Kako se pravi sok od koprive – recepti i lekovitost

Kopriva ili žara još jedna je od lekovitih biljaka dobro poznatih u našoj narodnoj tradiciji, kulturi i medicini. Verovatno se svako od nas bar nekada u životu susreo sa njenim nemilosrdnim, žarećim listovima i iskusio neprijatno peckanje i pojavu osipa koji se javlja kada se dodiruju njeni bockavi listovi. Kopriva je zato često nepravedno osuđena na iskorenjivanje, smatra se korovom i ljudi je uklanjaju iz svojih bašta i useva.

Međutim, da li ste se zapitali zašto listovi koprive imaju žareće, opasno lišće? Ništa što je priroda stvorila nije bez razloga; specifičnost koprive se ogleda u njenim listovima. Oni su obloženi sitnim peckavim dlačicama koje štite biljku od svih štetočina, pa tako i od ljudi. Lukava Majka Priroda je na taj način sačuvala lekovitu koprivu i podarila nam još jedan izuzetan poklon. Trebalo je samo da otkrijemo njena fantastična svojstva.

Lekovita kopriva

Kopriva, Urtica dioica, smatra se i jednom od najlekovitijih biljaka na planeti. Ona raste svuda, po našim dvorištima, baštama, uz puteve i ograde. Veoma je rasprostranjena i često se može naći u zapuštenim ćoškovima, pa treba uvek voditi računa gde je i kako berete, ako je prikupljate sami.

lekovita-biljka-kopriva-recepti

Kopriva je od davnina poznata po svojim lekovitim svojstvima. Stari zapisi svedoče o upotrebi koprive i u lekovite i u kozmetičke svrhe. Kopriva je bila dobro poznata u Staroj Grčkoj i Rimu, a istorijski izvori svedoče o tome da su dame iz ovih krajeva, epohe i naroda upotrebljavale upravo koprivu kako bi negovale svoju kožu i kosi dale sjaj. Dan dans se smatra da je šampon od koprive jedan od najboljih preparata za pranje i negu kose.

Ova biljka je bila omiljena i veoma cenjena i među našim staroslovenskih rođacima. Verovalo se i da ima magijska svojstva i simboličku moć; u staroslovenskom panteonu, kopriva je bila povezivana sa jednim od najmoćnijih božanstava naših predaka, vrhovnim bogom, Perunom gromovnikom. Sigurno ste čuli i za onu našu izreku, ‘neće grom u koprive’. Čudesna priroda je zaštitila koprivu od nesreće koja bi je mogla snaći, podarivši joj nezgodno, peckajuće lišće. Zato se i kaže da čak ni grom neće da zaluta među koprive.

No, uprkos njenoj ‘opasnoj’ reputaciji, kopriva je uistinu pravo čudo prirode. To je biljka koja je veoma rasprostranjena, dostupna i neizmerno lekovita. Razni delovi koprive se upotrebljavaju za pripremu brojnih preparata narodne kuhinje i medicine. Koriste se listovoi, seme, koren i vrškovi biljke. Važno je da znamo kada se oni beru; listovi i vrhovi biljke se beru u proleće, a korenje od proleća do jeseni. Semena ove lekovite biljke sakupljaju se u kasno leto, tokom avgusta, dok se cela biljka može naći tokom čitave godine.

LEKOVITOST SOKA OD KOPRIVE

Kopriva obiluje korisnim i hranljivim materijama i zato se veoma ceni u tradicionalnoj medicini. Sadrži sve važne nutrijente, koji su potrebni ljudskom telu i unapređuje sveukupno zdravlje. U koprivi ima svih bitnih grupa sastojaka, uključujući proteine, masti, ugljene hidrate, vitamine i minerale. Posebno se ističu minerali kalcijum, gosfor, gvožđe i magnezijum, a od vitamina vitamin A, B2, B5, C i vitamin K. Interesantno je da sadrži dosta vežu koncentraciju vitamina C nego mnoge uzgojene biljke koje se koriste u prirodnim preparatima.

U koprivama ima i karotena, pantotenske kiseline, lecitina i tanina, sve važnih sastojaka za čovekov metabolizam, pravilne funkcije telesnih mehanizama, reakcija i sveopšte blagostanje. U nastavku teksta ćemo objasniti kako da sami napravite ovaj čudesan napitak, a prvo ćemo se upoznati sa nekim od njegovih najkorisnijih svojstava za naše zdravlje.

Izbacivanje toksina – Kopriva i proizvodi od koprive obiluju tvarima koje podstiču izbacivanje viška toksina u organizmu. Preterana akumulacija otrovnih tvari u ljudskom telu izaziva brojna nepoželjna zdravstvena stanje i tegobe, od bezazlenih, do ozbiljnih oboljenja. Kopriva ima prirodno dejstvo kao pročistač čitavog organizma, te se upotrebljava za redukciju svih stanja koja nastaju kao posledica viška štetnih materija u telu, poput reume, artritisa, gihta i drugih.

loading...

Zdrava jetra i bubrezi – Pošto ima svojstvo pročišćavanja organizma, kopriva posebno blagotvorno deluje na organe koji često trpe veliko opterećenje, pogotovo u mederno doba koje još uvek karakteriše način ishrane i života koji čoveku više šteti nego koristi. Jetra, slezina i bubrezi su obično prvi na udaru. Kopriva prirodno pomaže ovim organima da obave funkcije za koje su namenjeni; kada su jetra, slezina i buibrezi pod prevelikim pritiskom nepoželjnih tvari, oni ne mogu da prerade i izbace višak toksina iz organizma niti da podstaknu apsorpciju korisnih materija. Sok od koprive može da predupredi takvo stanje i oslobodi ove organe. Odlična je i kao preventiva nastanka peska i kamena u bubrezima.

Krvna slika – Kopriva obiluje gvožđem, za šta se zapravo znalo i u davna vremena, odnosno smatralo se da ima veoma pozitivno dejstvo na krv. U narodnoj medicini kopriva je bila poznata kao lek protiv malokrvnosti; iz istog razloga se upotrebljavala i za tretiranmje bledila, malaksalosti i zamora. Danas se pouzdano zna da svojstvo ‘jačanja krvi’ duguje visokom udelu gvožđa. Sok od koprive i drugi proizvodi mogu da pomognu u tretiranju anemije, koja nastaje kao posledica manjka gvožđa u krvi.

Osim što je odlična za krvnu sliku, kopriva pomaže i prirodan proces koagulacije i sprečava obilna krvarenja. Zbopg toga je primenjiva i u slučajku teških menstrualnih krvarenja, kao i krvarenja u želucu ili krvi iz nosa.

kako-se-pravi-sok-od-koprive-recepti-i-lekovitost

Snaga i energija – Kopriva se u narodu koristila za oporavak i vraćanje snage.  Sok i proizvodi od koprive se koriste u jednomesečnoj pripremi tela za zimu, čiji je cilj da osnaži organizam i učini ga otpornijim na viruse koji vladaju u zimskim mesecima. Takođe se upotrebljava na proleće, u potpuno iste svrhe, radi oporavka i povratka snage; zato je sok od koprive izvrstan saveznik u borbi protiv fenomena ili stanja koje nazivamo ‘prolećnim umorom’.

Imunitet – Kopriva obiluje vitaminima i mineralima, te se među travarima veoma ceni kao pravi multivitaminski trezor. Sok od koprive je rezervoar dragocenih vitamina i minerala koji svi zajedno pozitivno utiču na ljudsko telo. Vitamin C je izuzetno važan za pravilno funkcionisanje imunog sistema, a takoše igra važnu ulogu u procesu iskorišćavanja gvožđa u telu. Koprive sadrže i druge materije, koje otklanjaju umor i čine da se osećamo vitalno i osveženo. Sok od koprive ima u sebi i kalciju i magnezijum, koji su veoma važni za naše kosti i mišiće.

Zdrava prostata i mokraćni sistem – Kopriva ima primenu i kod lečenja problema sa uvećanom prostatom i upale mokraćnih puteva. Uglavnom se u te svrhe koristi kao sastavni deo čajeva, ali sok od koprive svakako ne može da šteti. U izvesnoj meri pomaže telu da predupredi takva neugodna stanja. Sama kopriva u sebi ima hormone koji pospešuju metabioličke procese u prostati, te na taj način smanjuje otečenost tkiva, pomaže normalan protok tečnosti i smiruje mokraćne puteve.

Digestivni sistem i regulacija nivoa šećera – Kopriva pozitivno deluje i na želudac i digestivni trakt. Ona sadrži komponente koji pomažu stimulaciju varenja, zatim smanjenje želudačne kiseline, te i bolova i smetnji u želucu. Istovremeno podstiče zdrave funkcije žlezda u želucu i sklopu tog procesa pomaže i pravilan rad jetre i slezine. Dodatno deluje i na gušteraču i stimuliše njen pravilan rad; na taj način kopriva doprinosi i regulaciji nivoa šećera.

PRIPREMA SOKA OD KOPRIVE

Sirup, odnosno sok od koprive se u našoj narodnoj medicini koristi kao tradicionalni lek za pročišćavanje i jačanje krvi. Međutim, ovaj osvežavajući napitak se često pije i samo kao sladak i ukusan sok.

I kada se ne koristi kao lek, sirup od koprive može da bude sjajna i osvežavajuća preventiva za nastanak mnogih neželjenih tegoba. Sok od koprive osnažuje čovekov imuni sistem, promoviše zdrav metabolizam i veoma povoljno deluje na krvnu sliku.

Recepti za sok od koprive

Sok od koprive se uglavnom priprema u domaćoj radinosti, a baš takav je i najlekovitiji i najukusniji. Uglavnom se sprema na sličan način, mada svaka domaćica ili domaćin mogu imati neki svoj poseban trik za pripremu. Sok od koprive može da se priprema i u kombinaciji sa nekim drugim biljkama i sastojcima, koji će doprineti ukusu soka, pa i njegovim lekovitim i blagotvornim svojstvima. Sok od koprive može da se sprema i svež i kao sirup, a u nastavku vam predlažemo nekoliko interesantnih recepata.

Svež sok od koprive – Svež sok od koprive nije pogodan za čuvanje i treba da ga spremate ukoliko ćete ga potrošiti u skorije vreme. Priprema se vrlo jednostavno i najbolji je način na koji ćete iskoristiti sve korisne sastojke iz ove lekovite biljke.  Ovaj sok je najbolje da spremate u manjim količinama i češće, ali možete i da ga zamrznete. Evo šta je potrebno i kako se priprema.

 • 3 šolje lista koprive
 • 3 litra vode

Vodu stavite da ključa, a koprive stavite u posudu u kojoj ćete spremiti sok. Proključalom vodom prelijte listove koprive, te poklopite. Pustite sok da se hladi, odnosno da kopriva počne da otpušta tvari u vodu. Trebalo bi da odstoji oko četiri sata najmanje; slobodno možete da ostavite mešavinu i preko noći, ali nikako duže od jednog dana. Nakon isteka vremena procedite sok i sipajte u čaše.

Ovo je recept za pripremu veće količine soka, za više osoba, pošto je sasvim dovoljna doza da popijete jednu čašu u toku dana, a najbolje je odmah potrošiti sam pripremljeni sok. Ako želite da poboljšate ukus napitka, možete da dodate malo limunovog soka i meda. Neko u toku pripreme dodaje puno šećera, ali to je recept koji sledi. Šećer produžuje trajanje soka, ali šteti njegovoj lekovitosti.

Domaći sirup od koprive – Ukoliko hoćete da pripremite tradicionalni sok od koprive kakav su spremale naše bake, predlažemo da pripremite najobičniji sirup od koprive, koji ćete kasnije rastvoriti i piti kao sok. Sirup može da stoji i do godinu dana, ako ga spremate i skladištite kako treba. Evo šta je potrebno i kako se pravi ovaj ukusni napitak.

 • 1 kg listova koprive
 • 5 litara vode
 • 5 kg šećera

Ovo je najjednostavniji recept za pripremu sirupa od kopriva, sa samo tri sastojka. Listove koprive prvo dobro operite i ocedite, te ih prelijte vodom. Kuvajte ih na srednjoj vatri oko šesdeset minuta. Ako voda ukuva, dodajte po potrebi. Posle sat vremena, ocedite skuvani sok i dodajte mu šećer. Mešajte temljeno, dok se sav šećer ne rastvori. Kada se šećer istopi, dobili ste vaš domači sirup od koprive. Pretočite ga u pripremljene sterilisane staklene boce i čvrsto ih zatvorite. Sirup možete da čuvate na tamnom i hladnom mestu i do godinu dana.

Sirup od koprive sa medom i limunom – Ako želite da koristite zdraviju varijantu šećera, predlaćemo da pripremite sirup od koprive sa medom. Med je veoma dobro poznat po svojim lekovitim svojstvima i blagotatima za ljudski organizam, te je svakako zdravija alternativa šećeru. Evo šta vam je potrebno da napravite ovaj napitak.

sirup-od-koprive-sa-medom-i-limunom-recept

 • 400 gr svežih listova koprive
 • 6 velikih limunova
 • 600 gr šećera
 • 5 kašika meda
 • 1 litar vode

Operite i iseckajte listove koprive. Prelijte vodom i dodajte šećer, pa zajedno kuvajte uz povremeno mešanje. Kada smesa proključa, pustite da se krčka na srednjoj vatri još par minuta, a penu sklonite kašikom. Tako skuvane koprive izvadite u keramičku posudu, pa ih prelijte sirupom koji je ostao od šećera. Sve to poklopiti i ostaviti da stoji desetak minuta. Nakon toga, koprivama dodajete sok od cešenih limunova i med. Sirup dobijate tako što rukama cedite listove i odvajate ih. Na kraju još jednom procedite da uklonite sve ostatke.

Savet: Kod ovog recepta možete da eksperimentišete sa količinom šećera, ali treba da znate da to umanjuje trajanje sirupa. Možete i veći deo šećera da zamenite medom, ali uvek vodite računa da se med dodaje samo u već skuvan rashlađeni sirup. Takođe, možete da kombinujete i vrste šećera, da koristite polovinu belog, polovinu smeđeg. Možete čak i sav šećer da zamenite smeđim šećerom.

Sok od koprive i nane – Kopriva i nana su sjajna kombinacija za pripremu veoma osvežavajućeg zelenog biljnog soka. Ove dve biljke su izuzetno lekovite i korisne za ljudsko zdravlje, te je predlog za pripremu domačeg sirupa od oba sastojka odliččna ideja. Evo koji su vam sastojci potrebni i kako se ovaj sirup priprema.

 • 30 listova sveže koprive
 • 30 listiova sveže nane
 • 1 litar vode
 • 1 kg šećera
 • Limunska kiselina

Stavite vodu da provri, pa potopite listove biljaka. Ostavite ih da odstoje 24 sata, uz povvremeno mešanje. Procedite i dodajte limunsku kiselinu i šećer. Mešajte dok se sve lepo ne sjedini i otopi, pa prelijte u pripremljene staklene flaše i odložite na tamno i hladno mesto.

Kako se pije sok od koprive?

Sveži sok od koprive se može i treba konzumirati odmah po pripremi, dok se sve ostale varijante sa šećerom koriste kao sirup. Sok se priprema tako što otprilike ¼ ćaše sirupa pomešate sa vodom u jednoj ćaši. U zavisnosti od ličnog ukusa i slatkoće sirupa možete praviti razmeru špo želji.

Šećer služi i kao konzervans i soku daje ukus, te sam sirup duže traje. Ipak treba da imate u vidu da velika količina šećera nije preterani zdrava, što utiče i na ukupnu lekovitost soka.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: