Privatni fakulteti- najčešće zablude vezane za ove obrazovne ustanove

Od pojave privatnih fakulteta u Srbiji postoji i debata koja se neprekidno vodi, a tiče se prednosti i mana koje ove ustanove imaju u odnosu na državne obrazovne ustanove tog tipa.

Postoji večita polemika koja ne jenjava a tiče se kredibiliteta jednih i drugih, a koju zagovaraju bivši, sadašnji i budući studenti ovih obrazovnih ustanova.

Privatni fakulteti sa sobom nose gomilu zabluda i često im se pripisuje mnogo lošiji kvalitet nastave nego što to zaista jeste.

Za državne fakultete se podrazumeva da sa sobom nose kvalitet i kredibilitet jer su toliko godina stožer visokog obrazovanja u Srbiji, dok se privatni fakulteti i dalje u zemlji gledaju kao novina na tržištu koja baš i nije pouzdana.

To što je nešto novo na tržištu, ima drugačiji metod rada, i pruža neki drugačiji obrazovni sistem ne znači da je nužno lošiji, niti će to kasnije uticati na nečiju karijeru.

Poznato je da nakon mnogih državnih fakulteta studenti ne znaju da se snađu na radnim pozicijama jer tokom studija nisu imali praktičnu nastavu, niti edukaciju koja je u skladu sa 21. vekom i tehnološkim razvojem.

U redovima koji slede donosimo Vam 2 najčešće zablude kada su privatni fakulteti u pitanju.

Nedovoljan nivo znanja koji privatni fakulteti pružaju

Nizak nivo znanja koji studenti dobiju na ovim fakultetima je prva zabluda koja se uvek navodi kao opšte poznata činjenica.

Kao prvo poznato je da privatni fakulteti imaju niži prag prolaza na ispitima i na osnovu toga se izvodi zaključak da je i nivo znanja mali, što ne mora da bude istina.

Privatni fakulteti uglavnom ne obavezuju studenta da bude prisutan na predavanjima i vežbama, ali to ne znači da student neće učiti, niti savladati gradivo ako se ne pojavi na predavanju.

loading...

Mora se uzeti u obzir da profesori na privatnim fakultetima imaju bolju, prisniju i otvoreniju komunikaciju sa studentima, lakše se dogovaraju oko konsultacija i imaju mnogo veću pomoć pre samih ispita.

Privatni fakulteti su odlično tehnološki i kadrovski opremljene visokoobrazovne ustanove koje će svakom studentu željnom znanja i veština to lako i brzo omogućiti.

Na privatnim fakultetima broj studenata je mnogo manji nego u državnim ustanovama, tako da će svi zainteresovani studenti moći mnogo lakše da dođu do izražaja, biće im posvećena određena pažnja, i znanje iz određene oblasti će usvojiti mnogo brže nego da studiraju na državnom fakultetu.

Diploma privatnog fakulteta- Da li je priznata?

Druga zabluda koja se vezuje za privatne fakultete je validnost odnosno priznatost diplome.

Ovde je potrebno razjasniti na koji način diploma može biti priznata i da li to u srpskom obrazovnom sistemu ima veze da li je fakultet privatni ili državni.

Diplome mogu biti priznate na 3 načina bez obzira na to koji je student završio fakultet.

Prvi način akreditacije diplome je od strane države pred Komisijom za akreditaciju.

Drugi način je akreditacija od strane poslodavca koji vrši selekciju svojih kadrova.

Poslodavci sve više gledaju sam profil radnika i sposobnosti koje poseduje nego samo poreklo diploma. Ranije je bio trend zapošljavanje kadrova koji stižu sa državnih fakulteta, ali to više nije tako.

Treči način akreditacije je u inostranoj firmi koja gleda diplomu kroz prizmu nastavnih programa i koliko je usklađena sa Bolonjom, a ne da li je završena visokoobrazovna ustanova privatna ili državna.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: