Tipse za nokte – kako se stavljaju, koje odabrati i koja je cena?

Veštački nokti su odgovor za polomljene nokte, kratke nokte, posebne prilike i sve one trenutke kada želite da imate instant fantastičan izgled savršeno manikiranih ruku. Originalni veštački nokti koji su prvi put aplicirani još daleke 1930. godine, prošli su dug put razvoja do današnjih dana.

U savremenom dobu je ponekad veoma teško razlikovati elegantan, sofosticiran izgled veštačkih noktiju od prirodnih.

Mnoge žene uživaju u korišćenju veštačkih noktiju zbog njihovog atraktivnog izgleda. Možda ih do sada niste koristili, ali ste zainteresovani da saznate sve o njima pre nego što se odlučite za vrstu koju želite da isprobate.

Postoji mnogo dobrih razloga za stavljanje veštačkih noktiju. Možda se spremate za neku predivnu svadbu ili sopstveno venčanje, pa želite da izgledate najbolje što možete. Ili imate krte i lomljive nokte i nikako vam ne uspeva da ih sami pustite da porastu, a potrebno vam je da imate duge, lepo oblikovane nokte zbog nekog predstojećeg događaja.

Na sreću, danas postoji toliko fantastičnih metoda i brzih načina da dobijete nokte o kakvima ste oduvek sanjali!

Izbor će zavisiti isključivo od vas, ali i od majstora svog zanata – tehničara, koji će vam nokte lepiti, izlivati, oblikovati, bojiti ili crtati po njima. Dobar majstor svog zanata će umeti da vas posavetuje i da izabere idealno rešenje za vaš problem.

Na svetskom tržištu možete naći različite vrste veštačkih noktiju jer su oni danas veoma popularni i u širokoj upotrebi. Postoje brojni tipovi lažnih ili veštačkih noktiju, a među njima su najpopularniji akrilni nokti, gel nokti i tipse. Iako se sve ove vrste koriste već dugo i dalje postoji mnogo zabluda o njima. Da biste se odlučili za pravo rešenje, najbolje bi bilo da se upoznate sa svim prednostima i manama ovih tipova veštačkih noktiju.

O čemu treba voditi računa pri izboru?

Bilo da izaberete trajni lak, gel, akril ili nadogradnju noktiju, trebalo bi da obratite pažnju na neke pojedinosti kako biste sebe zaštitili.

Pretpostavimo da ćete manikirske usluge tražiti u nekom od salona u okolini. Nažalost, u našoj zemlji još uvek ne postoji jasno definisan zakon o salonima specijalizovanim za negu noktiju. To znači da ovakav salon može otvoriti bilo ko, ne vodeći računa o tome da li ima zvaničan sertifikat ili propisnu edukaciju.

loading...

Takođe, problem predstavljaju i materijali koji se koriste u ovim salonima. Na tržištu postoji velika ponuda materijala za manikirske usluge koja nije uvek zakonski propraćena. Svako može kupiti putem interneta neophodne alatke i materijal, a niko ne garantuje zdravstvenu bezbednost.

Kada birate salon u koji želite da odete prvo na šta treba da obratite pažnju jeste higijena. Prostor mora biti čist, uredan, na stolu na kome se radi manikir ne sme biti prašine niti tragova od upravo završenog tretmana pre vas. Zaposleni bi morao da dezinfikuje svaku alatku kojom radi nakon svakog pojedinačnog tretmana. Idealno bi bilo da u salon odete putem preporuke.

Kakve veštačke nokte možete izabrati?

Najjednostavnija metoda je trajni lak. Za ovu metodu ćete se odlučiti ako već imate fino oblikovane nokte bez oštećenja i želite da ih zaštitite na duže vreme lakom koji će trpeti blaža mehanička dejstva, vodu, čišćenje, itd.

Ovaj lak izgleda kao i svaki drugi lak, s tim što se ne suši prirodnim putem, već se ruke stavljaju pod UV lampu kako bi se lak učvrstio i osušio. Traje najmanje dve nedelje. Tehničar će vam lak naneti na prirodne nokte, a kada dođe vreme za uklanjanje, koristiće posebnu tečnost za skidanje trajnog laka.

Gel nokti ili geliranje noktiju se još zove i ojačanje noktiju. Ukoliko nemate kvalitetne nokte i ne možete da ih pustite da porastu zato što se listaju, zacepljuju ili lome, onda možete uraditi geliranje. Vaš prirodni nokat će prvo biti matiran turpijom, a zatim će se naneti gel koji prijanja uz nokatnu ploču i suši se pod UV lampom. Ovakvi nokti traju i do 4 nedelje. Zahvaljujući dobroj savremenoj tehnologiji, posle skidanja gela, nokatna površina izgleda isto kao i pre nanošenja.

Akrilni nokti ne zahtevaju UV lampu, već se suše i stežu na vazduhu. Ova tehnika podrazumeva dva sastojka: prah i tečnost, tj. likvidni materijal.Tehničar oblikuje nokat tako što umoči četkicu u likvid, a potom tom istom četkicom dotakne prah i napravi kuglicu. Kuglica se nanosi na nokat i oblikuje po želji.

Nadogradnja noktiju tipsama. Ovaj postupak podrazumeva produžavanje prirodne veličine nokta uz pomoć umetaka ili tipsi. Tipse se kupuju gotove i uz njih dolazi poseban lepak koji služi za njihovo pričvršćivanje uz prirodni nokat. Na ovako zalepljene tipse se nanosi gel.

Tipse za nokte

Tipse za nokte su napravljene od lagane plastike koja je oblikovana tako da podseća na pravi nokat. Na engleskom jeziku reč “tip” znači (između ostalog) – kraj ili vrh. To znači da bi prava tipsa zapravo trebalo da predstavlja plastični deo koji se lepi na gornju polovinu nokta, a potom se preko njega premazuje gel kako bi se površina ujednačila i kako bi nokat dobio što prirodniji izgleda,

Tipse za nokte su se pravile još 70-ih godina 20. veka, ali su u to vreme bile dosta velike debljine i jako tvrde. Nisu mogle dugo trajati na rukama. U današnje vreme, tipse se prave od posebne vrste plastike koja je tehnološki usavršena tako da ne može da ošteti zdrav nokat. Materijal od koga se prave se zove akrilinitril-butadien-stirol. Ove tipse se neverovatno tanane, ali su u isto vreme čvrste i postojane, pa se ne lome prilikom turpijanja i oblikovanja.

Svako ko ima izgrizene nokte ili nokte koji nepravilno rastu može da stavi tipse. Takođe, tipse su odlično rešenje za one osobe koje žele da imaju duže nokte.

Tipse se veoma lako postavljaju, pa ćete možda moći i sami da ih postavite kod kuće, ako želite da se zabavljate. Dovoljno je da kupite pakovanje kvalitetnih tipsi, uz koje obično dolazi i lepak za njih i da pratite uputstva. Nakon lepljenja, možete ih oblikovati i ukrašavati do mile volje.

Prvi korak u postavljanju tipsi jeste da pripremite kompletan materijal koji će vam biti neophodan: tipse, lepak (adhezivni gel), grickalica za nokte i turpija za nokte.

Pratite sigurnosna uputstva koja sadrže savete i instrukcije. Obično u pakovanju dolazi i štampano uputstvo za pravilnu upotrebu i sigurnost. Pročitajte pažljivo sve što piše.

Izaberite veličinu tipse za svaki nokat ponaosob. Tipsa treba da bude dovoljno široka da pokrije nokat, ali ne toliko široka da prekrije ivicu nokta. Isprobajte više tipsi na svakom noktu kako biste izabrali najbolju. Kada se odlučite, poređajte tipse po redosledu koji će vam trebati.

Operite ruke i pažljivo ih osušite. Pogurajte zanoktice. Zatim, na svaki nokat nanesite topcoat lak. Lepak za tipse može uticati na prirodne nokte, pa je zato dobro naneti ovaj sloj premaza kako biste dobro zaštitili svoje nokte.

Nanesite lepak na donju unutrašnju ivicu tipse. Ovaj rub tipse će poklopiti vaš prirodni nokat. Lepak za tipse je veoma jak i vrlo brzo se steže, pa vodite računa da sve uradite kako treba. Ako slučajno napravite grešku, običnim acetonom za nokte možete ukloniti lepak i početi iz početka.

Pritisnite tipsu o prirodni nokat tako da potpuno nalegne i ne dozvolite da vazduh prodre. Držite tipsu priljubljenu uz nokat oko 5 sekundi.

Tipse za nokte su veoma duge, tako da ćete verovatno želeti da ih malo isečete pre nego što ih formirate i oblikujete. Za sečenje tipsi se u salonima obično koristi posebna sprava (klješta), ali i vi to možete sami učiniti uz pomoć makazica. Ako želite četvrtaste nokte, onda isecite ravno; a ako želite bademaste ili ovalne nokte, onda zasecite i ćoškove.

Sledeći korak je turpijanje. Uz pomoć odgovarajuće turpije, napravićete svoj omiljeni oblik noktiju.

Na kraju, uzimate lak u omiljenoj boji i mažete kompletan nokat.

Postupak koji smo opisali je najkraći i najjednostavniji postupak. Idealno je da vam postavljanje tipsi rade profesionalci, jer će oni dodati gel nakon nanošenja tipse, koji će potpuno učvrstiti kompletan nokat, pa ćete biti mirni i do mesec dana.

Gde kupiti tipse i koja im je cena?

Tipse se mogu kupiti putem online prodaje, u prodavnicama specijalizovanim za prodaju alata i sredstava za negu noktiju, u veleprodajama za opremanje salona za negu noktiju ili “kod Kineza”.

Najobičnije providne tipse bez graničnika, poređane u klaseru po veličini se mogu naći i preko Kupinda/Limunda za 350.00 do 500.00 dinara.

Pakovanje od 24 tipse (providne) u Alexandar cosmetics košta 130.00 dinara (na popustu).

French tipse (11 komada) bez lepka, takođe u Alexandar cosmetics, koštaju 497.00 dinara na popustu, dok im je regularna cena 829.00 dinara.

Najjeftiniju ponudu smo pronašli kod Mystic Nails – 100 komada transparentnih tipsi sa ležajem za 390.00 dinara.

Lepak za tipse se može kupiti po ceni od 100.00 do 1,400.00 dinara.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: