Hrana bogata cinkom i nedostatak cinka u organizmu

Ako u tako savršenom mehanizmu kakav je ljudski organizam, svoju funkciju izgubi makar jedan šrafić, dolazi neminovno do disbalansa.

Udeo cinka u našem telu količinski je mali, ali  je njegova uloga neprocenljiva.

Važno je imati na umu da naše telo ne stvara rezerve cinka, stoga je neophodno unositi ga redovno putem hrane ili suplementima.

hrana-bogata-cinkom-i-nedostatak-cinka-u-organizmu

Ko je ovaj moćni mineral?

Cink je neophodan gradivni element svake ćelije. A na čemu se zasniva njegova osobenost?

Kao sastavni deo 200 i više proteina cink ima značajnu ulogu u rastu i razvoju. Nezamenljiv je i u održavanju imunog sistema i zaštiti organizma od prehlada i virusnih infekcija. Ako do prehlade i dođe, ova moćna supstanca će ublažiti njene simptome. Deluje tako što blokira važan enzim koji uzrokuje prehladu i sprečava njegovo dalje širenje.

Bez njega je ugroženo funkcionisanje oko 100 različitih enzima, a veliku ulogu ima i u regulisanju hormona. Cink olakšava život obolelima od dijabetesa tako što poboljšava nivo insulina. Prema studiji objavljenoj 2009. godine u časopisu Clinical Nutrition, ovaj antioksidans ima esencijalnu ulogu u pravilnom funkcionisanju smanjene aktivnosti štitne žlezde.

Brojna istraživanja dokazala su da ishrana bogata ovim mineralom pomaže u održavanju moždane strukture i nervnog sistema.

Muškarci će zahvaljujući cinku podići nivo plodnosti putem povećane produkcije semene tečnosti. Poznato je njegovo dejstvo u zaštiti prostate i lečenje njenog uvećanja, a hrana bogata cinkom dokazano smanjuje i rizik od karcinoma ove žlezde.

Cink takođe utiče i na formiranje skeltnog sistema i aktiviranje A vitamina, neophodnog za fukcionisanje vida. Staračko slepilo uzrokovano degeneracijom žute mrlje dejstvom cinka će biti usporeno ili sprečeno.

loading...

Gastroenteritis i bol u stomaku se značajno smanjuje ako svakodnevno uvrstimo cink u ishrani.

Ovisnici o cigaretama mogu da mu zahvale na borbi protiv kadmijuma, sastojka cigareta koji uzrokuje karcinom pluća i prostate.

Put do lepote i mladosti

Nije zanemarljiva činjenica da je cink mineral lepote i isceljenja. Pomoći će da se efikasnije izborite sa aknama, a organizmu da brže zaceli rane i iritiranu kožu, opekotine, psorijazu…

Svoju antioksidativnu sposobnost opravdao je i u zaštiti od prevremenog starenja kože i mišića.

Setićete se blagotvornog cinka i dok budete nanosili preparate koji štite kožu od sunca, kao i zimi od promrzlina.

Savet za neiskusne mame – pri povijanju nanesite ga na kožu bebe u tankom sloju i zaštitićete je od osipa.

U industriji koja podržava održavanje higijene usta i usne duplje, cink se našao kao obavezni sastojak jedinjenja u pastama za zube, a sastojak je i šampona i sredstava koji nam pomažu da se rešimo peruti i njegovog uzroka.

Ko je ugrožen?

Određene kategorije su zbog životnog stila i metaboličkog sklopa posebno izložene deficitu cinka:

– deca
– trudnice i dojilje
– starije osobe
– vegetarijanci i vegani
– osobe sa neadekvatnom ishranom
– osobe sa poremećenom apsorpcijom hranljivih sastojaka

– osobe koje pate od dugotrajne dijareje
– alkoholičari (naročito oni sa obolelom jetrom)
– osobe sa srpastom anemijom
– pacijenti na intravenoznoj ishrani.

Žitelji razvijenih zemalja retko pokazuju deficit ovog minerala. Današnje vreme postavlja i drugačije izazove pred savremenog čoveka, a jedan od najvećih je prehraniti se na pravi način. Tu najčešće zanemarimo potrebe tela za određenim supstancama, te tako i cinkom, kroz neadekvatnu ishranu. Nedostatak je često i posledica urođenih oboljenja, te hroničnih oboljenja jetre i bubrega, malignih bolesti…

I intenzivna upotreba nekih namirnica koje sadrže mnogo fitata uzrokuje apsorpciju cinka, kao što su cerealije i mahune, zatim kofein iz kafe i čaja.

Dugotrajna upotreba diuretika može da pojača izlučivanje cinka kroz mokraću.

Protiv deficita pravilnom ishranom

Savremeni „ živi brzo – jedi instant“ način života nameće sam po sebi i naviku posezanja za suplementima iz uverenja da će nam brzo rešenje doneti i brze rezultate.

Pravo rešenje, a gotovo besplatno, bez čudotvornih krema za zglobove, melema za zarastanje rana, masti za bele mrlje na noktima i tretmana akni, nalazi su u ishrani prilagođenoj određenom deficitu, konkretno cinku.  Suplementi su saveznici, ali ne treba gubiti  iz vida da je ipak svakodnevno raznovrsna ishrana jedino rešenje u borbi sa nedostatkom cinka.

Umereni suplement cinka od 50 do 100% RDA (preporučene dnevne doze vitamina i minerala) trebalo bi da bude siguran za one koji imaju simptome nedostatka cinka.

Pobornici tradicionalnih nutricionističkih teorija kao najbolji izvor cinka navode  namirnice životinjskog porekla.

Stoga, ishrana bi se trebalo bazirati na intenzivnoj upotrebi sledećih namirnica:
– ostrige (80 mg cinka na 100 g),
– teleća i svinjska džigerica (9 mg/100 g),
– konjsko meso (6 mg/100 g),
– žumance (4 mg/100 g),
– riba i ljuskari (1,5-3 mg/100 g)

Prema njihovom mišljenju vegetarijanci, a posebno vegani koji ne koriste namirnice životinjskog porekla, treba naročito da obrate pažnju da ga unose u većoj količini kako bi zadovoljili potrebe organizma.

Savremene analize koje idu na ruku pobornicima bezmesnog načina ishrane pokazale su da uprkos smanjenoj apsorpciji cinka iz biljaka, vegani i vegetarijanci imaju neznatno manji nivo cinka u serumu nego ljudi koji jedu i namirnice životinjskog porekla. Razlika iznosi 1.17 ± 0.45µmol/l (6). Kod vegetarijanaca u razvijenim zemljama razlika je bila čak i manja 0.76 ± .27µmol/l.

Proteini povećavaju apsorpciju cinka, stoga je hrana koja sadrži visok nivo proteina i cinka najbolji izbor: mahunarke – pasulj, grašak i boranija, te spanać i orašasti plodovi, naročito badem. Treba se fokusirati i na pšenične klice, integralne žitarice, semenke golice i pivski kvasac. Hleb sa kvascem (koji je danas i najzastupljeniji) i fermentisani sojini proizvodi (tempeh ili soja sos i miso) takođe povećavaju apsorpciju cinka. Kao česta namirnica u našoj nacionalnoj kuhinji, krompir ipak ne obiluje cinkom. Radije ga potražite u pšenici, kukuruzu i kupusu. Voće, u poređenju sa povrćem, znatno je siromašnije cinkom (<0,15).

Što se ishrane odojčadi tiče, majčino mleko sadrži dva miligrama cinka, što tokom dojenja u potpunosti zadovoljava dnevne potrebe bebe. Ipak oprez ako decu hranite alternativnom varijanom, jer recimo kravlje mleko je siromašno cinkom, te je neophodno obogatiti ga kako bi se obezbedio neophodan dnevni unos.

Moćna sinergija  Cink + vitamin C

Naročito je uspešno kombinovanje cinka sa vitaminom C, jer oni zajedno čine moćnu i delotvornu injekciju protiv virusa, snažeći imuni sistem. Imajte to na umu u hladnim zimskim mesecima, pre nego se opredelite za vakcinu protiv sezonskog gripa.

Ishrana obogaćena cinkom i vitaminom C naročito će pomoći nakon povreda, hirurških zahvata ili opekotina, jer pomaže da se sluznica, koža, vezivno tkivo i kosti što pre oporave. U sastavu tkiva nalazi se kolagen, a upravo vitamin C i cink imaju presudnu ulogu u njihovoj sintezi.

Šta kod prekoračenja preporučenog unosa?

Preterivanje vodi disbalansu, što znači da će doze veće od 30 mg dnevno tokom dužeg vremena ometati apsorpciju bakra i dovesti do anemije. Više od 100 mg cinka dnevno može dovesti  do snižavanja nivoa tzv. dobrog ili HDL  holesterola i pada imuninteta, a više od 200 mg dnevno poremetiće rad nervnog sistema.

Neophodno je uzeti u obzir i negativno dejstvo suplemenata cinka sa nekim antibioticima (tetraciklinima i hinolinima) koje može da umanji apsorpciju i efikasnost samih antibiotika.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: