Pojas za trudnice – saveti za upotrebu, iskustva i cena

Na tržištu postoji mnogo različitih ponuda i saveta kako da se spreči bol u leđima i stomaku kod trudnica.

Ipak, pojas za trudnice je još uvek jedan od najboljih proizvoda jer je dizajniran i oblikovan tako da podrži i donji deo leđa i stomak tokom trudnoće.

Pojasevi za trudnice mogu da obezbede i pruže dosta prednosti onim trudnicama koje su aktivne tokom trudnoće, a naročito tokom drugog i trećeg tromesečja. Evo osnovnih razloga zašto su pojasevi za trudnice dobar izbor.

 1. Pojas za trudnice umanjuje bol

Pojas za trudnice će pomoći da se umanji bol. Bol u donjem delu leđa i u zglobovima, tokom trudnoće, može zaista biti frustrirajući i često onemogućava trudnicu da učestvuje regularno u svakodnevnim aktivnostima. Jedna američka studija je istraživala učestalost bolova u leđima i karlici tokom trudnoće. Utvrdili su da je 71% žena prijavilo lumbalni bol, dok je 65% žena prijavilo bol u karličnom pojasu. Zato su preporučili nošenje pojasa za trudnice koji pomaže da se podrži lumbalni deo leđa, kao i da se umanji osetljivost na bebine pokrete tokom aktivnosti, što može dovesti do ukupnog smanjenja bola.

 1. Sakroilijačni bol

Bol u sakroilijačnim zglobovima je bol koji se javlja u donjem delu leđa na spoju karlice sa kičmenim stubom. Izgleda da se ovakav bol pojavljuje u toku trudnoće, kada se poveća nivo “relaksina”, hormona koji izaziva da se zglobovi kuka olabave i postanu manje stabilni.

“Relaksin” hormon koji opušta tokom trudnoće, donekle je odličan. Međutim, postoje i njegovi negativni efekti: povećanje nivoa ovog hormona izaziva da kukovi postanu manje stabilni, a to za posledicu ima osećaj oštrog bola kod pojedinih trudnica.

Oštar i veoma bolan osećaj u donjem delu leđa u susedstvu repne kosti može biti prenebregnut korišćenjem pojasa za trudnice. Pojasevi i “proteze” koje podržavaju ovu regiju stabilizuju zglobove, pa to može sprečiti bol tokom aktivnosti i kretanja.

 1. Bol u stomačnim mišićima

Ovakva vrsta bola je još jedan negativan aspekt trudnoće. Pojedine trudnice ga opisuju kao osećaj koji se kreće od dosadnog do izuzetno oštrog bola na preponama i ispod trbuha.

Tokom čitave trudnoće, ligamenti kojima su spojene kosti polako se rastežu da bi napravili podršku za matericu koja raste i širi se. Dok se trudnica kreće ona može osećati bol sa obe strane. Trudnicama se preporučuje da ne ustaju naglo iz kreveta i da ne koriste trbušne mišiće, već da se okrenu na bok i lagano, sa strane, ustanu.

loading...
 1. Ligamenti koji pridržavaju matericu

Bol u donjem delu stomaka ili na preponama može biti prepoznat kao izvesno žuljanje i na njega se često žale trudnice u drugom tromesečju trudnoće. Uzroci ovog bola leže u činjenici da materica tokom trudnoće, normalno, raste. Ligamenti povezuju prednji deo materice u predelu prepona i oni se normalno zatežu i opuštaju. Tokom rasta bebe, a samim tim i materice, ligamenti se polako istežu. Nagli pokreti dovode do toga da tako zategnuti ligament dođe do tačke slične tački pucanja (kao kada zatežemo gumicu) i to trudnica oseti kao oštar bol.

Simptomi ovog bola uključuju oštar, iznenadni spazam (grč) u stomaku koji traje nekoliko sekundi. Do toga mogu dovesti sledeći uzročnici: kijanje, kašljanje, smejanje, prevrtanje u krevetu, naglo ustajanje.

Pojas za trudnice pomaže da se podjednako distribuira težina bebe na leđa i stomak, što ublažava pritisak i smanjuje bol.

 1. Pojas za trudnice – blaga kompresija tokom aktivnosti

Pojas za trudnice pruža blagu i nežnu kompresiju tokom aktivnosti buduće majke. Da li nekada idete na trčanje bez grudnjaka? Ova rečenica zvuči grozno, zar ne? Isti princip važi i za bebine kretnje u stomaku. Kompresija koju pojas pruža pomoći će da se materica podrži i smanjiće nelagodnosti koje nastaju kretanjem u toku aktivnosti, naročito intenzivnije fizičke aktivnosti.

Trebalo bi, ipak, povesti računa, jer previše kompresije na stomak može ugroziti cirkulaciju, a to će za rezultat imati negativne efekte u domenu krvnog pritiska. Takođe, može dovesti i do gorušice i probavnih smetnji. Stoga, oprezno!

 1. Pojas za trudnice koriguje držanje

Pojas za trudnice može delovati kao spoljni signalizator pravilnog držanja tela. Pojas podseća trudnicu da je bitno da se ispravi jer podržava donji deo leđa i torzo, te trbušne mišiće koji podstiču ispravan stav i sprečavaju preveliki pritisak na donjem delu leđa. Pojava pogrbljenosti je tipična pojava u trudnoći jer trudnica ima dodatnu težinu koja je vuče napred, a na to treba dodati i istezanje i slabljenje ključnih mišića koji podržavaju kičmu.

Zato je poželjno nositi pojas za trudnice.

 1. Pojas za trudnice omogućava da se buduća majka lakše uključi u svakodnevne aktivnosti

Vežbanje tokom trudnoće ima mnogo pozitivnih zdravstvenih efekata. Mnoge studije su pokazale da kontrolisane aerobne vežbice u prenatalnom periodu imaju pozitivan uticaj na zdravlje i majke i bebe. Vežbanjem se povećava mišićni tonus, a smanjuje mogućnost hipertenzije, depresije i dijabetesa. Mnoge žene nisu u mogućnosti da ostvare ovakve aktivnosti ili da nastave nešto što su radile pre drugog stanja, zbog osećaja nelagodnosti i bola. Nošenje pojasa može da pomogne u smanjenju neugodnosti i da omogući učešće u svakodnevnim aktivnostima, a to svakako dovodi do fizičke koristi!

 1. Pojas za trudnice se može nositi i nakon porođaja kao podrška

Sveopšta slabost je uobičajeno stanje  majke nakon porođaja. Mišićima i ligamentima koji su bili zategnuti i napeti tokom čitave trudnoće, potrebno je neko vreme da bi se izlečili i vratili u pređašnju formu. Slabost u kombinaciji sa zahtevnim obavezama oko novorođenčeta, nakon porođaja, može biti veliki izazov, a ponegde može dovesti do povreda.

Mnoge žene smatraju da je nošenje pojasa i nakon porođaja poželjno i da ono pruža dodatnu podršku abdomenu i donjem delu leđa.

 1. Dijastaza trbušnih mišića

Pojas, takođe, može biti od koristi ženama koje su doživele razdvajanje abdominalnih mišića – dijastazu (M. RECTUS ABDOMINIS).

Dijastaza je stanje pri kome se u kasnoj trudnoći ili nakon porođaja, na stomaku pojavljuje izbočina koja liči na kupolu. Ova pojava je češća kod žena koje su više puta rađale ili kod onih koje nose više beba, ali i kod žena koje su fizički neaktivne. Ovaj poremećaj se javlja u 30% trudnoća u proseku.

Prednji trbušni zid nije više u mogućnosti da se rastegne, a nalazi se pod pritiskom velike materice i bebe. Pošto više nema mogućnosti da se rastegne, on se razmiče na svom najmekšem delu (lineae albae).  Mesto razdvajanja abdominalnog mišića je češće iznad pupka, mada ponekad može biti i ispod. Dalje, ovo može dovesti do spuštanja organa, pojave hernije, bolova u slabinama, karlici, i sl.

Pojas, u kombinaciji sa specifičnim vežbama, može da pomogne u zatvaranju jaza između stomačnih mišića.

Važne činjenice koje treba znati u vezi sa nošenjem pojasa za trudnice:

 • Pojas nemojte nositi više od 2-3 sata dnevno.
 • Radite vežbe za jačanje poprečnih stomačnih mišića u kombinaciji sa upotrebom pojasa, tokom i nakon trudnoće.
 • Uvek se posavetujte sa lekarom pre upotrebe bilo kakvih kompresija, steznika i ostalih rekvizita.
 • Žene sa lošom cirkulacijom ili krvnim pritiskom moraju se posavetovati sa lekarom pre upotrebe pojasa za trudnice.

Iskustva i cene pojaseva za trudnice

Postoje različita iskustva trudnica kada je u pitanju nošenje pojasa. Iskustva se razlikuju od slučaja do slučaja. Glavni razlog za negativni utisak jeste slučaj kada ga trudnica nosi u toku leta i kada on izaziva znojenje, vrućinu, osećaj nelagodnosti.

Ponekad ga ni beba ne prihvata, jer trudnica oseća da nakon stavljanja pojasa, beba počne da se namešta, mrda i joguni.

Veoma je važno znati da je svaki slučaj poseban i da ga nikada ne treba nositi “na svoju ruku”. Lekar mora da dâ svoje mišljenje i preporuči vrstu pojasa, vreme kada bi trebalo da počne da se nosi, način postavljanja i vremenski period u toku dana kada ga je neophodno nositi. Lekari ga obično preporučuju kada je beba krupna, a ženina fizionomija ne može da iznese težinu stomaka. Takođe, često se prepisuje i kada žena nosi bebu nisko.

Postoji više vrsta pojaseva, a najčešće su u upotrebi oni sa dubokim gaćicama. Njihova cena se kreće od 1300 do 1700 dinara i ima ih u raznim veličinama. Pojasevi koji podrazumevaju samo steznik se mogu naći po ceni od 1000 do 1300 dinara. Kompletni pojasevi sa gaćicama i ojačanjima renomiranih svetskih brendova koštaju i do 3.500 dinara. Postoje i pojasevi podesive dužine, na čičak. Najvažnije jeste da se izabere pojas izrađen od prijatnih i prirodnih materijala, koji fino propušta vazduh i čini da koža diše.

Postavljanje pojasa zavisi od modela. Neki pojasevi se navlače, a neki podešavaju uz pomoć čičak-traka pošto stomak raste. Pojasevi uglavnom imaju širi deo, koji se stavlja pozadi i koji podupire leđa, dok uži deo podupire stomak.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: