Indijski orah – kalorije, nutritivna vrednost, prednosti i recepti

Koštunjavo voće, u koje spada i indijski orah, predstavlja idealan lek za brojne vrste bolesti. Isto tako, njegova redovna konzumacija učiniće da preveniramo oboljenja gotovo svih organa i organskih sistema.

Kako se orašasti plodovi poslednjih godina svrstavaju u jedne od najzdravijih namirnica, a koje služe pre svega kao dodatak ishrani, njihova potrošnja poslednjih godina jeste u velikom porastu. Ovaj podatak se naročito odnosi na većinu zapadnih zemalja, ali i na indijski orah koji prednjači u odnosu na ostale plodove.

Indijski orah – poreklo

Ovaj orašasti plod prvobitno je uzgajan u Brazilu, da bi se krajem XVI veka njegov uzgoj proširio i na Indiju. Potom se nadalje širi ka čitavoj Aziji, a dospeva i do Afrike i do ostalih delova Amerike (pored Južne odakle je i poreklom).

Ovo voće potiče sa tropskog drveta koje nosi naziv kešu jabuka (lat. Anacardium occidentale). Ovo drvo je malo, zimzeleno drvo, koje retko naraste više od 12m. Naziv je dobilo prema svojim plodovima koji svojim karakteristikama podsećaju na jabuku (zanimljivo je da oblikom više podsećaju na krušku), a koji se takođe u pojedinim delovima sveta koriste kao poslastica za pripremanje raznih jela. Plod je crvene ili žute boje, veličine do 15cm, i ima veoma ukusnu pulpu koja obiluje vitaminom C i od koje se pravi veoma zdrav i ukusan sok.

Ipak, za nas je od najvećeg značaja seme ovog ploda, takozvani indijski oraščić, koji ima izvanredan ukus i koji je veoma bitan u našoj prehrani i za naše zdravlje. Indijski orah jeste semenka svetlije i nešto bleđe boje u odnosu na ostale orašaste plodove. Bubrežastog je oblika, i često se sa njim srećemo u okviru raznih grickalica koje nabavljamo u marketima.

Indijski orah – nutritivni sastav

Indijski orah jeste namirnica koja obiluje u mononezasićenim masnim kiselinama i proteinima. Isto tako, bogat je izvor celuloze, ali i vitamina B1, B2, B3 i B6, folnom kiselinom, kao i vitaminima E i K. Kada je u pitanju vitamin C, zanimljiv podatak jeste da indijski orah sadrži čak pet puta više vitamina C od pomorandže.

Od minerala najprisutniji su kalijum i magnezijum, koji veliku ulogu igraju pre svega i zdravlju kardiovaskularnog sistema. Plod obiluje i mineralom kakav je bakar, koji je od veoma velikog značaja za naš organizam, jer nam pomaže u borbi protiv slobodnih radikala, pomaže resorpciju gvožđa u organizmu, a isto tako je bitan i za izgradnju kosti i vezivnih tkiva u organizmu. Kao važan antioksidans pojavljuje se i cink, ali i brojni fenoli i fitosteroli koji imaju zaštitnu ulogu čistača organizma.

Samo jezgro indijskog oraha sadrži oko 21% proteina (biljni proteini i vlakna), oko 46% masti (obiluje visokim procentom zdravih masti koje su odgovorne za njegovu tako visoku hranljivu vrednost, a nalaze se u obliku mononezasićenih masnih kiselina – 62%, pre svega oleinske, i manji deo polinezasićenih masnih kiselina – 18 %, gde domiria linolna, a ostalo je mešavina masnih kiselina), dok ugljeni hidrati čine oko 25% sa dobrom delom nerastvorljivih vlakana koji pomažu varenje.

Doziranje i konzumacija indijskog oraha – kalorije

Kako indijski orah jeste namirnica koja je i te kako bogata u kalorijama (na 100 grama ima preko 600 kalorija), poželjno je voditi računa prilikom njegove konzumacije na dnevnom nivou.

loading...

Stoga, najbolje je da na dan pojedete onoliko oraha koliko može da stane u vašu šaku. To bi bila porcija od oko 30 grama oraha, a ona sadrži:

– 196 kalorija
– 16 grama masti
– 5 grama proteina
– 1 gram vlakana
– 750 mg bakra, što predstavlja oko 84% dnevnih potreba
– 89 mg magnezijuma, što je oko 33% dnevnih potreba
– 9 mg cinka, što je oko 23% dnevnih potreba
– 167 mg fosfora, što je oko 28% dnevnih potreba
– 11 mg vitamina K – 12% dnevnih potreba
– 2 mg gvožđa – 11% dnevnih potreba
– 23 mg folne kiseline – 6% dnevnih potreba
– 27 mg mangana – 15% dnevnih potreba

Indijski orah – značaj za zdravlje

Organi i organski sistemi na koje indijski orah blagotvorno deluje su:

1. Kardiovaskularni sistem
2. Sistem proizvodnje i protoka žuči
3. Koštani sistem
4. Nervni sistem
5. Koža
6. Pankreas, jetra, debelo crevo, prostata, pluća

Indijski orah i kardiovaskularni sistem

Na kardiovaskularni sistem, kako smo već i pomenuli, ova namirnica ima i te kako blagotvorni uticaj, a pre svega jer reguliše nivo masti i LDL holesterola u krvi, te na taj način sprečava stvaranje aterosklerotskog plaka na krvnim sudovima, te smanjuje incidencu srčanog udara. On deluje i tako što reguliše nivo šećera u krvi, poseduje lako diuretsko dejstvo, te reguliše krvni pritisak, a isto tako zahvaljujući svojim hranljivim sastojcima deluje kao snažan antioksidans.

Sve ovo jeste od i te kako velikog značaja za zdravlje kompletnog našeg kardiovaskularnog sistema. Kako je odličan izvor gvožđa, indijski orah jeste dobar i za zdravlje krvi, tj učestvuje u borbi protiv anemije.

Indijski orah i nervni sistem

Snabdevanjem mozga zdravim masnim kiselinama, indijski orah će pomoći u takozvanom „zdravom starenju mozga“, poboljšanju kognitivnih funkcija, kao i u poboljšanju raspoloženja. Hranljive supstance iz indijskog oraha imaju za cilj da u ljudskom organizmu regulišu nivo neurotransmitera, elastičnost ćelijskih membrana i funkciju nervnih sinapsi. Na taj način, one pospešuju kognitivnu funkciju mozga, a u njihovom nedostatku mozak biva sklon razvoju raznih vrsta demencije, anksioznih i depresivnih stanja i slično.

Kada je u pitanju dejstvo na moždani sistem, važno je napomenuti da sastojci indijskog oraha poboljšavaju njegovu prokrvljenost, a smanjuju pritisak u mozgu, te da na taj način smanjuju učestalost i trajanje migrenoznih glavobolja.

Indijski orah i sistem žuči

Na sistem žuči, indijski orah će uticati pre svega regulacijom masti u organizmu. On reguliše nivo holesterola koji u jedinstvu sa kalcijumom u organizmu učestvuje u stvaranju kamena u žučnoj kesi. Na taj način, ova namirnica ima ulogu u sprečavanju nastanka kamenaca u žučnoj kesi, što je i pokazano kroz mnoge studije. Kod čak više od 80 000 ispitanika koji su konzumirali svakodnevno indijski orah tokom studije, smanjena je incidenca nastanka kamena u žuči.

Indijski orah i dijabetes tip 2

Zahvaljujući obilju i kvalitetnom odnosu odgovarajućih masnih kiselina koje sadrži, ovo voće idealno je za regulaciju nivoa šećera u krvi (sa svojim glavnim sastojkom anakardinskom kiselinom stimuliše resorpciju glikoze), ali i masti, te na taj način u velikoj meri doprinosi prevenciji ili kontroli bolesti kakva je dijabetes tip 2 (šećerna bolest tip 2), a samim tim pozitivno utiče i na zdravlje srca i mozga, tj smanjuje učestalost nastanka koronarne bolesti srca i moždanog insulta.

Indijski orah i koštano-zglobni sistem

Zahvaljujući kalijumu, kalcijumu i magnezijumu koji sadrži u velikim količinama, ali i niskim količinama natrijuma, indijski orah je namirnica koja je idealna za očuvanje zdravlja kostiju. Zahvaljujući gore pomenutim jonima, ali i vitaminu K koji sadrži, indijski orah ima veliku ulogu pre svega u mineralizaciji koštanog sistema u kojoj njegovi sastojci učestvuju.

U samo 30 grama ove namirnice nalazi se oko 12% vitamina K, koji će u sadejstvu sa glavnim mineralima, a pre svega kalcijumom, podstaći mineralizaciju kosti, povećati njenu gustinu i sprečiti smanjenje iste, te će tako prevenirati nastanak ranih osteoporotskih promena.

Važno je da napomenemo i da indijski orah ima i veoma veliki značaj za zdravlje naših zuba i desni. On smanjuje broj bakterija u ustima jer deluje kao čistač i antiseptik, a samim tim sprečava pojavu karijesa te na taj način štiti zube, ali i desni, od ranijeg oboljevanja i propadanja.

Indijski orah za mršavljenje, za kožu, kosu, oči, protiv tumora i kao afrodizijak

Ovu namirnicu bi, kako smatraju nutricionisti, ali i lekari, trebalo redovno konzumirati, tj bilo bi poželjno uvesti je u svoju ishranu. Samo jedna šaka ovog orašastog voća na dan stimulisaće produkciju hormona koji su odgovorni za naš apetit, te će na taj način učiniti da se osećamo sito. Tako, indijski orah može da nam pomogne i u regulisanju prekomerne telesne težine.

Za lep ten i kosu zaslužan je melanin koji se povećano proizvodi zahvaljujući konzumaciji indijskog oraha i njegovim nutritivnim sastojcima. Koža usporeno stari, hidrirana je i nema fleke koje imaju tendenciju da se sa godinama pojavljuju na licu i rukama. Isto tako, zahvaljujući veoma bitnom antioksidansu zea-ksantinu koji sadrži, indijski orah idealan je za zdravlje naših očiju. Zahvaljujući selektivnoj resorpciji ovog antioksidansa u mrežnjači, sprečiće se rani nastanak degenerativnih promena oka koje nastaju sa starenjem, ali će se isto tako oko zaštititi od štetnog UV zračenja kome smo svakodnevno izloženi.

Dokazano je da ova namirnica ima i antibakterijsko, antiseptičko i diuretsko dejstvo. Shodno tome, njena redovna konzumacija može nam pomoći u borbi protiv upalnih procesa u organizmu, ali i u izbacivanju viška vode iz organizma i regulisanju krvnog pritiska. Indijski orah važi i za veoma dobar afrodizijak, a takođe veoma je dobar čistač crevnog trakta, jer potpomaže varenje hrane. Na taj način, on će smanjiti učestalost nastanka karcinoma crevnog trakta, ali i jetrinog sistema.

Takođe, on važi i za veoma dobrog čistača disajnih puteva koji usled prehlade bivaju pretrpani sekretom. Ova namirnica takođe učestvuje u smanjenju učestalosti nastanka karcinoma prostate kod muškaraca, te se zato preporučuje njena redovna konzumacija u okviru preventivnih mera za nastanak ove opake bolesti.

Indijski orah u ishrani

Prilikom kupovine i konzumacije ovog orašastog ploda, morate znati da je najbolje konzumirati ga sirovog. Druga opcija je nesoljeni, pečeni indijski orah, dok bi svakako trebalo da izbegavate ono voće koje je prekriveno raznim biljnim masnoćama, šećerima ili kakvim aditivima. Takođe je potrebno da znate da blanširanje orašastih plodova, pa i indijskog oraha, uništava većinu kvalitetnih antioksidanasa, a osobito ako je indijski orah bez ljuske (što je najčešće i slučaj jer se smatra da je ljuska toksična i da sadrži bakterije).

Indijski orah čuvajte u kakvoj zatvorenoj posudi, poželjno na tamnom i hladnom mestu, kako bi on sačuvao svoju svežinu (uprkos činjenici da se radi o jednom od „najstabilnijih“ orašastih plodova, zahvaljujući obilju oleinske kiseline koju sadrži). Na raspolaganju za kupovinu nam stoji cele godine, a cena ovog proizvoda se u zavisnosti od prodajnog mesta i vrste najčešće kreće od oko 1500-2000 dinara po kilogramu.

Kada je u pitanju davanje deci indijskog oraha, tu se savetuje dodatna opreznost jer su potencijalne alergijske reakcije na ovo voće veoma česte.

Ono sa čime se u našoj prehrani gotovo nikada ne susrećemo, jeste ulje indijskog oraha, koje se smatra otrovnim. Zapravo, pre nego što dospe u trgovine, indijski orah očisti, ispeče ili skuva, te se tako oslobodi supstance koja nosi naziv koldkardol, a koja se smatra štetnom po naš organizam. Ipak, ovo ulje može se koristiti za mazanje nekih obolelih (larvama) ili izmenjenih delova kože, kurjih očiju, bradavica i čireva, gde se smatra efikasnim u lečenju.

Indijski orah – recepti

Indijski orah se danas koristi u svim svojim oblicima, svež, pečen, kuvan, pržen, u vegeterijanskim i nevegeterijanskim jelima, kao dodatak salatama, kolačima, keksićima, pa čak i sladoledu. Od njega je moguće napraviti i maslac, koji se potom koristi kao ukusan i zdrav namaz za hleb, krekere, ili se može dodavati supama kako bi one dobile gušću konzistenciju. Ukoliko ga dodajete jelima, potrebno je da to učinite na samom kraju pripreme, kako on ne bi previše omekšao.

Jednom od najboljih kombinacija namirnica, a u kojoj učestvuje indijski orah, smatra se kombinovanje piletine i ovog orašastog voća, koju je idealno poslužiti u sklopu kakvog kvalitetnog ručka. Mi vam dajemo recept za ovaj ukusan, i nadasve hranljiv obrok.

Recept 1 – Piletina sa indijskim orahom

Za ovo jelo, ukoliko ga pripremate za 4 porcije, tj za 4 osobe, biće vam potrebno oko 90 minuta vremena i sledeće namirnice:

– pola kilograma belog pilećeg mesa
– 300 grama paradajza
– Pola jedne crvene i pola jedne zelene paprike
– 200 grama praziluka
– Soja sos
– 2 kesice indijskih oraha
– Brašno
– So i biber

Pripremu počinjete tako što belo pileće meso iseckate na sitne kockice, a potom ga posolite i pobiberite po ukusu. Stavite ga u jednu dublju posudu, te ga prelijte soja sosom, tako da meso bude skroz pokriveno. Nakon 10 minuta, nakon što je meso upilo soja sos, pospite ga brašnom, a potom izmesite, tako da svaka kockica bude umešana u testo. Pripremite jedan dublji tiganj, zagrejte u njemu ulje, a potom dodajte testo koje ste pripremili, pri čemu lagano varjačom možete razdvajati kockice mesa u tiganju. Nalijte malo vode i dinstajte svoje jelo.

Sa druge strane pripremite dva tanjira. Na jedan isecite paradajz, najbolje na kolutove, i papriku, koju sečete na režnjeve ili kako već najviše volite. Na drugi tanjir isecite praziluk i dodajte indijske orahe, pa to sjedinite.

Kada je meso dobilo zlatnu boju, dodajte mu pripremljene paradajz i papriku. Kuvajte dotle dok se paradajz ne pretvori u sos. Potom dodajte praziluk i orahe (najbolje pred kraj, jer se orasi obrađuju veoma malo, svega par minuta kako ne bi izgubili svoja kvalitetna hranljiva svojstva i postali gumeni i previše izdinstani). Uz jelo možete poslužiti kakav bareni pirinač, povrće ili testeninu, po ukusu. Prijatno.

Recept 2 – Majonez od indijskih oraha

Iako će mnogi reći da je to prosto nemoguće izvesti, ili da prvi put čuju za ovakvu vrstu „umaka“, i te kako je moguće napraviti kvalitetan majonez od indijskih oraha, a za to će vam, verovali ili ne, biti potrebno svega 10 minuta. Sve što vam je od namirnica potrebno za ovaj namaz je:

– 150 grama indijskih oraha
– Pola glavice crnog luka
– 3 čena belog luka
– 3 kašike maslinovog ulja
– Prstohvat đumbira u prahu
– So po ukusu
– Vode po potrebi
– Sok od 1 limuna

Najpre je potrebno da indijske orahe sameljete, a da crni i beli luk iseckate što sitnije. Sve ove sastojke potom prebacite u blender ili miksate mikserom, uz dodavanje maslinovog ulja, limunovog soka i vode, sve dok struktura ne postane kremasta, dakle kao kod majoneza sa jajima. Posolite po ukusu i dodajte malo đumbira u prahu po želji.

Recept 3 – Kolač trouglići

Evo jedne poslastice koja je bazirana na upotrebi indijskih oraha, a koju mnoge domaćice obožavaju da pripremaju, pogađate zašto – jer se ne peče. Pored indijskog oraha u sastav ovog izvanrednog kolača bogatog najraznovrsnijim ukusima ulazi i marcipan, nugat, višnjevača, šafran i liker od gorkog badema.

Ovaj kolač, dakle, predstavlja jedinstvenu kombinaciju najraznovrsnijih mirisa i aroma. Poželjno je da pre početka pripreme nabavite kalup za toblerone, kako bi vaši kolači i dobili trouglast oblik, kao i kakav celofan tj foliju.

Unutrašnja smesa se sastoji od:

– 100 grama nugat krema
– 50 grama mlečne čokolade

Središnja smesa se sastoji od:

– 180 grama pečenog indijskog oraha
– 100 grama šećera u prahu
– 4 kašike mleka
– Prstohvat šafrana
– Dve kašičice likera od gorkog badema

Omotač:

– 300 grama marcipana
– Kašičica likera od gorkog badema
– Kašičica višnjevca

Priprema:

Središnju smesu prvu pripremate i to tako što neslane indijske orahe (ili slane koje ste preprali i posušili), ubacite u rernu na 150 stepeni i prosušite. U mleko koje ste pripremili i stavili u kakvu šerpu, stavite pripremljeni šafran i to stavite na šporet (ili mikrotalasnu), da se zagreje i bude vrelo, ali da ne proključa.

Kada su se sasušili, pečene orahe sameljite, dodajte im šećer u prahu, liker od gorkog badema i dve kašike mleka sa šafranom. Sve to umešajte rukom, pa dodajte i preostale dve kašike mleka sa šafranom, te smesu sjedinite tako da bude kompaktna i nemrvljiva.

Omotač, tj marcipan, pripremate tako što marcipan iskidate na komade, prelijete ga likerom i višnjevcem, a potom sjedinite u jedinstvenu smesu. Nju mesite i rastanjite oklagijom na testo debljine 2 mm.

Unutrašnja nugat smesa dobija se kada se samešaju krem od lešnika i otopljena mlečna čokolada.

Zatim, potrebno je da sastojke poređate u kalup. Najpre kalup obložite celofanom. Zatim smesu od marcipana utapkajte tako da prione uz zidove kalupa. Potom smesu koja ide u sredinu rastanjite oklagijom i podelite tako da na bočne strane kalupa postavite po jednu traku smese. Ostavite ¼ smese, jer će vam biti potrebna za kasnije. Nugat smesu premažite samo po dnu kalupa, koji je u stvari vrh trougla vašeg kolača (dakle ne po stranama) i ostavite to u frižider ili zamrzivač da se stegne oko 10 minuta.

Nakon toga, preko nugata nanosite ostatak središnje smese i uravnjate. Prekrijte marcipanom, a ako višak smese viri iz kalupa, odsecite ga. Ostavite preko noći da se stegne u frižideru. Izutra istresite kolač iz kalupa i skinite celofan. Secite tankim nožićem na trougliće. Prijatno.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: