Svadbene torte – Koju odabrati i kakve su cene?

Svadbena torta je svakako nešto što spada među najvažnije stavke svakog venčanja. Takođe, većina gostiju iščekuje momenat kada će se na svadbenoj ceremoniji pojaviti torta. Pojava svadbene torte je uglavnom praćena trubačima, što čini ovaj doživljaj zaista nezaboravnim. To je nešto što se godinama pamti, pa zato treba obratiti pažnju na svaki detalj, kako bi sve ispalo savršeno.

Tradicija nalaže da mlada i mladoženja zajedno seku prvo parče svadbene torte, koja predstavlja početak njihove ljubavi i zajedničkog života. Svadbena torta uvek mora da bude nešto posebno, pa je zato važno pažljivo je odabrati i odlučiti se za onu koja vam najviše odgovara, kako po izgledu tako i po ukusu.

Nekada je svadbena torta podrazumevala belu boju, tri sprata i figure mlade i mladoženje na vrhu torte. Danas je sve to mnogo drugačije. Zapravo, danas je odabir svadbenih torti postao toliko popularan, pa se sama izrada svadbenih torti smatra jednom vrstom prave umetnosti. Da bi se izradila kvalitetna, lepa i ukusna svadbena torta, potrebno je puno strpljenja, mašte i umeća.

Naravno, odabir svadbene torte zavisi od para do para. Dok jedni vole da to bude raskošno ukrašena torta koja je iznutra puna krema i čokolade, drugi se opredeljuju za umereno slatku tortu koja je skromno ukrašena.

Dakle, ako se približava i vaše svadbeno veselje, onda je potrebno da dobro razmislite koja torta bi bila po vašem ukusu. Mi ćemo u ovom članku pokušati da vam predložimo neke od najboljih i najpopularnijih torti koje možete odabrati za vaš poseban dan. Takođe, reći ćemo vam koje su cene torti i kako do njih možete doći.

Kako odabrati svadbenu tortu?

Kao što smo već rekli, svadbena torta je veoma važan deo venčanja i nešto što čini glavni momenat svake svadbene ceremonije. Zato svadbena torta mora da bude savršena. To znači da mora biti baš onakva kakvom je mladenci zamišljaju. Ona mora lepo izgledati, ali i biti podjednako ukusna.

Ukoliko nemate nikakvu ideju kakva bi to torta mogla da bude, najbolje bi bilo da pokušate da se prisetite nekih venčanja na kojima ste do sada bili i koja vam se torta naročito svidela. Pokušajte sve te detalje koji su vam se svideli na tuđim tortama da spojite u jednu celinu i da definišete kakvu tortu sami želite za svoje venčanje.

Odredite boju torte. Pre svega, važno je odabrati boju svadbene torte koju želite. Ta boja mora odgovarati temi venčanja i celokupnom ambijentu, ali mora se ujedno sviđati mladi i mladoženji. Treba znati da su najčešće boje svadbenih torti na venčanjima bela, roze, svetlo ljubičasta i srebrna. Najveći broj mladenaca se opredeljuje za ove nežne tonove koji predstavljaju lep početak zajedničkog života.

Torta na spratove. Poznato je da se tradicionalne svadbene torte obično sastoje iz tri sprata. Međutim, u današnje vreme se prave velike svadbene torte koje imaju po pet ili čak više spratova. Svaka od tih torti koje čine spratove može da bude okrugla ili četvrtasta, ali danas se često mladenci opredeljuju za šestougaone torte. Ukoliko pravite veliku svadbu i ako imate mnogo gostiju, preporučujemo vam da se opredelite za torte koje su četvrtastog oblika jer njih je najlakše iseći i od njih se dobija najveći deo parčića.

loading...

Mini torte. Danas su sve popualrnije i takozvane mini torte. Zapravo, to su male torte različitih ukusa koje se obično biraju ukoliko su u pitanju neka manja venčanja na kojima nema puno gostiju. Na taj način, svaki gost dobija malu mini tortu, odnosno ima priliku da izabere jednu u nizu mini torti koja je po njegovom ukusu.

Dekoracija torte. Kada ste izabrali koje boje želite da vam bude torta i kada ste se odlučili za to koliko će spratova vaša torta imati, onda je važno da se odlučite i za to kakva želite da bude dekoracija same torte. Naime, vi jednostavno možete pronaći crtež sa tortom koja vam se dopada ili sliku sa nekog venčanja gde ste bili i predati tu sliku poslastičarnici. Na taj način sami ćete u potpunosti odrediti kako želite da izgleda vaša svadbena torta i tu onda nema greške. Sa druge strane, moguće je da prepustite stručnjacima da sami po svom ukusu odrede dekoraciju vaše torte. Sve je na vama i na tome koliko vam je sam izgled vaše svadbene torte bitan.

Što se ukrasa tiče, za svadbene torte se uglavnom koriste šlagovi ali i marcipan. Međutim, ako se vaša svadba pravi u nekom od letnjih meseci, onda nemojte nikada uzimati torte ukrašene marcipan masom jer se ona lako rastopi na visokim temperaturama. Takođe, svaka svadbena torta uglavnom sadrži dosta ukrasa koji se mogu jesti. To su često gipsane figure samih mladenaca ili njihovih imena, trake od satena, a često se kao element na svadbenim tortama koristi i prirodno cveće.

Takođe, veoma čest i veoma bitan element u dekoraciji svake svadbene torte jeste vatromet. On daje posebnu čar torti ali i celokupnom svadbenom doživljaju.

Ugodite gostima. Veoma važan faktor pri odabiru svadbene torte jeste da ugodite i gostima koji se nalaze na vašem slavlju. Naravno, nije moguće izabrati tortu koja će biti po ukusu svakog od gostiju, ali trebalo bi da imate na umu šta većina njih voli. U tom slučaju, dobro je odabrati tortu sa što više spratova, kako biste svakom gostu omogućili da odabere ono što mu se sviđa. Obično se gleda da svaka svadbena torta na spratove sadrži jednu voćnu i jednu čokoladnu tortu. Ostale torte možete birati po svom ukusu. To može biti neka keks torta, puslica torta ili torta napravljena iz više domaćih kora. Bitno je da se svadbena torta sastoji iz više raznovrsnih torti, kako bi svaki gost imao priliku da odabere nešto što mu se sviđa. Osim toga, važno je imati u vidu  i broj gostiju koji dolazi na svadbu, odnosno potruditi se da svako od gostiju dobije po jedno parče svadbene torte. Zato, ukoliko pravite veliku svadbu i ako ćete imati mnogo gostiju, onda svakako ne bi trebalo da birate svadbenu tortu koja je mala i koja ima malo spratova.

Kakve su cene svadbenih torti?

Pre nego što se odlučite za neku svadbenu tortu, važno je i da se raspitate koja joj je cena. Naime, treba znati da svadbene torte nisu nimalo jeftine.

Cena svadbene torte će zavisiti pre svega od njene veličine ali i od toga na koliko parčića će ta torta moći da se seče. Dizajn torte je veoma važan i on u velikoj meri određuje samu cenu svadbene torte.

Cena svadbenih torti se razlikuje od jedne do druge poslastičarnice, ali generalno jedan kilogram svadbene torte košta od 1000 do 1500 dinara, dok se dekoracija torte naknadno naplaćuje od 1000 pa čak do 5000 dinara ili više, zavisno od složenosti samog dizajna koji se izabere.

Međutim, postoje neke stvari koje morate znati kada je u pitanju cena svadbene torte. Postoje određeni detalji koji utiču na cenu svadbenih torti, a mi ćemo vam reći nešto više o tome. Pre svega, ukoliko ne želite da platite vašu svadbenu tortu previše skupo, onda bi trebalo da izaberete neku tortu koja je manje veličine i koja je jednostavno ukrašena. Ta svadbena torta će svakako biti dosta jeftinija od neke torte koja je ogromna i bogato ukrašena.

Takođe, morate znati da je cveće na torti jedan od najjeftinijih elemenata, tako da se možete odlučiti za cvetne dizajne. Takođe, sveže voće u torti ali i u samoj dekoraciji torte je dosta jeftino, pa ga svakako treba uključiti u celokupan proces izrade svadbene torte. Ukoliko želite da vaša svadbena torta sadrži neke ukrase koji su ručno urađeni a pritom mogu da se jedu, onda za vašu tortu morate odvojiti veću količinu novca.

Što se tiče samog ukusa torte, veoma je važno da odaberete filove, odnosno kremove, koje će vaša torta da sadrži. Ukoliko želite jeftiniju varijantu, najbolje bi bilo da tražite tortu sa kremovima od margarina.

Dakle, ovo su neki od faktora koji mogu odrediti cenu vaše svadbene torte i na koje vi možete uticati. Ipak, imajte u vidu da ne treba po svaku cenu birati jeftiniju tortu. Važno je ipak da vam se ona dopada po izgledu i da joj je ukus dobar. Najbolje bi bilo pronaći svadbenu tortu koja je ukusna, lepog izgleda i čija je cena prihvatljiva. Zato bi najbolje bilo da se dobro raspitate pre nego što odlučite gde ćete naručiti svoju svadbenu tortu.

Zaključak

Nadamo se da smo vam pomogli kako da izaberete svadbenu tortu po svom ukusu. Kao što ste mogli videti, postoje razni faktori koje treba uzeti u obzir pre nego što naručite svadbenu tortu. Prvo odlučite kako želite da izgleda vaša svadbena torta, koje boje da bude, iz koliko spratova da se sastoji i kako da bude ukrašena. Svaka svadbena torta je specifična na svoj način, pa se potrudite da bude i vaša. Imajte na umu da je svadbena torta jedna od stavki koja se dugo pamti posle venčanja.

Zato je važno da vodite računa o svakom detalju i da se pobrinete da vaša svadbena torta bude savršena. Ukoliko ni pored naših saveta još uvek nemate ideju kakva želite da vam bude svadbena torta, onda bi najbolje bilo da se konsultujete sa stručnjakom koji će vas posavetovati i dati svoje predloge. Takođe, kao što smo već rekli, imajte na umu i cenu svadbene torte pre nego što je naručite u poslastičarnici. Gledajte da izaberete tortu koja je podjednako lepa i ukusna, a koja odgovara vašim finansijskim mogućnostima.

Nadamo se da ste se uz pomoć naših saveta i predloga opredelili za to kakvu tortu želite da odaberete. Imajte na umu da je važno tortu ranije naručiti i da većina poslastičarnica dodatno naplaćuje i dostavu. Uzmite sve te faktore u obzir pre nego što naručite svoju svadbenu tortu. Srećno!

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: