Čarape za vene – po meri, upotreba, iskustva i cena

Simptomi varikoznih vena. Problemi vezani za vene postaju jedno od najčešćih hroničnih stanja u poslednje vreme.

Oko 40% populacije je pogođeno hroničnom venskom insuficijencijom, stanjem koje može dovesti do ozbiljnih problema uključujući i varikozne vene. Ako imate hroničnu vensku insuficijenciju, obično imate osećaj da su vam noge teške i da su vam članci otečeni na kraju dana.

Takođe, može vam se desiti da noću imate grčeve u nogama.

Ovi simptomi se javljaju kada se zalisci u vašim venama oštete, pa dolazi do otežanih uslova pri kojima krv ne može da teče ka srcu zbog gravitacije. Krv onda počinje da se sakuplja oko vaših članaka. Vremenom, neispravni zalisci mogu prouzrokovati varikozne vene – vene koje su uvrnute i upredene kao uže i koje su modre ili ljubičaste boje, vidljive ispod vaše kože.

Ako vas ovakvo stanje, i simptomi koji idu uz njega, zadesi, čarape za vene (kompresivne čarape) vam mogu pomoći.

Zašto bi trebalo koristiti kompresivne čarape za vene?

Čarape za vene su posebna vrsta elastičnih čarapa koje podržavaju zdravu cirkulaciju krvi i pomažu u sprečavanju različitih zdravstvenih stanja, uključujući:

 • hroničnu vensku insuficijenciju;
 • vene koje liče na paukovu mrežu (pauk vene);
 • varikozne vene.

Pritisak koji ove čarape stavljaju na zglobove i noge, kompresuje površinske arterije i vene, pomažući venskim zaliscima da funkcionišu ispravno i krvi da se vrati u srce bez prepreka.

Kako se koriste čarape za vene?

Izuzetno je važno staviti kompresivne čarape ujutru, pre nego što spustite noge na pod i ustanete iz kreveta.

Spavanje u horizontalnom položaju čini da venski zalisci funkcionišu efikasnije nego što funkcionišu dok stojite ili sedite. U vertikalnom položaju gravitacija startuje i krvni protok je ugrožen zbog oštećenih zalistaka. Zbog toga se vaši članci osećaju dobro ujutru, a postaju otečeni i teški kako dan napreduje.

loading...

Postavljanje i navlačenje čarapa za vene ujutru će zadržati zaliske u pravom položaju, a to će pomoći da se podrži zdrava krvna cirkulacija u nogama tokom dana.

Ako ste vać razvili stanje vezano za proširene vene, čarape za kompresiju vena će pomoći u ublažavanju simptoma kao što su:

 • otečeni članci;
 • teške i bolne noge;
 • umor i bol;
 • nemirne noge;
 • noćni grčevi.

Čarape za vene mogu pružiti mnogo prednosti, naročito u situacijama koje pogoršavaju ovakva stanja:

 • produženo stajanje ili sedenje;
 • dugo putovanje ili let avionom;
 • trudnoća.

Jedna studija iz 2004. godine je pokazala da su čarape za vene srednje dužine smanjile ili delovale preventivno na večernje oticanje nogu. Istraživači su preporučili da ljudi koji dugo sede ili stoje zbog svoje profesije treba da nose kompresivne čarape.

Kako odabrati pravi i odgovarajući nivo kompresije pri kupovini čarapa?

Trebalo bi da razgovarate sa svojim doktorom kako biste dobili savete o pravom i odgovarajućem nivou kompresije. Postoje četiri glavna nivoa kompresije:

 • blaga kompresija koja treba da koristi ako imate blagu hroničnu vensku insuficijenciju kako biste poduprli krvni protok, tako da vaše noge mogu da se osete lakše;
 • umerena kompresija koja je efikasnija i obično se preporučuje kada imate simptome pauk vena ili varikoznih vena;
 • čvrsta i veoma čvrsta kompresija koju tipski preporučuje lekar kod ozbiljnijih slučajeva različitih venskih bolesti uključujući duboku vensku trombozu, ulceracije na nogama i limfatički edem.

Kako izabrati pravu meru?

Odabir prave mere i odgovarajuće veličine kompresivnih čarapa je od ključnog značaja. U njima se morate osećati ugodno i iskoristiti sve njihove prednosti. Da biste odredili i obezbedili pravilno oblačenje i pravu veličinu, morate izvršiti merenja. Evo nekoliko saveta.

Izmerite svoje noge pre nego što ustanete iz kreveta ujutru.

Za čarape dokolenice izmerite najuži deo vašeg članka i najširi deo vašeg lista. Onda sednite na krevet, postavite noge na pod i savijte ih u kolenima kako bi vaše noge formirale ugao od 90 stepeni. Uzmite mere između savijenog kolena i poda za obe noge.

Za dugačke čarape koje idu preko kolena počnite isto kao i za ove prethodne. Potom nastavite tako što ćete stajati i izmeriti vaše butine ispod zadnjice. Konačno, izmerite rastojanje između zadnjice i poda.

Uzimanje ovih mera ponekad može biti nezgodno, pa se nemojte ustručavati da tražite pomoć. Slobodno pitajte lekara sve što vas zanima.

Kako voditi računa o čarapama i kako ih održavati?

Pravilna briga o čarapama za vene nije teška, ni zahtevna. Ali ima nekoliko stvari koje treba imati na umu kako biste ih što duže sačuvali, bez gubitka njihove snage i prednosti.

Koristite hladnu ili mlaku vodu kada ih perete.

Perite ih ručno, a ne u mašini za veš.

Nemojte koristiti omekšivače, samo sapun ili blagi deterdžent.

Ne koristite mašinu za sušenje, već ih osušite prirodno.

Čarape za vene ne mogu uvek sprečiti razvoj varikoznih vena. Međutim, one mogu funkcionisati kao odličan podržavajući mehanizam za pravilnu cirkulaciju krvi, naročito ako se nose kontinuirano i dugo.

Nemojte nikada kupovati čarape za vene na svoju ruku i pre savetovanja sa lekarom. Vaš lekar mora biti upućen u sve vaše korake.

Čarape za vene pomažu u smanjivanju simptoma varikoznih vena. One poboljšavaju cirkulaciju i predstavljaju osnovu za lečenje varikoznih vena koje izazivaju raznorazne simptome. Blago proširene vene koje ne izazivaju nikakve simptome ne zahtevaju lečenje! Čarape za vene su najtešnje u predelu stopala. Postepeno se šire kako se penju uz nogu.

Lekari obično preporučuju da nosite čarape tokom dana kako biste olakšali simptome.

Za vrlo blage simptome možda ćete želeti da počnete sa regularnim hulahopkama, dokolenicama ili soknicama. Možda ćete utvrditi da vam one pomažu kod oticanja i bolova. Takođe su jeftinije od specijalizovanih kompresivnih čarapa koje lekar prepisuje.

Za ozbiljnije simptome možda ćete želeti da kupite specijalne kompresivne čarape u prodavnici medicinske opreme (sa lekarskim receptom).

Kvalitetne kompresivne čarape mogu biti skupe. U početku će vam biti teško da ih stavite i trebaće vam vremena da se naviknete na njih, naročito da se naviknete da ih nosite čitav dan. Ali ako vam potpuno odgovaraju, onda će vam sigurno biti udobne, tesne, ali udobne.

Uzmite u obzir da su svi problemi koje imate sa ovim čarapama ništavni u odnosu na sve prednosti koje vam one donose. Čarape za vene sprečavaju razvoj simptoma, a ponekad uspeju da spreče neizbežnu operaciju.

Interesantan će vam biti podatak da ove čarape omogućavaju više kiseonika u vašim mišićima. što će vam dati veću količinu energije i odličnu prokrvljenost. U vašim venama se neće više nagomilavati otpadni materijal.

Takođe, važno je znati da su ove čarape istkane drugačijom tehnikom u odnosu na obične čarape. Zbog drugačije tehnike tkanja one omogućavaju da se pritisak vrši odozdo na gore, tj. od članaka prema butinama.

Cena

Čarape za vene mogu biti veoma skupe. S jedne strane znamo koliko je teško izdvojiti veću količinu para u današnje vreme, ali sa druge strane znamo da zdravlje nema cenu. Vodite računa pri kupovini i nemojte uzimati robu lošeg i neproverenog kvaliteta. Budite sigurni u ono što kupujete i dobro se informišite pre nego što se odlučite.

Medicinske kompresivne čarape za vene koje nudi preduzeće Ortopedija MC iz Beograda koštaju od 3.890,00 dinara do 6.200,00 dinara.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: