Bol se uglavnom sa potiljka prenosi na prednji deo glave, koji zahvata predeo iza ušiju. Ova vrsta glavobolje pojavljuje se zbog nervne kompresije medju pršljenovima, zbog osetljivosti vratnih tkiva ili zbog ukočenosti, odnosno nepokretljivosti vrata.

Mastoiditis, odnosno infekcija koja zahvata mastoidnu kost iza uha, takodje je jedan od uzroka pojave ove vrste bola. Upala i bol sa ovog područja, može se proširiti dalje do potiljka, usled čega se može javiti tup i intenzivan bol.

Povrede usled saobraćajnih nesreći, ili naglih pokreta i preloma vrata, takodje mogu dovesti do bola iza ušiju i do bola u potiljku.

Bol u potiljku prilikom dodira

Ono što izaziva bol u potiljku na dodir jeste potiljačna neuralgija, odnosno iritacija potiljačnih nerava. Efikasno se leči odredjenim tretmanima.

Takodje, bol na dodir se može javiti usled spoljašnih povreda do kojih je došlo nekim slučajem. Takav bol je spoljašni, i uglavnom se razlikuje od unutrašnjeg bola. Ako znate da ste se povredili, sačekajte odredjeni period, ukoliko bol ne prolazi javite se doktoru radi detaljnijeg pregleda, jer bolovi u vratu mogu nastati usled jačih povreda vratne kičme.

Bol u potiljku i vrtoglavica

Problemi sa krvim sudovima vrata najčešće se manifestuju kao ukočen vrat i vrtoglavica. To je zbog toga što usled slabe cirkulacije u vratu, krv otežano prolazi kroz vrat, do glave, zbog čega se i javlja ukočenost vrata, zatim vrtoglavica usled nedovoljnog kiseonika i krvi koji hrane ćelije glave. Ukoliko je duži vremenski period takvo stanje, to može dovesti do moždanog udara, jer je glavi za normalno funkcionisanje potreban kiseonik, koji putem krvi kruži kroz naše telo.

Ipak, stres je jedan od glavnih uzroka pojave ove vrste bola. Onda kada ste napeti, ljuti i nervozni, obično se javlja ukočenost vrata što može da izazove vrtoglavice. Česta nervoza i stres mogu na duže staze izazvati velike probleme, upravo poput moždanog udara, i brojnih drugih bolesti.

Bol u potiljku tokom trudnoće

Neretko se dešava da se usled povećanja progesterona javlja bol u potiljku. Tokom trudnoće nivo hormona raste, što se odražava na krovotok i prokrvljenost. Zbog toga se u prvim nedeljama trudnoće mogu javiti bolovi kako u glavi, tako i u zglobovima, kao i osećaj hladnoće.

Osim toga, trudnice često ne spavaju udobno, naročito u poslednjem mesecu trudnoće, što može dovesti do ukočenosti vrata i bolova. Potrebno je naći adekvatnu pozu, udoban dušek i svakako udoban jastuk, koji će pomoći da se ionako napeti mišići opuste.

Trudnice takodje mogu raditi blage vežbe istezanja, svakog jutra, kako bi sprečile pojavu bolova.

Zaključak

Ono što uvek ističemo i naglašavamo, jeste zdrav način života i redovna fizička aktivnost. Bol u potiljku može biti samo jedan od simptoma bolesti, kao što je anemija i bolesti kardiovaskularnog sistema.

Veoma je bitno održati naš krovotok zdravim, a to ćete jedino postići tako što ćete se hraniti zdravo. Masna hrana stvara masnoće, koje začepljuju naše arterije i onemogućavaju normalan protok krvi kroz organizam. Sve to dovodi do loše prokrvljenosti, zatim do ukočenosti i bolova u zglobovima. Vrat je prvi na udaru, a ako pored loše ishrane čitav dan sedite i niste nimalo aktivni, zatim krivite vrat ispred računara, ishod je više nego jasan – bolovi u potiljku.

S toga, trudite se da u svoj organizam što češće unosite hranu koja će pomoći da pročistite vašu krv i da broj eritrocita održite na normali, to će omogućiti krvi da normalno teče organizmom i prenosi kiseonik do organa i održava ih zdravim. Zatim redovna fizička aktivnost koja če vas učiniti gipkim – vaše kosti će biti elastične, a vaši mišići jaki ali opušteni.

Bolovi u potiljku mogu se manifestovati ukoliko imate predispozicije, odnosno ukoliko je neko iz vaše porodice ranije imao problema sa glavoboljama, kao i bolestima koje dovode do glavobolja. U tom slučaju je zdrav način života neophodan, kako biste na vreme sprečili pojavu nesnosnih bolova.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: