Urinokultura kod beba, dece i odraslih – postupak, rezultati i cena

Zdravstveni problemi mogu uticati na naš celokupni organizam, i samim tim poremetiti njegov rad i normalno funkcionisanje. Savršeno zdravlje, rekli bismo da ne postoji, ali moramo raditi na njegovom savršenstvu. Uz prednost interneta, knjiga, časopisa  saznajte više o raznim bolestima, na koji način ih možete sprečiti i izlečiti, kada je potrebno proveriti svoje zdravlje, koje analize uraditi. . .

Iskoristite mogućnost besplatnog informisanja i sačuvajte svoje zdravlje.

Ako je vaš trenutni problem urinarna infekcija, ili ste pak imali već problem sa svojim urinarnim traktom, pročitajte ovaj tekst i nađite rešenje za svoje neprijatne situacije izazvane ovim organima.

Urinarni sistem čoveka sastoji se od mokraćne bešike, mokraćovoda, mokraćne cevi i bubrega. Kao i svaki organ u našem telu, urinarni trakt ima svoju ulogu, kojom nam doprinosi da funkcionišemo na najbolji mogući način.  U slučaju da se rad urinarnog sistema poremeti , dolazi do mnogobrojnih neprijatnosti. Javlja se bol u mokraćnim kanalima, otežano mokrenje, osećaj pečenja, a ponekad i bolest bubrega. Mokraća koja se proizvodi u urinarnom sistemu ako je zdrava, ne sadrži bakterije.

Urinarne infekcije su veoma zahtevna bolest koja se može javiti kod odraslih, nije važno kog su pola, a ponekad se javlja i kod mlađe dece, pa čak i beba. Po medicinskim podacima, posle infekcije respiratornih puteva , koja zauzima prvo mesto, ova infekcija je na drugom. Simptomi ove infekcije mogu biti veoma dosadni i remetiti naš svakodnevni život. Osobe koje imaju problema sa urinarnom infekcijom, govore da bol koji osećaju prilikom mokrenja oseća se kao “ubod nožem”, opisujući ga kao bol koji traje kratko ali je velikog intenziteta, a često mokrenje remeti im san i odmor tokom noći.

Urinarne infekcije podrazumevaju upalu bešike, upalu bubrega i uretritis, a nastaju kada bakterija dospe u uterus i na taj način inficira mokraću, pa shodno tome izaziva simptome koje se manifestuju na različite načine. Te bakterije su inače stanovnici naše crevne flore , ali kada igrom slučaja zalutaju u uterus , dolazi do jače infekcije. U pitanju su bakterije: Escherichia Coli, Proteus, Enterococcus, Staphilococcus, Candida i druge.

Usled nečistoće tela, uzdržavanja od mokrenja, putem seksualnih odnosa, nehigijene toalet papira, zbog uvećane prostate kod muškaraca može doći do infekcije vašeg urinarnog trakta.

U slučaju da primetite da imate jedan od gore pomenutih simptoma, bilo bi poželjno da posetite svog lekara kako bi na osnovu opšteg pregleda i analize urinokulture zaključio da li bolujete od neke vrste urinarne infekcije. Budite odgovorni prema sebi, jer ove bakterije mogu dugotrajno naštetiti vašem telu.

Urinokultura predstavlja laboratorijsku analizu naše mokraće, putem koje se zaključuje da li bolujete od neke infekcije urinarnog sistema ili ne. Ovom analizom uočavaju se bakterije i meri se njihov broj po jednom mililitru vašeg urina. Ako se utvrdi da u vašem urinu nema bakterija, kaže se da je mokraća sterilna.

loading...

U suprotnom se računa da bolujete od neke urinarne infekcije, i obično se pored urinokulture radi i test antibiogram, pomoću kog se ispituje osetljivost mikroorganizama na antibiotike.

Urinokultura kod odraslih

Urinarne infekcije su kod odraslih češće kod žena nego kod muškaraca. Smatra se da je razlog tome kraća mokraćna cev, pa samim tim bakterije brže dospevaju do uterusa. Medicinski podaci govore o tome da se u predelu od anusa ka polnom organu nalazi dosta bakterija, koje potiču iz debelog creva i da se lako mogu preneti u mokraćnu bešiku i na taj način izazvati jaču ili blažu upalu.

Podjednako su zahtevne i mogu se ponavljati kod oba pola. Da bi se videlo da li imamo urinarnu infekciju ili ne, ili pak da li smo je izlečili, neophodno je uraditi test urinokulture. Ne odlažite davanje mokraće i rad urinokulture, jer su neke bakterije kao što je Chlamidia prenosive putem seksualnog čina.

Kada se dogodi da infekcija obuhvati mokraćnu cev tada se to naziva urethritis. Cystitis podrazumeva kada infekcija krene da se širi pa samim tim zahvati i bešiku. Pyelonephritis predstavlja jednu od težih infekcija koja podrazumeva da se urinarna infekcija prenela sve do bubrega i ova vrsta infekcije može ostaviti ozbiljne posledice po naše zdravlje.

Razlozi za rad urinokulture su:

– da bi se utvrdilo postojanje infekcije, tj.prisustvo bakterija u mokraći ili pak odagnala sumnja za urinarnom infekcijom,

– da bi usled postojanja bakterija u analizi urinokulture uradio i  antibiogram koji će pomoći u izlečenju, tako što će pokazati koji antibiotik će najdelotvornije uticati na izlečenje pomenute infekcije,

– da bi se utvrdilo da li urinarna infekcija kao i bakterije još uvek postoje ili su posle određene terapije nestale iz našeg organizma.

Postupak

Kada radite test urinokulture, nije vam za to potrebna određena specijalna priprema. Dovoljno je da obezbedite jednu sterilnu bočicu i da pri mokrenju uzmete srednji mlaz mokraće koji ćete odneti na pregled. Jako je bitno da urin koji dajete na analizu, bude vaš prvi jutarnji urin, jer samo na takav način vaši rezultati će biti validni. Pre mokrenja, operite ruke, a takođe neka i vaše genitalije budu čiste, otvorite bočicu i napunite je srednjim mlazom mokraće do 60 ml. Ta količina će biti sasvim dovoljna da se ustanovi prisustvo ili pak odsustvo bakterija.

Ono što može remetiti pravilan rad testa urinokulture je ako konzumirate lekove za izmokravanje, mokraću dugo držite na toplom mestu, odnosno ako je ne odnesete odmah na analiziranje, nehigijena vaših polnih organa, uzimanje prevelike količine vitamina C pre davanja urina, uzimanje prvog mlaza mokraće. Analiza mokraće putem urinokulture obavlja se uz pomoć mikroskopa. Rezultati neće biti relevantni ukoliko ste već pod terapijom antibioticima. Ukoliko ste već koristili antibiotike ili druge lekove, kako se ne bi dogodilo da vaš rezultat urinokulture bude lažan, trebalo bi da o tome obavestite lekara pa da uz njegov savet nađete adekvatno rešenje.

Rezultati

Rezultati urinokulture su gotovi u roku od dva dana i dalju terapiju određuje vaš izabrani lekar. U njima se jasno vidi prisustvo ili odsustvo bakterija u vašoj mokraći. Ako test urinokulture pokaže da nema bakterija u vašoj mokraći, najverovatnije se radi o tome da nemate urinarnu infekciju. Ako ste ipak radili gore pomenute stvari koji utiču na ispravnost urinokulture, valjalo bi da test ponovite posle par dana, uzimanjem mokraće na ispravan način.

Obzirom da se analize vrše prema 1 ml mokraće, u slučaju da se u njemu nalazi broj koji označava bakterije sa manje od 100 računa se da bakterija nema u vašoj mokraći. Ako je taj broj od 100 do 100 000 bakterija, smatra se da se radi o infekciji, a ako rezultat vaše urinokulture pokaže da se u njoj nalazi preko 100 000 bakterija, donosi se zaključak da se radi o veoma jakoj infekciji urinarnog sistema.

Urinokultura kod dece

Urinarne infekcije su stanje koje se ne javlja samo kod odraslih, nego i kod dece. Navodi se da se ćešće javljaju kod devojčica nego kod dečaka, a razlog zašto je to tako je anatomska građa polnih organa. Smatra se da su najčešće kod dece koja imaju pet godina. Ako se terapija ne postavi na vreme i ne primenjuje na pravi način, od upale bešike koja je najčešća kod dece, može doći do upale bubrega.

Upala bubrega se smatra težom vrstom infekcije i teže se leči nego upala bešike. Kada bakterije koje su prirodni stanovnici našeg organizma dođu u mokraću, gde im inače nije mesto, dolazi do urinarne infekcije kod dece kao i kod odraslih. Kada se kod deteta ne obavlja higijena tela na pravi način ili se ne očisti adekvatno detetova guza nakon vršenja nužde, postoji mogućnost da će  bakterije iz debelog creva dospeti u bešiku. Poznato je pravilo da se detetov polni organ briše od napred ka pozadi, kako bi se sprečilo razmnožavanje bakterija i mogući problemi.

Ono što takođe može doprineti da vaše dete dobije urinarnu infekciju su sledeće situacije:

  • Ako vaše dete ima zatvor – usled neredovnog pražnjenja creva, dolazi do pritiskanja bešike tokom vršenja nužde i tim putem deo mokraće ostaje u bešici , što stvara dodatne komplikacije.
  • Nepravilan urinarni trakt kod vašeg deteta- Ukoliko vaše dete ima nepravilan urinarni trakt biće podležno raznim urinarnim infekcijama.
  • Zaostajanje mokraće – Na taj način kod vašeg deteta dolazi do razvoja različitih bakterija koje stvaraju infekcije urinarnog sistema.

Različiti simptomi mogu ukazivati na urinarnu infekciju kod vašeg deteta. Najčešći su: specifičan miris mokraće, bol u bešici deteta, grčenje usled bolova, pečenje pri mokrenju, boja urina koja je drugačija nego inače, temperatura koja može dosegnuti do 40 stepeni, krv u mokraći, svrab polnih organa i drugo.

Ako ste se našli u situaciji da kod svog deteta prepoznate gore pomenute simptome, vreme je da ga odvedete lekaru kako bi se obavila detaljna analiza njegovog urina i uspostavila prava dijagnoza. Kao i kod odraslih, potrebno je uraditi urinokulturu . Urinokulturom videće se prisustvo bakterija u mokraći vašeg deteta. Ona je najmerodavnija analiza kada se radi o urinarnim infekcijama.

Postupak: Pravilno uzimanje urina neophodno je za validne rezultate urinokulture. Kod dece urin treba uzimati na sledeći način. Pre svega, važno je oprati svoje ruke i genitalije svog deteta, kako bi se na taj način eliminisale nepotrebne bakterije. To je najprirodnije učiniti vodom i sapunom a potom peškirom dobro obrisati to mesto. U apoteci možete kupiti bočicu za skupljanje urina ili kesicu koja se takođe primenjuje kod dece. U svakom slučaju postupak uzimanja urina je isti. Kada vaše dete ima potrebu za mokrenjem, tada nastupate vi. Kod dece ne važi pravilo da se mora uzeti prvi jutarnji urin, ali je jako bitno da to bude srednji mlaz mokraće. To znači da početak i kraj mokrenja pustite dete da obavi u toaletu. Kada uzimate urin dečaku, navodi se da je najpravilnije prevući kožicu na njegovom polnom organu, pa uzeti mokraću. Kod devojčica kako bi se na ispravan način uzela mokraća za dalje analize urinokulture, potrebno je razmaknuti usne i uzeti srednji sloj mokraće. Kojeg kog pola da je dete jako je važno da se bočica tokom mokrenja, ne naslanja na njihov polni organ.

U slučaju da za prikupljanje urina vašeg deteta ne koristite bočicu već kesicu, potrebno je samo da imate na umu da se postupak sprovodi isto kao i sa bočicom, da važe ista pravila, s tim što je potrebno da kesica ne stoji duže od sat vremena.

Kada završite sa prikupljanjem mokraće, odnesite je na analiziranje u što kraćem vremenskom intervalu, a u slučaju da ste trenutno sprečeni, čuvajte je na hladnijem mestu.

Doktori navode da ukoliko detetu kreću češće da se se događaju urinarne infekcije, neophodno je uraditi dalje ispitivanje da bi se utvrdilo da li dete ne poseduje neke anomalije.

Rezultati: Rezultati uriokulture koji pokazuju prisustvo preko 100 000 bakterija, govore o tome da se radi o težem vidu infekcije urinarnog sistema. Ukoliko se desi da se u urinu vašeg deteta pronađe više vrsta bakterija, analiza urinokulture se treba ponoviti jer se smatra da je došlo do kotaminacije kesice kojom se prikupljala mokraća deteta.

Urinokultura kod beba

Urinare infekcije su , nažalost, ponekad prisutne i kod beba. Simptomi su slični kao i kod dece koja imaju neku vrstu infekcije urinarnih organa. To su najčešće plačljivost, nezainteresovanost, visoka temperature, grčenje, gubitak na težini, gubitak apetita, promena mirisa mokraće što možete osetiti prilikom menjanja pelena vašem detetu. Ipak, većina tih simptoma može ukazivati i na nešto drugo, pa je jako teško utvrditi tačno mesto koje je zahvatila urinara infekcija kod beba. Kada su u pitanju novorođenčad, navodi se da se infekcija urinarnih organa kod njih može manifestovati kao sepsa.

Ukoliko se urinarna infekcija javi kod bebe koja je stara do tri meseca, ona mora biti hospitalizovana zbog svog zdravstvenog stanja , kako bi lekari pratili celu situaciju i dali adekvatnu terapiju. Primarna analiza koje se radei zbog uspostravljanja pravilne dijagnnoze i terapije je urinokultura. Pomoću nje utvrđuje se da li beba ima bakterije u mokraći ili je ona sterilna.

Postupak: Uzimanje urina kod bebe može biti veoma naporan proces. Kao što i sami možete zaključiti, ne možemo da odredimo tačno vreme kada beba mokri. Važno je pre uzimanja urina bebine genitalije dobro oprati vodom i sapunom, a potom čekati kada će beba da mokri. I kod beba kao i kod odraslih, jako je važno da se za analizu urinokulture uzme srednji sloj mokraće. Prilikom uzimanja mokraće bitno je da se polni organ bebe ne dodirne sterilnom čašicom kojom se prikuplja, i dovoljno je napuniti je barem do pola. Umesto čašice koja se kupuje u apoteci, na istom mestu možete naći i kesice kojim se prikuplja urin kod bebe. Njihova mana je ta što često daju lažan rezultat i potrebno je postupak ponavljati i ponovo raditi analizu urinokulture. Kesica se lepi na oprani i osušeni deo bebinog polnog organa, a u slučaju da se u narednih pola sata ne dogodi mokrenje, moraćete da zamenite kesicu novom radi bolje higijene i relevantnih rezultata urinokulture.

Rezultati: Ukoliko je mokraća bebe prikupljena putem kesice, rezultat je odgovarajući samo ako je negativan. Kada nalaz govori da ima manje od 10 000 bakterija u mokraći, smatra se da je nalaz dobar. Ako se desi da ima više od 100 000 označava prisustvo urinarne infekcije kod beba.

Cena urinokulture

Za analizu mokraće putem urinokulture potrebno je da izdvojite do 600 dinara, zavisno od toga u kojoj laboratoriji se analize obavljaju.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: