Hepatrombin gel – upotreba, iskustva i cena

Hepatrombin gel je lek koji se kupuje bez lekarskog recepta u apoteci. S obzirom na to da je dostupan, preporučuje se svim korisnicima da pažljivo pročitaju uputstvo odštampano uz lek.

U ovom tekstu ćemo vam pomoći da razjasnite nedoumice u vezi sa korišćenjem Hepatrombin gela. Objasnićemo čemu je namenjen ovaj gel i kakve tegobe možete ukloniti ili olakšati njegovim korišćenjem.

Takođe, pozabavićemo se i merama opreza koje biste morali preduzeti pre nego što ga aplicirate, ali i svim neželjenim dejstvima sa kojima biste mogli da se susretnete tokom upotrebe.

Kao i svaki lek, i Hepatrombin ima svoju glavnu aktivnu supstancu uz pomoć koje vrši određene funkcije u vezi sa spektrom delovanja. Pojasnićemo, u nastavku teksta, koji je aktivni sastojak Hepatrombin gela i kakve su farmakološke osobine tog aktivnog sastojka.

U prodaji se mogu naći dve varijante Hepatrombin gela: gel sa 300 i.j. po gramu i gel sa 500 i.j. po gramu. Oba gela su napravljena od preparata heparina koji je prirodnog porekla.

Hepatrombin gel, tačnije heparin, može da vrši uticaj na koagulaciju krvi, pa se zbog toga primenjuje površinski, kako bi lečio inflamatorne promene na površinskim venama (tromboflebitis) i kako bi olakšao bol ukoliko je došlo do pojave modrica ili krvnih podliva (hematoma).

Pre nego što uzmete Hepatrombin gel – šta treba znati?

Ovaj gel ne smete nikako aplicirati na velikim regijama kože. Gel mažete isključivo na mesto koje je pod upalom ili koje ima modricu.

Takođe, Hepatrombin se ne stavlja na otvorene rane i povrede!

Zabranjeno je mazati Hepatrombin gel na sluzokožu ili na osetljive delove kože.

loading...

Ako znate da ste alergični na heparin, izbegavajte Hepatrombin gel.

Obavezno proverite listu pomoćnih sastojaka koji su korišćeni u spravljanju gela, te se uverite da ni na jedan od ovih sastojaka niste osetljivi ili alergični. Pomoćni sastojci su: dekspantenol, izopropil alkohol, karbomer, levomentol, makrogol 6 glicerol kaprilokaprat, trolamin, tečni, nekristališući sorbitol, prečišćena voda, arbomer 940, dinatrijum-edetat, alantoin, etarsko ulje limuna, ulje belog bora i ulje crnog bora.

Hepatrombin gel nemojte primenjivati kod dece koja imaju ispod pet godina starosti.

Kako se dozira Hepatrombin gel?

Obično je preporučljivo nanositi tanak sloj gela najmanje dva, a najviše četiri puta na dan. Ako vam je lekar rekao drugačije, poslušajte njegova uputstva.

Šta je heparin – glavni aktivni sastojak Hepatrombin gela?

Heparin (nefrakcionisani heparin) spada u glikozaminoglikane i u medicini se upotrebljava kao antikoagulant koji se ubrizgava. Može se upotrebljavati i za održavanje medicinskih uređaja (mašine za dijalizu, epruvete, itd.) kako bi se sprečila površinska koagulacija.

Poreklo imena ovog sastojka povezano je sa starogrčkim imenom za jetru – hepar, iako njegova fiziološka funkcija u organizmu nije do kraja poznata.

Proteoglikan koji je dobijen iz endotelnih ćelija – heparin sulfat, zapravo služi za antikoagulaciju krvi, dok sam heparin boravi u sekretornim granulama mastocita i telo ga oslobađa tamo gde je došlo do povređivanja tkiva. Naučnici smatraju da je njegova osnovna funkcija da povređena mesta zaštiti od napada stranih materija i bakterija.

Heparin, kao razređivač krvi, može biti upotrebljen za tretman duboke venske tromboze, plućne embolije, arterijske tromboembolije, srčanog napada i nestabilne angine. Obično se daje injekcijski u venu.

Najozbiljniji neželjeni efekat koji ova injekcija može da izazove jeste heparinski uzrokovana trombocitopenija. Kod osoba koje imaju slabu funkciju bubrega se preporučuje poseban oprez, dok je kod trudnica i dojilja njegova upotreba bezbedna.

Heparin je, kao otkriće, objavljen još 1916. godine i proglašen je jednim od esencijalnih lekova na listi Svetske zdravstvene organizacije.

Heparin je, dakle, prirodni antikoagulant koga proizvode bazofili i mastociti. U terapijskim dozama deluje kao antikoagulantna supstanca, sprečavajući stvaranje ugrušaka i ekstenziju postojećih ugrušaka unutar krvi. Heparin ne razređuje ugruške koji su već formirani, ali omogućava prirodnim mehanizmima lize ugrušaka da deluju normalno i da razbijaju ugruške koji su se formirali. Heparin se generalno koristi za antikoagulaciju u sledećim stanjima:

  • akutni koronarni sindrom;
  • atrijalna fibrilacija, duboka venska tromboza i plućna embolija;
  • kardiopulmonarni bajpas na srcu;
  • hemofiltracija;
  • centralni ili periferni venski kateteri.

Heparin i njegovi derivati koji su niskomolekularne težine, efikasni su u sprečavanju duboke venske tromboze i plućne embolije kod ljudi koji su u rizičnoj grupi.

Hepatrombin gel protiv modrica i hematoma

Modrice, hematomi i druge povrede koje se neizbežno javljaju tokom našeg života nisu uvek prijatne, ako ni zbog čega drugog, onda zbog lošeg izgleda, naročito u letnjim mesecima.

Efektivan način za uklanjanje modrica i otoka, ali i bola, u najkraćem roku, jeste korišćenje Hepatrombin gela.

Aplikacijom Hepatrombin gela na područje modrice, stimulišete metabolizam među ćelijama na ovom području. Gel je vrlo efikasan u lečenju i modrica i hematoma.

Kao što je rečeno, heparin iz Hepatrombin gela, je antikoagulant koji pokazuje svoja antitrombska i antiinflamatorna svojstva. On je imenovan i za prevenciju i lečenje hemoroida, tromboflebitisa, tromboze i komplikacije ovih stanja. Heparin utiče na plazmu u krvi, povećavajući antikoagulansne efekte i razbijajući krvne ugruške. Preventivno, heparin sprečava njihovo formiranje.

Sastav gela se bazira na heparin natrijumu. Upotreba heparinskog gela promoviše razređivače krvi i resorbuje modrice ili hematome. U Hepatrombin gelu se nalazi još jedna materija, a to je benzil (nikotinska kiselina) koja promoviše ekspanziju površinskih krvnih sudova i olakšava apsorpciju heparina.

Korišćenjem Hepatrombin gela, hematom bi trebalo da nestane za dvadesetak dana. Tok tretmana može se razlikovati u zavisnosti od težine povrede. Za uklanjanje hematoma se obično maže tri puta dnevno i to tako što se blago masira područje pod otokom.

Hematom se formira kada krvni sud pukne ili se ošteti i krv iscuri u okolno tkivo. Ovakav događaj može formirati ugrušak ili krv može ostati u tečnom stanju (sve zavisi od povrede). Krv može doći iz arterije, vene ili kapilara, u zavisnosti od toga gde se oštećenje desilo, a zatim se akumulira u mekanom tkivu, pa se stvara modrica.

Ako hematom izaziva mnogo problema ili nastavlja da raste, vaš lekar će morati da ga drenira. Krvni sud koji je oštećen, mora biti povezan da bi se sprečilo ponovno pojavljivanje hematoma.

Hepatrombin gel protiv površinskog tromboflebitisa

Površinski tromboflebitis je uobičajeni zapaljensko-trombozni poremećaj u kojem se tromb razvija u veni koja se nalazi blizu površine kože. Većina površinskih vena koje razvijaju trombozu takođe imaju flebitis, za razliku od dubinske venske tromboze. Iako se površinski tromboflebitis obično javlja u donjim ekstremitetima, može se javiti i na penisu ili dojci. Površinski tromboflebitis se takođe može razviti svuda gde se javljaju medicinske intervencije, kao što su ruka ili vrat (spoljašnja jugularna vena), kada se koriste intravenozni kateteri.

Tromboza i tromboflebitis površinskog venskog sistema su obično benigni i mogu se tretirati Hepatrombin gelom, kada ne izazivaju veće probleme.

Efektivni tretman perifernih vaskularnih poremećaja je važan ne samo za rešavanje lokalnih simptoma, već i za sprečavanje razvoja sistemskih stanja kao što je dubinska venska tromboza. Lokalni heparini (Hepatrombin gel) se široko koriste u Evropi za prevenciju i lečenje lokalnih simptoma povezanih sa perifernim vaskularnim poremećajima.

Kako se nanosi Hepatrombin gel kod tromboflebitisa ili tromboze?

Ako ste pacijent koga muče ovakva stanja, onda Hepatrombin gel ne smete utrljavati masiranjem. Dovoljno je da nanesete tanak sloj gela i razmažete bez masaže.

Lek ćete koristiti onako kako vam je lekar preporučio. Nemojte ga koristiti duže ili kraće od propisanog uputstva vašeg lekara. Ako se desi da zaboravite da aplicirate gel, nemojte sledeći put utrljavati dvostruku dozu. Jednostavno, nanesite ga čim se setite i nastavite onako kako vas je lekar uputio.

Cena Hepatrombin gela i gde kupiti?

Hepatrombin gel (500 i.j./g), u pakovanju od 40g, može se naći u Benu apotekama, po ceni od 400.00 dinara. Njegova cena ne bi trebalo da prelazi 500.00 dinara u svim ostalim apotekama.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: