Kako zaustaviti kašalj – šta je dobro za njega i koji je sirup i čaj najbolji?

Kašalj predstavlja refleksivnu radnju, koja nastaje i koja se razvija kao posledica prisustva iritacije, tačnije nadražaja sluznice respiratornog sistema.

Postoje različiti faktori koji mogu doprineti pojavi nadražaja respiratornog sistema. Udisanje suvog vazduha, udisanje vazduha u kojem su sadržani alergeni, udisanje vazduha u kojem su prisutne visoke koncentracije duvanskog dima ili dima koji je nastao kao produkt sagorevanja različitih materija, prisustvo prehlade, prisustvo bakterijske ili virusne infekcije grla (bakterijskog ili virusnog laringitisa), prisustvo bakterijske ili virusne infekcije ždrela (bakterijskog ili virusnog faringitisa), prisustvo virusne ili bakterijske infekcije nosne sluznice u okviru koje se stvara sekret koji se sliva niz grlo i niz dušnik, prisustvo stranog tela u unutrašnjosti plućnih kanala, upala pluća, bronhitis ili astma, samo su neki od mogućih i pritom veoma brojnih faktora koji mogu doprineti pojavi nadražaja respiratornog sistema, a samim tim i pojavi kašlja.

Vrste kašlja

Prema vrsti, kašalj se može definisati kao neproduktivni, odnosno kao suvi kašalj i kao produktivni, odnosno zreo kašalj.

Neproduktivni, odnosno suvi kašalj, karakterističan je po tome što ne podrazumeva prisustvo sekreta i što ne može uticati na formiranje ispljuvka, dok se produktivni, odnosno zreo kašalj karakterističan po tome što podrazumeva prisustvo sekreta i što utiče na formiranje ispljuvka.

Neproduktivni, tj suvi kašalj, najčešće nastaje usled prisustva trenutnih nadražaja sluznice respiratornog sistema (recimo usled prisustva faktora kao što su udisanje suvog vazduha, udisanje vazduha u kojem su sadržani alergeni i slično), ali i u početnim fazama razvoja upalnih procesa, odnosno bakterijskih ili virusnih infekcija respiratornih organa (grla, žrela ili pluća). Ukoliko se neproduktivni, odnosno suvi kašalj manifestuje kao posledica prisustva bilo kog oblika trenutnog nadražaja sluznice respiratornog sistema, on doslovno uvek prolazi spontano i samim tim ne podrazumeva obavezu uključivanja terapije, odnosno lečenje.

Ipak, ukoliko se neproduktivni, odnosno suvi kašalj manifestuje kroz početnu fazu razvoja upalnih procesa kao što su bakterijske ili virusne infekcije respiratornih organa, onda se takav oblik neproduktivnog, odnosno suvog kašlja kroz nekoliko dana od dana prvog ispoljavanja preobražava u produktivni kašalj, odnosno u zreo kašalj.

Produktivni, odnosno zreo kašalj, nikada nije uzrokovan prisustvom trenutnih oblika iritacije sluznice respiratornog sistema i doslovno uvek, povezan je sa prisustvom određene upale koja je aktivna u respiratornom sistemu (to može biti upala grla, odnosno laringitis, upala ždrela, odnosno faringitis ili upala pluća). Različite manje komlikovane bolesti pluća, među kojima je najčešća bronhitis, ali i brojne vrlo komplikovane bolesti pluća, kao što je recimo tuberkuloza, takođe mogu predstavljati uzroke nastanka i razvoja produktivnog, odnosno zrelog kašlja.

Prema trajanju perioda u okviru kojeg se manifestuje kašalj može biti definisan kao akutni i kao hronični kašalj.

Akutni kašalj, karakterističan je po tome što traje do najviše tri nedelje, dok je hronični kašalj karakterističan po tome što traje duže od tri nedelje.

loading...

Svi gore navedeni oblici kašlja, mogu se manifestovati kako kod odraslih, tako i kod dece i kod beba.

Kašalj kod dece

Kašalj kod dece i kod beba predstavlja nešto što izaziva najviše zabrinutosti posebno kod roditelja.

Prema statističkim podacima, kod dece, kašalj se manifestuje u proseku čak i do pet ili šest puta godišnje i to najčešće kao posledica prisustva virusne infekcije koja je zahvatila regiju nekog od respiratornih organa (najčešće grlo ili dušnik). Takođe, veliki broj mališana, kašlje usled prisustva bronhitisa ili usled izloženosti različitim oblicima alergena kao što su polen, prašina, grinje i slično.

Na svu sreću, komplikovaniji uzročnici kašlja, kao što su teži oblici bolesti pluća, retko su prisutni kod dece. S obzirom da se kašalj kod dece manifestuje toliko često, u cilju njegovog lečenja, najbolje je pribegavati upotrebi prirodnih preparata koji se mogu koristiti kako za unutrašnju tako i za spoljašnju upotrebu. Sprovođenje konvencionalne terapije (terapije medikamentima), preporučujemo da svedete na upotrebu sirupa, jer su oni u poređenju sa medikamentima u kapsulama ili u tabletama znatno više prilagođeni organizmu deteta i kao takvi, ne mogu ispoljiti štetno delovanje.

Pri izboru sirupa, treba se bazirati na upotrebu onih čiji je sastav baziran na koncentraciji biljnih materija. Jedan od takvih sirupa je “Prospan” sirup za kašalj koji je napravljen na bazi bršljena i koji ne sadrži grube, niti agresivne hemijske supstance koje bi dok na jedan način leče dete, na drugi način mogle da naruše zdravlje deteta.

Kašalj kod beba

Kašalj kod beba, najčešće je uzrokovan prisustvom sekreta u nosiću i slivanjem sekreta u bebino grlo ili ždrelo. Najveći problem koji se vezuje za prisustvo kašlja kod beba, jeste to što bebe nemaju razvijen refleks za kašalj i što se samim tim iskašljavanje sadržaja koji dovodi do iritacije sluznice njihovog respiratornog sistema otežano obavlja.

Kako bi ste sprečili nastanak i razvoj kašlja kod bebe, preporučljivo je da redovno pratite njeno disanje i stanje nosića. Ukoliko način na koji beba diše ukazuje na to da joj je zapušen nosić i ukoliko primetite da u nosiću ima sekreta, nemojte dozvoliti da se taj sekret slije u grlo ili u ždrelo i da uzrokuje kašalj, već ga na vreme izvucite iz bebinog nosića uz pomoć aspiratora, odnosno pumpice koja je za to namenjena. Ono što će takođe pomoći, jeste da bebi isperete nosić fiziološkim rastvorom.

Konvencionalno lečenje kašlja

Konvencionalno lečenje kašlja, zapravo se odnosi na lečenje kašlja primenom medikamenata.

Izbor medikamenata, zavisi od uzroka kašlja, koji je neophodno definisati postupkom sprovođenja pouzdane dijagnostike koja je moguća isključivo u uslovima lekarske ordinacije.

Za postavljanje precizne dijagnoze uzroka kašlja (kako kod odraslih, tako i kod dece i kod beba), često je dovoljan samo klinički pregled u koji je uključeno pregledanje grla i osluškivanje pluća stetoskopom, ali neretko potrebno je i sprovođenje detaljnijih metoda pregledanja, kao što je laboratorijska analiza uzorka plućnog sekreta, odnosno ispljuvka.

Ukoliko se u procesu postavljanja dijagnoze uzroka kašlja pokaže da je reč o prisustvu bakterijske upale, odnosno bakterijske infekcije nekog od organa respiratornog sistema, potrebno je opredeliti se za terapiju antibioticima.

Ako se u procesu postavljanja dijagnoze uzroka kašlja pokaže da je reč o prisustvu virusne upale, odnosno virusne infekcije nekog od organa respiratornog sistema, potrebno je opredeliti se za terapiju antivirusnim medikamentima.

U cilju lečenja kašlja, takođe se često koriste i antihistaminici, sekretolitici, antitusici ili ekspektoransi.

Antihistaminici su medikamenti koji suzbijaju simptome alergijskog kašlja (bez obzira na vrstu alergena koji je doprineo nastanku i razvoju alergijske reakcije, pa samim tim i nastanku i razvoju kašlja). Sekretolitici su medikamenti koji razređuju plućni sekret i koji olakšavaju i ubrzavaju proces iskašljavanja. Antitusici su medikamenti koji ublažavaju izraženost nadražaja sluznice respiratornog sistema i koji proređuju manifestaciju kašlja. Kao takvi, antitusici, se najčešće koriste u prisustvu suvog kašlja. Ekspektoransi su medikamenti koji olakšavaju i ubrzavaju proces iskašljavanja plućnog sekreta i koji doprinose pročišćavanju bronhija, odnosno disajnih kanala.

Sve pomenute vrste medikamenata, dostupne su u formi sirupa, tableta i kapsula.

Najbolji sirupi protiv kašlja

Ono što treba naglasiti jeste da u poređenju sa svim ostalim vrstama medikamenata, sirupi poseduju značajnu prednost jer su često napravljeni na biljnoj osnovi i kao takvi ispoljavaju najmanje agresivno i štetno, a pritom vrlo efikasno delovanje na simptome kašlja.

Uz to, brojne vrste sirupa protiv kašlja, sadrže i elemente koji osim što doprinose smanjenju i eliminisanju simptoma kašlja, ujedno i jačaju imunitet pacijenta.

S obzirom da je na tržištu dostupno više različitih vrsta takvih sirupa, ponekad je teško doneti zaključak o tome koji je najbolji sirup za kašalj.

Prema mišljenju lekara i farmaceuta, ali i prema utiscima pacijenata, neki od najboljih sirupa protiv kašlja su sledeći: “Prospan” sirup (na bazi bršljena), “Bronhiko” sirup na bazi belog sleza (ovaj sirup, posebno je efikasan u lečenju neproduktivnog, odnosno suvog kašlja) i “Altiprim” sirup čiji je sastav baziran na značajnoj koncentraciji korena belog sleza, meda, timijana i jagorčevine. Pomenute vrste sirupa, prilagođene su kako upotrebi kod odraslih, tako i upotrebi kod dece.

Dozu njihove primene, kao i učestalost i trajanje primene, potrebno je da odredi lekar i to posebno kaa su u pitanju deca jer doziranje sirupa kod dece zavisi od njihovog uzrasta ili težine.

Kada je u pitanju suvi kašalj kod odraslih, koji je posledica višegodišnjeg intenzivnog konzumiranja cigareta, preporuka se odnosi na upotrebu “Bronhiklir” sirupa. Ovaj sirup, nije namenjen deci.

Prirodno lečenje kašlja

Od davnina do danas, sačuvan je značajan broj recepata uz pomoć kojih se mogu pripremiti i potom upotrebiti različiti prirodni preparati namenjeni za lečenje kašlja.

Takvi preparati, u većini slučajeva deluju i na neproduktivan, odnosno suv kašalj i na produktivan, odnosno zreo kašalj.

Konkretno, upotreba takvih preparata, deluje tako da suv kašalj najpre prerasta u zreo i da se potom simptomi zrelog kašlja smanjuju i u potpunosti gube.

U nastavku sadržaja teksta, podelićemo sa vama neke od provereno dobrih recepata koji će vas dovesti do pripreme i upotrebe izuzetno efikasnih preparata za lečenje kašlja.

Prirodni lek za kašalj – crna rotkva sa medom

Ukoliko vas muči kašalj, uradite sledeće:

Uzmite jednu crnu rotkvu (veću ili srednje veličine). Operite je i precizno pravolinijski presecite njen vrh. Presečeni vrh na trenutak ostavite po strani, ali ga nemojte bacati jer će vam uskoro zatrebati.

Rotkvu potom pažljivo izdubite, vodeći računa o tome da njeni zidovi ostanu celi. Izdubljenu rotkvu napunite medom, ali ne do vrha već toliko da ste ostavili oko dva centimetra do vrha. Tako napunjenu rotkvu, poklopite vrhom koji ste predhodno presekli i stavite je u odgovarajuću posudu koja će održavati stabilnost rotkve (rotkva treba da stoji uspravno, kako med iz nje ne bi iscureo). Kada ste stavili rotkvu u odgovarajuću posudu, ostavite je da odstoji preko cele noći ili najmanje 6 sati. Zatim, pažljivo izvadite rotkvu iz posude u kojoj ste je ostavili i sadržaj iz njene unutrašnjosti prelijte u odgovarajuću teglicu koju ćete hermetički moći da zatvorite. Tri puta dnevno, jedite po jednu supenu kašiku ovog prirodnog leka protiv kašlja. Već nakon prvog dana, primetićete da se suv kašalj pretvorio u zreo i da mnogo lakše i brže iskašljavate plućni sekret.

Ovaj lekoviti preparat, možete davati i deci, ali ne mlađoj od tri godine, jer se kod dece mlađe od tri godine može ispoljiti alergijska reakcija na med.

Pritom, tako mala deca, nemaju dovoljno razvijen refleks za kašalj pa se može dogoditi da se zagrcnu ili da dobiju blaži oblik gušenja usled prisustva veće količine razređenog plućnog sekreta.

Šta je dobro za iskašljavanje?

Ukoliko imate problem sa iskašljavanjem, predlažemo vam da isprobate sledeći narodni recept:

Uzmite jednu veću glavicu crnog luka, tri čena belog luka srednje veličine, dva veća oraha i oko četristo mililitara vode.

Zatim, sa glavice crnog luka skinite samo prvi ili eventualno prva dva sloja ljuske i odsecite vrh i dno. Tako pripremljenu glavicu crnog luka sa gornje strane zasecite unakrsno (u obliku krsta), operite je i stavite je u šerpu u koju ste predhodno sipali četristo mililitara vode. Kada ste to uradili, uzmite tri čena belog luka i takođe ih nemojte ljuštiti, već ih samo na vrhu unakrsno zasecite, operite ih i stavite ih u šerpu sa vodom. Svemu tome, dodajte i dva veća skrcana i predhodno oprana oraha sa sve ljuske. Na kraju, šerpu stavite na ringlu i sadržaj u njoj kuvajte sve dok se količina vode ne prepolovi, tačnije dok u njoj ne ostane oko dvesta mililitara vode.

Kada ste sadržaj u šerpi dovoljno kuvali, pomerite ga sa ringle, procedite ga i sipajte ga u čašu. Kada se ovako pripremljen prirodni lek za iskašljavanje potpuno ohladi, iz dva puta u toku da na ga popijte. Ujutru, bićete iznenađeni time koliko lako ćete moći da iskašljavate plućni sekret.

Ovaj prirodni lek, možete davati i deci, ali ne mlađoj od dve godine, upravo zbog gore pomenutog nedovoljno razvijenog refleksa za kašalj.

Prema mišljenju mnogih, ovo je definitivno najbolji prirodni lek za kašalj.

Čaj za kašalj

Jedan od čajeva protiv kašlja koji ima najdužu tradiciju u narodnoj medicini jeste čaj od korena belog sleza.

Po mišljenju mnogih, ovo je najbolji čaj za kašalj i priprema se na sledeći način:

Uzme se jedna ravna supena kašika usitnjenog korena belog sleza i prelije se sa dvesta mililitara predhodno provrele vode (koren belog sleza možete kupiti u prodavnicama zdrave hrane, ali i u svim bolje opremljenim prehrambenim prodavnicama). To se poklopi i ostavi se da odstoji 2 sata. Nakon toga, ohlađeni čaj se podeli na dve do tri količine koje ne moraju biti savršeno ravnomerne i to se dakle iz dva do tri puta popije u toku dana.

Čaj od korena belog sleza, posebno je efikasan kod prisustva suvog i iritirajućeg kašlja jer ima osobinu da umiruje sluznicu grla, a ujedno doprinosi i “sazrevanju” kašlja. Pritom, čaj od korena belog sleza je jednako efikasan i u prisustvu produktivnog, odnosno zrelog kašlja.

Ovaj čaj, mogu koristiti i odrasli i deca.

Obloga protiv kašlja

Obloge koje ispoljavaju delovanje protiv kašlja, takođe zauzimaju veoma cenjeno i značajno mesto u okviru narodne medicine. Jednu od takvih obloga, možete pripremiti na sledeći način:

Uzmite dva veća lista svežeg kupusa (nemojte koristiti prve, površinske listove), operite ih i sa njih sečenjem ostranite tvrde delove, ali vodite računa o tome da listovi ostanu celi. Potom, listove na kratko zapecite na ringli (po nekoliko sekundi sa obe strane), namažite ih svinjskom mašću koju ste proprali kroz 9 voda i okrenute stranom koja je namazana svinjskom mašću stavite ih na grudi (ni suviše visoko, ni suviše nisko, već u regiji pluća).

Preko listova kupusa, stavite jednu čistu pamučnu tkaninu, kako bi ste sprečili da listovi isprljaju vašu odeću, a zatim preko toga navucite odeću.

Sačekajte da obloga deluje najmanje nekoliko sati, a može i tokom cele noći. Ovu oblogu, možete koristiti nekoliko dana uzastopno, jednom dnevno, sve dok simptomi kašlja ne budu potpuno eliminisani.

Oblogu mogu koristiti i odrasli i deca.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: