Alergo test za bebe, decu i odrasle – kako se radi, iskustva i cena

Rezultati istraživanja koja su sprovedena od strane Svetske zdravstvene organizacije (SZO), pokazali su da iz decenije u deceniju, pa samim tim i iz godine u godinu, alergije postaju sve učestalija pojava. Shodno toj činjenici, procenjuje se da će u vrlo bliskoj budućnosti kod svakog drugog stanovnika planete, biti izražen i razvijen neki od oblika alergije.

Najčešće, alergije se javljaju u periodu proleća ili u periodu leta, kada je koncentracija alergena, odnosno potencijalnih izazivača alergija izraženo veća, ali se mogu javiti i u periodu jeseni, kao i u periodu zime. Alergije se mogu razviti u bilo kom periodu života, od najranijeg detinjstva, pa sve do starosti, a “okidači” za njihov nastanak, tačnije alergeni, nalaze se doslovno svuda oko nas i u organizam se mogu uneti kako posredstvom udisanja vazduha, tako i posredstvom konzumiranja hrane ili posredstvom konzumiranja određenih vrsta lekova (prašina, grinje, čestice duvanskog dima ili čestice izduvnih gasova i produkta sagorevanja, sastojci hrane ili sastojci lekova, samo su neki od mogućih alergena, koji mogu uticati na pojavu i na razvoj alergije).

Kada bilo koji od mogućih oblika alergena dospe u unutrašnjost organizma, organizam ih prepoznaje kao strano telo protiv kojeg mora da se bori i tada pokreće imunološku reakciju u okviru koje dolazi do proizvodnje antitela koja zauzimaju ulogu “vojnika” koji napadaju čestice alergena i nastoje da ih unište i eliminišu iz organizma.

Međutim, u periodu prisustva alergena u organizmu i u periodu trajanja upravo opisane borbe, dolazi do razvoja alergijske reakcije koja se manifestuje kroz niz međusobno različitih i vrlo neprijatnih simptoma, od kojih pojedini mogu biti toliko intenzivno izraženi i razvijeni da osobu kod koje se manifestuju mogu dovesti u stanje u kojem je čak i životno ugrožena (konkretno, misli se na intenzivno razvijen simptom gušenja).

U odnosu na tip i karakteristike koje su im svojstvene, simptomi kroz koje se alergijska reakcija manifestuje, mogu se definisati kao kožne reakcije (najčešći oblici su urtikarija u narodu poznatija kao koprivnjača ili atopijski dermatitis), zatim kao gastrointestinalne reakcije (najčešći oblici su povraćanje, prisustvo dijareje ili prisustvo grčeva) i kao respiratorne reakcije (najčešći oblici su alergijski rinitis u narodu poznatiji kao alergijski kašalj i blago do intenzivno razvijeno gušenje koje ukoliko se učestalo ponavlja može prerasti u astmu).

Najčešće, upravo navedeni oblici simptoma alergijske reakcije, manifestuju se istovremeno i udruženo.

Ono što je važno naglasiti, jeste da se simptomi alergijske reakcije, ne moraju nužno razlikovati u odnosu na tačan i konkretan uzrok koji je doveo do njihovog razvoja. Drugim rečima, to znači da recimo alergeni koji su u organizam dospeli iz vazduha, često mogu izazvati razvoj simptoma koji su identični kao i simptomi koji su se razvili usled prisustva i delovanja alergena koji su u organizam dospeli recimo posredstvom konzumiranja hrane.

Samim tim, osoba kod koje su izraženi simptomi alergije, veoma teško može da dođe do pouzdanog i tačnog zaključka o tome o kojoj vrsti alergije je reč, odnosno o tome koji oblik alergena je u njenom slučaju doveo do razvoja alergije.

Kako bi došla do takvog zaključka, osoba kod koje su izraženi simptomi alergije, mora da uradi alergo test.

loading...

U nastavku teksta koji je pred vama, pronaći ćete vrlo važne informacije koje se odnose na alergo test.

Alergo test za bebe

Prema mišljenu brojnih medicinskih stručnjaka, u najranijem periodu života, tačnije u periodu od trenutka rođenja pa do prestanka dojenja, do razvoja alergijskih reakcija dolazi veoma retko.

Međutim, od trenutka kada u bebinu ishranu prvi put počnu da se ubacuju nove namirnice, automatski nastaje rizik od nastanka i od razvoja alergija. Alergija na kravlje mleko, jedna je od prvih i ujedno najčešćih vrsta alergija koje se razvijaju kod beba. Međutim, namirnice kao što su žitarice, jaja, jabuke, celer, krompir i brojne druge namirnice, takođe mogu dovesti do razvoja alergijskih reakcija kod beba.

Iz tog razloga, u bebinu ishranu veoma pažljivo treba unositi nove namirnice. Ono što se posebno preporučuje i što predstavlja meru predostrožnosti i odgovornog pristupanja bebinom zdravlju, jeste da se ubacivanje novih namirnica u bebinu ishranu nikada ne vrši uveče, neposredno pre nego što će beba zaspati i pre nego što ćete prestati da imate budan i posvećen nadzor nad njom.

Naime, ukoliko želite da ubacite neku novu namirnicu u bebinu ishranu, to učinite isključivo ujutru i to tako što ćete bebi dati malu količinu namirnice koju do tada nije imala prilike da konzumira. Nakon što beba pojede novu namirnicu, budno i obazrivo je pratite i budite pored nje kako bi ste mogli da primetite i da reagujete ukoliko dođe do razvoja alergijske reakcije.

Pojava koprivnjače ili pojava crvenila na bebinoj koži koje kasnije može prerasti u prisustvo ekcema, pojava uznemirenosti u bebinom ponašanju, dijareja, prisustvo grčeva ili otežano disanje i kašalj, predstavljaju simptome koji se mogu ispoljiti kao znaci alergijske reakcije.

Ukoliko primetite neke od navedenih simptoma ili ukoliko primetite bilo koju drugu promenu u bebinom ponašanju ili izgledu, neophodno je da postupite odgovorno i da bebu odvedete kod lekara.

Do nedavno, veoma je rasprostranjena bila zabluda da je kod beba, kao i kod male dece nemoguće sprovesti alergo test. Međutim, to nije tačno i ukoliko za tim ima potrebe, odnosno ukoliko su kod bebe ispoljeni simptomi alergijske reakcije, kako bi se došlo do preciznog i konkretnog otkrivanja alergena koji uzrokuje alergiju, moguće je i čak je preporučljivo uraditi alergo test.

Alergo test koji se najčešće izvodi kod beba, ali i kod starije dece, pa čak i kod odraslih, jeste prick alergo test.

Prick alergo test, moguće je i bezbedno je izvoditi čak i kod beba koje su svega nekoliko dana stare, pa je shodno tome jasno da se ovaj test može sprovoditi i kod starijih beba.

O tome na koji način se ovaj alergo test izvodi, pisaćemo nešto kasnije.

Alergo test kod dece

Kod dece svih starosnih grupa, a posebno kod dece od prve do četvrte godine života, alergije se veoma često javljaju i baš kao i kada su u pitanju bebe, uglavnom se razvijaju kao posledica prisustva alergena koji su u organizam dospeli kao sastojci ishrane. Jagode, orasi, kivi, kikiriki, riblje meso, pasulj ili grašak, samo su neke od namirnica koje se tretiraju kao česti uzročnici pojave alergijskih alergija kod dece.

Međutim, najčešći izazivači alergijskih reakcija kod dece, ipak nisu pomenute namirnice prirodnog porekla, već su to namirnice koje su industrijski proizvedene i koje u svom sastavu sadrže različite oblike aditiva, konzervanasa, veštačkih boja i slično. Različite vrste dzemova ili industrijski proizvedenih sokova, ali i bombone, žvake, keksići i različite druge vrste slatkiša i grickalica, samo su neke od namirnica koje se definišu kao najčešći uzročnici pojave alergijskih reakcija kod dece. Zato, nad detetom koje je konzumiralo neku novu namirnicu, uvek treba imati nadzor i to bar sat vremena do dva sata nakon konzumiranja hrane. Baš kao i kod beba i kod nešto starije dece, prvi simptomi koji se mogu javiti kao znaci alergijske reakcije su koprivnjača, pojava crvenila na koži koje može prerasti u ekceme, otežano disanje ili gušenje, kašalj.

Ukoliko bilo koje od navedenih simptoma primetite kod deteta, nemojte čekati i odvedite ga kod lekara, jer je veoma moguće da je reč o prisustvu alergijske reakcije.

Da bi ste bili sigurni u to koji oblik alergije ima vaše dete, najbolje je da ga podvrgnete vršenju alergo testa.

Vrsta alergo testa, koja se najčešće sprovodi kod dece, takođe je prick alergo test.

U okviru prick alergo testiranja, moguće je istovremeno otkriti i ukoliko je dete alergično na više vrsta različitih alergena, bez obzira da li je njihovo poreklo iz hrane ili su u organizam dospeli u toku disanja, tačnije udisanja određenih čestica (duvanskog dima ili prašine recimo).

U toku jednog prick alergo testiranja, moguće je proveriti reakciju deteta na čak više desetina različitih alergena. Samim tim, ukoliko podvrgnete dete ovom obliku alergo testiranja, potpuno pouzdano i tačno, doći ćete do saznanja na šta je konkretno ono alergično.

Ukoliko imate određenu sumnju usmerenu ka određenoj vrsti alergena koji bi mogao da izaziva alergiju kod vašeg deteta, saopštite to lekaru, kako bi ste brže i lakše došli do rezultata u okviru alergo testiranja.

Alergo test kod odraslih

Kao i kada je u pitanju alergo testiranje beba ili kada je u pitanju alergo testiranje dece, alergo testiranje odraslih se takođe najčešće sprovodi kroz prick metod alergo testiranja.

Ova metoda alergo testiranja, jedna je od najpouzdanijih i u gotovo sto procenata slučajeva daje maksimalno pouzdane i tačne rezultate.

Svrha prick alergo testiranja, nije samo da se ustanovi i da se jasno definiše vrsta alergena koja izaziva razvoj alergije. Naprotiv, svrha prick alergo testiranja je i to da se na osnovu dobijenih rezultata testiranja naprave smernice na osnovu kojih će doktor, preciznije alergolog moći da odredi, odnosno prepiše najadekvatniju terapiju za lečenje alergije.

Uz to, kada jednom zahvaljujući prick alergo testiranju otkrijete na šta ste tačno alergični, u budućnosti ćete mnogo lakše i uspešnije moći da izbegnete kontakt sa alergenima, a samim tim i da izbegnete alergijsku reakciju.

Kako se radi alergo test?

Prick alergo test, predstavlja metod testiranja koji se obavlja preko kože i to uz upotrebu lancete i kapljica tečnosti u kojima su sadržani rastvori alergena koji su potencijalni izazivači alergije u vašem slučaju.

Konkretno, na površinu kože pacijenta (kod odraslih je to obično koža u regiji podlaktica, a kod beba i dece je to obično koža u regiji leđa) nanesu se kapi od kojih je svaka sačinjena od rastvora različitog oblika alergena. Zatim, kroz svaku kapljicu, napravi se mali i izrazito plitak ubod lancetom i zatim se jedna po jedna kap rastvora alergena tuferom obrišu sa kože. Pritom, svako mesto uboda lancetom, predhodno je obeleženo kako bi se znalo koji je oblik rastvorenog alergena na njega nanet. Nakon toga, sačeka se da prođe dvadeset minuta kako bi moglo da se ustanovi da li će doći do promena na koži, odnosno do pokazatelja prisustva alergijske reakcije.

Ukoliko se nakon dvadeset minuta na određenom mestu ili na više mesta uboda na koži pojave crvenilo i otok, to je znak da organizam reaguje na prisustvo alergena koji je na to mesto nanet. Onda se na osnovu obeležja proveri o kom ili o kojim tačno alergenima je reč i dođe se do preciznog i do pouzdanog otkrivanja alergena i do dijagnostikovanja vrste alergije.

U skladu sa vrstom alergije, alergolog određuje i prepisuje terapiju za lečenje alergije.

Alergo test – iskustva

Alergo test kakav je prick alergo test, u gotovo sto procenata daje pouzdane i precizne rezultate i zbog toga je izuzetno popularan i cenjen metod testiranja među pacijentima. Okolnosti pri kojim ovaj test može dati pogrešne rezultate, jesu okolnost pri kojima je pacijent pre podvrgavanja testiranju bio podvrgnut terapiji za lečenje alergije.

Naime, pacijent nekoliko dana pre testiranja, ne sme koristiti antihistaminike (lekove za lečenje alergije), jer njihovo prisustvo u organizmu može dovesti do toga da organizam ne prepozna izloženost alergenu i da ne odreguje prilikom testiranja.

Alergo test – cena

Cena alergo testa, nije u svim medicinskim ustanovama ista i razlikuje se od klinike do klinike, ali i od činjenice koja se odnosi na broj alergena na koje je vršeno testiranje. U proseku, cena alergo testiranja kreće se u rasponu od četiri do pet hiljada dinara.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: