Pivski kvasac – upotreba za kosu, lice, gojenje i zdravlje

Pivski kvasac u osnovi jeste mikroorganizam, tj gljiva koja nosi naziv Saccharomyces cerevisiae. Naziv je dobio jer se i pre nego što se znalo za njegova izuzetno lekovita svojstva koristio pre svega za spravljanje piva. On se pominje koš u XVI veku, kao „blato iz piva“ koje čuva ljudsko zdravlje. To „blato“ kasnije je nazvano „božanskim lekom“.

Način dobijanja pivskog kvasca

Pivski kvasac jeste zapravo dijetetski proizvod koji se dobija odgorčavanjem, inaktiviranjem i sušenjem svežeg kvasca. Upravo se danas u ishrani, kao dodatak, koristi takav, suvi kvasac, dobijen sušenjem aktivnog, svežeg kvasca, i upravo on predstavlja riznicu zdravlja i organizam ga može u potpunosti i sa lakoćom iskorišćavati. Kao takav on se najčešće unosi u vidu praha, pahulja, granula ili kao pivski kvasac tablete.

Brewers Yeast

Sa druge strane, ukoliko koristite kakvu drugu vrstu kvasca kakav je recimo svež, primetićete njegov gorak ukus, sklonost ka brzom kvarenju, nadimanje, i umesto da preko njega vi sebi omogućite unos vitamina B, on će koristiti vaše vitamine iz hrane u probavnom traktu za svoje razmnožavanje, te vam tako može doneti samo tegobe.

Pored toga što se koristi kao dodatak ishrani i idealan je za povećanje telesne mase, u domaćinstvu se on upotrebljava i kao dodatak raznim jelima, supama, varivima i čorbama, voćnim sokovima, jogurtu i mleku. U prehrambenoj industriji jeste i te kako koristan emulgator.

Hranljivi sastojci pivskog kvasca

Pivski kvasac u prahu ima i te kako velikog značaja za ljudsku prehranu. Izuzetno je bogat u proteinima, oligoelementima, vitaminima, ugljenim hidratima i brojnim drugim hranljivim materijama.

Proteini pivskog kvasca i te kako su korisni jer imaju veliku sličnost sa proteinima životinjskog porekla. Ono što je od velikog značaja jeste podatak da proteinska komponenta čini čak 50% sastava ovog kvasca i da su u njoj smeštene gotovo sve aminokiseline. Ugljeno hidratna komponenta sačinjava 30% materije, dok mastima pripada svega 2-3%. Celokupna energetska vrednost pivskog kvasca iznosi 348 kalorija na 100 grama suve materije. Stepen iskorišćavanja ovih hranljivih materija od strane organizma jeste i te kako veliki. 100% se iskoriste ugljeni hidrati, 90% proteini (kojih ima znatno više nego u mesu) i oko 70% se iskoriste masti.

Kvasac i te kako obiluje vitaminima grupe B, osobito B1, B2, B5, B6, B8, B9 i B12, a tu su i biotin i glutamin kao značajna aminokiselinska komponenta. Od oligoelemenata pored i te kako značajnog za zdravlje gvožđa, tu su još i selen i hrom, koji su bitni za čišćenje organizma od slobodnih radikala i svih ostalih štetnih materija koje ubrzavaju starenje organizma i izazivaju kakve teže bolesti. Tu su takođe i značajne za organizam količine magnezijuma, natrijuma, kalijuma i kalcijuma, cinka, ali i fosfora i mangana.

Lekovita svojstva pivskog kvasca

Kao dodatak ishrani pivski kvasac ima i te kako povoljan uticaj na zdravlje ljudskog organizma, pre svega zbog obilja hranljivih sastojaka koje sadrži. Koristi se kako u prevenciji brojnih bolesti, tako i kao pomoć u terapiji istih.

Pre svega, on je idealan za lečenje tegoba i bolesti koje nastaju kao posledica nedostatka, tj hipovitaminoze vitamina grupe B. U tu grupu spadaju brojne neuralgije i neuroze, stres, ali i umor koji nastaje kod raznih povećanih kako umnih (i te kako stimuliše koncentraciju), tako i fizičkih radnji (idealan je za sportiste). On to svoje dejstvo ispoljava pre svega jer produžava život neurona, obnavlja njihov omotač, te tako olakšava prenos impulsa kroz isti.

loading...

Pivski kvasac kao lek idealan je za pomoć terapiji osobama koje boluju od dijabetesa, tj šećerne bolesti, ali i za snižavanje lošeg, LDL holesterola, koji je glavni krivac za nastanak aterosklerotskih promena na krvnim sudovima i za nastanak infarkta najznačajnijih organa za ljudski život. Smanjenjem nivoa holesterola on utiče i na zdravlje jetre, koja ostaje manje masna i sposobna da i dalje vrši svoju funkciju prečišćavanja štetnosti i toksina iz organizma.

Kod osoba sa dijabetesom, nizak nivo šećera u sastavu kvasca, ali isto tako i bogatstvo cinkom i hromom, utiču na smanjenje nivoa glikoze u krvi, ali isto tako i na oslobađanje insulina i njegove koncentracije u organizmu.

Pored navedenih organa, pivski kvasac čisti i kožu od raznih štetnosti, pa može služiti i kao pomoć u terapiji akni. On štiti oči i poboljšava vid. Idealan je i za pravilan rad crevnog trakta, obogaćuje crevnu floru, dobar je u borbi protiv zatvora. Dobar je i za pravilno funkcionisanje žučnih puteva i za lučenje žuči, a isto tako i prava je pomoć kod osoba koje pate od čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu.

Pivski kvasac je zbog obilja kalcijumom dobar i kao prevencija osteoporotičnih promena na kostima, a zbog obilja gvožđem i folnom kiselinom idealan je u prevenciji i terapiji anemije, osobito kod trudnica.

Pivski kvasac u kozmetologiji

Pivski kvasac se danas ne mora koristiti samo u službi zdravlja, već je i te kako zastupljen i u službi lepote, osobito među pripadnicama lepšeg pola.

Tako, od njega se mogu spravljati maske za lice i kosu, nokte, ali i generalno za kožu, bilo da je ona osetljiva ili masna.

Maska za lice od kvasca

Maska za lice od kvasca nanosi se jednom u petnaest dana, a spravlja se od jedne kašičice kvasca i jedne kašičice mleka. Dobijenu smesu nanesite na lice i ostavite oko 20 minuta da stoji i osuši se. Nakon toga isperite mlakom vodom. Kvasac za lice će za vrlo kratko vreme učiniti da vaša koža postane i te kako čvrsta i blistava. Ovakve maske možete spravljati i sa vodom umesto mleka, a možete dodavati i med ukoliko volite.

Ovu masku možete spravljati i sa kašikom sira, kašikom masne kreme, i kašikom kvasca. Nanosi se nakon što je sjedinite u kompaktnu celinu, drži 15-20 minuta, a zatim ispira.

Maska za kosu od kvasca

Pivski kvasac za kosu idealno je rešenje protiv opadanja kose pre svega, ali i održava njen kvalitet i zdravlje i podstiče njen rast. Ukoliko imate perut ili seboreju, kvasac za kosu jeste idealno rešenje za tu vrstu problema.

Primena se sprovodi postepeno, u kurama od jednom nedeljno, i to oko 10-15 nedelja za redom. Zatim se pravi pauza od 3 meseca, pa se postupak ponavlja. Za jačanje slabe dlake može se koristiti maska od kvasca, žumanceta, meda i mleka, a spravlja se tako što se 20 grama kvasca sjedini sa 1 kašikom meda i jednom kašikom mleka. U to se zatim doda jedno žumace i sjedini se. Nanosi se na pokvašenu kosu i drži u najlonu ili peškiru oko sat vremena, a zatim se ispira šamponom i balzamom. Ukoliko budete dovoljno uporni, vrlo brzo ćete primetiti željene rezultate.

Upotreba pivskog kvasca kao dodatka ishrani

Smatra se da najveći doprinos zdravlju pivski kvasac daje ukoliko se koristi dva puta godišnje, u periodima od po mesec do dva dana. Zapravo, smatra se da se on može koristiti oko 4-8 nedelja, pa se zatim pravi pauza od istog tog perioda, pa se upotreba ponavlja.

Korišćenje pivskog kvasca na dnevnoj bazi zavisi od toga da li ga koristite u vidu praha, granula, pahulja ili kapsula, da li ste dete ili odrasla osoba, kao i da li ga koristite u dijetetske svrhe, tj u cilju dobijanja kilograma, ili u cilju preveniranja ili pomoćne terapije bolestima.

Ako konzumirate tablete kvasca, najbolje je piti ih 3-8 na dan, i to sa vodom, a ukoliko koristite prah ili ljuspice, razmutite 1-2 kašike na dan u mleko, sok, jogurt, ili pak dodajte u neki drugi napitak ili obrok (varivo, čorba). Deci se preporučuje jedna kašika na dan, odnosno pola manje nego odraslima (oko 8 grama).

Pivski kvasac u dijetama

Ovde se zapravo pivski kvasac spominje u okviru dijete za povećanje telesne mase, dakle kao pivski kvasac za debljanje. Zbog obilja vitaminom B, on je idealan za povećanje apetita, a samim tim i za povećanje telesne težine. Koristan je isto tako i za povećanje mišićne mase, ali i za povećanje grudi, pre svega zbog obilja proteina koje sadrži.

Za osobe koje imaju slab apetit, mršave su, i iz nekog razloga ne mogu da se ugoje, pivski kvasac je rešenje. U te svrhe može se koristiti pivski kvasac u obliku tableta, ili u vidu praha, razmućen u čaši soka, jogurta ili vode uz svaki obrok i do 3 puta na dan (do 24 grama dnevno).

Pivski kvasac – cena

Kada je u pitanju cena pivskog kvasca, ona umnogome varira, u zavisnosti od oblika kvasca koji vam je potreban, ali i od prodajnog mesta gde ga nabavljate. Tako, 200 grama ovog praha iznosi oko 300 dinara, a ako se kupuje u tabletama, cena za 40 tableta jeste oko 300-400 dinara.

Sada kada ste upoznati sa svim blagodetima po zdravlje koje pivski kvasac daje vašem organizmu, pokušajte da ga makar dva puta godišnje u periodu od mesec dana uvrstite u svoju svakodnevnu ishranu kao dodatak.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: