Kako izbeliti zube – Top 10 načina za izbeljivanje zuba

Ono što je najbitnije za svako ljudsko biće, jeste, pre svega, održavanje lične higijene. Tu, između ostalog, spada i održavanje zdravlja zuba, redovne posete stomatologu radi pregleda, redovno pranje i čišćenje.

Isto tako, pored zdravih, svako voli i da mu zubi budu blistavo beli, jer nema ničeg lepšeg od iskrenog osmeha ispod kojeg vire dobro očuvani, beli biseri.

Uzroci pojave „žutih“ zuba

Sa godinama, kod najvećeg procenta ljudi, pa možemo reći i kod svih, dolazi do postepenog žutila zuba, kako zbog prirodnog procesa starenja, tako i zbog stvaranja karijesa, nagomilavanja bakterija, plaka, a i zbog upotrebe najraznovrsnije hrane koja „boji“ zube. Verovatno ste primetili kako vam posle konzumacije nekih vrsta namirnica ili napitaka zubi dobijaju drugu boju. Glavni krivci za to jesu kafa, crno vino, ajvar i razna druga jela, ali i neizostavni duvanski dim.

kako-izbeliti-zube-top-10-nacina-za-izbeljivanje-zuba

Kako bismo očuvali belinu naših zuba, primenjujemo razne tehnike za postizanje zacrtanog cilja. Tako, kupujemo najskuplje paste, konce za zube, žvakaće gume, bombone i sredstva za ispiranje koja nam velikim slovima obećavaju isto tako veliko WHITE. Pojedinci se okreću bilju iz prirode, ili pak nekim namirnicama koje imaju u kući, a negde su pročitali da se uz pomoć njih može povratiti izgubljena belina.

Mi ćemo vam danas ponuditi top 10 načina kako da izbelite svoje zube na što brži, jednostavniji, jeftiniji ili pak na najsigurniji način. Neke od njih ćete moći da primenite u kućnim uslovima, ukoliko imate strpljenja i slobodnog vremena, te volite da eksperimentišete, dok neke jesu procedure za koje materijal i iskustvo poseduju samo dobro uigrani stomatolozi.

1. Limun i soda bikarbona

Jedna od sigurno najpoznatijih i najpopularnijih metoda za izbeljivanje zuba jeste pranje zuba sodom bikarbonom i limunom. Ne postoji osoba koja nije čula za čudotvorne efekte sode bikarbone u svakom aspektu zdravlja i života ljudi, za njeno dejstvo i pomoć u svim kućnim poslovima. Tako, soda bikarbona idealna je i za izbeljivanje zuba i to u kombinaciji sa limunom sa kojim čini jedinstvenu pastu.

Ovakva pasta za zube priprema se od jedne kašike sode bikarbone i nekoliko kapi limuna, samo toliko da se stvori gusta smesa nalik pasti za zube. Dakle, morate paziti da tom prilikom ne preterate sa limunom, jer smesa nakon sjedinjavanja ove kiseline i baze počinje da penuša, pa možda nećete odmah uspeti da vidite gustinu smese. Ipak, ona ne sme biti retka.

Zube perete upotrebom ove smese četkicom za zube, klasično, kao da koristite pastu. Nakon pranja usnu duplju isperite vodom.

2. Jabukovo sirće i soda bikarbona

Još jedan recept za izbeljivanje zuba kod kuće jeste i kombinovanje još jedne kiseline, ali ovaj put sirćetne i jabučne, iz jabukovog sirćeta, sa sodom bikarbonom. Ipak, kako su ove kiseline i te kako jake te mogu oštetiti u izvesnoj meri zubnu gleđ ukoliko se često koriste, preporučuje se da se ova kombinacija primenjuje jednom nedeljno.

loading...

Ova kombinacije već nakon jedne upotrebe daće željeni pomak ka belini koji će biti i te kako primetan. Spravlja se kao i prethodna kombinacija sa limunom, gde u jednu supenu kašiku stavljate nekoliko kapi sirćeta dok se ne dobije smesa gusta kao pasta za zube. Tom smesom perete zatim zube kao kada koristite klasičnu pastu, a potom usta isperete.

Zube možete čistiti i upotrebom samo čistog jabukovog sirćeta, osobito ukoliko je ono napravljeno u kućnim uslovima, tj ako se radi o pravom, domaćem, organskom jabukovom sirćetu. Jednostavno umočite četkicu u sirće i trljajte zube oko 2 minuta. Ovaj postupak takođe ne bi trebalo ponavljati više od jednom nedeljno.

Upotreba voća za izbeljivanje zuba

Postoje i određene grupe voća čiji plodovi, ili pak neki njihovi delovi, mogu da posluže za prirodno izbeljivanje zuba. U to voće spadaju jagode, gore pomenuti limun, kora od banane kao i jabuke. To su neke od najpoznatijih voćki koje igraju i te kako značajnu ulogu za vašu lepotu i blistav osmeh.

3. Jagode za blistavo bele zube

Možda ste primetili da se često dešava da leti, dok jedete jagode, zubi postaju nekako prividno belji. Ne, nije greška, jagode zaista imaju ulogu u beljenju zuba. One zapravo poseduju u svom sastavu neku vrstu prirodne kiseline i deluju kao abraziv. One čiste zube, uklanjaju fleke sa njih i čine ih beljim.

Jednostavno, ukoliko želite belje zube, konzumirajte jagode dok im je sezona, a od svežih ili smrznutih jagoda možete napraviti i specijalnu smesu za beljenje. Ona se spravlja upotrebom dve jagode srednje veličine i jednom kašičicom sode bikarbone. Ovu smesu nanesite zatim na četkicu za zube, ostavite da stoji 5 minuta, istrljajte zube, a potom ih isperite vodom.

Jagode možete koristiti u ove svrhe i na drugi način, tako što ćete jednostavno raseći jagodu na dve polovine i trljati po zubima. Ovu metodu primenjujte 1-2 puta nedeljno.

4. Jabuke za beljenje zuba

Isto kao i jabukovo sirće, i jabuke su još bolji, a istovremeno i potpuno prirodan tretman kojim možete izbeleti svoje zube. Jabuke sadrže brojne prirodne kiseline, koje na isto tako prirodan način skidaju fleke i mrlje sa zuba, te tako održavaju njihovu belinu. Zato, umesto slatkiša uzmite kriške ovog voća, žive ili pak sasušene u vidu čipsa, i grickajte ih.

5. Banane za beljenje zuba

Da, dobro ste pročitali, banane su i te kako dobre za beljenje zuba kod kuće. Zapravo, u pitanju je upotreba kore od banane u dobijanju blistave beline zuba. Upotreba nije ni malo komplikovana. Jednostavno oljuštite i pojedite bananu, a koru ne bacajte, već njenim unutrašnjim delom trljajte zube oko 2 minuta. Ovaj postupak možete ponavljati svakodnevno, jer banana ne sadrži kiselinu, niti abrazivna sredstva. Već nakon 10 dana bićete oduševljeni postignutim rezultatima.

6. Upotreba vodonik peroksida u svrhe izbeljivanja zuba – pasta dr Neumivakin

Pasta za izbeljivanje zuba može se spravljati u kućnim uslovima i uz upotrebu vodonik peroksida. Ako se istovremeno pitate kako skinuti kamenac sa zuba, ovo je idealno rešenje za vas. Predstavljamo vam jednu pastu za zube koja nosi naziv Pasta dr Neumivakina, prema doktoru medicine koji ju je izumeo.

Ova idealna pasta delotvorna je kod skidanja zubnog kamenca, za terapiju afti u usnoj duplji, reguliše problem neprijatnog zadaha, pomaže kod upale densi, gingivitisa, paradontopatije, a korisna je i za beljenje zuba, a samim tim i za našu današnju temu.

Za pripremu ove paste potrebna nam je soda bikarbona, limun i vodonik peroksid. Pasta se spravlja tako što u ½ kafene kašičice sode bikarbone sipate 10-20 kapi vodonik peroksida koji ste nabavili u apoteci. Tome dodajte svega nekoliko kapi limunovog soka i dobili ste svoju idealnu pastu za beljenje zuba.

Ono što već iz prethodnog teksta znamo jeste da je svaki od ovih sastojaka i te kako delotvoran u beljenju zuba. Zajedno, oni čine još moćnije sredstvo za blistav osmeh. Ova pasta se koristi najbolje ujutru i uveče, tako što natopite četkicu i istrljate zube, dok za desni možete natopiti kakvu vatu i preći desni smesom. Ukoliko dodatno želite da dezinfikujete usnu duplju, 3% hidrogen razblažite u čaši vode i njime isperite usta.

7. Maslinovo i kokosovo ulje

Poslednjih godina vlada opšte interesovanje za beljenje zuba ovom metodom. Zapravo, osobe koje podržavaju ispiranje usta maslinovim i kokosovim uljem svakog jutra radi detoksikacije svog organizma, primetile su da su im zubi vremenom postali belji.

Dakle, ukoliko želite da vaš organizam bude detoksikovan i u potpunosti zdrav, a vaši zubi blistavo beli, mućkajte kokosovo ili maslinovo ulje izutra nakon ustajanja i tako ćete ubrzo primetiti rezultate. Ova ulja deluju i kao dezinfekciona sredstva za usnu duplju, uništavaju bakterije koje su istovremeno odgovorne i za stvaranje plakova i pojave „žutila“ zuba, te tako i dovode do njihovog beljeg izgleda.

8. So kao sredstvo za beljenje zuba

Već smo u par navrata i spomenuli so kao pomoćno sredstvo iz kuhinje za beljenje zuba, a da toga nismo ni svesni. Zapravo, sve ove mešavine kiselina kakve su limunska, sirćetna i jabučna zajedno sa sodom bikarbonom, nisu ništa drugo nego so, jer, ako se prisetimo časova hemije, kiselina i baza u jedinjenju daju so i vodu. Ovde se so pominje kao obična kuhinjska so, koju možete pomešati sa malo paste za zube i njome očistiti iste.

9. Soda bikarbona, pasta za zube i aluminijumska folija u izbeljivanju zuba

Za izbeljivanje i najžućih zuba, koristi se metoda u kojoj se od malo sode bikarbone i paste za zube spravlja smesa, koja se potom nanosi na traku spravljenu od aluminijumske folije.

izbeljivanje-zuba-sodom-bikarbono-kod-kuce-prirodnim-putem

Zapravo, postupak je jednostavan. Aluminijumsku foliju savijte u trakice koje odgovaraju širini vaših zuba gornje i donje vilice i na te trake nanesite smesu paste i sode. Stavite na zube, držite tako sat vremena i postupak ponovite dva puta u toku meseca. Rezultati će biti i te kako vidljivi da ćete i sami biti iznenađeni.

10. Trakice i olovka za beljenje zuba

Slobodno ih možemo nazvati jednim od najnovijih stomatoloških čuda današnjice. Trakice za izbeljivanje zuba namenjene su pre svega za kućnu upotrebu, a isti je slučaj i sa gel-olovkom. Zapravo, ovi proizvodi mogu se kupiti u svim bolje opremljenim apotekama i drogerijama, a koriste se kod kuće.

Ukoliko vam je potrebno da za veoma kratko vreme učinite svoje zube beljim, trakice su idealno rešenje za vas. Ukoliko se bliži kakav važan sastanak, razgovor sa poslodavcem, rođendan ili venčanje vama bliske osobe, kada vam je potrebno da što pre izbelite zube i dobijete efikasne rezultate, nabavite ove trakice.

Upotreba trakica za beljenje zuba je više nego jednostavna. Skinite zaštitnu foliju sa trakice i stranu na kojoj se nalazi gel prislonite na gornju, a potom i na donju vilicu. Držite tako oko pola sata do sat vremena. Ove trakice su i te kako savitljive, elstične i viskozne, i odgovaraju površini zuba za koju odlično prijanjaju, te nema neželjenih efekata odlepljivanja, pojave viška gela niti bilo kakvih drugih nus-pojava.

Trakice se mogu nanositi dva puta dnevno, i za 7 dana rezultati će biti uočljivi. Efekat izbeljenih zuba traje oko pola godine. Između dva tretmana od po 7 dana najbolje je napraviti isto toliku pauzu.

Drugi vid brzog izbeljivanja zuba jeste upotreba gel olovke za izbeljivanje. Olovka za izbeljivanje zuba pojavila se na našem tržištu skoro, i veoma brzo postala i te kako popularna, pre svega zahvaljujući svojoj jednostavnoj upotrebi i, i te kako zadovoljavajućim rezultatima. Ova olovka sadrži gel za izbeljivanje zuba koji je napravljen na bazi vodonik peroksida i bezbedan je za vaše zube i desni.

Nanošenje gela ovom olovkom traje svega pola minuta, i za samo 5 minuta zubi su primetno belji. Možete je nositi svuda sa sobom u svojoj torbici pa čak i u džepu. Olovka traje oko 4-6 nedelja ukoliko se svakodnevno koristi. Pojedine firme u njen sastav dodaju i eterična ulja radi istovremenog jačanja zuba.

Izbeljivanje zuba – cena tretmana

Ukoliko ste se odlučili da kod kuće, na prirodan način belite zube, apsolutno o troškovima ne morate ni da vodite računa, jer su svi gore pomenuti sastojci oni koje već imate u svom domu. I voće konzumirate svakoga dana, tako da ni tu troškovi nisu preterano veliki.

Sa druge strane, cena trakica za 7 dana upotrebe iznosi oko 1500 dinara, a cena je približna i za olovku za beljenje zuba. Ipak, raspitajte se u obližnjim apotekama i bolje opremljenim drogerijama i naravno najpre se posavetujte sa svojim stomatologom.

Međutim, ukoliko se odlučite za lasersko beljenje, za razne tehnike koje praktikuju primene hemijskih izbeljivača, folija i gelova koje vam preporučuju stomatolozi, budite spremni i na cenu od 150 evra.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: