Kako zaustaviti štucanje kod beba i odraslih?

Štucanje, odnosno štucavica, predstavlja refleksnu radnju koju je teško kontrolisati. Tačnije, kada dodje do grčenja dijafragme koja predstavlja veliki mišićni organ koji učestvuje u procesu disanja, a nalazi se izmedju trbušne i grudne duplje, tada nastaje takozvano štucanje. A do grčenja dijafragme dolazi usled naglog gutanja vazduha, prilikom čega se glasne žice skupljaju i tada nastaje karakterističan zvuk koje sve nas nervira.

Uglavnom traje nekoliko minuta, medjutim, ume potrajati i nekoliko sati ili dana. Tada je neophodna pomoć lekara. U svakom slučaju, štucanje uglavnom nije opasan problem, i može se rešiti u vrlo kratkom roku.

Uzroci nastajanja štucanja mogu biti različiti. Neki od najčešćih su povezani sa stomakom, odnosno, ukoliko progutamo puno vazduha tokom konzumacije puno tople ili hladne hrane, i pića. Takodje, ako jedemo puno začinjene, to jest ljute hrane, kao i ukoliko unosimo dosta alkoholnih i gaziranih pića.

Veoma je bitno da se hrana i piće unose polako, jer tom prilikom izbegavamo gutanje vazduha koje kasnije i donosi štucanje. Osim stomačnih problema, štucanje izazivaju i stres, kao i puno smeha. Osim toga, štucanje se često može javiti u trudnoći, kao i prilikom tuširanja hladnom vodom.

Kao što možete primetiti, štucanje kod odraslih može se javiti iz mnogih razloga. Kod beba se najčešće javlja zbog nerazvijenosti njihovog digestivnog trakta.

kako-zaustaviti-stucanje-kod-beba-i-odraslih

Sada kada malo detaljnije znamo kako nastaje samo štucanje, lakše ćemo rešiti problem sa istim. Postoji nekoliko metoda zaustavljanja štucanja kod beba i odraslih. Sve su veoma efikasne i delotvorne, već u nekoliko minuta.

Kako zaustaviti štucanje kod odraslih?

Ovo su najefikasnije metoda zaustavljanja štucanja kod odraslih. Isprobajte neke od pa se uverite u njihovu delotvornost. Veoma su laki i pristupačni, i koriste se od davnina, tako da su provereni. U zavisnosti od toga koji će vama najviše goditi, ne odustajte ukoliko jedan ne deluje, već pokušavajte dok ne pronadjete onaj koji vama deluje.

Zadržavanje daha – Usled zadržavanja daha povećava se količina ugljen dioksida, što će u vrlo kratkom roku uspešno zaustaviti štucanje. Ova metoda koristi se od davnina, a neće vam biti potrebni nikakvi sastojci. Samo udahnite duboko, zadržite dah nekoliko sekundi, potom izdahnite. Ako ne uspe iz prvog puta, pokušajte još jednom, dvaput.

Prst u uvo – Stavite prst u uvo i sačekajte nekih 20 sekundi. Ili, možete pritisnuti deo iza ušne školjke i na taj način poslati signal dijafragmi da pravilno radi.

loading...

Isplažen jezik – Isplazite jezik i lagano udišite vazduh. Tako ćete opustiti dijafragmu i pravilno disati, tako da se štucanje veoma efikasno zaustavi.

Podrigivanje – Pokupajte da podrignete jer ćete na taj način da izbacite višak vazduha i time sprečiti štucanje. Osamite se jer zvuk podrigivanja nije nimalo prijatan, ali će uspešno zaustaviti takodje neprijatan zvuk štucanja.

Palac i dlan – Palcem pritisnite što jače možete dlan vaše druge ruke, i na taj način izazovite blagi bol koji će odvratiti pažnju od štucanja i time rešiti problem sa istim. Možete da se uštinite ili iskoristite neku drugu, sličnu metodu.

Hladna voda i med –Sve što je potrebno jeste da pomešate šolju hladne vode i kašičicu meda, i to brzo popijte baš u trenutku kada vam naidje štucanje. Takodje, možete sisati i kocku leda. Umesto hladne vode, može poslužiti i topla voda. Takodje je samo pomešajte sa medom i popijte.

Disanje u papirnu kesu – Sličan efekat kao zadržavanje daha imaće i disanje u kesu. Usled disanja u kesi povećava se količina ugljen dioksida u krvi što će pomoći da se štucanje zaustavi brzo i efikasno. Ne preporučuje se srčanim bolesnicima, kao ni osobama koje imaju problema sa disanjem, ili su doživele moždani udar.

Šećer – Jednu kašičicu šećera stavite u usta i dopustite da se šećer polako otapa, otprilike 5-10 sekundi, i štucanje će prestati. Nakon tih 10ak sekundi popite gutljaj vode i štucanje će biti potpuno zaustavljeno.

Sirće – Takodje jedna kašičica sirćeta efikasno će ukloniti štucavicu. Možete koristiti jabukovo sirće za lepši ukus. Samo progutajte i potom popijte jednu šolju vode, a možete i pomešati pa popiti zajedno. Kako god vam odgovara, a štucanje će brzo i efikasno nestati.

Limun – Ako limunska kiselina ne zaustavi štucanje, onda ništa neće. Limun je najefikasniji kada je štucanje u pitanju, zbog toga što njegova kiselina nadražuje živce i na taj način zaustavlja štucanje. Možete popiti čistu limunsku kiselinu, a možete pomešati sa vodom pa popiti kao limunadu. Gledajte da popijete kada osetite da ćete dobiti napad, jer ćete zaustaviti u korenu. Svakako, u bilo kom trenutku, limunska kiselina zaustaviće štucanje veoma efikasno.

Kamilica – Jedna od takodje najefikasnijih metoda jeste ispijanje kamilice. Pomešajte jednu kačišicu suve kamilice sa šoljom vode, i sačekajte 5 minuta. Potom popijte tu tečnost i štucanje će ubrzo nestati. Kamilica opušta dijafragmu, usled čijeg grčenja i nastaje štucanje.

Kikiriki puter – Biće od koristi i bademov, ili neki drugi puter. Jednu kašičicu putera stavite u usta i zadržite nekoliko sekundi, oko 10, potom popijte čašu vode, ili ne. Po vašoj želji. Kikiriki puter se pokazao izuzetno korisno kada je štucanje u pitanju. Naravno, ukoliko ste alergični, odaberite neku drugu metodu.

Djumbir – Jedan komadić djumbira biće od velike koristi. Sisajte ga polako, tako da se njegova kiselina postepeno otpušta i deluje. Možete popiti i čaj od djumbira, koji ćete napraviti od takodje jednog komadića djumbir ai šolje tople vode.

So i jogurt – Još jedan prirodni lek jesu upravo so i jogurt, tačnije njihova mešavina. Pomešajte dve kašičice soli sa polovinom šolje jogurta i to popijte polako. Trebalo bi da štucavica ubrzo nestane.

Mirodjija – Čudotvorna biljka veoma uspešno zaustavlja štucanje. Možete da sažvaćete seme ove biljke, a možete skuvati čaj. Prelijte kašičicu suve mirodjije sa šoljom tople vode, ostavite nekih 3 minuta, procedite pa popijte postepeno, najbolje čim krene štucanje.

Kako zaustaviti štucanje kod beba?

kako-zaustaviti-stucanje-kod-beba-i-odraslih1

Kao što smo već napomenuli u uvodu, štucanje kod beba nastaje zbog toga što njihov digestivni trakt nije dovoljno razvijen. Zbog toga se štucanje kod beba javlja veoma često. Uglavnom je potpuno bezopasno, bebi ne smeta niti je boli. Jedino loše u svemu tome jeste prepoznatljiv zvuk.

Jedna zanimljivost, štucanje se može dogoditi još dok je beba u stomaku. 🙂

Mlaka voda – Jedna kašičica mlake vode smiriće štucanje kod beba, zbog toga što će se dogoditi rastazenje dijafragme i na taj način zaustaviti štucanje.

Lupkanje po ledjima – Ukoliko se štucanje javi dok beba sisa, podignite je u uspravan položaj, odnosno podignite je na vaše rame, i polako i nežno je lupkajte po ledjima. Na taj način ćete izbaciti višak vazduha i štucanje će se zaustaviti.

Pritisnite bebin nos – Kada bebi pritisnite prstom nosić, na taj način ćete je pomalo uplašiti, što će dovesti do rastezanja dijafragme i na taj način će beba refleksno prestati da štuca.

Još malo mleka – Potrudite se da beba još malo sisa, pravilno, odnosno sa pravilnim gutanjem mleka i disanjem, jer će se tako i štucanje zaustaviti.

Kako do štucanja uopšte ne bi došlo, obratite pažnju na sledeće stvari:

Ukoliko beba sisa, potrebno je da u usta uzme celu areolu, ujedno sa bradavicom. Na taj način beba ne guta previše vazduha tokom sisanja i štucanje se sprečava.

Kada beba posisa svo mleko iz prve bradavice, podignite je da podrgine i na taj način izbaci višak vazduha. Potom je prebacite na drugu dojku, takodje vodeći računa o tome da lepo obuhvati bradavicu i sisa bez uzimanja previše vazduha.

Ne dozvolite da beba bude previše gladna, jer će onda početi halapljivo da sisa, što će onemogućiti pravilno uzimanje mleka. Ako primetite da vaša beba svaki put krene halapljivo da jede, smanjite vreme izmedju podoja za 10-15 minuta. Tada će ona od početka da sisa pravilno i neće doći do štucanja nakon toga.

Ukoliko bebu hranite uz pomoć flašice, onda najviše pažnje usmerite na to kako držite flašicu, tačnije pod kojim uglom. Potrebno je da cucla, odnosno onaj deo koji ide u usta bebi, uvek bude pun mleka. Tada neće uzimati vazduh već samo mleko što će veoma efikasno sprečiti štucanje.

Cucla ne sme da bude preširoka, već je potrebno da mleko kaplje. Tako će bebi biti lakše da mleko pravilno guta.

Takodje, na tržištu postoje cucle koje izbacuju vazduh uz pomoć ventila, a zovu se „air system“. To će vam olakšati hranjenje bebe, i svi će biti na dobitku.

Zaključak

Znate kako nastajte štucanje, znate i kako da ga rešite. Dakle, nema više mesta za brigu. Sada kada se taj neprijatan zvuk „hik“ javi u času kada mu nije baš vreme, primenite neku od metoda koja vam je u tom trenutku dostupna i sprečite ga na lak, brz i efikasan način.

Bilo da ste u pitanju Vi, ili Vaša beba, imate rešenja za sve. Uz mali trik i malo vremena trajno zaustavite štucanje koje ume da predstavlja problem. Ukoliko se, ipak, štucanje ne zaustavi prilikom izvodjenja bilo koje metode, i potraje duže od očekivanog, javite se lekaru.

Iako štucanje uglavnom ne predstavlja problem, ume to da bude, u retkim situacijama.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: