Leukociti u urinu kod dece i odraslih – normalne vrednosti, lečenje

Leukociti, odnosno bela krvna zrnca, predstavljaju izuzetno važnu komponentu ljudskog organizma i zaduženi su za formiranje imunološke odbrane.

Leukociti nastaju u procesu funkcije timusa, odnosno grudne žlezde koja je unutar organizma smeštena ispod grudne kosti, u procesu funkcije limfnih čvorova i limfnih žlezda, u procesu funkcije slezine, ali i u unutrašnjosti koštane srži. Onda kada pod uticajem prisustva patogenih mikroorganizama u ljudskom organizmu, dođe do nastanka i do razvoja bilo kog oblika infekcije ili upale, vrednosti leukocita u neznatnoj ili u vrlo značajnoj meri koja zavisi od intenziteta infekcije ili upale, postaju povišene. Stanje koje se definiše kroz povišene vrednosti leukocita, stručno se naziva leukocitoza i ono što je karakteristično za prisustvo leukocitoze, jeste da ona može biti izražena u krvi, ali i u urinu.

Temu ovog teksta, posvetićemo leukocitozi u urinu. Naime, kroz sadržaj ovog teksta, objasnićemo vam sve što je potrebno da znate o normalnim vrednostima leukocita u urinu, o uzrocima nastanka povišenih vrednosti leukocita u urinu, o simptomima koji otkrivaju takvo stanje i o načinu lečenja takvog stanja.

Normalne vrednosti leukocita u urinu

Vrednosti leukocita u urinu, predstavljaju veoma jasan i maksimalno pouzdan pokazatelj zdravlja urinarnog sistema, kako kod dece, tako i kod odraslih.

Normalne vrednosti leukocita u urinu, kako kod dece, tako i kod odraslih, kreću se ispod ili do najviše 5 leukocita po vidnom polju u urinu. Svaki porast navedenih vrednosti leukocita u urinu, definiše se kao pokazatelj prisustva neke zdravstvene smetnje koja je vezana za organe urinarnog sistema. Što je više izražena povišenost vrednosti leukocita u urinu, to je srazmerno tome izražena intenzivnija zdravstvena komplikacija koja je vezana za organe urinarnog sistema.

Kod pojedinih osoba, bez obzira da li je reč o deci ili o odraslima, vrednosti leukocita u urinu, mogu biti i do deset, pa čak i više puta uvećane u odnosu na normalne vrednosti.

Ipak, znatno češće, kod pacijenata se razvija manje izražena povišenost vrednosti leukocita u urinu.

Uzroci povišenih vrednosti leukocita u urinu kod dece

Veoma često, kod dece se u okviru laboratorijske analize uzorka urina mogu ustanoviti povišene vrednosti leukocita. Takva pojava, najčešće ukazuje na prisustvo infekcije urinarnog sistema, ali takođe, može ukazivati i na prisustvo neke vrste urođenog ili pak stečenog oboljenja nekog od organa urinarnog sistema (to mogu biti oboljenja bubrega, oboljenja mokraćne bešike ili oboljenja uretre).

Kada su u pitanju infekcije urinarnog sistema kod dece, one se smatraju najčešćim uzročnicima povišenih vrednosti leukocita u urinu. Ujedno, takve vrste infekcija, smatraju se najčešćim, od svih postojećih i mogućih vrsta infekcija koje mogu nastati i koje se mogu razviti u organizmu deteta.

loading...

Infekcije urinarnog sistema kod dece, uglavnom se razvijaju kao posledica delovanja patogenih bakterija.

Nešto češće, bakterijske infekcije urinarnog sistema, javljaju se kod devojčica, jer je njihova mokraćna cev kraća, a istovremeno i ravnija i šira, pa samim tim i podložnija prodiranju patogenih bakterija.

Ipak, kada su u pitanju novorođene bebe, bakterijske infekcije urinarnog sistema su nešto učestalije kod dečaka, jer su oni podložniji prisustvu urođenih anomalija urinarnog sistema. Jedna od najčešćih anomalija tog tipa, izražena je kroz prisustvo stanja koje se stručno naziva vezikoureteralni refluks. Vezikoureteralni refluks, predstavlja stanje u okviru kojeg se urin iz mokraćne bešike neprestano vraća prema bubrezima. Takvo stanje, direktno utiče i na zadržavanje urina u organizmu, a samim tim i na stvaranje i na razmnožavanje patogenih bakterija u sadržaju urina.

Najčešće, prisustvo bakterijskih infekcija urinarnog sistema kod dece izazivaju patogene bakterije kao što su Escherichia coli, Proteus mirabilis ili Klebsiella pneumoniae. Nešto ređe, do nastanka i do razvoja infekcija urinarnog sistema kod dece, može doći i usled prisustva i delovanja patogenih bakterija kao što su Staphylococcus aureus, Streptococcus agalactiae, Pseudomonas aeruginosa, Enterococcus, a najređe, izazivači bakterijskih infekcija urinarnog sistema kod dece su bakterije kao što su Haemophilus inuenzae tipa B, Salmonella, Shigella ili Campylobacter.

Pored pomenutih vrsta patogenih bakterija, na nastanak i na razvoj infekcija urinarnog sistema kod dece mogu uticati i određeni patogeni virusi.

Osim infekcija urinarnog sistema, koje su kako smo i objasnili, najčešće rasprostranjeni uzroci pojave povišenih vrednosti leukocita u urinu kod dece, uzroci se mogu ticati i prisustva sledećih stanja u organizmu deteta:

– Nesposobnost potpunog pražnjenja mokraćne bešike,

– Prisustvo pijelonefritisa, koji se definiše kao bakterijska infekcija jednog ili oba bubrega,

– Prisustvo različitih oblika urođenih anomalija bubrega koje su najčešće izražene kroz urođenu zakržljalost jednog ili oba bubrega,

– Prisustvo kamena u bubregu,

– Prisustvo nebakterijskog cistitisa koji predstavlja nebakterijsku upalu mokraćne bešike,

– Urođeno suženje uretre, odnosno mokraćnog kanala.

Simptomi povišenih vrednosti leukocita u urinu kod dece

Jedan od prvih simptoma povišenih vrednosti leukocita u urinu kod dece jeste zamućenost urina. Naime, što je urin više zamućen, to je jasnije da je u njegovom sadržaju prisutna veća koncentracija leukocita.

Ovaj simptom, jako je teško prepoznati kod beba koje još uvek mokre u pelene i u tom slučaju, ukoliko on nije praćen još nekim, udruženim simptomima, prisustvo leukocita u urinu, može ostati neopaženo.

Ostali simptomi koji otkrivaju povišene vrednosti leukocita u urinu kod dece, zavise i međusobno se razlikuju u odnosu na konkretan uzrok koji je doveo do takve pojave.

Konkretno, usled prisustva povišenih vrednosti leukocita u urinu kod dece, mogu se manifestovati sledeći simptomi:

– Prisustvo neprijatnog mirisa urina,

– Pojava peckanja koje se javlja pri mokrenju,

– Pojava bola koji se javlja pri mokrenju,

– Pojava isprekidanog mlaza pri mokrenju,

– Pojava svraba u genitalnoj regiji,

– Prisustvo poremećaja u ritmu pražnjenja bešike (može se manifestovati učestala ili pak proređena potreba za mokrenjem),

– Prisustvo bola u regiji bubrega, odnosno u slabinskom delu leđa,

– Prisustvo bola koji se širi od regije bubrega prema regiji prepona,

– Prisustvo povišene telesne temperature,

– Prisustvo groznice.

Navedne simptome, tačnije najveći broj njih, znatno lakše je prepoznati kod starije dece koja su i sama sposobna da ih primete i da ih opišu. Kada su sasvim mala deca ili bebe u pitanju, pomenute simptome možete prepoznati po tome što će dete postati razdražljivo ili će plakati u toku svakog mokrenja ili neposredno nakon mokrenja.

Lečenje povišenih vrednosti leukocita u urinu kod dece

Lečenje povišenih vrednosti leukocita u urinu, zapravo se odnosi na proces lečenja uzroka koji je doveo do takvog stanja. Zato, pre samog započinjanja lečenja, potrebno je da dete odvedete kod lekara i da ga podvrgnete potrebnim pregledima, odnosno analizama. Laboratorijska analiza urina deteta, predstavlja jednu od prvih i ujedno vrlo pouzdanih metoda utvrđivanja uzroka. Naime, u okviru obavljanja laboratorijske analize uzorka urina deteta, moguće je utvrditi da li i u kojoj meri su povišene vrednosti leukocita u urinu, ali i da li je takvo stanje praćeno prisustvom bakterija.

U odnosu na eventualno prisutnu vrstu bakterija, moguće je i odrediti terapiju.

Ukoliko lekar odluči da je to potrebno, dete se može podvrgnuti i ultrazvučnom pregledu, u okviru kojeg je moguće precizno ustanoviti stanje organa urinarnog sistema, tačnije u okviru kojeg je moguće ustanoviti da li su u građi organa urinarnog sistema izražene nekakve promene ili urođene anomalije.

Kada se utvrde sve činjenice i kada se jasno i precizno ustanovi uzrok koji je doveo do pojave povišenih vrednosti leukocita u urinu kod deteta, moguće je započeti proces lečenja.

Najčešće, lečenje se obavlja primenom antibiotika, koji imaju za cilj da eliminišu prisustvo bakterija iz urinarnog sistema deteta. Vrstu antibiotika, kao i doziranje, učestalost i trajanje doziranja antibiotika, potrebno je odrediti u skladu sa vrstom bakterija, odnosno u skladu sa vrstom upale koja je izražena unutar urinarnog sistema.

Odmah po izlečenju zdravstvene smetnje koja je definisana kao uzrok pojave povišenih vrednosti leukocita u urinu, dolazi i do smanjenja vrednosti leukocita u urinu, odnosno do uspostavljanja normalnih vrednosti leukocita u urinu.

Ukoliko je uzrok pojave povišenih vrednosti leukocita u urinu kod deteta, neka od zdravstvenih smetnji koja se definiše kroz prisustvo nekakve promene ili urođene anomalije koja je izražena na nekom od organa urinarnog sistema, u tom slučaju se lečenje može obaviti sprovođenjem takvom stanju prilagođene i od strane lekara preporučene operativne metode.

Uzroci povišenih vrednosti leukocita u urinu kod odraslih

Za razliku od situacije koja je izražena kod dece, kod odraslih, mogući uzroci nastanka povišenih vrednosti leukocita u urinu su znatno brojniji.

Konkretno, ovo su mogući uzroci:

– Prisustvo infekcije urinarnog trakta (infekcija, kao i kod dece, može biti češće bakterijskog, a ređe virusnog porekla i može zahvatati regiju uretre, odnosno mokraćnog kanala, regiju mokraćne bešike ili regiju bubrega. Jedna od najčešće prisutnih infekcija bubrega, manifestuje se kroz prisustvo pijelonefritisa, odnosno kroz prisustvo bakterijske infekcije jednog ili oba bubrega,),

– Prisustvo konzumiranja određenih vrsta medikamenata, kao što su medikamenti koji ispoljavaju delovanje protiv bolova ili medikamenti koji se konzumiraju u cilju razređivanja sadržaja krvi. Važno je napomenuti, da ovaj uzrok utiče na pojavu povišenih vrednosti leukocita u urinu, samo i isključivo onda kada se pomenute vrste medikamenata konzumiraju kontinuirano kroz duži vremenski period,

– Prisustvo trudnoće,

– Prisustvo začepljenja uretre, odnosno mokraćnog kanala,

– Prisustvo kamena u bubregu,

– Prisustvo nebakterijskog cistitisa, odnosno prisustvo nebakterijske upale mokraćne bešike,

– Prisustvo tumora na mokraćnoj bešici,

– Prisustvo tumora na bubregu,

– Prisustvo tumora na prostati,

– Prisustvo učestalog i ponavljajućeg odlaganja mokrenja, odnosno prisustvo zadržavanja mokraće u organizmu.

Pored navedenih uzroka, uzrok nastanka povišenih vrednosti leukocita u urinu kod odraslih, ponekad mogu biti i nezaštićeni seksualni odnosi u okviru kojih je došlo do stvaranja, odnosno do prenošenja određene infekcije.

Simptomi povišenih vrednosti leukocita u urinu kod odraslih

Simptomi povišenih vrednosti leukocita u urinu kod odraslih, značajno se ne razlikuju u odnosu na simptome koji se u prisustvu istog stanja manifestuju kod dece.

Naime, simptomi koje možete primetiti ukoliko imate problem sa povišenim vrednostima leukocita u urinu su sledeći:

– Zamućenost urina (što je zamućenost urina izraženija, to je izvesnije da se radi o intenzivnije izraženoj povišenosti leukocita u urinu),

– Prisustvo neprijatnog mirisa urina,

– Prisustvo povišene telesne temperature,

– Prisustvo groznice, koja je praćena osećajem slabosti u mišićima i u kostima,

– Pojava peckanja prilikom mokrenja,

– Pojava bola prilikom mokrenja,

– Pojava svraba u genitalnoj regiji,

– Pojava isprekidanog mlaza pri mokrenju,

– Pojava poremećaja koji je izražen u ritmu pražnjenja bešike,

– Pojava bola u regiji bubrega (pritom, bol se iz navedene regije često može spuštati prema regiji prepona),

– Pojava osećaja pritiska u donjem delu stomaka, tačnije u regiji mokraćne bešike,

– Pojava tragova krvi u urinu.

Lečenje povišenih vrednosti leukocita u urinu kod odraslih

Baš kao što je to slučaj i kod dece, lečenje povišenih vrednosti leukocita u urinu kod odraslih, zapravo se odnosi na lečenje uzroka koji je doveo do pojave takvog stanja.

Zato, ukoliko primetite manifestaciju bilo kojih od gore navedenih simptoma, obavezno se obratite lekaru i zatražite laboratorisjku analizu uzorka urina.

Ukoliko rezultati laboratorijske analize uzorka urina pokažu da su povišene vrednosti leukocita udružene sa prisustvom određene vrste bakterija, sasvim je izvesno da je uzrok stanja vašeg urina prisustvo bakterijske urinarne infekcije.

U tom slučaju, potrebno je da lečenje sprovedete tako što ćete koristiti predviđen i vrsti bakterija koje su otkrivene u vašem urinu prilagođen tip antibiotika.

Ukoliko pak u vašem urinu budu otkrivene povišene vrednosti leukocita, ali ne bude otkriveno prisustvo bakterija, onda od lekara zatražite ultrazvučni pregled. U okviru ultrazvučnog pregleda, moći će da se ustanovi da li su vaši organi urinarnog sistema izloženi nekakvim zdravstvenim promenama i ukoliko jesu, saznaćete o kojoj vrsti promena je reč.

U skladu sa vrstom takvih, eventualno prisustnih zdravstvenih promena, lekar će vam predložiti i prepisati adekvatnu terapiju.

Ukoliko sumnjate na trudnoću, obavezno to recite svom lekaru, jer kao što smo već i napomenuli, trudnoća takođe može biti jedan od uzroka nastanka povišenih vrednosti leukocita u urinu.

Ono što treba da znate, jeste da se osim konvencionalnim metodama koje moraju biti precizno prilagođene uzrocima nastanka povišenih vrednosti leukocita u urinu, ovaj problem može lečiti i prirodnim metodama.

Ovo su neke od prirodnih metoda lečenja koje će vam pomoći da vrednosti leukocita u vašem urinu ponovo postanu normalne:

– Upotreba preparata od korena peršuna, limunove kore, maslinovog ulja i meda:

Da bi ste pripremili i upotrebili ovaj preparat, potrebno vam je: 250 grama sitno iseckanog korena peršuna, 250 grama rendane kore limuna, 2 ipo decilitra maslinovog ulja i 250 grama meda. Kada ste obezbedili sve potrebne sastojke, najpre uzmite navedenu količinu korena od peršuna i navedenu količinu limunove kore, ubacite ih u blender i što je moguće više ih usitnite. Zatim, navedene sastojke pomešajte sa ostalim sastojcima. Sve to dobro sjedinite mešanjem, a zatim sipajte u teglu, hermetički zatvorite i stavite u frižider.

Svakog jutra, pre nego što doručkujete, pojedite po jednu supenu kašiku ovog preparata. Kada potrošite celokupnu količinu preparata, vrednosti leukocita u vašem urinu, trebalo bi da budu vraćene u noramlu.

– Upotreba čaja od peršuna:

Čaj od peršuna, takođe vam može poslužiti kao izuzetno efikasno sredstvo za lečenje povišenih vrednosti leukocita u urinu.

Ovaj čaj, možete pripremiti na sledeći način:

Uzmite trideset grama svežeg ili suvog sitno iseckanog peršuna i prelijte ga sa litar predhodno provrele vode. To poklopite i ostavite da odstoji 10 minuta. Zatim, čaj procedite i popijte iz tri do četiri puta u toku dana pre obroka. Čaj od peršuna, možete piti svakodnevno, sve dok se vrednosti leukocita u vašem urinu ne vrate na normalu.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: