Tibetanska kefir gljiva – lekovitost, dijeta, upotreba, iskustva i recepti

Kefir je jedan od najstarijih kultivisanih oblika mlečnih proizvoda koji se koristi u ljudskoj ishrani, a originalno potiče sa kavkaskih planina. Zbog svoje prijatne arome, bez gorkastog ukusa koji ostaje u ustima nakon konzumacije, te blage gaziranosti, nekada se naziva i šampanjcem od mleka.

Kefir je u stvari fermentisano mleko koje sadrži kombinaciju nekoliko vrsta mlečnih kultura. Ovaj interesantan napitak je osvežavajuć, hranljiv i terapeutski, pogodan za sve uzraste. On regeneriše floru digestivnog trakta i veoma se često savetuje osobama koje se oporavljaju posle bolesti ili su uzimale antibiotike.

Odličan je za regulisanje problema sa varenjem, zato što sadrži veoma nisku koncentraciju mlečne surutke, što omogućuje da se ona lako razbija na fine i sitne delove i nesmetano vari u našem sistemu.

Kefir je na neki način već polusvarena hrana, zbog procesa fermentacije kojem podleže da bi nastao, pa je dobar čak i za osobe koje nisu tolerantne na laktozu iz mleka. Ima nežnu teksturu, blago je kiselkast, osvežavajuć i bez gorčine. Kefir može da se kupi, ali je još bolja varijanta domaći kefir; priprema se i konzumira na više načina.

Zanimljivo je da ga možete pripremati od različitih vrsta mleka, pa i od niskomasnog ili nemasnog mleka, kozjeg, kravljeg, ovčijeg mleka, a čak i od sojinog. Danas sve više raste interesovanje za tibetanskom kefir gljivom, koja je izvrstan proizvod za pripremu ovog osvežavajućeg čuvara zdravlja u sopstvenoj kuhinji.

TIBETANSKA KEFIR GLJIVA

Tibetanska kefir gljiva, gljiva za kefir ili mlečna gljiva zapravo su kefirna zrnca koja se koriste za pripremu kefira. Mlečna, kefirna gljiva danas je sve popularnija i otkrivaju se brojne prednosti upotrebe domaćeg kefira, za ishranu i zdravlje. Taj čudesni sastojak, egzotičnog naziva, odnosi se na jednu vrstu gljivičnih kultura koju je tibetanski narod odavno uvrstio na repertoar svoje tradicionalne medicine.

Verovatno ste nekad čuli da se smatra da je narod sa Tibeta izuzetno vitalan i dugovečan, čemu pre svega može da zahvali jedinstvenim, prirodnim proizvodima koje koristi i koji imaju veoma dugu tradiciju primene u tim krajevima. Jedan od takvih proizvoda je i tibetanska kefir gljiva.

Šta je tibetanska kefir gljiva?

Gljive su mikrofungalni organizmi koji se mogu uzgajati ili pronaći u prirodi. Tibetanska gljiva ne odnosi se samo na jednu vrstu; ova gljiva obuhvata više varijeteta, a neki od njih su gljive roda cordyceps, zatim cantharellus, boletus i lavlja griva. Većina njih originalno raste na Tibetanskoj visoravni, a cene se u čitavom svetu zbug kulinarske primene i nebrojenih zdravstvenih beneficija koje pružaju.

Mi ćemo u tekstu koristiti zajednički naziv za sve te vrste, kako se obično i navodi. Tibetanske gljive sadrže veliki broj izuzetno harnljivih i korisnih sastojaka za čovekov organizam. One su bogate mineralnim materijama na prvom mestu, a velika prednost je i to što ne sadrže mnogo kalorija, a obiluju dijetnim vlaknima.

loading...

Istraživanja kineskih naučnih timova pokazala su da tibetanska kefir gljiva obiluje važnim materijama, pre svega esencijalnim amino kiselinama, te mineralima poput gvožđa, cinka, selena, molibdena i bakra.

Takođe sadrže zdrave masne kiseline, te vitamine kao što su A, D i E. Pojedini varijeteti takođe sadrže i značajan udeo složenih ugljenih hidrata, poput polisaharida. Sve prednosti tibetanskih gljiva upotrebljive su u obliku kefira, za čiju se pripremu danas koriste svugde u svetu. Ovaj jedinstveni napitak koji sadrži jogurtne kulture i bakterije mlečne kiseline ima imuno-modulatorno, antibakterijsko, antifungalno i antineoplasično delovanje, prema jednoj brazilskoj naučnoj studiji. Neka druga istraživanja pokazala su da je koristan čak i kao saveznik u borbi protiv pojedinih vrsta karcinoma, te da ima i antialergijski potencijal.

U nastavku pripremamo kefir od mlečne gljive i bavimo se svim njegovim prednostima za zdravlje.

UPOTREBA MLEČNE GLJIVE

Kako se zapravo koristi gljiva za kefir? Upotreba je veoma jednostavna i omogućava da kod kuće pripremite domaći kefir, koji je nutritivno bogatiji i bolji za naš organizam od industrijskog, gotovog proizvoda. Probiotski napitak, kefir je na mnogo načina koristan za naš organizam. Ne samo da sadrži esencijalne amino kiseline i minerale, nego i lipide, proteine i šećere, te je veoma hranljiv i koristan za očuvanje zdravlja i imunog sistema.

Kefir je čuvar vitalnosti, pravi eliksir mladosti i moćan izvor energije. Pojedini varijeteti imaju specifičan učinak i na regeneraciju nervnih ćelija, te su kefiri od tibetanskih gljiva dobri i za očuvanje kognitivnih funkcija i čitavog nervnog sistema. Sve su to samo neki od razloga zbog kojih je dobro spremati kefir kod kuće i redovno ga konzumirati.

Kefirna zrnca

Da biste napravili kefir od tibetanske kefir gljive, treba da nabavite upravo glavni sastojak. Kefirna zrnca možete da dobavite od nekoga ko već uzgaja gljivu, pošto se ona jako brzo razmnožavaju, a nije potrebna velika količina za pripremu kefira; višak se uglavnom baca, tako da ne predstavlja nikakav trošak za onog ko ih već gaji.

Takođe, možete da ih kupite, mada je upravo poklanjanje i deljenje ovog čudesnog sastojka osnovna praksa za nabavku. Ipak, ona su kod nas retka, pa ćete ih naći u oglasima za naručivanje od nekoga ko ih ima.

 • Cena kefirnih zrnaca varira u zavisnosti od konkretnog prodavca i količine. Na osnovu ponuđenih oglasa, cena za količinu kefirnih zrnaca za oko pola litra kefira iznosi oko 650 dinara. S obzirom da se kefirne gljive razvijaju i razmnožavaju, to nije veliko ulaganje da bi se napravio jedan veoma koristan i lekovit hranljivi napitak. Objašnjavamo kako se zrnca koriste i kako dobijamo domaći kefir.

RECEPTI ZA KEFIR OD MLEČNE GLJIVE

Kako se pravi kefir od mlečne gljive? Domaći kefir se smatra mnogo boljom opcijom od industrijskog kefira, a uz to je i pristupačniji. Najbolje osobine će imati ako se priprema od svežeg mleka, dobijenog od životinja koje su na prirodan način gajene i hranjene; kupovni kefiri se prave od industrijski proizvedenog mleka, pa su siromašniji u sastavu.

Domaći kefir od tibetanske gljive i mleka Domaći kefir je zdraviji i hranljiviji od kupovnog baš zbog kefirnih zrnaca. U industriji se upotrebljavaju drugi sastojci, poput startnih kultura od hmelja i nekih drugih bakterija, koje napitku daju približnu aromu, no mnogo manje sadrže hranljivih tvari. Evo šta vam je potrebno da kefir napravite sami i kako se to radi.

 • Kefirna zrnca – 1 kašika
 • Mleko – 75-100 ml

Ova količina dovoljna je za početak pripreme kefira kod kuće. Zrnca kefira isperite čistom, nehlorisanom vodom, ocedite i stavite u čašu sa organskim, svežim ili poluobranim mlekom, nemojte da koristite dugotrajno. Ostavite mešavinu da fermentiše cela 24 sata, pa procedite cediljkom i ponavljajte proces naredna tri dana dok vaš kefir ne dobije blago kiselkastu aromu i ne postane blago gaziran. Od tog trenutka možete da počnete sa konzumacijom, a proces pripreme se nastavlja. Svakog dana procedite gljivu i ubacite je u čašu sa svežim mlekom.

Kefir od mlečne gljive bez mleka – Ukoliko je laktoza iz mleka ipak previše problematična za vaš organizam, kefir od tibetanske gljive možete da napravite koristeći kokosovo ili sojino mleko. Kokosovo mleko je dobra opcija, zato što je veoma lako svarljivo. Nemojte da koristite bademovo i pirinčano mleko, jer oštećuju kefirna zrnca i nisu dobra za njihov rast. Takođe, opcija je i da umesto mleka koristite običnu vodu sa šećerom, pa čak i sok.

Dodatni saveti i napomene

Ukoliko je fermentacija prebrza, možete da produžite proces tako što ćete povećati količinu mleka, smanjiti temperaturu (držite kefir u frižideru) ili svaki put pre nego što stavite zrnca u novo mleko uvek isperete gljivu, kako ne bi zaostali tragovi već fermentisanog starog kefira. Ako hoćete da smanjite vreme fermentacije, smanjite količinu mleka, držite kefir na sobnoj temperaturi i nemojte ispirati gljivu. Za osobe koje su jako osetljive na kiselost namirnica, preporučljivo je da skrate proces fermentacije na manje od 24 sata.

Nikada nemojte da koristite bilo kakav metalni pribor za mešanje ili konzumiranje kefira; metal ne oštećuje kefirna zrnca, ali može da ih pokvari tokom vremena i upropasti vaš napitak. U tradicionalnoj varijanti, kefir je čuvan u mešinama od ovčije kože, koja je držana prikačena na vrata, pa bi tako svaki posetilac pri ulasku malo protresao mešinu i podstakao fermentaciju. Naravno, u kući ćemo koristiti staklenu teglu ili čašu i izbegavati metalni pribor.

Za rast tibetanske gljive biće potrebno oko nedelju dana, kada će dostići održivu veličinu. Od tog trenutka možete da odvajate naraslu gljivu za više pripreme kefira ili je deliti sa svojim prijateljima koji i sami žele da prave ovaj čudesni napitak. U krajnjem slučaju, nepotrebna količina se baca. Generalno se preporučuje da kefir pijete svakog jutra na prazan stomak; terapeutski se obično preporučuje 20 dana neprekinute konzumacije, sa 10 dana pauze kako bi se prekinula svakodnevna upotreba.

KEFIR KAO LEK

Domaći kefir ima puno prednosti za naš organizam i smatra se da je bolji nego takođe cenjeni jogurt, te industrijski kefir. Osim toga, mnogo se lakše pravi nego jogurt, a obuhvata dosta širi spektar probiotika i važnih kultura. Još jedna prednost je to što kada jednom nabavite zrnca, možete da ga proizvodite koliko želite, tako da je i ekonomičniji. Kupovni kefir ima i drugačiji ukus, budući da je napravljen od drugih startnih kultura. Raspon korisnih mikroorganizama u kupovnom kefiru i jogurtu je ograničenija; oni nemaju žive kvasce, recimo.

Jedan od ključeva za dugovečnost i održavanje što boljeg opšteg zdravstvenog stanja jeste regulisanje procesa razlaganja i procesuiranja hrane u našem digestivnom sisitemu. To je veoma važna stavka, budući da je većina namirnica koje konzumiramo zapravo takozvana ‘mrtva’ hrana.

Razlaganje organskih materija iz takve hrane, koje se odvija uglavnom uz pomoć korisnih bakterija, oslobađa otrovne materije u naš sistem, što zapravo utiče na ugrožavanje našeg zdravlja i skraćenje životnog veka. Te štetne materije se apsorbuju u naš krvotok putem krvnih sudova i šire se po svim telesnim ćelijama. Tibetanska gljiva ima sposobnost da našem organizmu pomogne da pronađe rešenje ovog problema. Zbog toga je širom sveta poznata kao pravi živi lek.

Kefir neutrališe i eliminiše čitav niz zdravstvenih tegoba, koje većinom nastaju kao posledica otrova u našem telu, o čijem smo poreklu upravo govorili. Mnoge od tih materija dolaze u naš organizam nehotično, odnosno ne obraćamo mnogo pažnje na to; zagađen vazduh, voda iz gradskih cevi i nezdrava ishrana su najčešći izvori toksina koji narušavaju naše zdravlje. Konzumacija kefira od tibetanske gljive znatno redukuje takav štetan efekat.

Pored toga, on čisti naše telo i od zaostataka sintetičkih materija, poput nekada neophodnih antibiotika i drugih proizvoda farmaceutske industrije. Evo za šta je koristan i dobar.

Kefir za jačanje imuniteta

Nekoliko studija potvrdilo je da je odgovor ljudskog imunog sistema u značajnoj meri pboljšan upravo konzumiranjem kefira, mada nije u potpunosti do kraja jasno da li su za to zaslužne korisne bakterijske kulture u njemu, metaboliti koji nastaju u toku samog procesa fermentacije ili konkretno sama kefirna zrnca proizvode takav efekat. Bilo kako bilo, ojačan imuni sistem je sposobniji i za odbranu od raznih bolesti, što se takođe pripisuje moćima kefira.

Osim toga, kefir ima izuzetno blagotvoran efekat na održavanje balansirane i zdrave mikroflore želuca i creva, što podstiče digestivni trakt da se sam izbori sa štetnim patogenim mikroorganizmima.

Ublažavanje gastrointestinalnih tegoba

Kefir je značajan za čitav niz gastrointestinalnih stanja i na prirodan način podstiče i reguliše rad sistema za varenje. Konzumacija kefira se pokazala veoma efektibnom za lečenje konstipacije, a isto tako i za prevenciju i lečenje dijareje. Takođe se pokazalo da pomaže protiv nadimanja, a interesantno je da ne izaziva probleme kod osoba koje su alergične na laktozu iz mleka i one ga jako dobro podnose. Spektar gastrointestinalnih stanja kod kojih je kefir delotvoran je veoma širok.

 • Normalizacija metabolizma i regulacija apetita;
 • Regeneracija i revitalizacija mikroflore digestivnog trakta;
 • Deluje protiv gastritisa, pankreatitisa i želudačnih čireva;
 • Detoksikacija od teških metala, hemijskih antibiotika, peska u bubregu, patogenih mikroorganizama;
 • Razlaže kamenje u bubrezima i žučnoj kesi;
 • U slučajevima teške gojaznosi pomaže u smanjenju telesne težine razbijanjem masnoća;
 • Leči bolesti jetre;
 • Smanjuje osetljivost na laktozu iz mleka;

Napomena: Važno je da znate da tokom prvih desetak dana od početka konzumacije kefira, vaš organizam se navikava na ovo korisno piće, dolazi do ubrzavanja rada creva, što može da bude praćeno pojavom gasova, učestalom potrebom za odlazak u toalet, drugačijom bojom urina.

U nekim slučajevima se dešava da dođe do neugodnog osećaja u predelu bubrega, rebara i jetre, ali su to prolazni efekti koji samo pokazuju da je obiman proces detoksikacije tela započet. Nakon perioda od deset dana do dve nedelje, organizam bi trebalo da se stabilizuje i da se osete prvi izuzetno pozitivni efekti konzumacije kefira, poput boljeg raspoloženja, veće energije, pa i pojačanog libida.

 Kefirom protiv alergija

Studije su pokazale da konzumacija kefira može da pomogne i u borbi protiv alergija, te da jako delotvorno utiče na smanjenje simptoma astme. Pokazalo se da blagotvorno utiče i na regulisanje problema sa alergijama na pojedine namirnice. Kao jedan od primera može se navesti i slučaj alergije na laktozu.

Antikancerogeno delovanje

Sproveden je niz obežavajućih istraživanja koje su se bavile učinkom i beneficijama kefira u slučajevima lečenja raka. Pokazalo se da probiotici u sastavu kefira mogu da potisnu delovanje mutagena koji potencijalno izazivaju nastanak raka, tako što umanjuju njihov potencijal da ugroze i oštete telesne ćelije; to znači da kefir ima i antimutageni efekat. Studije su pokazale da osobe koje redovno konzumiraju kefir imaju manje šanse da obole od raka debelog creva, zbog čega se kefir smatra zaista izuzetnom prirodnom i korisnom preventivom.

Kada je reč konkretno o kefirnim zrnicima, studije pokazuju da ona sama za sebe imaju izvrstan antikancerogeni potencijal; pokazalo se da mogu da zaustave širenje kancerogenih ćelija sarkoma, melanoma, karcinoma pluća i dojke. Istraživanja koja se bave vezom probiotika i karcinoma su i dalje u toku i očekuju se impresivni rezultati.

Antibakterijsko i antifungalno delovanje

Kefir pokazuje snažno antimikrobno dejstvo protiv širokog spektra štetnih bakterija i gljivica. Pomaže da se pod kontrolom drže rotavirusi i heliko bakterija. Može da se koristi čak i kao prirodna antibiotska terapija, a posebno se dobro pokazao kao tretman protiv putničke dijareje. S obzirom da ljudi hiljadama godina konzumiraju kefir bez ikakvog problema, jasno je da mikroorganizmi koji se nalaze u njegovom sastavu nisu patogeni, naprotiv.

Međutim, osobe koje imaju veoma oslabljen imuni sistem trebalo bi da porazgovaraju sa svojim lekarom pre nego što se odluče na upotrebu bilo koje vrste probiotika, pa tako i kefira.

Kardiovaskularno zdravlje

Zbog svojih sjajnih sposobnosti i izuzetnog sastava, kefir je blagotvoran i za naše kardiovaskularno zdravlje. Redovna konzumacija ovog napitka pomaže u održavanju zdravog srčanog ritma, snižavanju visokog krvog pritiska, te njegovoj normalizaciji. Zbog izuzetnog pročišćavajućeg delovanja, kefir je odličan i za zdravlje krvnih sudova.

Takođe snižava nivo šećera u krvi i redukuje nivo holesterola.

Kefir gljiva za mršavljenje

Kefir gljiva je odličan saveznik zdravog tela i vitke linije, a sama konzumacija kefira dosta pomaže da se istope masne naslage i smanji kilaža, čak i u slučajevima morbidne gojaznosti. Sa druge strane, ovaj napitak može da se koristi i za dobijanje na kilaži, ukoliko je problem suprotan. Tajna kefira i kefirne gljive je prosta; s obzirom da oni veoma povoljno deluju na crevnu mikrofloru i regulišu rad sistema za varenje, tako regulišu i proces gubljenja i dobijanja kilograma ili održavanje kilaže.

Kao što dobro znamo, višak ili manjak kilograma uvek su povezani sa neregularnim radom gastrointestinalnog sistema. To ne znači da se on treba kriviti za gomilanje kilaže, na primer, već od nas zavisi kako se prema njemu odnosimo, budući da, kao i svaki organ i sistem u telu, on ima svoja ograničenja. U oba od pomenutih slučajeva, kefir se konzumira u istoj količini, samo u različito vreme. Dijeta se, naravno, razlikuje i zavisiće od toga šta je krajnji cilj pojedinca, a za zdravo sprovođenje dijete uvek je najbolje konsultovati stručnjaka. Evo kako izgleda kada je kefir deo dijete.

 • Za mršavljenje konzumirati 100 ml kefira tri puta na dan, pola sata PRE obroka;
 • Za gojenje konzumirati 100 ml kefira tri puta na dan, pola sata POSLE obroka;

Spoljašnja primena

Kefir se, pored svih primena kao napitak može koristiti i za tretiranje čitavog niza problema sa kožom, uključujući posekotine, opekotine, plikove, akne, mitisere, bubuljice, ojed od pelena, osip uzrokovan znojenjem.

Takođe pomaže i kod suvoće kože, a efikasan je i za tretiranje herpesa. Kefir se upotrebljava čak i za pripremu kupke za stopala, otklanja zamor nogu i pomaže kod problema sa venama. Redukuje i reumatske bolove, glavobolju, generalno opušta i smanjuje napetost. Kefir se koristi i za tretriranje problema sa kosom i kožom glave, kao što su perut, tanka i slaba kosa, gubitak i opadanje kose.

ISKUSTVA

Iskustva sa redovnom upotrebom kefira od tibetanske gljive svedoče o neprocenjivom blagu ovog čudesnog napitka. Većina onih koji ga redovno konzumiraju pre svega hvali njegovo pozitivno delovanje na sistem za varenje. Prema rečima onih koji ga koriste duže vreme, kefir je kod njih doveo do značajnog smanjenja probelma sa nadutošću, zatvorom i drugim teškoćama vezanim za varenje.

Takođe, dosta njih je zadovoljno i efektom koji tibetanska gljiva i kefir imaju na njihovu liniju; uz balansiranu ishranu, ovaj koristan i hranljiv napitak ne samo da pomaže da se održi vitak stas, već daje telu i dosta energije, čuva vitalnost i agilnost, a doprinosi i mladalačkom izgledu kože. Kefir se sa zadovoljstvom koristi za čišćenje i negu kože lica i uspešno rešava probleme sa aknama, bubuljicama i drugim problemima.

Nuspojave

Upotreba kefira i kefirne tibetanske gljive nemaju ozbiljnih posledica po ljudsko zdravlje, a dobro ih podnose čak i osobe koje su alergične na laktozu iz mleka. One bi ipak trebalo da konsultuju svog lekara, pre nego što se odluče na konzumaciju kefira. Na sreću, čak i ako im mleko i dalje smeta, prednost kefirnih zrnaca mogu da iskuse tako što će ih koristiti sa vodom ili sokom, a može da se napravi i od sojinog i kokosovog mleka.

Što se ostalih pratećih efekata tiče, moguće su navedene tegobe koje se javljaju prilikom navikavanja na konzumiranje kefira i koje bi trebalo da se spontano povuku u periodu od deset do četrnaest dana.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: