Prašak za pecivo – upotreba, primena, cena

Prašak za pecivo, patentiran je u prvoj polovini devetnaestog veka, tačnije 1843. godine. Ovaj proizvod, patentiran je u Velikoj Britaniji i to od strane hemičara Alfreda Birda, koji je prvi pokrenuo njegovu proizvodnju. Nekoliko godina kasnije, tačnije 1855. godine, u rad je puštena i prva velika fabrika koja se bavila proizvodnjom praška za pecivo.

Sastav ovog proizvoda, baziran je na značajnoj koncentraciji natrijum karbonata koji se dobija kao rezultat hemijske reakcije natrijum hidroksida i ugljen dioksida. Osim natrijum karbonata, u sastav praška za pecivo, uključene su i druge komponente i to kukuruzni skrob i tartar čija je hemijska oznaka KHC4H4O6.

Ono što je pokrenulo ideju da se pronađe prašak za pecivo, bila je namera da se osobama koje su alergične na kvasac, omogući prilika da u svojoj ishrani nastave da koriste testo, tačnije proizvode od testa.

Naime, osnovna svrha upotrebe, a samim tim i osnovna namena praška za pecivo jeste podizanje testa, odnosno omogućavanje testu da naraste i to bez upotrebe kvasca.

Na podizanje testa, prašak za pecivo utiče tako što kada se nađe u sastavu testa prolazi kroz kiselo baznu reakciju u okviru koje počinje da oslobađa ugljen dioksid koji svojim prisustvom utiče na stvaranje mehurića u testu, koji potom testu omogućavaju da naraste.

Međutim, iako upravo opisani način delovanja praška za pecivo predstavlja njegovu osnovnu namenu, ovaj proizvod poseduje i brojne druge namene.

O tome koje su sve namene praška za pecivo, odnosno o tome kako sve možete da upotrebite prašak za pecivo, moći ćete da saznate ukoliko nastavite da čitate tekst koji je pred vama.

Upotreba praška za pecivo

Kao što smo već naglasili, osnovni cilj upotrebe praška za pecivo je podizanje testa i to bez upotrebe kvasca. Međutim, kao što smo takođe naglasili, to nije i jedini cilj upotrebe ovog proizvoda.

Konkretno, osim za podizanje testa, prašak za pecivo se može koristiti i kao sredstvo za negu kože, kao sredstvo za negu kose, kao sredstvo za izbeljivanje zuba, kao sredstvo za održavanje higijene sanitarija i pločica, kao sredstvo za očuvanje beline veša, kao sredstvo za zaštitu prostora od prisustva različitih vrsta insekata ili kao sredstvo za uklanjanje neprijatnih mirisa iz frižidera.

loading...

Primena praška za pecivo

Primena praška za pecivo, tačnije konkretan način njegove primene, zavisi od konkretne svrhe njegove upotrebe.

Zato, otkrićemo vam kako se tačno i u kojim situacijama prašak za pecivo primenjuje.

Prašak za pecivo za podizanje testa

Upotreba praška za pecivo u cilju podizanja testa je izuzetno jednostavna. Sve što je potrebno, jeste da se na svakih kilogram brašna, doda po dvadeset pet grama praška za pecivo u testo. Kako bi prašak za pecivo bio ravnomerno raspoređen u sadržaju testa i kako bi mogao pravilno da deluje na podizanje, odnosno na narastanje testa, najbolje je da se pre samog pravljenja testa pašak za pecivo najpre sipa u brašno i da se mešanjem sjedini sa brašnom. Tek u tako pripremljenu mešavinu brašna i praška za pecivo, treba sipati i ostale sastojke koji su potrebni i neophodni za pripremu testa (takvi sastojci su recimo so, šećer i voda). Jedini sastojak koji ne treba dodavati u testo koje sadrži prašak za pecivo, jeste kvasac.

Kada se testo sa praškom za pecivo zamesi, potrebno je ostaviti ga da odstoji i da naraste, pre nego što postane spremno za proces oblikovanja i termičke obrade.

Vreme koje je potrebno da testo sa praškom za pecivo naraste, zavisi od nekoliko faktora kao što su količina testa i sobna temperatura. Testo u uobičajenoj količini koja je prilagođena za kućnu upotrebu (za potrebe jedne porodice), najčešće naraste za pola sata ili za najviše sat vremena.

Umereno povišena temperatura u prostoru, doprinosi bržem narastanju svih vrsta testa, pa tako i narastanju testa koje sadrži prašak za pecivo.

Beskvasni hleb, kroasani, torte ili kolači, samo su neki od prehrambenih proizvoda u okviru čije pripreme se koristi prašak za pecivo.

Prašak za pecivo kao sredstvo za negu kože

Brojni problemi koji mogu biti izraženi na koži i koji u značajnoj meri mogu ugroziti i narušiti ne samo izgled već i zdravlje kože, mogu se sanirati uz pomoć praška za pecivo.

Naime, ukoliko su na vašoj koži uočljive promene u vidu bora, promene u vidu mitisera ili promene u vidu akni ili vam je koža jednostavno suva i beživotna, nedovoljno elastična ili nedovoljno hidrirana, ono što je potrebno da uradite u cilju njenog oporavljanja, jeste sledeće:

Uzmite jednu ravnu kafenu kašičicu praška za pecivo i to pomešajte sa dve ravne supene kašičice kokosovog ulja. Dobro i kompaktno sjedinjenu mešavinu, nanesite na prethodno temepljno umiveno i osušeno lice i nežno je utrljajte u kožu, posebno se bazirajući na regije koje su zahvaćene prisustvom bilo kojeg od gore navedenih problema sa kožom. Kada ste to uradili, sačekajte da mešavina odstoji i da deluje na vašem licu od pet do deset minuta.

Nakon tog vremenskog perioda, okvasite ruke toplom vodom i masirajte lice kružnim i umereno blagim pritoskom tako da mešavina koju ste prethodno naneli i ostavili da odstoji počne da deluje kao piling. Kada ste dobro izmasirali kožu, lice isperite temeljno i to najpre što toplijom, a onda hladnom vodom. Na samom kraju ovakvog tretmana, samo dopustite da vam se koža lica prirodno osuši.

Tretman ponovite nakon tri dana.

Nakon svakog tretmana (a broj ukupno potrebnih tretmana zavisi od intenziteta u kojem je određeni problem zastupljen na koži), primetićete da vam koža postaje zaista primetno preporođena. Konkretnije, koža će vam nakon svakog ovakvog tretmana postati dubinski očišćena, pore će postajati sve manje otvorene, koža će postati mekša, hidrirana i elastičnija i sa nje će početi da nestaju tragovi bora, mitisera, akni i sličnih nepravilnosti.

Prašak za pecivo kao sredstvo za negu kose

Ukoliko vas muči problem sa ubrzanim mašćenjem kose, rešenje možete pronaći u upotrebi praška za pecivo. Sve što je potrebno da uradite, jeste da uzmete jednu punu kafenu kašičicu praška za pecivo i da to pomešate sa oko dvesta mililitara umereno tople vode. Pripremljenu mešavinu, sipajte na teme i utrljajte je tako da bude svuda, tačnije po celoj površini vlasišta ravnomerno raspoređena. Kada ste to uradili, sačekajte par minuta (dva do tri minuta), a zatim kosu isperite mešavinom od dva litra vode i dvesta mililitara jabikovog sirćeta.

Ovakav tretman, ponavljajte na svaka tri dana i ubrzo ćete primetiti da vam se kosa znatno sporije masti.

Prašak za pecivo kao sredstvo za izbeljivanje zuba

Ukoliko već neko vreme planirate da posetite svog stomatologa u cilju izbeljivanja zuba, ali iz nekog razloga to nikako ne stižete da uradite, privremeno rešenje možete pronaći u upotrebi praška za pecivo. Naime, sve što je potrebno da uradite, jeste da malo praška za pecivo nanesete na mokru četkicu za zube i da čineći blago pritiskajuće pokrete operete zube. Poboljšanje izgleda zuba, primetićete odmah i to u obliku izostanka prisustva žutih mrlja i tvrdokornih naslaga hrane na njima.

Ovaj tretman, ponavljajte najviše jednom nedeljno, jer u protivnom, on može delovati previše agresivno i može oštetiti gleđ vaših zuba. Kako ne bi došlo do oštećenja gleđi zuba, takođe vodite računa o tome da u toku ovog tretmana ne vršite suviše jak pritisak četkicom na površinu zuba.

Prašak za pecivo kao sredstvo za održavanje higijene sanitarija i ploćica

Ukoliko vam je stalo da vaše sanitarije i pločice uvek budu čiste, da sijaju i da budu zaštićene od prisustva kamenca, predlažemo vam da u cilju održavanja njihove higijene bar jednom nedeljno upotrebite prašak za pecivo. Naime, okvasite sanitarije (bez obzira da li je to kada, lavabo, bide ili WC šolja) i pločice, pospite ih praškom za pecivo, a onda ih oštrom stranom sunđera temeljno izribajte i isperite vrelom vodom. Rezultat ovakvog postupka, biće sjajne i od kamenca očišćene sanitarije i pločice. Na ovaj način, takođe vrlo efikasno možete održavati i higijenu fugni između pločica.

Pritom, između dve upotrebe praška za pecivo u cilju održavanja higijene sanitarija i pločica, sanitarije i pločice obavezno održavajte i drugim, za to predviđenim sredstvima, jer prašak za pecivo ne može uništiti baš sve bakterije koje eventualno mogu biti prisustne na vašim sanitarijama.

Prašak za pecivo kao sredstvo za izbeljivanje veša

Vremenom, beli veš najčešće potamni i izgubi onu prvobitnu belinu ili postane izložen pojavi fleka. Takvom vešu, jako je teško vratiti onaj stari sjaj i učiniti ga da izgleda kao nov. Međutim, na svu sreću, teško nije isto što i nemoguće. Uz pomoć upotrebe praška za pecivo, beo veš može ponovo da postane beo, a evo i kako: Svaki put kada u mašinu za pranje veša, ubacite beli veš, u posudu za prašak, osim praška ubacite i prašak za pecivo.

Konkretnije, uobičajenu meru praška, pomešajte sa jednom ravnom supenom kašikom praška za pecivo. Kada ste to uradili, veš operite, koristeći uobičajen program pranja.

Prašak za pecivo kao sredstvo za zaštitu prostora od prisustva različitih insekata

Ukoliko vas muči to što u vaš prostor često ulaze insekti, kao što su recimo mravi, mesta na kojima ste uočili prisustvo insekata, pospite sa praškom za pecivo. Za određeni vremenski period, primetićete da je vaš prostor očišćen od insekata.

Prašak za pecivo kao sredstvo za uklanjanje neprijatnih mirisa iz frižidera

Ukoliko su se u unutrašnjosti vašeg frižidera pomešali mirisi hrane i ukoliko to utiče da i sama hrana koja se u njemu nalazi počinje čudno i nedefinisano da miriše, napunite jednu keramičku posudu praškom za pecivo, ubacite je u frižider i ostavite je da tu redovno stoji.

Nakon samo nekoliko sati, primetićete da su se neprijatni mirisi u frižideru izgubili i da svaka namirnica miriše onako kako treba.

Prašak za pecivo – cena

Prašak za pecivo, prodaje se u kesicama koje sadrže 12 grama proizvoda i koje koštaju oko 10 dinara, ali se prodaje i na kilograma i tada njegova cena iznosi oko 835 dinara po kilogramu.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: